«الغدیر» تنها یک کتاب معمولی نیست، بلکه یک دایرة المعارف بزرگ و عمیق دینی است. گر چه نخستین و مهمترین هدفی که «الغدیر» برای آن پدید آمده است، بررسی همه جانبه حدیث «غدیر» و اثبات خلافت و ولایت امیرالمؤمنین(ع) است.
پژوهش خبری صدا وسیما: واقعه غدیر از مهمترین وقایع تاریخ اسلام است که در آن، پیامبر اسلام (ص) هنگام بازگشت از حجة الوداع در ۱۸ ذیالحجه سال دهم هجري قمری در مکانی به نام غدیر خم، امام علی(ع) را به عنوان جانشین خود معرفی کرد و حاضران که بزرگان صحابه نیز در میانشان بودند را به بيعت با امام علی (ع) فراخواند. این معرفی بنا به دستور الهی در آیه تبلیغ[1] بود. این آیه، کمی قبل از ۱۸ ذی الحجه سال دهم نازل شد که به پیامبر (ص) دستور میداد آنچه خداوند بر او نازل کرده، ابلاغ کند و اگر پیامبر این کار را نکند، رسالتش را انجام نداده است. سپس آیه اکمال[2] نازل شد که میگفت: امروز دین شما را کامل نمودم و نعمت خود را بر شما تمام کردم و دین اسلام را برای شما پسندیدم. معصومان(ع) به حدیث غدیر استناد کردهاند و شاعران بسیاری ـ از دوران امام علی(ع) تا به امروز درباره آن شعر سرودهاند. آن چه ذکر شد، اعتقاد شيعيان است که در طول تاريخ کوشيده اند بر اين اعتقاد پاي فشارند و در راستاي اثبات آن به نگارش کتاب هاي بسياري پرداختهاند.
از مهمترین آثار درباره این واقعه و حدیث غدیر، کتاب الغدیر فی الکتاب و السنة و الادب از علامه امینی است. سخن از علامه امینى (ره) و اثر پر مغز و جاودانه اش يعني کتاب «الغدیر» و نمایاندن عظمت هاى این اثر و پدید آورنده آن، آنچنان که نه حقى از این اثر بى نظیر ضایع گردد و نه از آن مؤلف بى بدیل، کار دشواري است. امینى، متفکر و پژوهشگرى عمیق، همه سو نگر و جامع الاطراف است که همه ويژگي هاي يک نویسنده برجسته و ممتاز را در خود فراهم آورده است. هر چند هماينک در ميان ارباب فرهنگ و ادب، در کشور ما و سایر بلاد اسلامى، دو واژه «امینى و الغدیر» با هم متلازم شده اند، اما قدر و منزلت این اثر بزرگ و آن دانشمند کم نظیر، هنوز بر بسیارى از طبقات جامعه ما، حتى طبقات تحصیلکرده و مراکز دینى پوشیده است. اطلاعات بيشتر کساني هم که با «الغدیر» آشنایند، غالبا از حد کلیات فراتر نمىرود، و همین قدر مىدانند که «الغدیر» اثر بزرگى است که توسط یکى از عالمان طراز اول اسلام و تشیع پدید آمده است. اما این که این کتاب، پیامآور چه رسالتى است؟ و حول محور چه موضوعاتى بحث مى کند؟ و چه معارفى، با چه سبک و ویژگیهایى در این کتاب طرح گشته است؟ بر بسیارى از مردم، بلکه بر بسیارى از طبقات تحصیلکرده و خواص نیز پوشیده مانده است، بنابراین هم «امینى» و هم «الغدیر» هنوز جایگاه واقعى خود را در جامعه ما پیدا نکرده و همچنان مهجور مانده اند. نوشته پيش رو سعي دارد قدمي هر چند کوتاه در راه معرفي کتاب گرانسنگ الغدير اثر علامه محمدحسين اميني بردارد.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است