رئیس جمهور با بیان اینکه علم باید پایه مهارت باشد گفت: دانشگاههای ما باید به دانشگاه مهارت محور تبدیل شوند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما،آقای روحانی در مراسم نمادین آغاز سال تحصیلی جدید دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور با بيان اينکه دانشگاههای ما باید تبدیل به دانشگاههای مهارت محور شود و در بسیاری از علوم، علم پایه پیشرفت و توسعه است، اما نباید به آن اکتفا شود، افزود: گسترش فضای دانشگاهها بدون کیفیت، مطلوب ما نیست و فضاهای کمی و کیفی باید در کنار یکدیگر قرار بگیرد.
رئیس جمهور گفت: خوشبختانه علیرغم اینکه در ۴۱ سال بعد از انقلاب، مشکلات فراوان از جمله جنگ و فشارهای اقتصادی داشتیم، دانشگاه در رشتههای مختلف به وظایف و رسالت خودش به خوبی عمل کرده است.
آقای روحانی، با اشاره به اینکه ما نسبت به دنیا خیلی در زمینه پیشرفتهای علمی عقب نیستیم، افزود: نسبت به منطقه و کشورهای همسایه و حتی کشورهای پیشرفته خیلی عقب نیستیم و حرکتهای بسیار خوبی از لحاظ علم و دانش داشته ایم.
رئیس جمهور، با طرح مثالی که در سه چهار ماه اخیر نمونههای مختلفی را دیدم که خود گویای پیشرفت توسعه علم و دانش در کشور ما به شمار میرود، گفت: اخیراً پزشک متخصصی که خود نیز در کشور پیشرفته آلمان بخشی از مسئولیت یک مرکز پزشکی را عهده دار است و اقوامش نیاز به یک عمل جراحی دارد، او را از آلمان به تهران منتقل میکند، من از او پرسیدم چرا وقتی شما در آلمان و در بیمارستانی که خود شما مسئولیت دارید، اقوام خود را به تهران منتقل کرده اید؟
آقای روحانی، افزود: این استاد دانشگاه در پاسخ به سوالم گفت: ایران از لحاظ کیفیت و رسیدگی امکاناتش پایین نیست و حتی از لحاظ پزشکی مراکز درمانی ما بهتر از اروپاست.
رئیس جمهور، گفت: به هر حال این حرف اوست که یک استاد دانشگاه و مسئول یک بخش پزشکی در بیمارستانی در آلمان است هر چند اگر این جمله را فراموش کنیم، اما این که ترجیح میدهد پدر، برادر و یا اقوام خود را با اینکه مسئله جان در میان است به ایران منتقل میکند، نشان میدهد کشور ما کشوری پیشرفته در علوم مختلف است و این نتیجه همه تلاشگران و اساتید ماست و برای ما جای افتخار دارد.
آقای روحانی، با اشاره به اینکه دو نکته درباره دانشگاهها میخواهم صحبت و بعد توقعم را بیان کنم، افزود: دانشگاه ما باید تبدیل به دانشگاه مهارت محور شود، علم پایه پیشرفت و توسعه است، اما علم باید در کنار مهارت و نیازمندیهای جامعه و تربیت دانشجو برای ورود به اجتماع و به دوش گرفتن بار مسئولیت و اشتغال و مدیریت باید آماده شود، در غیر این صورت حالا اگر فردی در اینجا درس خوانده چرا باید پس از فارغ التحصیلی شغل به اندازه کافی برای او نیست، ممکن است شما بگویید مشکل اقتصادی کشور است.
رئیس جمهور، گفت: حال شاید شما این سوال را مطرح کنید، ممکن است مشکل اقتصادی کشور باشد، مشکل سرمایه گذاری باشد و یا توسعه اقتصادی به اندازه کافی وجود ندارد همه اینها در جای خودش درست است، اما یک فارغ التحصیل با مهارتی که میتواند بلافاصله یک مسئولیت را عهده دار باشد، زودتر به شغل و کار و زندگی میرسد، تا عالمی که علم آموخته است و دانشگاه آن حافظه محور بوده است و در افکار و مغزش بسیاری از مطالب علمی انباشته شده است، اما نمیتواند شغلی را بدست بیاورد.
