از صندوق توسعه ملی؛
اختصاص یک و نیم میلیارد دلار به اشتغال روستایی
استاندار تهران: یک و نیم میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی به گسترش اشتغال روستایی اختصاص داده شده است که باید بهینه استفاده کرد
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛
انوشیروان محسنی بندپی در سی و دومین نشست دهیاران به ضرورت توسعه روستایی اشاره کرد و افزود: نگاه دولت و مجلس و همه کسانی که در امر توسعه مشغول هستند این است که به زیربنای توسعه روستایی توجه شود.
وی با بیان اینکه روستاها به عنوان یک ظرفیت ارزشمند و محور و پایگاه اصلی در بحث تولید و مشارکت زنان در امر تولید هستند، گفت: ارزش افزودهای که در دست ما قرار داده شده است با برنامهریزی صحیح میتواند توسعه مناسب پیدا کند، اما امروز با روستاهایی که در حال خالی شدن از سکنه هستند، مواجهیم.
محسنی بندپی با بیان اینکه دولت در بحث توسعه روستایی اقدامات خوبی کرده است، ادامه داد: برخی روستاها دارای امکانات و زیرساختهایی توسعهای مانند جاده و امکانات بهداشتی، اما در حال خالی شدن از سکنه هستند و میزان جمعیت ۷۰ درصدی روستائیان به ۳۰ درصدی شهری در ابتدای انقلاب هم اکنون به ۷۰ درصدی در شهرها و ۳۰ درصد در روستاها تبدیل شده است.
استاندار تهران با تاکید بر اینکه باید به توانمندیها و ظرفیتهای روستایی توجه شود گفت:: اکنون توانمندی روستاها با گذشته بسیار متفاوت است، جوانان فارغ التحصیل روستایی از ظرفیتهای خوبی برخوردار هستند و باید زمینه ماندگاری آنها در روستاها فراهم شود، این اتفاق با روشهای آموزشی سنتی امکانپذیر نیست و بلکه باید از روشهای نوین جهانی مانند آموزش استارت آپها استفاده کرد.
وی با بیان اینکه قوانین حمایتی که مجلس درباره روستاها مصوب کرده بسیار خوب است، گفت: ۲۰ هزار میلیارد تومان اعتبار به روستاها تخصیص پیدا کرده است که ۸۰ درصد آن در این دولت اختصاص یافته است.
محسنی بند پی افزود: چه روستاهایی که دهیار دارند و چه ندارند باید از این منابع استفاده کنند و در جهت اشتغال و توسعه از این منابع مدیریت داشته باشند.
وی با اشاره به اختصاص یک و نیم میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی به توسعه اشتغال روستایی گفت: ۱۷ هزار میلیارد تومان برای اشتغال در روستاها در نظر گرفته شده است و معتقدم تمام ۲۰ میلیون نفر روستایی کشور از این اعتبار استفاده و اشتغال زایی کنند، این وام در مناطق مرزی با سود چهار درصد و دیگر مناطق با سود شش درصد به روستائیان ارائه میشود بنابراین معتقدم از آن به نحو احسن و بهینه استفاده کرد.
وی به تشکیل گروههای خودیار و همیار برای زنان سرپرست خانوار اشاره کرد و افزود: به طور قطع هم اکنون فرصت خوبی برای توسعه پایدار روستایی فراهم شده و نگاه وزارت کشور و مدیران اجرایی در راستای توسعه روستایی است و باید از این فرصت استفاده کرد.
اشتغال و توانمندسازی روستاها با تکیه بر مزیت های نسبی پیگیری می شود
استاندار تهران با اشاره به لزوم توسعه برنامه محور روستاها گفت: اشتغال و توانمندسازی روستاها با تکیه بر مزیت های نسبی پیگیری می شود.
انوشیروان محسنی بندپی با اشاره به ضرورت نگاه دولت و مجلس به توسعه روستایی اظهار داشت: توسعه هدف مطلوبی برای ارتقا بخشیدن به معیشت آحاد جامعه است که محور اصلی آن روستاهاست به همین دلیل تولید محور بودن روستاها مورد توجه قرار گرفته است.
