تشکیل تعاونیهای جوان محور
برنامه حمایتی اتحادیه بینالمللی تعاون (ICA)
اتحادیه بین المللی تعاون (ICA) در راستای حمایت از جوانان و توسعه نقش جوانان در تعاونیها؛ برنامههایی تعریف کرده است تا بتواند به توسعه و تشکیل تعاونیهای جوان محور کمک کند.
به گزارش
خبرگزاری صداو سیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی اتاق تعاون ایران، کمیته جهانی جوانان با حضور نمایندگانی از کشورهای فرانسه، اسپانیا، ایتالیا، کلمبیا، مکزیک، کنیا، ساحل عاج، پاکستان و ایران با حمایت اتحادیه بین المللی تعاون، از افراد یا تعاونیهایی که در زمینه توسعه کمی و کیفی نقش جوانان اقداماتی کنند، حمایت مالی خواهد کرد.
هدف این پروژه دستیابی به درک صحیحی از نیازهای جوانان در تعاونیها و کمک به ایجاد شبکهسازی تخصصی بین جوانان و الگوبرداری از تجربیات موفق در سایر کشورها است.
این برنامه در سال ۲۰۲۰ اجرایی خواهد شد و از هر منطقه حداقل ۲ پروژه و با حمایت مالی حداکثر ۱۰،۰۰۰ یورو از هر پروژه همراه خواهد بود.
علاوه بر این کمک مالی، اتحادیه بین المللی تعاون به تعاونیهای که نیاز به مشاوره تخصصی اجرایی دارند، یک سرپرست و راهنما نیز تخصیص خواهد داد.
حوزه فعالیت تعاونیهای جوان محور محدود نخواهد بود و افراد با تعاونیهایی در زمینههای مختلف همچون فناوری، بهداشتی، صنعتی، کشاورزی و … میتوانند در این برنامه شرکت کنند.
جهش تولید همراه با توسعه پایدار اقتصاد تعاونی
جهش تولید ایجاد نسل تازه از نظامهای تولید پایدار ثروت است که همه شاخصهای اقتصادی و اجتماعی را چند پله ارتقا میدهد و با رویکردهای موجود هم متمایز است.
اسماعیل خلیل زاده نائب رئیس اتاق تعاون ایران و رئیس اتاق تعاون استان تهران باب یان این مطلب تاکید کرده است:
تاریخ علم اقتصاد نشان میدهد نسلهای اقتصادی با هدف ایجاد جهش پایدار تولید شکل گرفته اند که با رفع ایرادهای وضع موجود؛ مکتب فکری جدیدی ارائه میکردند.
هدف جهش تولید را شاید ایجاد نسل برتر اقتصادی در ایران اسلامی بدانیم که ۱) تولید ملی را تقویت میکند ۲) ضریب تبدیل حاملهای ارزش افزوده و منابع به تولید ثروت واقعی به حداکثر میرساند ۳) تاثیرگذاری آن بر رفاه و زندگی همه مردم مشهود خواهد بود ۴) همه مردم در تولید ثروت شریک میشوند ۵) کیک اقتصاد ملی چند برابر میشود و توزیع هم عادلانه خواهد بود؛ بنابراین در سال جهش تولید باید به ایجاد نسل تازه اقتصادی که تولید ثروت را به حداکثر میرساند و مبانی تصمیم گیری را علمی میکند؛ کمک کنیم.
بعد از چهار دهه تجربه ارزشمند و برنامههای توسعه، به تغییر و تحول در برنامه ریزیهای اقتصادی نیاز داریم و باید با هم افزایی تلاشهای فردی (سطح خرد) و میانی (محلی و شهرستانی و استانی) به عزم ملی و مدیریت جهادی در سطح کلان دست یابیم و فردایی عزتمندتر را با جهش تولید به ارمغان آوریم.
همسنجی عملکردهای ۴۰ سال اخیر در حوزه اقتصاد دولتی، بخش خصوصی و بخش تعاونی در ایران نشان میدهد که اقتصاد دولتی هنوز کاریی لازم را پیدا نکرده است و از طرف دیگر بخش تعاونی هم هنوز از بخش اعظم ظرفیتهای تولاید خود استفاده نکرده است.
در ایران اسلامی، بخش تعاون همگرایی کامل را با اقتصاد اسلامی و مقاومتی و جهش تولید دارد، چون ۱) هنوز ظرفیتها و مزیتهای زیادی دارد که استفاده نشده است ۲) بر مردم تکیه دارد ۳) همه مردم را شریک تولید ثروت میکند و همه مردم نیز از کیک بزرگ اقتصاد ملی سهم میبرند ۴) توسعه را از همه نقاط سرزمین و کانونهای جمعیتی آغاز میکند ۵) قدرت ایجاد شاخصهای برتر در تراز جهش تولید را داردو در نهایت ۶) به شکل گیری نظام اقتصادی تاب آور و پایدار کمک خواهد کرد.