آقای روحانی، با بیان خاطرهای از دوران دانشجویی خود ادامه داد: ما در سال ۵۱ زمانیکه برای کار آموزی امور قضایی به دادگاههای مختلف مراجعه کردیم و در آن زمان لیسانس گرفته بودیم و به ظاهر دانشی را که برای یک وکیل و یا قاضی بدست آورده باشد را کسب کرده ایم، اما زمانی که ما وارد دادگاه شدیم، دیدیم که چیزی بلد نیستیم و نمیدانیم چه باید بکنیم حتی رئیس دفتر یک دادگاه از این لیسانسه بهتر بود که ما بدست آورده بودیم، بهتر بود که نمیدانستیم چه باید بکنیم، چرا که این فرد به جهت حضورش در دادگاه کسب تجربه آموخته بود، گاهی برخی از رئیس دفترها نیز البته لیسانس داشتند و رشتههای دیگر هم وجود داشت چرا، چون ما مهارت لازم را یاد نگرفته بودیم و در دوران کارآموزی قضایی بود که آموختیم چه باید بکنیم و حتی در پزشکی قانونی که ما چند واحد هم در این زمینه گذرانده بودیم، وقتی به پزشکی قانونی تهران روبروی پارک شهر رفتیم و ۲۰ دانشجویی که با هم وارد شدیم در همان لحظه اول چند دانشجو غش کردند زمانی که آن منظره را دیدم وحشتناک بود چرا که جنازهها را دیدند و وحشت کردند.
دانشگاهها باید در مسائل استراتژیک به کمک کشور بشتابند
رئیس جمهور با بیان اینکه دانشگاهها باید در مسائل استراتژیک به کمک کشور بشتابند، گفت: اگر سالها نتوانستیم در مسائل استراتژیک به نتیجه برسیم، باید به کمک دانشگاهیان راه درست انتخاب شود.
آقای حسن روحانی در ادامه سخنانش گفت: میتوانیم با اقتصاد بدون تعامل با دنیا پیشرفت کنیم و زندگی را میتوانیم بگذرانیم، اما رشد و توسعه را چطور؟ ما در دوره تحریم هستیم، همه به هم کمک میکنیم، شما به ما و ما در خدمت شما هستیم تا همه دست به دست هم دهیم، اما رشد و توسعه بدون رابطه و تعامل با دنیا.
رئیس جمهور ادامه داد: اگر بانک ها، صادرات و واردات قفل شود، نمیتوان توسعه پیدا کرد، همین الان هم کشور را اداره میکنیم، باید تشکر کنیم از کشورهای همسایه و یا برخی از کشورهای دوست در دنیا که بی اعتنا بودند به تحریمها و در حال مبادله با ما هستند، ما در این شرایط دارو صادر و وارد میکنیم البته به سختی و مشکلات، اما در هر حال این کار انجام میشود.
وی گفت: در همین شرایط، ما در حال ورود به یک اتحادیه اقتصادی هستیم و در حال معامله با یک اتحادیه آسیایی هستیم، پس مسائل استراتژیک جامعه مهم است، این عدم تعامل و تعامل یک نمونه است، دهها مورد ما داریم که باید دانشگاهها به عنوان مسائل استراتژیک در آن وارد شوند.
آقای روحانی، افزود: حتی اگر در همین مسائل استراتژیک بحث کردیم به نتیجه نرسیدیم، راهش این است که باید برویم با همه پرسی از مردم بپرسیم، راه دیگری نداریم ما نمیتوانیم همیشه دعوا و بحث کنیم ۴۰ سال است که داریم با یکدیگر بحث میکنیم راه را باید انتخاب کنیم.
رئیس جمهور تصریح کرد: من از دانشگاهها تقاضا میکنم هم در مسائل روز و گرفتاریهای روزمره مان، نظرات اقتصادی را به ما بگویند، ما در شرایط سختی هستیم آنها میتوانند ما را در بخشهای مختلف علمی و اقتصادی کمک کنند.
آقای روحانی خاطر نشان کرد: همین امروز هم شرکتهای دانش بنیان و دانشگاههای ما تلاشهای بسیار زیادی کرده اند، اینکه شما میگویید ما در زمینه پدافند هوایی یک حرکت بسیار و خوب میکنیم میدانم کار بزرگی انجام شده است، من ۷ سال فرمانده پدافند هوایی کشور بودم و میدانم که کار بزرگی شده است.
رئیس جمهور همچنین گفت: این کار شرکتهای دانش بنیان و دانشگاههای ماست، همه دست به دست هم داده اند، این گونه نیست که بدون تلاش دانشگاهها و پژوهشگران و نخبگان کاری انجام شود.