وی بیان کرد: در اقتصاد کشورهای جهان سوم کشاورزی محور اصلی است که مبنای کشاورزی نیز در روستاهاست، همچنین نقش مشارکت زنان، روحیه تولید محوری در روستاها و مزیتهای نسبی روستاها باید مورد توجه جدی باشد.
استاندار تهران ادامه داد: فراهم کردن امکانات روستایی، بهداشتی و درمانی چون تابع نظام توسعه محور نبود سبب شد روستاها یکی پس از دیگری خالی از سکنه شود و وضعیت ۷۰ درصد روستایی و ۳۰ درصد شهری ابتدای انقلاب معکوس شد.
محسنی بندپی با بیان اینکه توانمندی های روستایی متفاوت از گذشته شده عنوان کرد: ظرفیت ها و استعدادهای جدیدی باید در روستاها ایجاد شود تا زمینه ماندگاری روستاییان فراهم کند که توجه به استارتاپ ها و روش های نوین در صنعت گردشگری، بوم گردی، گلخانه و غیره نقش آفرین است.
وی سپس گفت: برداشت یک و نیم میلیارد دلاری از صندوق توسعه ملی برای اشتغال روستایی انجام شد که سبب شد رتبه تهران از ۲۷ به رتبه هفدهم برسد که ۸۰۴ هزار نفر جمعیت روستایی استان تهران میتوانند از این وام اشتغالزایی استفاده کند چرا که بهره آن کم است.
استاندار در پایان خاطرنشان کرد: تشکیل گروههای همیار برای زنان سرپرست خانوار و گروه های خودیار که به شکل زنجیر وار در حال فعالیت هستند منجر به اشتغال و توانمندسازی روستاها می شود.
خانم پروانه مافی نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در سی و دومین نشست مدیران کل امور روستایی و شوراهای استانداری تهران به توسعه روستاها اشاره کرد و افزود: یکی از راههای اساسی توسعه، توجه به روستاهاست یعنی هر کشوری برای رشد توسعه باید رویکردش به سمت روستاها باشد.
وی به فعالیت فراکسیون تولید و اشتغال در مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و گفت: از میان ۸۰ فراکسیون مجلس شورای اسلامی، فراکسیون تولید و اشتغال نخستین فراکسیونی است که موضوع اشتغال را به طور جدی دنبال میکند و اختصاص یک و نیم میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی به توسعه اشتغال روستایی یکی از مهمترین مصوبات است که با پیگیریهای بسیار زیاد به تصویب رسید و حذف نشد.
نماینده مردم تهران، ری و شمیرانات به موضوع معافیتهای مالیات دهیاریها اشاره کرد و افزود: معافیت مالیاتی دهیاریها در مجلس مطرح شد و خوشبختانه دریافت مالیات از دهیاریها مصوب نشد.
وی گفت:: یکی دیگر از مباحثی که در روستاها پیگیری کردیم وضعیت آب و فاضلاب به ویژه در استان تهران بود.
مافی در ادامه با بیان اینکه به این نقطه رسیدیم که باید کشور را بدون نفت اداره کنیم، افزود: سیاست خارجی و بحرانهای ناشی از تحریم موجب شده که در شرایط تحریم پروژه تصفیر یعنی به صفر رساندن درآمدهای نفتی مورد توجه جدی قرار گیرد که سازمان مدیریت و برنامهریزی بودجه جدیدی بر اساس پویشها و پژوهشهای مجلس انجام میدهد.
وی گفت:: بودجه جدید بر اساس همین پویشها و پژوهشهای جدید یعنی اقتصاد بدون نفت دنبال کنیم که کشور بدون درآمد حاصل از نفت اداره شود و درآمدهای حاصل از نفت به صفر میرسد که هدف آن خنثی کردن استفاده از نفت به عنوان اهرم تحریم و تهدید علیه کشور است.
نماینده مردم تهران، ری و شمیرانات وقتی باید به سمت بودجه بدون نفت حرکت کنیم، افزود: بهتر است برای اجرایی کردن این بودجه جایگزینی توانمندیها در حوزههای روستایی مورد توجه جدی قرار گیرد از جمله حوزه گردشگری حوزه درآمد سازی است، اما کمتر مورد توجه قرار است.
