نماز عبادی – سیاسی جمعه چهل سال است که با حضور امت خداجوی در استان مازندران برگزار می شود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران، امروز 5مرداد مصادف است با برگزاری نخستین نماز جمعه در کشور در روز جمعه پنجم مرداد ماه 1358 هجری شمسی، نخستین نماز جمعه در ایران بعد از پيروزي انقلاب اسلامي به امامت مرحوم آيتالله سيدمحمود طالقاني در دانشگاه تهران برگزار شد.
آيتالله طالقاني اين نماز جمعه را در بحبوحه درگيريهاي گروهكها به فرمان امامخميني(ره)براي ايجاد انسجام در بين مردم مسلمان ايران اقامه كرد.
اکنون بعد از گذشت 40سال از اقامه نخستین نمازجمعه در تهران، بیش از 900نماز جمعه در شهرها و مناطق مختلف کشور برگزار می شود.
رئیس دفتر نمایندگی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه مازندران گفت: هم اکنون در 48نقطه استان، تریبون نماز جمعه فعال است و این مراسم عبادی و سیاسی برپا می شود.
حجت الاسلام انتظاری از نماز جمعه به عنوان قلب فرهنگی شهرهای کشور یاد کرد و افزود: آیین عبادی سیاسی نماز جمعه از دستاوردهای مهم انقلاب اسلامی است که 40ساله شده است.
وی تولد 40سالگی نماز جمعه را به مردم تبریک گفت و اضافه کرد: با اقامه نخستین نماز جمعه در کشور، فصلی جدید در تاریخ انقلاب اسلامی گشوده شد.
مسئول ستاد نماز جمعه ساری هم با اشاره به اینکه نخستین نمازجمعه مازندران در بابل به امامت آیت الله هادی روحانی در 18آبان 1358 اقامه شد افزود: از 48نماز جمعه در استان مازندران، 14نماز جمعه درمصلاها و مابقی نماز جمعه در مساجد، تکایا و برخی امامزاده ها اقامه می شود.
مهدی مستشرق گفت: آیت الله نورالله طبرسی که نخستین نمازجمعه را در 24تیرماه 1359 در ساری اقامه کرد اکنون 40سال است که این فریضه عبادی - سیاسی را بجای می آورد.
به گفته وی آیت الله طبرسی که سمت نماینده ولی فقیه در مازندران و نمایندگی مردم مازندران در مجلس خبرگان رهبری را هم عهده دار است یکی از قدیمی ترین ائمه جمعه کشور محسوب می شود.
وی با بیان اینکه اعضای ستادهای نماز جمعه بازوان توانمند برای امامان جمعه محسوب می شوند، افزود: دوهزار و 700خواهر و برادر به عنوان خادم در امر برگزاری نمازجمعه شهرستان ها و بخش های استان مازندران فعالیت دارند.
نورالله طبرسی در فروردین1319 شمسی در روستای «سوچلما» بخش هزار جریب مازندران از توابع شهرستان نکا متولد شد. پدر وی حسن طبرسی سوچلمایی فرزند آخوند ملا یدالله از علمای سرشناس هزار جریب بود.
نورالله طبرسی تا سن حدود دوازده سالگی در روستای خود سوچلما در مکتب خانه، قرآن خواندن و نوشتن را فرا گرفت و پس از آن در حوزه علمیه کوهستان و در خدمت آیت اله کوهستانی و در آن مدرسه، قسمت اعظم جامع المقدمات، ادبیات عرب و صرف و نحو را فرا گرفت و به مدت دو سال در آن حوزه حضور داشت.
پس از دو سال تحصیل در کوهستان راهی حوزه علمیه قم شد و در آنجا حدود 20سال مشغول تحصیل علوم دینی بود. سطوح مقدماتی و عالیه را نزد استادان و مدرسینی همچون اعتمادی، فشارکی، امینیان، ستوده و صلواتی؛ مکاسب و کفایه را در خدمت آیات عظام فاضل لنکرانی، مشکینی، سلطانی طباطبایی و بروجردی و اساتیدی همچون آیات عظام جوادی آملی، حسنزاده آملی و دیگران فرا گرفت.
وی از آغاز انقلاب در سال1342 به صف مبارزه با رژیم پهلوی پیوست و با شرکت در تظاهرات مردم قم و تمامی فعالیتهای سیاسی مرسوم و متداول، از پیشگامان عرصه مبارزه محسوب میشد. وی همچنین یکی از دست اندرکاران مراسم استقبال از امام خمینی به قم پس از فاجعه مدرسه فیضیه و بازداشت وی در تهران بود.
طبرسی بعدها از قم مهاجرت کرد و در سال1352 در ساری مقیم شد و در شهرستان ساری به فعالیتهای سیاسی و مذهبی پرداخت. در ابتدای انقلاب اسلامی با سرپرستی مصطفی صدوقی کمیته انقلاب اسلامی را در ساری تشکیل داد که اداره امور شهری را به عهده داشت.
آیت الله طبرسی در طول جنگ هشت ساله با عراق به فعالیتهای پشتیبانی از جنگ میپرداخت. بارزترین نقش وی در کنار آیت اله روحانی در مرحله سازندگی، بازسازی سوسنگرد بوده است.
وی در سال1359 از سوی امام خمینی(ره) به عنوان امام جمعه و نماینده ایشان در شهرستان ساری منصوب شد و در سال 1378 از طرف آیت اله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی به عنوان نماینده ولی فقیه در استان مازندران منصوب شد و تا کنون این سمتها را داراست.
نماز جمعه، نمازی است که مسلمانان هر جمعه، اول ظهر و به جای نماز ظهر اقامه میکنند. این نماز باید حتماً به صورت جماعت خوانده شود و به تنهایی نمیتوان آن را خواند.
نماز جمعه دو رکعت است و دو قنوت مستحبی دارد، یکی در رکعت اول، قبل از رکوع و دیگری در رکعت دوم، پس از رکوع. خواندن دو خطبه، توسط امام جمعه، قبل از نماز، واجب است و ترتیب اعمال در نماز جمعه بدین شرح است: تکبیرةالاحرام، حمد و سوره، قنوت، رکوع، دو سجده، حمد و سوره، رکوع، قنوت، دو سجده، تشهد و سلام.