وی تصریح کرد: نخبگان از لحاظ استعداد و فکر، گاهی دارای پرش هستند، همه میتوانند راه بروند، میتوانند پرواز کنند، نخبه هم میتواند پرواز کند، آنها را باید تربیت کنیم و از هم یاری و کمک بگیریم.
آقای روحانی افزود: من میخواهم بگویم، ما در شرایط سختی هستیم همه باید همدیگر را یاری کنیم، شما دانشگاهیان بیش از دیگران این کار را بر دوش دارید، ما از این مشکلات بی تردید عبور خواهیم کرد.
رئیس جمهور تصریح کرد: خوشبختانه شرایط امسال نسبت به پارسال یک قدم بهتر بوده و این بسیار مهم است، علی رغم همه فشارها ما یک قدم در تورم، رشد و بورس پیش هستیم، این شرایط امیدوار کننده است.
آقای روحانی درپایان تاکید کرد: امید به آینده داشته باشید و در کنار هم باشیم، دولت در خدمت شماست و میداند که دانشگاهها چه نقش بزرگی میتوانند داشته باشند، شما در این شرایط تلاش مضاعف کنید، تا انشاءالله به پیروزیهای بزرگمان دست پیدا کنیم.
موفقیت در دادگاه لاهه یک پیروزی برای ایران بود
رئیس جمهور موفقیت در دادگاه لاهه را یک پیروزی برای ایران توصیف کرد و گفت: ملت بزرگ ما قادر است در بخشهای مختلف اگر دست به دست هم دهد و از نیروهای کارآمد استفاده کند، به نتیجه برسد.
آقای روحانی در ادامه سخنان خود به مذاکرات هستهای میان ایران و طرفهای مقابل اشاره کرد و افزود: خیلیها خوشحال شدند و گفتند ما از اول گفتیم که از راه مذاکره مسائل حل و فصل میشود، از سوی دیگر عدهای هم میگویند، بی خود میکنید از اول مذاکره میکنید، شما بروید در مقابل دنیا بایستید.
آقای روحانی با اشاره به سخت و طولانی بودن روند مذاکرات خاطر نشان کرد: با وجود همه مشکلات به یک توافق رسیدیم، این توافق مثل این بود که یک کوه را بر سر عدهای خراب کرد.
رئیس جمهور با بیان اینکه ما میتوانیم با شش قدرت بزرگ دنیا بحث کنیم و آنها بیایند حاضر شوند ۶ قطعنامه فصل هفتم شورای امنیت را پس بگیرند، تصریح کرد: حقوقدان و سیاستمدار میفهمد این یعنی چه، شش قطعنامهای که به اتفاق آرا در شورای امنیت سازمان ملل علیه ما صادر کرده بودند را پس بگیرند، این اقدام کار آسانی نیست.
آقای روحانی گفت: تا الان میگفتند کارهای اتمی شما خلاف قانون است، اما در یک قطعنامهای بگویند، باید به ایران کمک کنید و بگویند ما قبول داریم، برای هیچ کشوری در سازمان ملل پیش نیامده که فعالیت هستهای صلح آمیزش را قبول کرده باشند، تنها کشوری که در قطعنامهای حق دارد فعالیت اتمی انجام دهد، طبق قطعنامه ۲۲۳۱ ایران است.
وی با اشاره به سفر اخیرش به نیویورک و دیدار و گفتگو با یکی از سران دنیا، افزود: این مقام مسئول به من گفت: ما دچار حیرت بودیم که چگونه این همه شرکت در ایران صف بسته اند همینگونه از هر کشوری ۱۰۰ تا ۲۰۰ شرکت بزرگ با قرارداد میآیند ما تعجب کردیم که ایران کجاست و چه عظمتی دارد؟
رئیس جمهور با اشاره به امضای توافق برجام در سال ۹۴ به رشد اقتصادی ایران در سال ۹۵ پرداخت و گفت: در این سال رشد اقتصادی ما در دنیا اول شد، چه زمانی ما چنین رشدی داشتیم، ما وقتی اول دولت یازدهم تورم را کاهش دادیم بعضی از اقتصاددانان از من ایراد گرفتند و گفتند ایشان اشتباه کرده از تورم شروع کرد میبایست از رکود شروع میکرد، رکورد را میشکست و میگفتند تورم را میتوان شکست، رکورد که عمیق شود نمیتوان شکست و این اختلاف نظرها وجود داشت.
