رئیس انستیتو صنایع غذایی: روزهداری سبب تقویت سیستم ایمنی و کاهش واکنشهای التهابی در بدن میشود.
وی با اشاره به شرایط موجود جامعه و شیوع کوید ۱۹ در کشور گفت: امسال با توجه به اپیدمی کرونا در کشور در آستانه رمضانی قرار گرفته ایم که با همهی رمضانهایی که تاکنون داشته ایم متفاوت است. اینکه امسال میتوانیم روزه بگیریم یا نه؟ این موضوع در دو هفته اخیر ذهن خیلی از هموطنان عزیزمان را به خود مشغول کرده است.
آقای دکتر میرزای رزاز تصریح کرد: با توجه به اینکه جمع کثیری از هموطنان هنوز در قرنطینههای خانگی به سر میبرند شاید از این جهت که ساعات بیشتری را به استراحت میپردازند بتوانند توفیق بیشتری در کسب معنویت و نیز از فواید روزه داری بهره برده و چیزی را که به نظرشان تهدید بوده به فرصت تبدیل کنند.
وی خاطرنشان کرد: رمضان فرصتی را فراهم مینماید که بتوان عادات غلط تغذیهای را که در قرنطینههای خانگی ایجاد شده اصلاح نمود و بارعایت تنظیم انرژی دریافتی و میزان کالری مصرفی، اضافه وزنهای ایجاد شده و مشکلاتی نظیر کبد چرب، فشار خون، چربیهای بالای خون و تنظیم قند را کنترل کرد.
این استاد دانشگاه به کسانی که به کرونا مبتلا شده بودند و حدود پنج درصد و بیشتر وزن خود را در این بیماری از دست داده اند توصیه کرد تا بازگشت وزن به شرایط قبل از بیماری نباید روزه بگیرند.
وی با تأکید بر این که افراد با بیماریهای زمینهای حاد یا مزمن که دارو دریافت میکنند نیز نباید روزه بگیرند، گفت: افراد بالای ۶۵ سال نیز با مشورت پزشک در خصوص روزه داری باید تصمیم بگیرند.
این متخصص علوم تغذیه با اشاره به نقش تغذیه در پیشگیری از ابتلاء به کوید ۱۹ گفت: توصیه ما به همه روزه داران گرامی رعایت تنوع و تعادل در برنامه غذایی و استفاده از همه ۵ گروه غذایی شامل گروه نان و غلات با تأکید بر غلات و نانهای سبوس دار، انواع جوانه ها، گروه میوهها با تأکید بر مصرف انواع مختلف میوه ها، گروه سبزیها با تأکید بر مصرف انواع آنها با رنگهای متفاوت و به ویژه خانواده کلم، گروه گوشتها با تأکید بر تخم مرغ، مرغ، ماهی، حبوبات و مغزها و گروه شیر و لبنیات با تأکید بر مصرف لبنیات کم چرب در فاصله افطار تا سحر ضروری است.
وی به هموطنان توصیه کرد: غذا باید به صورت کامل پخته باشد. به خصوص در مورد گوشت ها، مرغ، ماکیان، ماهیها و تخم مرغ که باید کاملا و به خوبی پخته و طبخ شده باشد.
رئیس انجمن تغذیه ایران در خصوص نقش و اهمیت ویتامین سی گفت: سبزیجات به دلیل داشتن اسیدفولیک و ویتامین سی و پیش ساز ویتامین آ به تقویت سیسم ایمنی کمک میکنند بنابراین تمام سبزیجات زرد، قرمز، نارنجی و سبز رنگ را حتما به صورت کاملا شسته و ضدعفونی شده در برنامه غذایی خود قرار دهید. مصرف انواع مرکبات (پرتقال، نارنگی، لیمو ترش و نارنج) حاوی ویتامین سی هستند که نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارند.
