وزیر علوم: برغم محقق نشدن ۴۰ درصدی اعتبارات این وزارتخانه در سال ۹۷، اقدامات وزارتخانه برای حمایت از تمام دانشجویان به ویژه دانشجویان دکترا قابل توجه بوده است
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری افزود: این وزارتخانه تمام تلاش خود را برای تأمین امکانات رفاهی برای دانشجویان به ویژه دانشجویان دوره دکترا صورت داده، حال این امکانات از منابع مختلف تأمین میشود، عمده این اعتبارات در اختیار صندوق رفاه دانشجویی قرار گرفته که این منابع از ردیفهای اعتباری قوانین بودجه سالیانه اخذ میشود.
وی گفت: متأسفانه در سال ۹۷ از اعتبارات مصوب در قانون بودجه حدود ۴۰ درصد محقق نشد که این میزان حدود صد میلیارد تومان بوده است، این به معنای آن است که صندوق رفاه دانشجویی به جز دریافت شهریهها، اعتباری برای هزینهکرد ندارد مگر این ردیفهای بودجهای که باید محقق شود.
غلامی افزود: در سال گذشته صندوق رفاه دانشجویی از مجموع ۶۴۰ میلیارد تومان درآمد عمومی حدود ۲۰۶ میلیارد تومان را صرف پرداخت تسهیلات به دانشجویان دکترا کرده است که این میزان حدود ۳۵ درصد از منابع صندوق است، اما نسبت دانشجویان دکترا به کل دانشجویان حدود ۶ درصد بوده، همچنین حدود ۵۰۳ میلیارد تومان تسهیلات به دانشجویان دوره دکترای روزانه دادهایم که با توجه به فرصت ۳ ساله، این اعتبارات به زودی برنمی گردد.
وی گفت: همچنین در سالهای ۹۵ و ۹۶ کمکهای بلاعوض به دانشجویان دکترا پرداخت شد، اما به دلیل عدم تأمین اعتبارات این روند متوقف شد، از طرف دیگر بر اساس آمارها در بحث ارائه تسهیلات وزارتخانه حدود ۲۱ هزار نفر را تحت پوشش قرار داد که این حجم از خدمات صندوق رفاه با تکیه بر کمک دولت و هم افزایی و استفاده از منابع بانکی محقق شد که این مسئله در سوابق عملکردی وزارت علوم یک اقدام قابل توجه است.
وزیر علوم افزود: در بحث پرداخت تسهیلات ویژه دانشجویان دکترا نیز باید بگویم که در سال ۹۷ حدود ۱۵۷ میلیارد تومان وام ویژه به این افراد پرداخت شد که نسبت به سال ۹۴ حدود ۸۰۰ درصد رشد داشت. همچنین در شرایط کنونی دانشجویان دکترا میتوانند از ۱۹ نوع وام استفاده کنند که این به جز تسهیلات تحصیلی ماهانه و وامهای ضروری است. همچنین مبلغ تسهیلات شهریه دانشجویان دکترا با توجه به افزایش هزینهها در سال ۹۷ به ۳.۵ میلیون تومان افزایش یافت که این مسئله از مهرماه سال جاری قابل اجراست.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: از طرف دیگر با وجود کمبود ظرفیت خوابگاههای دانشجویی، خوشبختانه دانشجویان دکترا در این رابطه در اولویت قرار دارند و بر اساس آمارها ۷۵ درصد از این دانشجویان در خوابگاهها اسکان داده شدهاند و مابقی متقاضیان از وامهای ودیعه استفاده میکنند البته ما در تأمین خوابگاه دانشجویان متأهل با مشکلات و کمبودهایی روبهرو هستیم که سعی شده در این عرصه از ظرفیت خیرین و ظرفیت بودجه سال ۹۸ استفاده شود.
وی افزود: همچنین بر اساس آمارها در سال ۹۷ حدود ۳۷ میلیارد تومان تسهیلات ودیعه مسکن به دانشجویان داده شد که از این میزان حدود ۱۳.۵ میلیارد تومان سهم دانشجویان دکترا بوده، همچنین تمام دانشجویان دکترا از خدمات تغذیه ارزان قیمت استفاده میکنند و دولت در این رابطه اعتباراتی از جمله اعتباری حدود ۸۰۰ میلیارد تومان و ۴۰۰ میلیارد تومان اختصاص داده تا غذاها با قیمتی حدود هزار تا دو هزار تومان به دانشجویان ارائه شود.