آقای روحانی ادامه داد: وقتی ما تورم را تک رقمی کردیم و رشد اقتصادی ما شد ۱۲ و نیم درصد در سال ۹۵، دنیا را به شگفتی واداشتیم، اینکه میگویند، مدیریت ضعیف است، مدیریت قوی است، خوب این هم مدیریت، همانهایی که این رشد بالای جهانی را بوجود آوردند و تورم را تک رقمی کردند و این روند تا سه سال پشت سر هم ادامه داشت و همچنین در بنزین، گازوئیل و گندم خودکفا شدیم.
رئیس جمهور ادامه داد: با فشار رژیم اسرائیل، عربستان و تندروهای داخل آمریکا، دولت جدید آمریکا را وادار کردند از برجام خارج شود، آن وقت تردید بود، یکی میگفت، برجام خوب است، یکی میگفت: بد است، الان میتوانند مقایسه کنند که برجام صدمه دیده با آن روزی که برجام فعال بود.
آقای روحانی تاکید کرد: دانشگاه باید در این مسائل مهم استراتژیک وارد شود نه تنها در سیاست بلکه در حقوق هم باید ورود کند.
رئیس جمهور با اشاره به شکایت ایران در دادگاه لاهه، گفت: میگفتند شما مگر عقلتان را از دست دادید، مگر دادگاه لاهه حرف شما را گوش میدهد؟ مگر میشود در دادگاه لاهه پیروز شد؟ ما رفتیم در دادگاه لاهه و تا امروز در دو نوبت پیروز شدیم، حتی در سه نوبت و ادامه میدهیم، کسی فکر نمیکرد دادگاه لاهه بیاید بگوید در مسئله خروج آمریکا از برجام من حق صلاحیت دارم ما میگفتیم و ایران خواهان حکم موقت بود در نهایت این دادگاه حکم موقت را داد، مبنی بر اینکه آمریکا حق ندارد تحریم را اجرا کند این یک پیروزی دیگر در دادگاه لاهه برای ماست هر چند موفق شدن در این دادگاه خیلی کار پیچیده و سختی است، اما شد و شدنی است، ملت بزرگ ما قادر است در بخشهای مختلف اگر دست به دست هم دهیم و از نیروهای کارآمد استفاده کنیم، به نتیجه برسد.
دانشگاهها و اساتید نقش بسیار مهمی در حل مشکلات کشور دارند
رئیس جمهور گفت: برخی از مشکلات در کوتاه مدت قابل حل است و برخی دیگر در بلندمدت، که در اینجا اساتید و دانشگاهها نقش بسیار مهمی را میتوانند ایفا کنند.
آقای حسن روحانی در ادامه سخنان خود با اشاره به نقش مهم دانشگاهها و اساتید در حل مشکلات بلندمدت کشور افزود: استراتژی حرکت کشور موضوعی است که این قشر نقش بسیار مهمی در حل آن میتوانند داشته باشند.
رئیس جمهور با طرح این سوال که پیشرفت و آینده کشور در سایه تعامل با دنیاست یا تقابل؟ گفت: این یک مسئله راهبردی و اساسی است.
وی افزود: چهل و یک سال است که ما هنوز به یک جواب روشن و قاطع در کشور نرسیده ایم، که چرا عدهای معتقدند تعامل سازنده و عدهای دیگر میگویند، تقابل مستمر و دائم.
رئیس جمهور تصریح کرد: عدهای میگویند مشکلات با جهان راهی جز قدرت نمایی ندارد و باید طرف مقابل را بشناسیم والا آدم نخواهد شد و دشمن ما آنقدر خبیث است که باید وی را شکاند و مقابله کرد و بزنیم و بکشیم و کشته شویم.
آقای روحانی ادامه داد: عدهای هم میگویند بسیاری از مشکلات را میتوان با دنیا حل کرد که البته ممکن است جاهایی هم نشود حل کرد.
وی ادامه داد:، اما اینکه استراتژی ما تعامل سازنده باشد یا تقابل مستمر این موضوع یک اساس در کشور است.
رئیس جمهور تاکید کرد: من این موضوع را به صراحت میگویم، چیزی را که بر روی آن سالها فکر، مطالعه و بحث کرده ام، این است که ما اگر همه همدیگر را قانع نکنیم و دو صف درست کنیم و مداوم با همدیگر بحث کنیم، هیچ فایدهای ندارد و به نتیجهای نخواهیم رسید.
آقای روحانی افزود: دانشگاه باید این موضوع را به جامعه توضیح دهد که البته رسانه ملی نیز وظیفه بزرگی در این زمینه دارد، اگر رسانه ملی به طور مساوی در اختیار همه جناحها و همه افکار قرار گیرد.