آقای دکترمیرزای رزاز در ادامه از مردم خواست از مصرف زیاد فست فودها، گوشتهای فرآوری شده و غذاهای سرخ شده اجتناب کنند چرا که این مواد غذایی حاوی نمک زیاد، اسیدهای چرب ترانس و اشباع بوده و برای سلامتی و عملکرد سیستم ایمنی نامطلوب هستند.
وی در توصیههای خودبه روزه داران گفت: برای سحری خود یک وعده سبک میل نمایید. این امر به ویژه در مورد گروههای خاص مانند افراد مسن، نوجوانان، زنان باردار و مادران شیرده و همچنین کودکانی که روزه میگیرند صدق میکند. این وعده غذایی که یک وعده صبحانه سبک به حساب میآید باید شامل سبزیجات، یک وعده کربوهیدرات مانند نان تهیه شده از گندم کامل، مواد غذایی سرشار از پروتئین مانند لبنیات (پنیر بی نمک / ماست / شیر) و یا یک تخم مرغ میباشد.
رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشوردر خصوص ارتباط با روزه داری در ایام قرنطینه گفت: تغذیه خوب برای سلامتی و تقویت سیستم ایمنی لازم و ضروری است. بر اساس توصیه سازمان جهانی بهداشت از مواد غذایی تازه با ماندگاری زیاد استفاده کنید.
این متخصص علوم تغذیه خاطر نشان کرد: حداقل ۵ واحد یا ۴۰۰ گرم میوه و سبزی استفاده کنید مرکبات مثل پرتقال، نارنگی و گریپ فروت حاوی پیش ساز ویتامین آ هستند و باید در برنامه غذایی خود استفاده نمایید. میوههای دیگر مثل سیب و موز، انواع توت، آناناس و انبه نیز در برنامه غذایی خود داشته باشید و برای افزایش ماندگاری میتوانید میوهها را به تکههای کوچک تقسیم و فریز کرده و به تدریج استفاده کنید.
آقای دکترمیرزای رزاز گفت: سبزیجات ریشهای مثل هویج، شلغم و چغندر و سبزیجاتی نظیر کلم سفید، کلم بروکلی و گل کلم سرشار از مواد مغذی با ماندگاری خوب هستند. همچنین هموطنان میتوانند از سیر، پیاز و زنجبیل هم که سرشار از آنتی اکسیدانهای مفید و با ماندگاری خوب هستند، به عنوان افزودنی غذا استفاده کنند.
وی در خصوص روزه داری و تغذیه صحیح در وعده افطار گفت: دستگاه گوارش پس از ساعتها استراحت لازم است غذای سبک و سهل الهضمی را دریافت نماید و بهتر است روزه خود را با آب جوش و یک قند طبیعی مانند خرما شروع نمایید. همچنین میتوانید از میوههای خشک نظیر زرد آلو، کشمش و انجیر در کنار افطار خود استفاده کنید.
رئیس انجمن تغذیه ایران افزود: در برخی منابع توصیه شده است که افراد روزه دار همانند زمانی که روزه نیستند، سه وعده غذا بخورند که این وعدهها شامل افطار، شام و سحر است، اما صرف غذا در دفعات کمتر از ۲ بار در سالهایی که ماه مبارک رمضان در فصل تابستان است، توصیه نمیشود.
وی تصریح کرد: با توجه به ساعت صرف افطار و فاصله تا وعده سحری، میتوان ساعتی پس از افطار یک وعده غذایی مثل شام سبک صرف کرد؛ البته این به وضعیت خود شخص و تمایل او به صرف غذا بستگی دارد.
دکتر میرزای رزاز خاطر نشان ساخت: در هنگام افطار، مصرف غذاهای سبک و مختصر شامل گروههای غذایی شیر و لبنیات مانند شیر، ماست و پنیر، همچنین میوه، سبزی، نان و غلات برای افزایش قند خون توصیه میشود. علاوه بر آن، مصرف شیر گرم، فرنی و شیر برنج در هنگام افطار مناسب است. استفاده از مواد غذایی آبکی مثل سوپ کم چرب و آش کم حبوبات نیز توصیه میشود.