پخش زنده
امروز: -
رهبر معظم انقلاب اسلامی که این مذاکرات را چه در دوره سابق (مذاکرات 1+5) و چه هم اکنون با حساسیت رصد کرده اند و رهنمون های لازم را بیان فرموده اند، اخیراً با برشمردن شرایط ششگانه به مقامات مسئول توجهات لازم را در این زمینه در اختیار آنها قرار دادند.
پژوهش خبری صدا وسیما: راهیابی دونالد ترامپ به کاخ سفید برای شمار زیادی از چهرههای سیاستمداران داخلی و خارجی آمریکا با شگفتی همراه بود. این تاجر و پوپولیست شگفتیساز پیش از راهیابی به کاخ سفید بارها ضمن انتقاد از توافق هسته ای 1+5 با ایران آن را بدترین قرارداد برای آمریکا معرفی کرده بود. اما هر چه زمان پیش میرفت انتقادات ترامپ از برجام نیز افزایش می یافت. تا اینکه وی در اواخر سال 2017 میلادی زمزمه های خروج آمریکا از برجام را مطرح کرد و قرار شد در 12 مِی 2018 تصمیم خود بر باقی ماندن یا خروج از برجام را اعلام کند. تا اینکه وی با استناد به برخی بهانه ها و پیش از تاریخ یادشده ، در 8 مِی خروج آمریکا از برجام را رسماً اعلام کرد.
براستی آيا برجام به آخر خط رسیده و 8 می تاریخی بود که آمریکا با اعلان خروج رسمی خود از آن (با وجود رایزنی گسترده کشورهای اروپایی برای حفظ آن) موجب پایان تاریخی این توافق شده است؟!
آیا با خروج آمریکا از برجام امکان ادامه این توافق چندجانبه با دیگر اعضاء وجود دارد؟
حال که دور دیگری از مذاکرات برجامی میان جمهوری اسلامی و دیگر اعضای برجام آغاز شده است چه نکاتی باید مد نظر مذاکرهکننده های ایرانی باشد تا این مذاکرات مطابق منافع جمهوری اسلامی برگزار شود؟
رهبر معظم انقلاب اسلامی که این مذاکرات را چه در دوره سابق (مذاکرات 1+5) و چه هم اکنون با حساسیت رصد کرده اند و رهنمون های لازم را بیان فرموده اند، اخیراً با برشمردن شرایط ششگانه به مقامات مسئول توجهات لازم را در این زمینه در اختیار آنها قرار دادند.
شروط برجامی رهبر معظم انقلاب برای مذاکره با با اروپا
اگر ۳ کشور اروپایی به علت نقض مکرر روح و جسم برجام به آمریکا اعتراض میکردند ممکن بود کار به اینجا نرسد، اروپاییها باید این غفلت را جبران کنند.
1ـ جبران بدعهدی های سابق:
حضرت آیت الله خامنه ای با اشاره به بدعهدی و بی صداقتی ۳ کشور اروپایی در اوایل دهه ۸۰ بر سر مسئله هسته ای افزودند: اروپایی ها باید ثابت کنند که این بار قصد تکرار آن بدعهدی را ندارند.
رهبر انقلاب اعتراض نکردن ۳ کشور اروپایی به امریکا در نقض مکرر روح و جسم برجام را مورد انتقاد قرار دادند و افزودند: اگر آنها به امریکا اعتراض می کردند ممکن بود کار به اینجا نرسد، اروپایی ها باید این غفلت را جبران کنند.
2ـ صدور قطعنامه ضد آمریکایی:
حضرت آیت الله خامنه ای خروج امریکا از برجام را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل خواندند و افزودند: اروپاییها باید قطعنامه ای علیه آمریکا به شورای امنیت ببرند و به این حرکت آمریکا اعتراض کنند.
3ـ عدم طرح موضوع موشکی و سیاست منطقه ای ایران در مذاکرات:
رهبر انقلاب اسلامی در تبیین شرایط لازم برای ادامه برجام با اروپایی ها تأکید کردند: سران ۳ کشور باید متعهد شوند و قول دهند که بحث موشک و حضور منطقه ای ایران را مطلقاً مطرح نخواهند کرد. ایشان عمق راهبردی را از دیگر مؤلفه های اقتدار ایران خواندند و افزودند: حضور در منطقه و طرفداری ملت ها از جمهوری اسلامی، عمق راهبردی ماست و هیچ دولت عاقلی از این مؤلفه های قدرت بخش صرف نظر نمی کند.
4ـ ضرورت مقابله اروپا با تحریم های آمریکا:
حضرت آیت الله خامنهای مقابله صریح اروپاییها با هرگونه تحریم امریکا علیه ایران را از دیگر شرایط ضروری برشمردند و خاطرنشان کردند: همه بدانند جمهوری اسلامی از مؤلفههای قدرت خود از جمله دفاع از راه دور قطعاً دست نمی کشد.[1]
5ـ تضمین خرید نفت ایران از سوی اروپا:
رهبر انقلاب اسلامی در باب تضمین های لازم اروپایی ها برای ادامه برجام افزودند: اگر امریکاییها توانستند در فروش نفت ایران خلل وارد کنند اروپاییها باید خرید نفت از ایران به مقدار مورد نیاز ما را تضمین کنند.
6 ـ ایجاد کانال بانکی اختصاصی برای تعامل با ایران:
تضمین بانکهای اروپایی درباره دریافت و پرداخت وجوه تجارت دولتی و خصوصی با جمهوری اسلامی از دیگر نکاتی بود که حضرت آیت الله خامنهای در همین زمینه بیان کردند.
پژوهش خبری // پژوهشگر: مرتضی هوشیار
---------------------------------
[1] بایسته های تقابلی اتحادیه اروپا در برابر آمریکا ( برای حفظ برجام)
الف- فعال شدن اقدامات مسدودسازی تحریم ها یا blocking regulation یا «مقررات مسدود کردن تحریم ها» ماده واحده قانونی است که اتحادیه اروپا در سال ۱۹۹۶ در پارلمان اروپا به تصویب رساند و آن را اجرایی کرد. برخی شرکت های اتحادیه اروپا همچون توتال فرانسه توانست با استفاده از این مقررات رابطه تجاری خود با ایران را در برابر تحریم داماتو حفظ کند.
ب - اِعمال شرط استثناء یا grandfather clause ؛ بر این اساس اروپا حمایت می کند از شرکت ها و موسسات اروپایی که به خاطر تحریم های آمریکا متضرر شده اند.