به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از اتاق تعاون ایران متن پیام به این شرح است:
کار شایسته، تمایل و آرزوی افراد را جهت زندگی با یکدیگر در شرایط آزادی، برابری، امنیت و کرامت انسانی برآورده میکند. این امر، پیش شرط عدالت اجتماعی و هسته مأموریت سازمان بین المللی کار از زمان تاسیس آن در سال ۱۹۱۹ است.
بنابر این موضوع امسال، به طور خاص در زمانی قرار گرفته که سازمان جهانی کار، در زمان مناسب، صد سالگی خود را جشن میگیرد. سازمان جهانی کار طی صد سال فعالیت خود، به کارفرمایان، کارگران و دولتها، صدایی واحد بخشیده که بر مبنای استانداردها و سیاستهای کاری عمل نمایند.
این امر به محدودیت ساعات کار، پیشرفت در برابر پایان دادن به کار کودکان و کار اجباری و مکانهای کاری خاص برای افراد معلول منجر شده است. این مسئله کمک کرده تا فاصله جنسیتی پرداخت حقوق میان زن و مرد کمتر گردد و در نظر دارد در محیط کار، خشونت علیه زنان و مردان را متوقف کند. امروز، سازمان بین المللی کار در تلاش است که نه تنها راهی را برای شکل دادن ایجاد کند، بلکه این راه ما را به آینده کاری که همگان میخواهیم، برساند.
طی این قرن، تعاونیها شریک مهمی از سازمان بین المللی کار بوده اند که در رسیدن به یک دستور کار شایسته ” مبتنی بر انسان” یا انسان محور، به منظور آینده کاری عادلانه، امن و فراگیر کار میکنند.
اولین مدیرکل سازمان بین المللی کار، آلبرت توماس، خود فردی از نهضت تعاون بود. وی با شناخت اهمیت تعاونی ها، در سال ۱۹۲۰ یک بخش تعاونی در سازمان جهانی کار ایجاد کرد و در ماده ۱۲ قانون سازمان بین المللی کار (ILO) این مسئله، صراحتاً ذکر شده است.
اتحادیه بین المللی تعاون، به عنوان نماینده تعاونیها در جهان نقش مشورتی عمومی در سازمان جهانی کار دارد. تعاونیها یک مدل انعطاف پذیر، دموکراتیک و پایدار جهت انجام کسب و کار و در کلیه بخشهای اقتصادی ارائه میدهند.
توصیه شماره ۱۹۳ سازمان بین المللی کار در خصوص توسعه تعاونیها که در سال ۲۰۰۲ به تصویب رسید، مبنای خوبی برای سیاستهای ملی در مورد تعاونیها نیز ارائه میدهد.
اخیرا تعاونیها به عنوان ابزاری در مسیر رسمیت بخشیدن به اقتصاد غیر رسمی شناخته شده اند، این مسئله در گذار سازمان جهانی کار از توصیههای غیر رسمی به توصیه اقتصاد رسمی شماره ۲۰۴ که ما در سال ۲۰۱۵ آن را پذیرفتیم همچنین در گزارش نهایی کمیسیون جهانی آینده کار، در ژانویه سال جاری منتشر شد؛ بنابراین امروز، فراخوانهای زیادی جهت توسعه مدلهای جدید وجود دارد و تعداد بیشتری از شرکتها با راهکارهای نوآورانه بمنظور بهبود سازماندهی کار و تولید، روبرو شده اند و تعاونیها به طور فزایندهای به عنوان محرکهای کلیدی در این اکوسیستم متنوع شناخته میشوند.
سازمان بین المللی کار از تعهد ایجاد شده توسط جنبش بین المللی تعاون به منظور ارتقاء یک محیط کاری شایسته و بخصوص با میزان تحمل صفر نسبت به هر گونه آزار از طریق اعلامیه برای کار شایسته و جلوگیری از آزار و اذیت، استقبال میکند.
روشهای خوب میتوانند در تعاونی های سراسر جهان یافت شوند که نشان میدهد چگونه نقاط ضعف کار شایسته را در امور خود و در سراسر زنجیره ارزشی که در آن کار میکنند مشخص مینمایند.
تعاونیهایی با سطح فکر بالا، در حال پیشبرد اقدامات اساسی درجهت عدالت اجتماعی، برابری و حذف تبعیض هستند و سیستمهایی را برای ردیابی سهم خود در کار شایسته ارائه میکنند و راهنمای جدید مربوط به آمار تعاونیهایی که در سال گذشته در کنفرانس بین المللی آمار کارگران به تصویب رسید، چارچوب کلی برای توسعه چنین سیستمهایی را فراهم میکند.
همچنان که صد سال دوم از سازمان بین المللی کار را آغاز میکنیم، واضح و مبرهن است که ماموریت ما برای ترویج عدالت اجتماعی و کار شایسته، هرگز مورد توجه نبوده است و تحمل این وضعیت همچنان ادامه دارد.
در این دورهای که تغییرات غیرقابل پیش بینی و چالشهای استثنایی در دنیای کار وجود دارد، ما منتظر همکاری مداوم با جنبش تعاونی جهت دستیابی به یک آینده کار پایدار برای هر فرد میباشیم.
برای شما آرزوی موفقت دارم.