رئیس جمهور با اشاره به وظایف روزنامه ها، فضای مجازی و تمامی رسانهها در این زمینه، تصریح کرد: تمام دعواهای سیاسی که ما الان داریم بر سر چه موضوعی است، دعوا اصلا بر سر برجام نیست، چرا که برجام دعوایی ندارد بلکه دعوا بر سر یک چیز بزرگتر و بالاتری است.
آقای روحانی، گفت: عدهای میگویند شما که با خارجیها صحبت میکنید وقت و عمر شریف را تلف میکنید و ما باید قوی شویم، باید خارج را تهدید کنیم و خارج در برابر ما روزی تواضع میکند و به زانو در میآید و دست ما را هم میبوسد و تمام میشود.
وی ادامه داد: عدهای نیز میگویند راه این نیست و با این جنگ مداوم ما به نتیجهای نمیرسیم و ممکن است استثنائا جایی هم جنگ لازم باشد و طرف زمانی که به ما حمله میکند ما نمیتوانیم ساکت بنشینیم و آن زمان تعامل سازنده ما میشکست.
آقای روحانی گفـت: من به استثناءها کاری ندارم، اما در کل ما باید چه راهی را برگزینیم و انتخاب کنیم؟
رئیس جمهور ادامه داد: عدهای به ما میگفتند، شما با آژانس بین المللی هستهای وقت تلف میکنید، چرا که آژانس دست آمریکا است و چرا شما با اینها بحث میکنید که آژانس پی ام دی شما را حل کند و بگوید شما کاری را برخلاف ام پی تی انجام ندادید و این کار بیهوده و وقت تلف کردن است.
آقای روحانی با اشاره به اینکه عدهای هم معتقد بودند که این کار شدنی است، گفت: این موضوع سالها وقت بُرد و ما رسیدیم به نقطهای که با همین آژانس پی ام دی را حل کردیم و تمام شد و آژانس اعلام کرد این پرونده تمام شد.
انتخابات پرشور باعث اقتدار کشور میشود
رئیس جمهور با بیان اینکه یکی از مسائل مهم امسال انتخابات است، افزود: اگر انتخابات پرشکوه با نشاط و پررونق با حضور اکثریت مردم در سراسر کشور داشته باشیم، قدرت سیاسی ما در دنیا بالا میرود و دشمنان ما میهراسند و میفهمند که تحریم و فشار اثر گذار نبوده و مردم به نظام و آینده کشورشان اعتقاد و امید دارند.
آقای روحانی با بیان اینکه ما به انتخابات مهم مجلس شورای اسلامی در پایان سال نزدیک میشویم، تصریح کرد: دانشگاهها همیشه در همه انتخابات نقش بسیار ارزشمندی داشته اند و در زمان انقلاب نیز دانشگاه و حوزه پیشتاز بودند و فضای حوزه و دانشگاه بیشتر فضای انقلاب را گرم میکرد.
رئیس جمهور با بیان اینکه ما امروز باید خودمان را برای انتخابات آماده کنیم، تاکید کرد: سرنوشت آینده کشور را انتخابات تعیین میکند.
آقای روحانی افزود: با نقض و اشکالهایی که وجود دارد با این حال بهترین راه برای شکستن افراط، برای اصلاح جامعه، برای شایسته سالاری، برای حاکم شدن افکار به حق مردم، صندوق است و راه دیگری نداریم
وی خاطر نشان کرد: به من به عنوان کسی که در بیشتر دوران عمر خود تجربه سیاسی و اجتماعی و علمی داشتهام، میگویم که غیر از فضای پرشکوه انتخابات، راهی نداریم.
رئیس جمهور همچنین گفت: به رغم همه اشکالات تنها راه برای آینده کشور ما انتخابات است و ما باید خودمان را آماده کنیم تا هر کسی که بهتر، شایستهتر و برای کشور مفیدتر، عاقل تر، فهیمتر و از هر افراطی فاصله بیشتری دارد و برای کشور آماده فداکاری است و دانش و فکر لازم را هم دارد، چه مرد یا زن برویم و آنها را انتخاب کنیم.
آقای روحانی افزود: از طرف دیگر هر کسی که خود را شایسته میداند خود را نامزد کند چه انتخاب بشود یا نشود و چه بگویند صالح هستی یا نیستی این یک وظیفه بزرگ ملی است.