امروزه جنگ در عرصه روابط بین الملل و میان دولتها به جنگ فردی یا ایدئولوژی و منافع مادی محدود نمیشود، بلکه “جنگ اقتصادی و ارادهها ” نیز در اولویت است و ثمر میدهد که در نظام جمهوری اسلامی هم ترجمان شعار ” ما میتوانیم ” است.
ایجاد رونق اقتصادی، بهبود کسب و کار و بهبود درآمد اقشار مختلف جزو اولویتهای یک کشور است و برای اینکه مجموعه فعالیتهای ما یک تحول اساسی در امر اقتصاد ایجاد کند به پیوست توسعه تعاونی نیاز است و برای اینکه این پیوست موفق عمل کند باید اقداماتی صورت گیرد که از جمله این اقدامات برنامه ریزی برای توسعه فراگیر تعاونی هاست.
روانشناسی توسعه تعاونی هم ایجاب میکند همه عوامل، رفتارها و انگیزه همه ارکان مستقیم و غیر مستقیم تولید و ایجاد ارزش افزوده یا ثروت واقعی تقویت شود و امیدواری به رشد و توسعه و رونق اقتصادی و جهش تولید به حداکثر برسد. همه مردم با همه منابع خود وارد عرصه تولید واقعی میشوند و همه بازارهای اقتصادی هم اعم از پول و کار و کالا و سرمایه هم در خدمت تولید ملی قرار میگیرند.
تولیدی که هم در عرصه داخلی مورد احترام مصرف کنندگان و خانوارهاست و هم در خارج از توان رقابتی بالاتری برخوردار خواهد بود.
جهش تولید ملی نیازمند فضای مطلوب روانشناسی است تا همه ظرفیتهای ایجاد ارزش افزوده و تولید ثروت در همه مختصات سرزمین و جغرافیای طبیعی و انسانی و اقتصادی فعال شود و در مسیر ایجاد ثروت قرار گیرد و این هنر اقتصاد تعاونی است و باید به سمت اقتصاد تعاونی جامع و کامل با عضویت صدها میلیون نفر – عضو و حتی یک میلیارد نفر – عضو حرکت کنیم یعنی یک فرد ایرانی میتواند در دهها تعاونی متنوع عضو شود و هیچ تضادی هم با حضور در بخشهای دیگر ندارد یعنی یک فرد میتواند علاوه بر عضویت در دهها تعاونی کشاوری، صنعتی و خدماتی در بخشهای غیرتعاونی هم فعالیت کند.
کافی است نهضت خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی را به تعاونیهای فراگیر ملی بسپاریم مانند برنج، شکر و داروهای گیاهی و … تا توسعه صنایع پتروشیمی و دانش بنیان واگذار کنیم.
برای این کار باید فضای اقتصادی همراه با انگیزه اقتصادی و سودآوری و نفع فردی و جمعی و ملی فراهم شود و سهم بخش تعاون از بازارهای کالا، پول و سرمایه و کار به بیش از ۵۰ درصد افزایش یابد؛ بانکهای توسعهای متمایز درحوزه تعاون شکل بگیرد، سهام تعاونی در بورس تا چند برابر افزایش یابد، تعاونیهای روستایی کامل تا استانی و ملی توسعه یابد، نظام آموزش عالی توسعه تعاونی را به گفتمان ملی تبدیل کند و باید فرآیندهای وسیله – هدف و ابزارهای اقتصادی و سیاستی به نفع تعاونیها متحول شود.
برآیند بهنیه این تلاشها و رویکردها در سال جهش تولید (ارتقای کمیت و کیفیت تولید – کاهش هزینهها و قیمت تمام شده _ ساماندهی قیمتها به نفع مصرف کنندگان – ساماندهی و کاهش هزینه شبکههای توزیع) است که باید در سطح جامعه تبیین شود.
در سال جهش تولید باید علامتهای مثبت و سازنده اقتصادی ایران به طورکامل رونمایی و برای مردم معرفی شود تا انگیزه برای گسترش تعاونیهای تولید بیشتر شود.
ایران به اقتصادی نیاز دارد که بیشترین همگرایی را با فضیلتهای اقتصادی جامعه اسلامی داشته باشد و بخش مهمی از دغدغههای رهبری را که پیشرفت توام با عدالت است، تحقق بخشد و اقتصاد تعاونی میتواند در این عرصه موثر باشد.
با توسعه جامع تعاونیها میتوانیم با رویکرد جهش تولید ۱) تولیدات کشاورزی را حداقل تا دو برابر افزایش دهیم ۲) نرخ بیکاری تا سطح تک رقمی کاهش مییابد ۳) توسعه عدالت محور و توزیع عادلانه ثروت تحقق مییابد ۴) شاخصهای اقتصاد نجومی پایدار شکل میگیرد ۵) صادرات ممتاز و متمایز در اقتصاد جهانی و منطقهای قابل تحقق خواهد بود ۶) نفت زدگی اقتصاد ملی کمتر میشود ۷) تاثیر تحولات اقتصادی در زندگی مردم ملموس خواهد بود، چون خودشان در تولید نقش دارند و …. ۸) نسل تازه از اقتصاد مردم محور و عدالت محور؛ تاب آور و پایدار تاسیس خواهد شد.