شیوهنامه برنامه پنج ساله دهیاریها و شوراها در حال تدوین است
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده گفت:: باید با نگاه جامع، جاذبههای روستایی برای ماندگاری جمعیت در روستاها ایجاد شود.
معصومه ابتکار در سی و دومین نشست مدیران کل امور روستایی و شوراهای استانداریهای کشور افزود: نگاه برنامهای در توسعه روستایی اهمیت بسیاری دارد و اگر برنامه توسعه روستایی را بررسی کنیم، مشخص خواهد شد که از ابتدا در دستور کار دولت و نظام جمهوری اسلامی ایران بوده است
وی ادامه داد: باید آسیب شناسی شود که چرا با وجود تمام هزینههایی که در بخش روستایی شده است، اما
با مشکل مواجه بوده ایم و روند مهاجرت از روستاها به شهرها صورت میگیرد و با وجود زیرساختهای متعدد نتوانستیم به شاخصهای توسعه همه جانبه روستاها برسیم.
معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده با بیان اینکه شیوه نامه برنامه پنج ساله دهیاریها و شوراها در حال تدوین است، گفت:: از نمایندگان مجلس سپاسگزاریم که تلاش میکنند اعتبارات مورد نیاز برای توسعه روستایی تخصیص داده شود.
وی با بیان اینکه تجربه چهار دهه گذشته در حوزه روستایی پیش روی ماست، افزود: اگر نگاه جامع و به هم پیوسته در توسعه وجود نداشته باشد باز هم تکرار اشتباهات گذشته است و قابل توجیه نیست.
ابتکار گفت:: خوشبختانه در این دولت توجه به بخش روستایی به خوبی محقق شده است، اما باید جهتگیریها را به شکلی مدنظر قرار دهیم که از گذشته عبرت بگیریم. اگر مثل گذشته باشد باز هم شاهد تکرار اشتباههای گذشته خواهیم بود.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده در ادامه افزود: اگر توسعه همه جانبه اقتصادی داشته باشیم و جاذبه و تسهیلات روستایی فراهم شود، میتوانیم شاهد ماندگاری جمعیت در روستاها باشیم.
وی افزود: حتی میتوانستیم یارانهها را بیشتر به سمت روستاها هدایت کنیم که جاذبهای برای مهاجرت معکوس ایجاد شود. امیدوارم که در تدوین برنامه توسعه روستایی به این مسائل دقت شود.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده با بیان اینکه ما به تمرکز توسعه همه جانبه روستایی نیاز داریم، گفت:: چارچوبهای کلان در حوزه روستایی در دولت تعیین میشود، اما هر منطقه با توجه به ظرفیت و موقعیت خود باید دستورالعمل مجزایی تدوین کند تا با همت و برنامه ریزی صحیح در روستاها، امید تازهای را شاهد باشیم.
وی همچنین به لزوم هم افزایی اعضای شوراهای روستاها اشاره کرد و افزود: اگر چنین شود، شاهد ارتقای
کارایی آنها خواهیم بود و مشکلات بسیاری حل و فصل خواهد شد.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده با تاکید بر اینکه اعضای شوراها آموزش و مهارت کافی برای برنامهریزی و مدیریت روستای خود را کسب کنند، گفت:: بعد مهم عدالت، عدالت بین آحاد جامعه است که یکی از آنها عدالت بین مرد و زن و در حقیقت عدالت جنسیتی است، نگاه ما در این حوزه برگرفته از قرآن کریم و تعالیم دینی است.
وی با بیان اینکه عدالت جنسیتی به این مفهوم است که در برنامهریزیها برای زنان دسترسی به خدمات توسعه را فراهم کنیم، افزود: در روستاها و مناطق مرزی متاسفانه هنوز شرایطی وجود دارد که گاهی اوقات دختران حتی از تحصیلات ابتدایی محروم میمانند.