رئیس جمهور همچنین گفت: اولین پرچم انتخابات پرچم امید است و کسی که امید نداشته باشد در انتخابات شرکت نمیکند و همه کسانی که به صندوق میروند یعنی به آینده امید دارند و همه چیز ما از امید به آینده درست میشود و اگر امید داشته باشیم راه و مسیر ما راهی است که به نتیجه میرسیم.
دانشگاهها باید با اتصال به بخش خصوصی خودکفاتر شوند
رئیس جمهور گفت: بهتر است دانشگاهها را به بخش خصوصی متصل کنیم، تا خودکفاتر عمل کنند.
آقای روحانی افزود: شما باید تحقیقاتی کنید که برای گرفتن آن تحقیقات سر و دست بشکنند، حالا هر کجا که آن مرکز هست، یا مرکز صنعت، کشاورزی، انرژی اتمی و یا هرجا که هست، باید شما کار و تلاشی کنید که آن تلاش پژوهش شما با ارزش بسیار بالا در دنیا و جامعه خودمان متقاضی داشته باشد و از آن استفاده کنند.
وی ادامه داد: اتصال دانشگاه به مراکز تولیدی ما یک ضرورت است، البته این کار شروع شده و باید به این کار سرعت دهیم، حتی اینکه دانشگاهها تا چقدر میتوانند خودکفا شوند و روی پای خود بایستند، در دنیا بسیار از دانشگاه هستند که یا از دولت کمک نمیخواهند و یا کمک کمی میگیرند، دانشگاه این قدرت را دارد که روی پای خود بایستند و خودکفا شود، البته دانشگاه را باید قبل از متصل کردن به دولتی به بخش خصوصی متصل کنیم.
رئیس جمهور گفت: بخش خصوصی حاضر است، نیمه شب هم از خواب بیدار شود و به مراجعه کنندههای خود پاسخگو باشد و تا ۹ شب هم در مغازه بماند، اما کارمند اداری این طور نیست و نیمه شب از خواب بیدار نمیشود، ممکن است برای نماز شب از خواب بیدار شود، ولی برای آمدن سرکار نه. کاسب درب مغازه اش تا زمانی که مشتری دارد باز نگه میدارد، ولی کارمند یک دقیقه مانده به پایان ساعت اداری کارش را تعطیل میکند، ولی برای یک مغازه دار این طور نیست.
آقای روحانی افزود: نکته اول اینکه کار شخصی، خصوصی با کار دولتی فرق دارد و ما در این زمینه باید برای اتصال دانشگاه هایمان به مراکز تولید، جامعه و برنامه ریزی مان با شرایط جدید و ضعیت جدید خودمان را آماده کنیم.
رئیس جمهور گفت: نکته دوم این است که ما به انتخابات نزدیک میشویم در پایان امسال ما یک انتخابات مهم مجلس شورای اسلامی در پیش داریم، دانشگاهها همیشه در همه انتخاباتهایی که داشتیم نقش بسیار ارزشمندی داشتند هم اساتید و هم فضای دانشگاه، اصلا این فضای دانشگاه است که فضای جامعه را گرم میکند.
زگهواره تاگور دانش بجوی بیشتراز دیروز نیاز امروز است
رییس جمهور با اشاره به اینکه تحولات کنونی دنیا بسیار سریع است، گفت: بار مسئولیت ما در این برهه بسیار سنگین میشود که چگونه دانشجو را برای دنیای فردا آماده کنیم.
رئیس جمهور خاطر نشان کرد: اکنون اگر کسی بخواهد برای تحصیلات تکمیلی، وارد دانشگاههای اروپایی شود و مهارت کافی برای استفاده از فضای مجازی نداشته باشد، راهش نمیدهند و اولین امتحانی که باید بدهد همین موضوع است.
آقای روحانی افزود: از دانشجو قبل از آنکه بپرسند چه خوانده و تحصیلاتش چیست؟ اولین سوال از او این است که تو از ماشینی به نام کامپیوتر و یا از تبلت و یا فضای مجازی تا چه اندازه قدرت داری که استفاده کنی و یا چه مهارتی داری؟
رئیس جمهور با تاکید بر اینکه سوادآموزی و دانش کاملا متفاوت شده است، گفت: ما باید کاری کنیم که دانشجوی ما علاوه بر اینکه برای دنیای فردا و برای چندین سال دیگر آماده میشود، وسایلی برایش فراهم کنیم که همیشه بیاموزد و این کلمه زگهواره تا گور دانش بجو، شعری است که منطبق با نیاز امروز ماست بیش از دیروز.
