در همه پرسي موسوم به برگزيت در ۲۳ ژوئن ۲۰۱۶ (۳ تیر ۱۳۹۵)مردم در سرتاسر بريتانيا به پاي صندوق هاي راي رفتند تا درباره باقي ماندن و يا خروج از اتحاديه اروپا تصميم گيري کنند. نتيجه غافلگيرکننده و رأي مردم خروج از اتحاديه اروپا بود.
چکیده مطلب:
* ميل به جدايي از انگليس از سوي مردم اسکاتلند و ايرلند شمالي
*پديده برگزيت و فرصت جديد مردم اسکاتلند براي جدا شدن از پادشاهي بريتانيا
*پديده برگزيت و تمايل مردم ايرلند شمالي براي الحاق به جمهوري ايرلند
*مخاطرات تعيين مرز ميان ايرلند شمالي و جمهوري ايرلند
*تضعيف جايگاه انگليس در عرصه جهاني و بين المللي
پژوهش خبری صدا وسیما: قلمرويي که امروزه بريتانيا ناميده ميشود، در واقع ترکيبي است از چهار واحد سياسي متفاوت جغرافيايي که شامل سرزمين انگليس،اسکاتلند،ولز و ايرلند شمالي مي شود. نگاهي گذرا به تاريخ اين سرزمين حاکي از اين است که مردم مناطق ايرلند و اسکاتلند همواره خواهان جدايي از پادشاهي انگليس بودهاند و ميل به استقلال طلبي در اين سرزمينها طولاني و توام با خشونت و سرکوب دولت مرکزي لندن بوده است.در دهه هاي گذشته سرزمين هاي فراواني در سراسر جهان که تحت حاکميت و استعمار انگليس بودند به استقلال رسيدند اما استقلال مردم ايرلند جنوبي پيام مهمي براي لندن داشت، زيرا منطقه اي که بطور تاريخي بخش جدايي ناپذير از حاکميت پادشاهي بريتانيا محسوب مي شد، اکنون موفق شده بود به استقلال برسد.
از اين تاريخ به بعد مردم اسکاتلند نيز به تلاش هاي خود براي جدا شدن از سرزمين انگليس افزودند ولي هرگز به موفقيت نرسيدند تا اينکه نتيجه همه پرسي اخير درباره ماندن يا خروج از اتحاديه اروپا فرصت جديدي براي استقلال طلبان اسکاتلندي فراهم کرد. پيش تر در همهپرسی استقلال اسکاتلند در ۱۸ سپتامبر ۲۰۱۴ ميلادي استقلال طلبان متحمل شکست شده بودند و 3/ 55درصد مردم به استقلال اسکاتلند راي منفي دادند.حالا استقلال طلبان اسکاتلندي معتقدند نتيجه برگزيت منجر شده تا درصد بيشتري از مردم موافق جدايي از لندن باشند. در همه پرسي موسوم به برگزيت در ۲۳ ژوئن ۲۰۱۶ (۳ تیر ۱۳۹۵)مردم در سرتاسر بريتانيا به پاي صندوق هاي راي رفتند تا درباره باقي ماندن و يا خروج از اتحاديه اروپا تصميم گيري کنند. نتيجه غافلگيرکننده و رأي مردم خروج از اتحاديه اروپا بود.بر اساس آمارهاي رسمي 89/ 51درصد مردم خواهان خروج و 11/ 48درصد مايل به ادامه عضويت در اتحاديه اروپا بودند. نکته قابل توجه اينکه، نتیجه این همه پرسی هیچگونه الزام قانونی برای خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا نداشت و تنها پارلمان میتوانست شرایط الزام قانونی را برای دولت بوجود بیاورد که اين مهم با تصویب طرح خروج از اتحادیه، قابليت اجرايي پيداکرد. نتيجه همه پرسي و اقدام براي خروج از اتحاديه اروپا اعتراضات زيادي را در اسکاتلند بوجود آورد زيرا مردم اين منطقه خواهان ادامه عضويت در اتحاديه اروپا بودند و خروج را منطبق با منافع خود نمي دانستند.پارلمان اسکاتلند به اين مسئله واکنش نشان داد و در تاریخ ۲۸ مارس ۲۰۱۷ پارلمان اسکاتلند به برگزاری دوباره همهپرسی جدایی اسکاتلند از بریتانیا رای مثبت داد.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری // پژوهشگر: علی ظریف