در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از اعدام عمر مختار تا لغو توافقنامه الجزایر
امروز چهارشنبه، بیست و ششم شهریور سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۷ محرم سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با شانزدهم سپتامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (بيست و ششم ششم شهریور ) به شرح زیر است :
اعلام لغو توافقنامه الجزایر میان ایران و عراق توسط صدام
۴۰ سال پیش در چنین روزی در بیست و ششم شهریور سال ۱۳۵۹ هجری شمسی صدام دیکتاتور معدوم عراق، قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر را به صورت یکجانبه باطل اعلام کرد.
صدام با این اقدام زمینه را برای تجاوز به جمهوری اسلامی ایران فراهم کرد. با سقوط محمدرضا شاه و پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، ساختار امنیتی متمایل به غرب در منطقه فرو پاشید. پیروزی انقلاب اسلامی ایران، آثار عمیقی بر مناسبات کشورهای منطقه و قدرتهای بزرگ صاحب نفوذ در آن بر جای گذاشت. به همین دلیل آمریکا و متحدان اروپایی و منطقهای این کشور از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی براندازی نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران را در دستور کار قرار دادند. صدام جاه طلب و قدرت طلب بهترین گزینه بود تا با تحریک او حمله نظامی همه جانبه را به جمهوری اسلامی ایران آغاز کند. قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر آخرین قرارداد بین دو کشور برای حل اختلافات مرزی بود. صدام در شهریور سال ۱۳۵۹ هجری شمسی حملات همه جانبه را از زمین و هوا و دریا به ایران اغاز کرد. این جنگ نود و چهار ماه به طول انجامید و حماسهای جاودان از رشادتهای ملت غیور ایران به نمایش گذاشت. در این جنگ دهها کشور بیگانه، سیل کمک های مالی، تسلیحاتی و نیز نیروهای نظامی و تبلیغاتی خود را به عراق روانه کردند تا بتوانند ایرانِ اسلامی را به زانو درآورند. اما مقاومت سرسختانه ملت مسلمان ایران با رهبری حکیمانه حضرت امام خمینی (ره)، دشمنان را ناکام ساخت و بدون آنکه جنگ به نتیجه دلخواه آنان برسد، در مرداد ۱۳۶۷ به پایان رسید.
جنایت کشتار صبرا و شتیلا
۳۸ سال پیش از چنین روزی، ۱۶ سپتامبر ۱۹۸۲ کشتار صبرا و شتیلا در لبنان آغاز شد ، در روزهای ۱۶ تا ۱۸ سپتامبر ۱۹۸۲ (۲۶ تا ۲۸ شهریور ۶۱) اردوگاههای فلسطینی صبرا و شتیلا در جنوب بیروت شاهد به خاک و خون کشیده شدن هزاران زن و کودک و پیر و جوان و آواره فلسطینی توسط صهیونیستها به فرماندهی آریل شارون وزیر جنگ وقت رژیم صهیونیستی و مزدوران وی یعنی نیروهای فالانژ لبنانی به رهبری سمیر جعجع و ایلی حبیقه بودند.
اردوگاه صبرا و شتیلا دو اردوگاه از مجموع ۱۲ اردوگاه آوارگان فلسطینی در لبنان به شمار میروند که در جنوب این کشور واقع شدهاند. این دو اردوگاه فلسطینیهایی را در بر میگرفت که از همان آغاز اشغال فلسطین در سال ۱۹۴۸ در آن پناه گرفته بودند و اغلب آنها از ساکنان منطقه "الجلیل" در شمال فلسطین اشغالی محسوب میشدند.
این دو اردوگاه در زمان جنایت صهیونیستها در سال ۱۹۸۲ حدود ۹۰ هزار سکنه داشت.
روز جهانی حفاظت از لایه ازن
۱۷ سپتامبر روز بین المللی حفاظت از لایه اُزن است، روز جهانی حفاظت از لایه ازن شاید در مقایسه با بسیاری از رویدادهای بین المللی تاریخچه چندان طولانی نداشته باشد.
ماجرا به سال۱۹۹۴ برمی گردد، در آن سال کشورهای عضو مجمع عمومی سازمان ملل، پذیرفتند تا روزی را برای حفاظت از لایه ازن نام گذاری کنند. از آن به بعد همه کشورها متعهد شدند که به تدریج برای تولید ابزار و وسایل خود از موادی استفاده کنند که به لایه ازن آسیب نرساند. هدف از این برنامه حفظ این لایه حیات بخش برای ما و نسلهای آینده است.
اعدام عمر مختار
۸۹ سال پیش، در روز شانزدهم سپتامبر سال ۱۹۳۱ میلادی «عمر مختار» رهبر ملت لیبی در مبارزه علیه استعمار ایتالیا، اعدام شد.
