وزیر امور خارجه گفت: اقدامات جمهوری اسلامی ایران در کاهش تعهدات هستهای در برجام به حق بوده است و اروپاییها حق استفاده از ماده ۳۶ برجام را ندارند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه امروز (دوشنبه) در حاشیه نشست با دانشجویان دانشگاه جنگ ارتش جمهوری اسلامی در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره تأثیر حضور مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن و انتخابات پیش رو بر دیپلماسی ایران اظهار داشت: مردم همان طور که حضرت امام گفتند، ولی نعمت ما هستند، خودشان تکلیف خودشان را میدانند، حضور دارند و در قدردانی از شهید سپهبد سلیمانی نشان دادند که قدرشناس هستند؛ من اطمینان دارم در انتخابات با یک حضور گسترده که ان شاءالله زمینه اش هم فراهم میشود، حتماً میتوانند تعیین کنند، آمریکا فشار سیاست حداکثری اش را کنار بگذارد و بپذیرد شکست خورده است و برگردد تا گذشته را جبران کند.
وی در پاسخ به سوالی درباره حضور مسئول سیاست خارجی جدید اروپا در ایران و محور مذاکرات احتمالی با این نماینده اروپا با توجه به بدعهدیهای صورت گرفته در برجام اظهار داشت: ما هم به همین بدعهدیها در مذاکرات اشاره میکنیم؛ چون درخواست برای حضور در ایران از طرف آقای بورل بوده منتظریم ببینیم نماینده اتحادیه اروپا چه صبحتی دارد.
وزیر امور خارجه درباره نامه ۱۴ صفحهای ایران درباره کاهش تعهدات هستهای اش اظهار داشت: این نامه تاکیدی است بر حق استفاده از ماده ۳۶ برجام که در این نامه با مستندات غیر قابل انکار حق جمهوری اسلامی ایران مورد تاکید قرار گرفته است.
آقای ظریف با اشاره به نقض اساسی برجام از سوی دیگر طرفها برجام ادامه داد: جمهوری اسلامی در برابر این نقض عهد اقدامات جبرانی انجام داده است و آنها هیچ حقی برای استفاده از ماده ۳۶ برجام ندارند.
وی ادامه داد: این نامه بسیار مفصل است و همان طور که اشاره شد در ۱۴ صفحه با متن و شکل به آنها نشان دادیم که چه اشتباهی مرتکب شده اند.
وزیر امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری درباره کانال مالی سوئیس گفت: این کانال کمتر از اجرای دستور دیوان بین المللی دادگستری است؛ میدانید که دیوان بین المللی دادگستری دستور داده است که امریکاییها حق ندارند از ورود غذا و دارو به ایران ممانعت بکنند؛ اما سیاست امریکا فشار حداکثری بر ایران و محروم کردن از دسترسیهای مالی است.
آقای ظریف افزود: لذا راه اندازی این کانال قدم بسیار کوچکی از سوی دولت سوئیس است و ما از دولت سوئیس قدردانی میکنیم؛ اما این نشانه حسن نیت ایالات متحده نیست و حتی نشان دهنده کوچکترین اقدام در اجرای تعهدات بر مبنای دستور موقتی دیوان بین المللی دادگستری هم نیست.
معامله قرن میتواند چهره دشمن انگاری از ایران در جهان عرب را وارونه کند
وزیر امور خارجه گفت: طرح منحوس معامله قرن هم میتواند چهره دشمن انگاری جمهوری اسلامی در جهان عرب را به شرط اینکه درست عمل کنیم، وارونه سازد.
محمد جواد ظریف در جمع دانشجویان دانشگاه افزود: اقدام آمریکا در اعلام طرح معامله قرن؛ فرصت بی نظیری برای جمهوری اسلامی ایران است.
آقای ظریف افزود: رژیم صهیونیستی زمانی که میخواست برای فرآیند صلح نروژ، اسلو و مادرید در سال ۹۱ میلادی برنامه ریزی کند به ادعای سفیر سابق رژیم صهیونیستی (در ایران دوران پهلوی) تصمیم گرفتند ایران را جایگزین اعراب برای دشمنی اسرائیل کنند و از این طریق با اعراب صلح کنند.
وی گفت: در ۱۰ تا ۱۲ سال گذشته روند مشابهی در جهان عرب شروع وهزینه زیادی پرداخت کردند، به همین دلیل با کمک آمریکا و برخی کشورهای عربی فرآیند بسیار منحوسی شروع شد تا ایران را تهدید اصلی منطقه قلمداد کنند.
وی گفت: به این ترتیب خواستند اعراب حداکثر خواستههای رژیم صهیونیستی را بپذیرد و عکس العملهای واقعا سخیف و شرم آور را از طرف کشورهای عرب این بود که حتی در مقابل سقف خواستههای این رژیم توان مقاومت ندارند.
وزیر امور خارجه تصریح کرد:، اما برای خیابان عربی (شارع عربی) کاملا واضح شد که این جابه جایی دشمن جابه جایی دروغین بود، همان طور که برجام توانست چهرهای که آمریکا و اسرائیل توانست از ایران در جهان نشان دهد و امنیتی سازی و جنگ طلب بودن ایران؛ را نابود کند، طرح منحوس معامله قرن هم میتواند چهره دشمن انگاری جمهوری اسلامی در جهان عرب را به شرط اینکه درست عمل کنیم، وارونه سازد.
