به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران، سرپرست سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور با اشاره به اینکه در حفاظت از جنگلهای شمال کشور باید منافع عمومی دیده شود گفت: در طرح تنفس جنگل نباید صرفا به منافع چند شرکت بهره بردار و یا عدهای ساکن جنگل متوسل شد
خسرو شهبازی امروز در نشست با جامعه دانشگاهی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری گفت: جنگلهای شمال کشور، بزرگترین دارایی ایران است و طرح تنفس جنگل بارها در مجامع دانشگاهی و علمی چکش کاری شده و این طرح با نگاه منافع ملی تدوین شد و به صورت قانونی مصوب و اجرا شد.
وی افزود: در سال۱۳۳۴ وسعت جنگلهای شمال کشور ۲میلیون و ۵۰۰هزار هکتار بوده که در دهه هفتاد به کمتر از یک میلیون و ۸۰۰هزار هکتار کاهش یافته که جنگلهای شمال کشور را وارد بحران کرد.
سرپرست سازمان جنگلها، مراتع و ابخیزداری کشور با اشاره به اینکه با اجرای برنامههای حفاظتی توانستیم در ۲دهه اخیر وسعت جنگلها را به حدود ۲میلیون هکتار برسانیم، افزود: این نشان میدهد که در موضوع حفاظت خوب عمل کردیم.
شهبازی تصریح تاکید کرد: در حدود ۶دهه اخیر بهره برداران چوب از جنگلهای کشور حدود ۶میلیون هکتار برداشت کردند که نشان از وخامت اوضاع جنگلهای کشور به خصوص جنگلهای هیرکانی دارد.
سرپرست سازمان جنگل ها، مراتع و ابخیزداری کشور تصریح کرد: هنوز مشخص نیست پس از ۶دهه بهره برداری چرا قطع ۲سال این بهره برداری منجر به رنجش برخی شده است، جنگلهای ما در حال حاضر شرایط خوبی ندارند و در شرف تخریب هستند.
شهبازی با بیان اینکه برخورد ما با حوزههای منابع طبیعی توسط مجامع بین المللی رصد میشود، گفت: در حال حاضر جنگلهای مازندران به صورت مستمر توسط مجامع علمی دنیا پایش میشود و نه تنها کارشناسان داخلی، بلکه کارشناسان خارجی نیز بر حال ناخوش جنگلهای هیرکانی در ایران اذعان دارند.
رییس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری هم در این نشست گفت: نگاه تک بعدی، نه تنها طرح تنفس جنگل را از مسیر اصلی آن خارج خواهد کرد، بلکه ممکن است اکوسیستم شمال کشور را به خطر بیاندازد.
اسدالله تیموری با اشاره به اینکه باید مسائل منابع طبیعی از برخورد سلیقهای به حوزه علمی ارجاع شود افزود: اگر منطقی فکر کنیم هر عقل سیلمی بهره برداری از منابع طبیعی را به خصوص آنها که تجدید پذیر هستند کاملا بلا استفاده نمیدانند.
رئیس دانشگاه علوم کشاورزی ساری اظهار داشت: آنچه امروز ما در برابر منابع طبیعی رنج میدهد افراط و تفریط است و باید طرحی علمی و با توجه به در نظر گرفتن همه جوانب از جمله منافع بهره برداران و حفظ منابع طبیعی اجرا شود.
تیموری گفت: امروز ظرفیتی در کشور از جامعه کارشناسان وجود دارد که بهتر است مسائل پیرامون جنگل را به آنها بسپاریم.
رئیس دانشگاه علوم کشاوری و منابع طبیعی ساری تاکید کرد: مدیریت جنگل مدیریت اکوسیستم با مولفه خاص است و برای درستی به مدیریت مثبت در این اکوسیستم باید به صورت همه جانبه به آن نگریست.
تیموری با بیان اینکه تاکنون طرحهای متعددی در حوزه جنگلهای مازندران انجام شده است، افزود: مدیریت خوبی برای بهره برداران دیده نشده است و در طرح تفس جنگل نیز به همین صورت اجرا شد و بهره برداران اکوسیستم جنگل دیده نشدند.
به گفته رئیس دانشگاه علوم منابع طبیعی ساری شاید جنگلهای مازندران را از بهره برداران مدیریت شده گرفته باشیم، اما راه را برای بهره برداران خاموش باز گذاشته ایم.
تیموری گفت: امروزه در شمال کشور طرح توریسم جنگل به شدت تشویق میشود در حالی که هیچ راهکار و مدل برای جلوگیری از آسیب به جنگل برای آنها ارائه نشده است.
وی افزود: امروزه در سراسر جنگلهای مازندران در حال تخلیه زباله هستیم که بیش از بهره برداری به جنگلهای شمال کشور آسیب میزند.
ایده تنفس جنگلهای شمال در برنامه ششم توسعه در سال۹۵ تهیه و در سال۹۶ وارد مجلس شد تا برای یک دوره چهار ساله از سال۱۳۹۶ تا سال۱۴۰۰ اجرا شود. توقف بهره برداری از جنگلهای شمال کشور منجر به رکود فعالیتهای بهره برداران سنتی شده است که انتقاداتی را در سالهای اخیر به همراه داشت.