وی ادامه داد: تعداد دختران واجب التحصیل که به مدرسه نمیروند از ۳۸ درصد در ابتدای انقلاب به چهار درصد رسیده است، اما یک رقم آن بازهم زیاد است.
ابتکار به حضور زنان در شواری اداری کشور اشاره کرد و گفت:: ۴۱ درصد کارمندان دولت را زنان تشکیل میدهند و دولت دراین خصوص رویکرد خوبی داشته است.
وی با بیان اینکه ۸ درصد دهیاریها خانمها هستند، افزود: در تدوین برنامههای که برای دهیاریها به کار گرفته میشود نگرش متوازن در ارائه خدمات برای زنان و مردان یکسان دیده شود و دختران و پسران از فرصتهای یکسان در بحث آموزش برخوردار باشند.
معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده با بیان اینکه باید فرصتهای مساوی فراهم شود گفت:: شاخصهای "عدالت جنسیتی" در سطح ملی به تصویب رسیده و ابلاغ شده است، لذا امیدوارم در تدوین برنامه دهیاریها نگرش "عدالت جنسیتی" به طور جد مدنظر قرار گیرد.
وی افزود: اکنون نرخ ترک تحصیل دختران بویژه در مناطق مرزی بالاست.
توسعه و پیشرفتهای متوازن کشور نیازمند توسعه روستایی است
رئیس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور گفت: اگر میخواهیم کشور ما توسعه پیدا کند و پیشرفتهای کشور متوازن باشد، باید به روستاها توجه کنیم.
مهدی جمالی نژاد در سی و دومین جلسه مدیران کل امور روستایی و شوراهای استانداریهای کشور افزود: مدیران ارشد و تصمیمساز وقتی باهم در یک جا جمع میشوند باید سیاستهای برنامههایشان را مشخص کنند و اگر این سیاستها مشخص و اعمال شود، مدیران همافزا و همگرا میشوند و میتوانند سیاستهای دولت را در استانهای خود اجرا کنند.
وی ادامه داد: همه مدیران روستایی دغدغه روستاها و شهرهایی را دارند که با وجود امکانات و زیرساختها در حال خالی شدن از سکنه هستند.
رئیس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور به سیاستهای افزایش جمعیتی مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: اگر سیاستهای جمعیتی مقام معظم رهبری مبنی بر افزایش جمعیت است و مدیران به افزایش جمعیت مردم را ترغیب و تشویق میکنند، نباید فقط بند یک این سیاستها را ببینند بلکه باید به بند ۲ این سیاستها توجه بیشتری داشته باشند چرا که در بند ۲ توزیع متوازن توسعه مطرح است.
وی ادامه داد: اگر افزایش جمعیت داشته باشیم و فقط این جمعیتها در کلانشهرها ساکن شوند روستاها خالی از سکنه شده و بعد از مدتی میبینیم ایران در ۳۱ مرکز ۳۱ استان و کلانشهرها خلاصه میشود.
جمالی نژاد گفت:: اگر توزیع عادلانه جمعیت میخواهیم باید توزیع عادلانه خدمات داشته باشیم، اگر میخواهیم توسعه ما پایدار باشد و همچنین پیشرفت متوازن داشته باشیم باید ابتدا به روستاها توجه کنیم.
وی با بیان اینکه اگر بخواهیم توزیع متوازن جمعیت را داشته باشیم توزیع عادلانه امکانات باید مورد توجه باشد، افزود: اگر میخواهیم کشور ما توسعه پیدا کند و پیشرفتهای کشور متوازن باشد ابتدا باید به روستاها توجه کنیم.
رئیس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور با بیان اینکه در سال جاری به محض دریافت اعتبارت اول به روستاها توجه شده است، افزود: سال گذشته پولی نداشتیم، اما امسال نخستین پول و اعتباری که به حساب سازمان واریز شد توسعه روستاها را مقدم دانستیم. روستاها برای ما مهم است و توجه خاصی به آنها داریم.