غلامی گفت: صندوق رفاه دانشجویی خوشبختانه اعتباری بالغ بر ۱۲۰ میلیارد تومان برای تجهیز و بسترسازی سراهای رفاه دانشجویی هزینه کرد، همچنین بر اساس گزارشهای سالهای ۹۵، ۹۶ و ۹۷ در مورد ارتقاء خوابگاههای دانشجویی، اقدامات خوبی در بحث سرمایهگذاری در این رابطه صورت گرفته است.
وزارت علوم از دانشجویان دکترا حمایت نمیکند
نماینده مردم آستارا در مجلس در سوال از وزیر علوم با تأکید بر اینکه دانشجویان دکترا سربازان خط مقدم جنبش نرمافزاری و تولید علم هستند، از بیتوجهی وزارت علوم در حمایت از این قشر انتقاد کرد.
ولی داداشی در نشست علنی نوبت عصر امروز در سوال از وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه دانشجویان، مجلس را مأمن خود دانسته و مشکلاتشان را با نمایندگان مجلس مطرح کردهاند، گفت: دانشجویان دکترا سربازان خط مقدم جنبش نرمافزاری، تولید علم و فناوری در کشور هستند که مقام معظم رهبری بارها بر ضرورت حمایت از آنها تأکید کردهاند چرا که دانشجویان دکترا تمام وقت خود را صرف تحقیق و حرکت در مسیر تولید علم میکنند.
نماینده مردم آستارا در مجلس شورای اسلامی افزود: امروز دانشجویان دکترا با فقر و نداری زندگی میکنند و مشکلات مالی گریبان آنها را گرفته است به همین دلیل صدای خود را به مجلس رساندند و ما نیز آن را به دولت، وزارت علوم و دستگاههای مربوطه اعلام میکنیم.
وی گفت: ما تاکنون تلاشی از طرف وزارت علوم در جهت حمایت از دانشجویان دکترا که به معنای واقعی تمام عیار بوده باشد، ندیدهایم و این در حالی است که شما میتوانستید در لایحه بودجه منابع لازم برای تحقق این مهم را بگنجانید و در مجلس نیز رایزنی کنید، اما تاکنون این مهم نه از طرف معاونت پارلمان وزارت علوم و نه شخص وزیر محقق نشده است.
داداشی افزود: نمایندگان مجلس به طور کامل به مشکلات دانشجویان دکترا واقف بوده و مسائل آنها را در قالب پیشنهاد و الحاقیه آورده و در کمیسیونهای مربوطه مطرح و بررسی میکنند.
این نماینده مردم در مجلس دهم در بیان چند سوال از وزیر علوم گفت: چرا وزارت علوم کمک هزینه بلاعوض ماهیانه همچون وزارت بهداشت برای دانشجویان دکترا در نظر نمیگیرد، چرا منابع لازم در لایحه بودجه برای حمایت از آنها آورده نشده است در حالی که تعداد زیادی از آنها متأهل بوده و بین ۲۵ تا ۳۵ سال سن دارند و با مشکلات معیشتی بسیاری مواجه هستند.
وی افزود: اختصاص وام ۲۰ میلیون تومانی از صندوق رفاه کمکی به این قشر در جهت تأمین ضروریات زندگیشان را هم نمیکند آن هم در شرایطی که باید به صورت تمام وقت برای دانشگاه فعالیت کنند، چرا ساز و کاری برای تأمین مایحتاج اولیه زندگی آنها فراهم نشده است، آیا وزارت علوم برای بازپرداخت این وامها تنفس گذاشته است.
داداشی بعد از استماع دفاعیات وزیر علوم گفت: توپ را داخل حیاط مجلس نیندازید، توضیحات شما در رابطه با دانشجویان ۷ درصدی که گفتهاید ۳۵ درصد تسهیلات در دانشگاههای سراسری و دولتی به آنها تخصیص پیدا کرده قیاس مع الفارغ است چرا که نباید وضعیت آنها را به گذشته تطبیق دهید بلکه لازم است وضعیت آنها با استانداردهای جهانی تطبیق داده شود.