آقای روحانی با تاکید بر اینکه همیشه باید بیاموزیم، خاطرنشان کرد: اینکه در بیست سال پیش از دانشگاه چه آموختیم کافی نیست، اینها تنها یک کلید و مقدمه است که با آن بتوانیم حرکت کنیم، نه اینکه کافی باشد و این انتظاری است که از دانشگاهها داریم که البته دولت هم باید در این زمینه کمک کند.
وی افزود: برای اداره و بودجه دانشگاه، خود دانشگاهها مسئول شوند و طراحی کنند تا از نظرات آنها استفاده کنیم. دانشگاه جایی است که برای اداره دانشگاه و تنظیم فعالیتهای آموزشی و پژوهشی و حتی درآمد دانشگاه باید طراحی داشته باشد.
باید دانشجویان را برای فردایی متفاوت آماده کنیم
رئیس جمهور با تاکید بر لزوم انطباق پیشرفت دانشگاهها با پیشرفت و سرعت علم، گفت: باید دانشجویان را برای فردایی که با امروز بسیار متفاوت است، آماده کنیم.
آقای حسن روحانی در ادامه سخنانش در مراسم آغاز سال تحصیلی دانشگاهها و مراکز پژوهشی و فناوری کشور، با اشاره به تجربه متفاوت دانشجویان رشته پزشکی از حضور در کلاس درس تئوری و پزشکی قانونی، تصریح کرد: دانشجو با حضور در کنار اجساد و مشاهده اقدامات پزشکی در مییافت که پزشکی قانونی چیزی که صرفاً سر کلاس خوانده، نیست بلکه بیشتر چیزی است که انسان لمس کرده و میبیند.
رئیس جمهور با تاکید بر لزوم فراگیری مهارت لازم در دانشگاه ها، افزود: نکتهای که فرمودند؛ در گذشته چند سال میگذشت تا علم دو برابر شود، اما امروز باید گفت که چند روز میگذرد تا علم دو چندان شود و حتی زمانی در آینده ممکن است ظرف چند ساعت دو برابر شود.
آقای روحانی گفت: پیشرفت دانشگاه ما باید با پیشرفت و سرعت علم منطق باشد.
وی ادامه داد: در دانشگاهها نه کتابهای امروز، بلکه کتابهای حداقل سال و یا ترم گذشته به دانشجویان تدریس میشود البته گاهی نیز کتابها برای ۱۰ یا ۲۰ سال پیش است، پس ما به روز نیستیم و همچنین دانش اساتید ما نیز نه برای امروز بلکه برای سالها پیش هستند.
رئیس جمهور افزود: اساتید ما هر چه مقاله بخوانند و مطالعه کنند باز هم از علم روز عقب هستند؛ استاد ما، کتاب ما نیز چنین هستند، لذا میخواهیم دانشجو را برای چه زمانی تربیت کنیم؟ برای امروز؟ ما میخواهیم حداقل دانشجو را برای چهار و یا هشت سال بعد و آینده تربیت کنیم.
آقای روحانی با اشاره به سرعت پیشرفت علم در دنیا گفت: این کار ما را سخت و مشکل میکند که چگونه به دانشجو مهارتی بیاموزیم که او چندین سال بعد و برای جامعه آینده نه تنها فعالیت کند، بلکه بتواند در بخشی مدیر باشد و اداره امور را به دست بگیرد.
وی به پیشرفت تکنولوژی و دسترسی مطالب در اینترنت از طریق گوشیهای هوشمند اشاره کرد و تصریح کرد: گاهی فرزندان و نوههای ما حتی آیهای از قرآن را زودتر از ما و از طریق موبایلهای هوشمند پیدا میکنند در حالی که ما میدانیم آیه در کدام سوره است، ولی تا ما پیدا کنیم، او ظرف چند ثانیه آیه مذکور را با موبایل خود یافته است.
رئیس جمهور گفت: شرایط کاملاً متفاوت شده است؛ ما باید دانشجویانمان را برای دنیای فردایی که با امروز بسیار متفاوت است، آماده کنیم.
آقای روحانی افزود: ماشین خوب یا بد، جای موجودات زنده را گرفته است، اینکه کار خوبی است یا بد نمیدانم؛ مرکب ما اسب، شتر و امثالهم بود، اما امروز موجود زندهای که خوراک، مکان، استراحت و سرعتش مخصوص بود، جای اسب تندرو را گرفته است یعنی ماشین و آهن جای موجود زنده را گرفته است و خوراکش نیز دیگر جو و کاه و ... نیست بلکه برای حرکت بنزین میخواهد و این در حالی است که امروز رباتها در کارخانهها جای کارگران را میگیرند.