وی در ادامه با بیان اینکه بی ثباتی مدیران روستایی برای ما آسیب پذیر است، گفت:: بی ثباتی مدیران کل روستایی یکی از آسیبهایی است که در اجرای برنامهها و سیاستهای توسعه روستایی وجود دارد سیاست ما این است که از روستاها حمایت و دفاع کنیم و برغم محدودیتها و در شرایط اقتصادی بسیار سخت توانستیم اتفاقات خوبی را رقم بزنیم.
جمالینژاد با اشاره به اهم عملکرد سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور در زمینه مدیریت روستایی افزود: استقرار نهاد دهیاری، درجهبندی دهیاریها، تقویت جایگاه قانونی نهاد دهیاریها، توزیع اعتبارات بین دهیاریها و تجهیز دهیاریها به ماشین آلات عمرانی و خدماتی، کمک به اجرای پروژههای عمرانی و خدماتی دهیاریها، ساماندهی مدیریت پسماند، توسعه فضای سبز روستایی، تجهیز دهیاریها به پایگاههای ۸۹۳ آتشنشانی، کمک به توسعه و ایجاد زیرساختهای گردشگری روستایی، پرداخت تسهیلات ارزانقیمت به دهیاریها، تدوین ابلاغ شیوهنامهها و دستورالعملهای اجرایی، ترویج کارآفرینی در مناطق روستایی، گسترش حضور زنان در عرصه مدیریت روستایی، افزایش تعاملات بین دستگاهی و جذب و بکارگیری نیروهای وظیفه واجد شرایط در پایگاههای آتش نشانی روستایی از مهمترین اقدام سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور در زمینه مدیریت روستایی است.
وی گفت:: برنامهریزی نباید از بالا به پایین باشد بلکه از پایین به بالا بوده و توانمندیهای روستائیان نیز تبیین و از ظرفیت بالای روستاها بهرهمند شویم.
ایجاد ۱۵۰ هزار فرصت شغلی قطعی در روستاها
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری از ایجاد ۱۵۰ هزار فرصت شغلی قطعی در روستاها خبر داد.
محمد امید، در سی و دومین نشست مدیران کل امور روستایی و شوراهای استانداریهای کشور افزود: نظام جمهوری اسلامی در روستاهای کشور بعد از انقلاب فعالیتهای خوبی ارائه داده است بطوری که در ابتدای انقلاب جمعیت روستایی ۲۰ میلیون نفر بوده است و هم اکنون نیز تعداد جمعیت روستایی همچنان ۲۰ میلیون نفر است.
وی گفت:: البته درصد آن نسبت به جمعیت کل کشور بسیار کاهش پیدا کرده است، بدین معنی که در ابتدای انقلاب ۶۵ درصد جمعیت کل کشور را جامعه روستایی تشکیل میداد، اما هم اکنون بیش از ۲۵ درصد جمعیت کل کشور روستایی هستند.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری افزود: این کاهش درصد جمعیت روستایی نسبت به جمعیت کل کشور نشاندهنده این است که ظرفیتهای اشتغال در روستاها حفظ شده و تغییر چندانی نداشته است و نتوانستیم اشتغال روستایی را توسعه داده و جلوی مهاجرت را بگیریم، البته اقدامات بسیار خوبی انجام شده، اما کافی نبوده است.
وی به اختصاص بودجه برای توسعه طرحهای اشتغال روستایی اشاره کرد و گفت:: در سال ۹۷، یک و نیم میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برای توسعه اشتغال روستایی اختصاص پیدا کرد که براساس آمارها، نرخ اشتغال در روستاها افزایش داشته است.
امید افزود: در سال ۹۷ ما شاهد رشد ۲ و نیم درصد رشد اشتغال در روستاها و کاهش ۲ و یک دهم درصدی نرخ بیکاری بودهایم، همچنین ۱۵۰ هزار فرصت شغلی قطعی در روستاها ایجاد شده و توانسته جلوی رشد مهاجرت روستاییان به شهرها را بگیرد.