این نماینده مردم در مجلس دهم افزود: شما باید مواردی را در رئوس کار خود قرار دهید که بدان اشاره میکنم از جمله آن که سنوات مجاز رفاهی دانشجویان در شرایط کنونی ۸ ترم است و این در حالی است که باید مدت زمان آن تا ۱۲ ترم افزایش یابد. چرا مدت زمان فعالیت دانشجویان دکترا در زمره سوابق کاری آنها محسوب نمیشود آن هم در شرایطی که دانشگاه به آنها اجازه فعالیت در سایر بخشها را نمیدهد.
وی گفت: چرا دانشجویان برای انجام کار اجباری در حوزه تحقیق و فناوری بیمه نبوده و حقوق دریافت نمیکنند در حالی که وزارتخانه میتواند شرایطی را ایجاد کند که آنها در مقاطع پایینتر تدریس کنند و در قبال آن حقوق دریافت کنند، همچنین چرا وزارتخانه برای ارتباط این قشر با صنعت و نهادهای مربوطه تلاش نکرده یا تلاش حداقلی داشته است در حالی که رساله دانشجویان دکترا که ماهها و سالها بر روی آن کار کردهاند میتواند رهاورد اقتصادی و تکنولوژی برای کمک به منطقه و کشور باشد.
داداشی تأکید کرد: چرا هزینه گزاف نگارش رسالههای دکترا در بودجه لحاظ نشده و برای آن ردیفی در نظر گرفته نمیشود و این در حالی است که میتوانید آن را در سرانه بودجه در لایحه گنجانده و به مجلس بفرستید و سهمیهای به این صورت برای نخبگان کشور قائل شوید.
وی افزود: چرا سهمیهای برای جذب این نخبگان در نظر گرفته نشده است یا بر اساس نیازسنجی نبوده است ضمن اینکه چرا تلاش نمیکنید برای استخدام این افراد شرط سنی را افزایش دهید یا برای فارغ التحصیلان دکترا ظرفیت خاصی در نظر بگیرید آن هم در شرایطی که اگر به نخبگان ارزش و اهمیت ندهیم نمیتوانیم به لحاظ علمی همچون کشورهای توسعه یافته به جایی برسیم.
این نماینده مردم در مجلس دهم گفت: بیتوجهی به دانشجویان دکترا باعث استمرار فرار مغزها میشود در حالی که این قشر آینده کشور را رقم میزنند و هشدار داد چنانچه به آنها بی توجهی شود سایر کشورها برای آنها فرش قرمز پهن میکنند.
عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی خطاب به وزیر علوم افزود: شما نباید تحت تأثیر زیرمجموعههای خود قرار گیرید، استانداردسنجی کنید، به نخبگان ارج نهید، مشکلات آنها را حل کنید ضمن اینکه انتظار داریم رویه خود را در جهت حمایت از این قشر تغییر دهید.
نماینده آستارا از پاسخهای وزیر علوم قانع شد
ولی داداشی در جریان رسیدگی به سوال وی از منصور غلامی وزیر علوم و تحقیقات از پاسخهای وزیر قانع شد.
سید حمایت میرزاده سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در توضیح جریان رسیدگی این کمیسیون به سوال نماینده مجلس از وزیر علوم، گفت: موضوع سوال درباره دلیل عدم ارائه خدمات رفاهی مناسب به دانشجویان دکتری بود که در اجرای ماده ۲۰۷ آئین نامه داخلی مجلس این سوال در دستور رسیدگی کمیسیون آموزش و تحقیقات قرار گرفت.
نماینده مردم گرمی در مجلس افزود: نماینده سوال کننده و وزیر علوم در جلسهای با حضور اعضای کمیسیون حاضر شدند و سوال و جواب مطرح شد که به علت عدم اقناع نماینده سوال کننده از پاسخهای ارائه شده وزیر، کمیسیون سوال را ملی تشخیص داد و جهت اعلام وصول به صحن علنی ارسال کرد.
عبدالرضا مصری نایب رئیس مجلس نیز در انتهای جریان رسیدگی سوال از وزیر علوم، گفت: حق بیمه تمام قراردادها با دانشگاهها و پژوهشگاهها پرداخت شده و اگر لیست بیمه ارائه نشود، در حق دانشجویان اجحاف شده است که وزیر علوم باید به این موضوع رسیدگی کند.