وی که در سال ۱۸۵۹ میلادی متولد شد، یک عالم دینی بود. عمر مختار درسال ۱۸۹۵ میلادی به سودان رفت و در قیام مهدی سودانی علیه استعمار انگلیس شرکت کرد اما چندی پس از شکست این قیام به لیبی بازگشت. درسال ۱۹۱۱ ایتالیا به منظور تصرف لیبی، به جنگ با عثمانی پرداخت و پیروز شد. در این حال، عمر مختار با کمک جنگجویان قبایل لیبی به مقاومت دربرابر اشغالگران ایتالیایی برخاست و تلفات فراوانی بر آنها وارد کرد. سرانجام نظامیان ایتالیایی با استفاده از نیروهای فراوان و سلاحهای مجهز، عمر مختار و یارانش را محاصره و دستگیر کردند و وی را در چنین روزی به دار آویختند.
درگذشت کاشف عامل بیماری مالاریا
۸۸ سال پیش در چنین روزی برابر با شانزدهم سپتامبر ۱۹۳۲ میلادی دکتر"رونالد راس" پزشک انگلیسی و کاشف عامل بیماری مالاریا درگذشت.
سِر رونالْدْ راس، پزشک و محقق انگلیسی در سیزدهم مه ۱۸۵۷ م در منطقه آلمورا در نزدیک کشور نپال و در خانوادهای انگلیسی - هندی به دنیا آمد. وی در کودکی راهی انگلستان شد و پس از طی دروس مقدماتی و متوسطه، موفق به اخذ دکترای پزشکی گردید. راس مدتی به خدمت در سازمان بهداری در هند مشغول بود، ولی به دلیل علاقه به تحقیق، درصدد کشف عامل بیماری مالاریا برآمد و به این فکر افتاد تا نقش و دخالت بشر را در هدایت این بیماری کشف نماید. گرچه در سال ۱۸۸۰ دکتر چارلز لاوران عامل بیماری و نیز نقش پشه در انتقال این بیماری را کشف نموده بود، اما تحقیقات راس در این زمینه و نیز درباره نحوه از بین بردن پشه بود تا بتواند بیماری مالاریا را کنترل نماید به همین دلیل راس انواع پشهها را جمع آوری می کرد و پس از شناسایى اعضای بدن آنها، سرانجام در سال ۱۸۹۷ م، عامل بیماری مالاریا را در نوعی پشه موسوم به آنوفل یافت. پس از این کشف، مالاریا از صورت یک بیماری مخوف و کشنده خارج شد و امکان جلوگیری از ابتلا و شیوع آن ممکن گردید. خدمت راس در کشف عامل بیماری مالاریا و تلاش در جهت پیشگیری و درمان این بیماری، باعث نجات جان بسیاری از انسانها گردید و به جهت تحقیقات ارزنده این محقق انگلیسی، جایزه نوبل پزشکی و فیزیولوژی در سال ۱۹۰۲ م به راس اعطا شد. رونالد راس سرانجام در شانزدهم سپتامبر ۱۹۳۲ م در ۷۵ سالگی درگذشت.
محاصره ورشو در جنگ جهانی دوم
۸۱ سال پیش در چنین روزی، شانزدهم سپتامبر سال ۱۹۳۹ میلادی شهر ورشو پایتخت لهستان، در اولین ماه جنگ جهانی دوم، به محاصره آلمانیها درآمد.
حمله نیروهای آلمان نازی به لهستان، از ۱۵ روز پیش از آن شروع شده بود. با آنکه لهستانیها از دو طرف مورد حمله آلمان و شوروی قرار گرفته بودند، از شهر ورشو به سختی دفاع کردند. اما سرانجام در روز ۲۷ سپتامبر و پس از یازده روز مقاومت و کشته شدن عده زیادی از مدافعان ورشو، محاصره این شهر با سقوط و تصرف آن به دست نیروهای آلمان نازی پایان یافت. براساس توافقنامه سری آلمان و شوروی که قبل از این حمله امضا شده بود، لهستان بین این دو کشور تقسیم شد.
درگذشت فارنهایت، مخترع دماسنج
۲۸۴ سال پیش در چنین روزی، شانزدهم سپتامبر سال ۱۷۳۶ میلادی «دانیل گابریل فارنهایت» (Daniel Gabriel Fahrenheit)، ریاضیدان و فیزیکدان آلمانی و مخترع دماسنج، پس از ۵۰ سال زندگی درگذشت.
او در اندیشه اختراع وسیلهای برای نشان دادن میزان دما بود تا اینکه درسال ۱۷۲۴ میلادی، دماسنج را ساخت. این وسیله هنوز هم معمول است و نوعی از درجه بندی آن به نام خود او، "فارنهایت" نامیده میشود. این مخترع آلمانی در سال ۱۶۸۶ درگذشت.