وی با تاکید بر اینکه آنچه در روستاها میتواند باعث ماندگاری روستاییان شود، اشتغال، تولید و کار است، گفت:: پیشنهاد دادیم امسال نیز همین لایحه اختصاص بودجه یک و نیم میلیارد دلاری ادامه پیدا کند تا بتوانیم فرصتهای شغلی را در روستاها ایجاد کنیم.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری افزود: یکی از وظایف مهم و ذاتی حوزه معاونت توسعه روستایی انسجامبخشی به خدماتی است که در روستاها توسط نهادها و دستگاههای مختلف ارائه میشود. نهادها و ارگانهای زیادی در روستاها در حال فعالیت هستند.
وی ادامه داد: همچنین نهادهای حاکمیتی، خیرها و سمنهای بسیاری نیز در روستاها فعالیت میکنند. از همین روی یکی از مهمترین برنامههای ما انسجامبخشی دستگاهها در روستاهاست تا از این از هم گسیختگی خارج شوند.
امید به یکی دیگر از مسائل مورد توجه این معاونت اشاره کرد و گفت: یکی از مسائل مورد توجه حوزه معاونت توسعه روستایی راهاندازی سیستم نظارت هوشمند بر پروژههای روستایی است.
وی ادامه داد: ما در برنامه اجرایی بودجه یک بند نظارتی برای معاونت توسعه روستایی قرار دادیم و به آن رسمیت بخشیدیم. همچنین ساماندهی خدمات فرهنگی که توسط نهادهای مختلف به جامعه روستاییان ارائه میشود از دیگر اقدامات این معاونت است که تاکنون گامهای خوبی در این خصوص نیز برداشته شده است.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری افزود: همچنین در حال طراحی سامانهای هستیم تا دستگاههایی که در روستاها فعالیت میکنند اقداماتشان را در این سامانه ثبت کرده تا بتوان از طریق آن به راحتی اقدامات این دستگاهها را رصد کرد.
وی گفت:: مهمترین موضوعی که در مجموعه معاونت دنبال میکنیم ایجاد یک زمینه قوی و روحیه مطالبهگری در مجموعه است. این مجموعه در مقام اجرا نیست و ساز و کار اجرایی ندارد، اما وظیفه اصلی ما مطالبهگری و پیگیری اقدامات دیگر دستگاهها است و ما این نکته را مهمترین وظیفه معاونت توسعه روستایی میدانیم.
امید با بیان اینکه مدیران روستایی باید به سمت اجرای طرحهای ملی منطقهای حرکت کنند گفت:: ۱۰هزار میلیارد تومان از منابع اشتغال سال ۹۷ باقی مانده است. با توافقی که با بانک سینا انجام شده، ۷۰۰ میلیارد تومان به روستاها تزریق شده و تلاش میکنیم تا پایان تیر ماه به همه منابع اختصاص پیدا کند و منابع سال ۹۸ را نیز در ابتدای مرداد ماه اعلام میکنیم.
تشکیل شورای عالی روستاها برای نظارت
معاون رئیس جمهور از تشکیل شورای عالی روستاها برای نظارت بر اقدامات درون روستاها خبر داد.
محمد امید در سی و دومین نشست فصلی مدیران کل دفاتر امور روستایی و شوراهای استانداریهای کشور افزود: سال گذشته ۱.۵ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برای توسعه اشتغال روستایی اختصاص پیدا کرد. براساس آمارهای نرخ اشتغال روستاها افزایش یافته و ۲.۱ درصد نیز شاهد کاهش نرخ بیکاری روستاها بودیم.
امید گفت: ۱۵۰ هزار فرصت شغلی قطعی در روستاها ایجاد شده که توانسته جلوی مهاجرت را بگیرد بنابراین اگر میخواهید توسعه روستاها را داشته باشیم باید موضوع اشتغال و تولید را جدی بگیریم.
معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور با بیان اینکه تولید و اشتغال میتواند در روستاها تداوم زندگی و ماندگاری به همراه داشته باشد، گفت: امسال نیز پیشنهاد دادیم معادل رقم ۱.۵ میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برای ایجاد اشتغال روستایی اختصاص پیدا کند.
وی افزود: یکی از وظایف دستگاههای مختلف برای توسعه روستایی انجام بهینه خدمات در روستاهاست و یکی از برنامههای مهم برای توسعه روستاها این است که نظم و انضباط در دستگاههای روستایی برقرار شود و شاهد گسیختگی در این دستگاهها نباشیم.
