پخش زنده
امروز: -
رییس جمهور دانشگاه را مرکز تحول کشور خواند و گفت: دانشگاه باید اتاق فکر دولت باشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای سید ابراهیم رئیسی در مراسم آغاز رسمی سال تحصیلی دانشگاه در سال ۱۴۰۰ _ ۱۴۰۱ با ابراز امیدواری نسبت به اینکه این سال تحصیلی متفاوت از سالهای پیش و همراه با برداشتن گامهای بلند باشد، گفت: در سند بالادستی گام دوم انقلاب اسلامی موضوع علم و پیشرفت علمی مورد تاکید قرار گرفته است و کشور با دانشگاهها و اساتید فعال میتواند جایگاه رفیع تری پیدا کند.
آقای رئیسی افزود: ما نیازمند تحول هستیم، این تحول باید علم پایه باشد، اگر نباشد میشود "سلیقه"؛ باید مرکز تحول در کشور دانشگاه باشد. مسائلی که در کشور و در سطوح مختلف داریم باید مورد توجه دانشگاه قرار بگیرد. اولا مسئله خوب فهم شود و بعد راه حل پیدا شود. دانشگاه باید اتاق فکر دولت باشد.
رئیس جمهور ادامه داد: دانشگاه باید قبل از دیگران ببینید، بشنود، رصد کند و به موقع هشدار و راه کار بدهد.
آقای رئیسی گفت: به دانشگاه نه به عنوان مجموعه آموزشی در حاشیه، بلکه به عنوان مرکز ایجاد تحول نگاه میکنیم.
رئیس جمهور گفت: باید در ماموریت دانشگاه باز تعریف صورت گیرد تا به مرجعیت علمی در جهان تبدیل شویم.
آقای رئیسی در ادامه سخنانش در مراسم آغاز رسمی سال تحصیلی دانشگاهها افزود: مدینه فاضله یا آرمانشهری که بخواهد سنگ بنای آن اخلاق، معنویت، عدالت و دین مداری و ... باشد بدون دانشگاه امکان ندارد.
وی با تاکید بر ضرورت پرورش نیروهای انسانی در دانشگاه گفت: باید بازتعریف و بازنگاهی در ماموریت دانشگاه صورت بگیرد؛ چرا نتوانیم مرجعیت علمی در جهان داشته باشیم؟ این دست یافتنی است. با این تعداد از فرهیختگانی که داریم حتما دست یافتن به مرجعیت علمی امکان پذیر است، چون در برخی حوزهها توانستیم جایگاه ارزشمندی پیدا کنیم.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه در دوران کرونا دانشگاه خوش درخشید، افزود: علاوه بر رسیدن به واکسن کرونا باید به درمان قطعی کرونا هم برسیم.
آقای رئیسی با تاکید بر ضرورت توجه به سخنان و اندیشههای نو گفت: جای کرسیهای آزاد اندیشی و نظریه پردازی در دانشگاه است. شاید سخنی از زبان شاگردی شنیده شده باشد که از استاد شنیده نشده؛ این نباید مورد بی توجهی قرار بگیرد.
وی ادامه داد: در رابطه با علوم انسانی نیازمند کار جدی هستیم؛ مسئله خشونت، معنویت، اضطراب و... راهکارهایش باید با علوم انسانی پیدا شود.
رییس جمهور خطاب به دانشگاهیان گفت: آنچه در برنامه دولت برای شکل گیری ایران قوی گفته ایم نیازمند تولید علم با قدرت است. قدرت فقط در ساخت موشک نیست، هرچند که همین باعث افتخار است، اما در بسیاری از حوزهها باید کار شود.
آقای رئیسی با اشاره به اینکه اقتصاد دریا، گردشگری، فضای دیجیتال و... نیازمند کار جدی است تصریح کرد: در آسیا کشورهای اطراف ما به اندازه نفت ما از فضای دیجیتال درآمد دارند.
وی با بیان اینکه نیاز امروز دولت این است که علم پایه باشد، گفت: دانشگاههای تهران و همه کشور باید حس همکاری با دولت از جهت مسئله شناسی داشته باشند.
آقای رئیسی اشارهای هم به اهمیت مسئله آب داشت و با محوری خواندن این مسئله خاطرنشان کرد: در کشور در برخی حوزهها کمبود داریم، اما با کار علمی میتوانیم این کمبود را جبران کنیم.
رئیس جمهور به استفاده از فرصت دانشگاه در زمان مدیریتش در آستان قدس رضوی اشاره کرد و گفت: با استفاده از کار علمی دانشگاه فردوسی کارهای متفاوتی انجام دادیم. همچنین وقتی سال ۷۵ به سازمان بازرسی رفتم دیدم علمی نیست، با دانشگاه تهران صحبت کردم، بازرسان را به دانشگاه تهران آوردم؛ لذا از همان سال بازرسیهای مبتنی بر علم آغاز شد؛ امروز در حوزههای مختلف نیازمند این کار هستیم. دانشگاه برای کمک به میدان بیاید و نقش ایفا کند.
وی افزود: مسئله رفع مشکلات دانشگاه را وزرا دنبال کنند. متناسب سازی حقوق کلیه کارکنان دولت بدون چانه زنی بخشی باید انجام شود. باید نظام عادلانه پرداخت را ایجاد کنیم و متناسب سازی با توجه به تورم صورت بگیرد.
آقای رئیسی ادامه داد: به آینده باید بسیار امیدوار بود. ما در کشور بن بستی نداریم. صنعت دفاعی و هستهای ما بیشتر مورد تحریم بوده، اما بیشترین پیشرفت را داشته است؛ پس میتوان با وجود تحریم کار کرد. ما از اصحاب "ما میتوانیم" هستیم و هیچ مانعی را مانع نمیدانیم. شعار "جهاد علمی" شعار خوبی است. دشمن نمیخواهد ما به فرمولهای علمی برسیم.
وی با تاکید بر اینکه پیشرفت دانشگاه امسال باید با سال قبل متفاوت باشد افزود: هم جذب دانشجو و هم تحقیقات باید هدفمند و مرتبط با نیاز جامعه باشد. پایان نامههایی هست که در کتابخانهها خاک میخورد. تحقیق در دانشگاه باید تقاضا محور باشد و از دستگاهها گره گشایی کند.
رئیس جمهور همچنین خطاب به دانشجویان اظهار داشت: به دانشجویان میگویم به آینده امیدوار باشید و هرچه بخواهند عرصه را بر ما تنگ کنند ما آینده را روشن میبینیم و این نیازمند جهاد علمی و عملی است.
اقای رئیسی در پایان با اشاره به دغدغههای مطرح شده در جلسه امروز گفت: حتما مایلم حرف تشکلهای دانشجویی را بشنوم و از دغدغهها و نکاتشان استفاده کنم. باز به جمع دانشجویان خواهم آمد و دغدغه کارمندان هم مطلب قابل بررسی است.