وی گفت: من در کارخانه تولید خودرو در ژاپن دیدم که در کارخانهای با این عظمت هیچ انسان و کارگری دیده نمیشد، بلکه همه ربات بودند و مهندسین نیز داخل اتاق هایشان و با کامپیوتر نظارت کرده و فرمان صادر میکردند، همه ماشینهای هوشمند، هوش مصنوعی و ربات و آهن بود.
رئیس جمهور افزود: امروز یک کامپیوتر با دادههای فراوان و ابردادهها میتواند پیش بینیهایی کند که اگر صد نفر دانشمند سالها کار کنند، نمیتوانند کار یک ساعت آن ماشین را انجام دهند؛ دنیا در حال تحول است.
جامعه و دولت در برابر دانشگاهها مسئول هستند
آقای روحانی در مراسم نمادین آغاز سال تحصیلی جدید دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور، با ابراز خرسندی از حضور در این مراسم، به اهمیت فوق العاده دانشگاه و حوزه اشاره کرد و گفت: من خود را فرزند دانشگاه و حوزه میدانم و به هر دو افتخار میکنم.
رئیس جمهور تصریح کرد: بنده درسهای حوزوی را در حوزه علمیه قم که بالاترین مرکز دینی در دوران حاضر است و همچنین درس دانشگاهیم را در دانشگاه تهران که همواره یک دانشگاه مهم و معتبراست، به پایان بردم.
آقای روحانی گفت: مجموعه دانشگاه و حوزه، اداره آینده جامعه را بر عهده دارند و مسلما آنهایی که در دانشگاه درس میخوانند در حین خواندن درس مسئولیت اجرایی را بر عهده ندارند و بیشتر میخواهند، بیاموزند.
وی خاطر نشان کرد: افرادی که از همان لحظه وارد دانشگاه میشوند، احساس میکنند، از مدیران آینده هستند و از شاغلین آینده و اگر شغل هم برای فارغ التحصیل دانشگاه یافت شود، قاعدتا دانشجو راضی نیست و دنبال سمتی است که مدیریت بخشی از کار را حداقل برعهده داشته باشد و یا سمتی متناسب با تحصیلات او باشد.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه بدون شک امروز دانشگاهها مسئولیت بسیار سنگینی بر دوش دارند، گفت: متقابلا جامعه و دولت هم در برابر دانشگاه مسئول هستند.
آقای روحانی تصریح کرد: اینکه خدمات دولت به اندازه کافی هست یا نیست و اینکه ما از لحاظ سلامت، تغذیه، خوابگاه، ورزشگاه، مجامع هنری و علمی به اندازه کافی امکانات لازم را فراهم کرده ایم یا نه؟ در اینجا باید اعتراف میکنم حتما نقایص فراوانی وجود دارد، اما همیشه در تلاشیم و علاقه مندیم که مشکلات را رفع کنیم.
رئیس جمهور خطاب به وزرا و روسای دانشگاه ها، گفت: به همان اندازهای که نسبت به سیاست جوانان وقت میگذارید، نسبت به ورزش، سلامت، رفاه و تغذیه جوانان نیز وقت بگذارید.
آقای خاطر نشان کرد: ما یک دانشجوی عالم، سالم، با نشاط، متحرک، دلسوز و شیفته کشور و مملکت نیاز داریم و همه اینها باید در کنار هم قرار گیرد تا ما بتوانیم به وظیفه اصلی خود عمل کنیم.
مراسم نمادین سال تحصیلی دانشگاهها
مراسم نمادین آغاز سال تحصیلی جدید دانشگاهها دقایقی پیش با حضور رئیس جمهور در دانشگاه تهران در حال برگزاری است
در این مراسم که با حضور جمعی از استادان، دانشجویان، نمایندگان تشکلهای دانشجویی و جمعی از مسئولین و رؤسای دانشگاههای کشور در تالار علامه امینی دانشگاه تهران در حال برگزاری است، ابتدا وزرای علوم، تحقیقات و فناوری، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و رئیس دانشگاه تهران، رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران، یک نماینده از دانشجویان و یک نماینده از اعضای هیئت علمی سخنرانی میکنند. همچنین پس از اهدای لوح تقدیر و جوایز برگزیدگان آزمون سراسری، رئیس جمهور سخنرانی خواهد کرد.