وی ادامه داد: ۴ هزار مدرسه در حال حاضر در روستاها قرار گرفتهاند که طی ده سال گذشته ساخته شده، اما امروز فاقد سکنه هستند. این به ان معنی است که در ده سال گذشته و هنگام ساخت این مدارس به فکر آینده این روستاها نبودیم. قرار است نظم و انضباطی در این حوزه روستایی برقرار شود و در این مسیر راهاندازی شورای عالی روستاها مدنظر قرار گرفته تا اگر کاری در روستاها در حوزههای مختلف از جمله اشتغال فرهنگ و اقتصاد قرار است انجام شود، این شورا نظارت کند.
طرحهای معارض توسعه پایدار روستایی حذف شود
معاون دهیاریهای کشور: متاسفانه مدیران روستایی اقداماتی انجام میدهند که معارض توسعه پایدار روستایی است.
سعید رضاجندقیان، معاون امور دهیاریها سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور در سی و دومین نشست مدیران کل امور روستایی و شوراهای استانداریهای کشور که صبح امروز برگزار شد، گفت: سرانه مالی بودجه روستاییها افزایش یافته و از ۷۲ هزار تومان به ۲۰۰ هزار تومان رسیده که ۲۲۰ درصد رشد داشته است، اما هنوز هم با سرانه شهریها فاصله دارد.
معاون امور دهیاریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور با بیان اینکه سرانه هر فرد شهری یک میلیون و ۱۵۷ هزار تومان است، اما سرانه یک فرد روستایی در حدود ۲۰۰ هزار تومان است، گفت: عرصههای روستایی دچار یک بیماری است و متاسفانه افرادی که در سمت مدیران روستایی قرار میگیرند اقداماتی را انجام میدهند که معارض توسعه پایدار روستایی است.
وی با بیان اینکه مدیران کل روستایی به سه دسته مدیران کل استانهای کوهپایه ای، مدیران کل استانهای مرزی و مدیران کل استانهای فلات مرکزی تقسیم خواهند شد، افزود: حدود ۷۰ هزار و ۵۰۰ آبادی در کشور داریم که ۶۲ هزار آبادی دارای سکنه هستند. همچنین ۳۹ هزار و ۵۰۰ آبادی دارای بیش از ۲۰ خانوار است و ۳ هزار و ۷۵۹ دهیاری نیز در حال فعالیت هستند.
جندقیان به نظارت بنیاد مسکن بر پروژههای روستایی اشاره کرد و گفت: بنیاد مسکن اجازه دارد بر کل بودجه عمرانی روستایی نظارت داشته باشد و وزارت کشور ناظر عالیه بر امور روستایی است و سامانه جامع دهیاریها نیز ابلاغ شده و دستگاههای نظارتی زیادی داریم و روستاها به طور مداوم ارزیابی میشوند.
وی با بیان اینکه ما از منابع دهیاریها هیچ انتفاعی نمیبریم، افزود: بودجه دهیاریها در سال ۹۶، ۴ هزار و ۴۰۰ میلیون تومان بود و باید افزایش پیدا میکرد، اما به ۲ هزار و ۲۰۰ میلیون تومان رسیده و از میزان آن کم شد و این در حالی است که ما با پروژههای بسیاری روبرو هستیم.
معاون امور دهیاریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور گفت: ما از منابع دهیاریها منفعت سازمانی و نهادی نداریم، اما بنیاد مسکن برای پروژههایی که انجام میشود دو تا هفت درصد حق نظارت میگیرد و این برای پروژههای ما که ۵ تا ۶ هزار میلیارد تومان است بسیار خطرناک است.
وی به اشتغال روستایی اشاره کرد و افزود: انتظار ما این است که مدیران کل با رفتار حرفهای و منش حرفهای اشتغال روستایی را که دچار چالش است، مدیریت کنند، بنیانهای اقتصادی در عرصههای روستایی دچار چالش بسیاری است و باید با استفاده از مشاوران این مشکلات برطرف شود همچنین مدیران باید از نظر آموزشی نیز خود را تقویت کنند.