وی با اشاره به اینکه در آستانه ۴۲ سالگی جمهوری اسلامی و به برکت خون شهدا و رهبری امام (ره) و هدایتگری مقام معظم رهبری، ایستادگی مردم، شهادت سردار سلیمانی و همراهان ایشان وارد یک فرصت جدید شدیم، گفت:: میتوانیم با تکیه بر ابزار واقعی قدرتمان پیروزمندانه جلو برویم.
ظریف افزود: این مولفه قدرت را خوب بشناسیم، چون پشت ما یک جامعه ۸۲ میلیون نفر که پیام شهید سلیمانی و جمهوری اسلامی را دریافت کردند، قرار دارند.
آقای ظریف به توئیت وزیر خارجه آمریکا بعد از شهادت سردار سلیمانی اشاره کردو گفت: آقایی که خود را وزیر خارجه میداند در شب شهادت سردار سلیمانی توئیت کرد که مردم ایران وعراق از شهادت سردار سلیمانی به خیابانها آمدند و میرقصند، اما آیا واقعا چنین بود؟ تعداد مردمی که برای سردار سلیمانی در عراق به صحنه آمدند برای دوستان ما در عراق هم غیرقابل باور بود.
وزیر امور خارجه گفت: همه ما به این علت سرکار هستیم که انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی ادامه دارد و باید هدف، تقویت جمهوری اسلامی باشد نه ایجاد دو قطبی و ابراز خود و نه اینکه ابزار قدرت خود را خرد کنیم واز هم بپاشانیم تا دشمن بتواند از این فرصت استفاده کند؛ بپذیریم که فشارهایی که برما وارد شده بر دیگران قبل از ما نیز وارد شده است.
وی همچنین با اشاره به شهادت سردار سلیمانی گفت: این روزها ما و مردم منطقه داغدار از دست دادن فرمانده بزرگی هستیم که الگوی مقاومت، فهم، تواضع و خردورزی در جهان بوده است.
آقای ظریف افزود: شهید سلیمانی با فهم دقیق راهبری و شجاعت توانست تحولی ایجاد کند که ما به عنوان دنبال کنندگان آن شهید با همان فهم راهبردی و نگرش درازمدت باید نتایج آن را با نهادینه کردن این راه در منطقه در پیش گیریم.
وزیر امور خارجه گفت: در دورانی هستیم که مفاهیم در حال تحول محتوایی و ساختاری است و این تحول به نفع ما و به ضرر قدرتهای سلطه گر است، البته تحول این مفاهیم به معنای فراموش شدن واقعیتهای گذشته نیست.
رئیس دستگاه دیپلماسی گفت: قدرت زمانی با قایقهای توپ دار و تعدادی تانکها و ابزار نظامی تعریف میشد، اما امروز با آن که ابزار نظامی اهمیت زیادی داردو ضرورت تقویت آن غیر قابل انکار است، اما عواملی مانند اقتصاد، فناوری، نوآوری به عوامل واقعی قدرت تبدیل شده اند.
وی افزود: مزیت نسبی کشورهایی مثل جمهوری اسلامی ایران این است که ما شجاعت، فهم، انسجام ملی، شهادت و فرهنگ امام حسین (ع) را ابزار قدرت میدانیم و خیلی میتوانیم موفق باشیم.
مقاومت، بُرّاترین ابزار ماست
وزیر امور خارجه با اشاره به ایستادگی مردم مقابل تحریمهای همه جانبه آمریکا، گفت: ابزار مقاومت بُرّاترین ابزار ماست.
آقای محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در سخنانی در دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران (دافوس)، با اشاره به وجود برخی تحلیلهایی پیش از انتخابات سال ۹۲ که از آن به عنوان قهر مردم با انتخابات یاد میکردند، گفت:، اما مردم در انتخابات سال ۹۲ آمدند و نشان دادند که قهر نکرده اند و آمریکاییها فهمیدند که این روش آنها به مردم فشار میآورد، اما باعث زانو زدن مردم در مقابل آنها نمیشود.
وزیر امور خارجه افزود: همین مقاومت مردم بود که به ما قدرت داد که ما با شش قدرت بزرگ جهانی مذاکره کنیم.
آقای ظریف افزود: افرادی که مذاکره را میکوبیدند، آنان ما را نمیکوبیدند، بلکه مردم را میکوبیدند، چرا که ما از طرف این مردم و به نمایندگی و پشتوانه آنها وارد مذاکره شدیم.
وی گفت: این مردم هستند که میتوانند ثابت کنند که فشار حداکثری نتیجهای ندارد، اما آنچه که باید بپذیریم، این است که این فشارها نمیتواند، مردم را به زانو درآورد.
وزیر امور خارجه گفت: این عامل بزرگ قدرتی است برای بنده که میخواهم کار دیپلماسی انجام دهم و این قدرت را در میدان جهانی به یک چیز ماندگار تبدیل کنیم.
آقای ظریف ادامه داد: این چیز میتواند یک توافق و یا امتیاز گرفتن از طرف مقابل باشد که در صحنه مذاکره به دست میآید.
وی گفت: مذاکره به معنای تسلیم و پذیرش خواسته طرف مقابل نیست.