یکی از مهمترین شاخص های توسعه هر کشور که در گزارش توسعه انسانی سازمان ملل متحد هرساله اعلام می شود، شاخص امید به زندگی است که نشان میدهد، مردم هر کشور بر اساس میزان توسعه یافتگی آن کشور چند سال امید به زنده ماندن دارند.
چکیده نشست پژوهشی:
- طی سه دهه اخیر رتبه ایران در شاخص توسعه انسانی از ۱۱۸ در سال ۱۹۹۰ به ۶۱ در سال ۲۰۱۵ میلادی ارتقا داشته که حاکی از رشد ۵۷ پله ای ایران است.
- امید به زندگی برای ایرانی ها در فاصله سال های 2015 تا 2020 بالای 74 سال است که این رقم برای مردان 74 و برای زنان 76 سال است.
- در بازه 1955-1950 مرگ کودکان(تا 5سالگی) 300 نفر در هر هزار تولد بوده است که این رقم اکنون به 8/ 14 رسیده است. در این بازه مرگ و میر مادران بیش از 350 نفر به ازای هر 100هزار تولد بوده است که اکنون این رقم در سال 1397 به 21مورد کاهش یافته است.
- میزان امید به زندگی ایرانی ها قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ۵۴ سال بوده که این رقم در آخرین گزارش توسعه انسانی ۲۰۱۶ به بیش از ۷۵٫۶ سال رسیده است که رشد حدود ۲۲ سال را در حوزه امید به زندگی ایرانیان نشان می دهد.
پژوهش خبری صدا وسیما:یکی از مهمترین شاخص های توسعه هر کشور که در گزارش توسعه انسانی سازمان ملل متحد هرساله اعلام می شود، شاخص امید به زندگی است که نشان میدهد، مردم هر کشور بر اساس میزان توسعه یافتگی آن کشور چند سال امید به زنده ماندن دارند. امید به زندگی یک شاخص آماری است که نشان میدهد متوسط طول عمر در یک جامعه چقدر است یا به عبارت دیگر هر عضوی از آن جامعه چند سال میتواند توقع حیات داشته باشد. هر چه شاخصهای بهداشتی و همچنین درمانی بهبود یابد امید به زندگی افزایش خواهد یافت و از این رو این شاخص یکی از شاخصهای سنجش پیشرفت و عقب ماندگی کشورهاست. تازه ترین گزارش توسعه انسانی ۲۰۱۶ هم نشان می دهد، طی سه دهه اخیر رتبه ایران در شاخص توسعه انسانی از ۱۱۸ در سال ۱۹۹۰ به ۶۱ در سال ۲۰۱۵ میلادی ارتقا داشته که حاکی از رشد ۵۷ پله ای ایران است.
از آنجایی که رسیدن به جایگاه مناسب امید به زندگی، مستلزم آگاهی دقیق از شرایط فعلی و موجود در کشور و بویژه در حوزه سیاستگذاری های بهداشتی و درمانی و ارزیابی روند سیاستگذاری در سالهای گذشته است در این نوشتار که در گفتگو با دکتر سیدحامد برکاتی و دکتر حسن عینی زیناب انجام شده؛ به بررسی ابعاد مختلف در زمینه رشد امید به زندگی در کشور پرداخته شده است.
امید به زندگی چیست؟
امید به زندگی یک شاخص آماری است که نشان می دهد هر عضوی از جامعه هنگام تولد به طور متوسط چند سال می تواند توقع حیات داشته باشد. بنابراین امید به زندگی یکی از شاخص های توسعه یافتگی کشورهاست چون وضعیت سلامت و بهداشت، شرایط اقتصادی و سیاسی در آن تاثیر مستقیم دارد.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری// مرتضی رکن آبادی