به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، محمدرضا مودودی در نشست شورای راهبردی توسعه صادرات افزود: سال گذشته سیاستهای ارزی به خروج بخش مهمی از صادرکنندگان حرفهای از چرخه صادرات منجر شد و صادرکنندگانی که سابقه صادراتی نداشتند به این عرصه ورود کنند؛ بنابراین باید با ارائه راهکارهای مناسب در سیاستگذاریهای ارزی تغییراتی ایجاد کنیم.
سرپرست سازمان توسعه تجارت با اشاره به اینکه هدف از تشکیل شورای راهبردی توسعه صادرات غیر نفتی در سازمان توسعه تجارت استفاده از نظرهای کارشناسی نخبگان صادرات است، گفت: با توجه به موانعی که به ویژه در بخش صادرات نفت در تجارت بینالمللی وجود دارد، باید حداکثر استفاده را از ظرفیت بخش خصوصی و صادرات غیر نفتی داشته باشیم.
مودودی افزود: در شرایط فعلی به جای اصرار به بازگشت ارز باید تلاش کنیم مواد اولیه واحدهای تولیدی را که اشتغال ایجاد میکند، تأمین شود و به شیوهای مدیریت کنیم که خود کسانی که صادرات دارند به واردات مواد اولیه کمک کنند.
سرپرست سازمان توسعه تجارت ایران درخواست اصلی اعضای شورای راهبردی توسعه صادرات غیرنفتی را تک نرخی شدن ارز عنوان کرد و گفت: اعضای این شورا معتقد هستند که عرضه چند نرخی ارز ضمن ایجاد رانت و فساد، شفافیت را نیز از بین میبرد.
وی افزود: همچنین درخواست دیگر اعضا حذف تمایز صادرکنندگان یک میلیون دلاری و مبالغ بالاتر است، زیرا به گفته آنها این شیوه میتواند بازارهای هدف را دچار آشفتگی و رقابت منفی ایجاد کند.
مودودی گفت: در سال گذشته صادرات ایران به ۱۵ کشور همسایه بیش از ۲۴.۱ میلیارد دلار بوده که نشان دهنده رشد ۳ درصدی در این زمینه است.
وی با بیان اینکه کل صادرات کشور از سال ۳۸ تا سال ۹۶ حدود ۲۰۰۰ میلیارد دلار بوده افزود: سهم پیش از انقلاب ۱۶۲ میلیارد دلار و صادرات بعد از انقلاب ۱۸۷۰ میلیارد دلار بوده است که نشان میدهد ۹۲ درصد از مجموع صادرات بعد از انقلاب محقق شده است.
مودودی با اشاره به اینکه میزان صادرات در سالهای ۹۲ تا ۹۶ نزدیک به ۲۳.۵ درصد از کل صادرات بوده گفت: در این سال ها، ۴۷۹ میلیارد دلار صادرات از کشور انجام شده است. در واقع اگر در این سالها تنها ۲۰۰ میلیارد دلار از ارزش صادرات را برای توسعه صادرات در نظر میگرفتیم این رقم رشد بیشتری میکرد.
حمایت از تولید داخل در اقلیم کردستان عامل ایجاد محدودیت برای واردات سیمان ازایرانسرپرست سازمان توسعه تجارت ایران همچنین در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه عراق و سوریه کشورهایی مستعد برای بازسازی هستند، گفت: اخیراً در اقلیم کردستان عراق شاهد سرمایهگذاریهای زیادی از طرف خارجیها بودیم که این سرمایهگذاران از دولت انتظار حمایت دارند. از این رو این اقلیم برای حمایت از تولید داخلی خود محدودیتهایی را برای ورود سیمان از ایران وضع کرد.
مودودی افزود: با ثبات سیاسی که به مرور در این کشورها حاکم میشود باید نگاه خود به محصولات صادراتی را تغییر دهیم، از این رو با توجه به اینکه این کشورها بیشتر در صنعت غذا و مصالح ساختمانی بازار مناسبی دارند و در نتیجه در این صنایع سرمایهگذاری هم انجام میدهند بهتر است سیاستهایی در نظر بگیریم که بتوانیم بخشی از این زنجیره تولید باشیم.
وی افزود: از طرف دیگر باید به سمت تولید محصولات دانش بنیان و کالاهایی حرکت کنیم که تا پنج سال آینده احتمال تولید آنها در کشورهای همسایه نیست.