جندقیان گفت: از سال ۸۲ تا ۹۷ نزدیک به ۱۹ هزار میلیارد تومان اعتبارات به دهیاریها تخصیص داده شده و از این میزان ۱۹ درصد در دولت نهم اختصاص یافته است، اما ۸۱ درصد منابع ما از این ۱۹ هزار میلیارد تومان در دولت یازدهم و دوازدهم تخصیص داده شده است.
وی ادامه داد: سرانه یک فرد روستایی ۲۷۰ هزار تومان بوده است و در سال ۹۶ این مبلغ به ۲۲۰ هزار تومان رسیده است در حالی که سرانه یک فرد شهری در سال ۹۲ حدود ۷۰۰ هزار تومان بوده که در سال ۹۶ به یک میلیون و ۵۰۷ هزار تومان رسیده است و این نشان دهنده این است که به طور ذاتی بودجهها شهری گرا هستند.
وی با تاکید بر اینکه در نظام برنامه ریزی در نظام اداری و چالشهای بسیاری هستیم که باید اصلاح شود، گفت: اصلاحاتی در این بخش در حال انجام است، اما هنوز ناکافی است.
جندقیان درباره لایحه دهیاریها نیز افزود: لایحه دهیاریها در هفته گذشته در کمیسیون کلانشهرها تعیین تکلیف شد این لایحه دارای ۱۸ ماده است و چنانچه در دولت تصویب شود بسیاری از خواستههای دهیاران و دفاتر روستایی را تامین میکند و چارچوب و انضباط خاصی برای آنها مشخص و آنها را نظاممند میکند.
معاون امور دهیاریهای سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور گفت: همچنین ۳ هزار کارآفرین در عرصههای روستایی مشخص شده اند.
وی افزود: برای ۵۸۵ پروژه ۱۹۰ میلیارد تومان تصویب شده است که در حال پرداخت است و ما از هیچ دهیاری برای پروژههای تا ۵۰۰ میلیون ضمانتی دریافت نمیکنیم.
تقویت نگاه توسعه محور به حوزه عشایر استان تهران
مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری تهران با تاکید بر تقویت نگاه توسعه محور به حوزه عشایر استان تهران گفت:: خوشبختانه توجه به اقتصاد روستایی در بدنه دولت مورد توجه قرار گرفته است.
معصومه پرندوار در سی و دومین نشست مدیران کل امور روستایی و شوراهای استانداری کشور به لزوم توجه به اشتغال پایدار روستایی اشاره کرد و افزود: همیشه در تصمیمگیری و تصمیمسازی در حوزه روستایی ضعیف بودیم و نگاه شهری بر حوزه روستایی غالب بوده است.
وی گفت: هیچ گاه نگاه جداگانهای به حوزه روستایی وجود نداشت البته این کاستی در مورد حوزه عشایر هم وجود دارد و نگاه جدیدی در این حوزه را میطلبد.
مدیر کل امور روستایی و شوراهای استانداری تهران افزود: ۸۵۰ هزار نفر جمعیت روستایی فعال در استان تهران حضور دارند و برخی روستاها در استان تهران مشکل بیکاری هم ندارند.
پرندوار در ادامه به سیاستهای دولت در حوزه روستایی اشاره کرد و افزود: خوشبختانه اقتصاد روستایی در بدنه دولت مورد توجه قرار گرفته است هر چند برخی اشتغال پایدار روستایی را مطرح میکنند، اما زمانی که اقتصاد روستا متحول شود اشتغال روستا نیز پایدار میشود.
وی گفت: توسعه متوازن در روستاها، توسعه صنعت بومگردی و گردشگری، تغییر نگرش به روستاها، ایجاد نمایشگاه و بازارچههای محلی، توجه به استارتاپها و شرکتهای دانشبنیان از دیگر موارد مورد توجه در حوزه روستایی است.
مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری تهران افزود: امید است به عنوان مدیران روستایی سیاستهای کلان حوزه روستایی را با همکاری ۳۷ هزار دهیاری جاری و ساری کنیم.