بولتن حاضر تلاش دارد مهمترين چالش هاي داخلي و خارجي دولت جديد آمريکا را دربازه زماني هفتگي، رصد و در چارچوب موضوعي دسته بندي و در اختيار پژوهشگران و برنامهسازان اين حوزه قرار دهد.
پژوهش خبری صدا وسیما: سابقه دشمنی ایالات متحده آمریکا با جمهوری اسلامی به هفته های نخستین پیروزی انقلاب اسلامی باز میگردد. این دشمنی ممکن است دچار فراز و فرود شده باشد اما به گواهی تاریخ هرگز در اصل و اساس خود دستخوش کوچکترین تغییری نشده است بلکه گذشت زمان بارها اثبات کرده که دشمنی کاخ سفید با ایران اسلامی روز به روز سخت تر و همه جانبه تر شده است.
واقعیت این است که انتخاب دونالدترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا بیش از آنکه موجب تقویت حزب جمهوری خواه آمریکا شود گسترش اختلافات را در جامعه آمریکا در پی داشته است.. جالب است که اختلافات یادشده ، که هر روزه موارد متعددی از آن گزارش می شود، مختص دو حزب رقیب جمهوریخواه و دموکرات نیست بلکه یکی از پیامدهای پیروزی ترامپ اوج گرفتن اختلافات داخلی در حزب جمهوریخواه است..
بولتن حاضر تلاش دارد مهمترین تبلیغات رسانه ای مقامات آمریکایی در خصوص مهمترین چالش های داخلی و خارجی دولت جدید آمریکا را دربازه زمانی هفتگی، رصد و در چارچوب موضوعی دسته بندی و در اختیار پژوهشگران و برنامهسازان این حوزه قرار دهد.
جمع بندي
در خصوص معضلات اجتماعی آمریکا که در مقایسه با حجم مطالب هفته پیشین در این حوزه از افزایش قابل ملاحظه ای برخوردار بود، باید به «نتایج نظر سنجی در خصوص رفتارهای نژادی ترامپ»،« انتقاد یکی از مقامات پورتوریکو از نقش سیاست های کاخ سفید در افزایش ناهنجاری های اجتماعی در این کشور»،« تاکید برنی سندرز بر محرومیت گسترده شهروندان آمریکایی از حقوق اجتماعی خود» و« تاکید کاندولیزا رایس بر گسست اجتماعی در جامعه آمریکا» اشاره کرد. دشواری زندگی معلمان آمریکایی و اعتصاب آنها در اعتراض به مشکلات یادشده؛ تنها مطلب ارائه شده رسانه ها در زمینه معضلات اقتصادی است.
اما در پایان در خصوص سیاست خارجی ترامپ در بازه یادشده باید گفت تبلیغات رسانه ای در این خصوص منحصر می شود به مناسبات چالشی واشنگتن – مسکو ..
در خصوص رصد اوضاع داخلی آمریکا در زمينه اختلافات سیاسی در آغاز باید به تداوم موج استعفا در کاخ سفید و بازتاب-های آن اشاره کرد. در ادامه افزایش اختلافات میان دموکرات ها و ترامپ از دیگر بهانه های تبلیغی در این زمینه است. بر این اساس رسانه ها اعلام کردند: موج گسترده استعفای دولتمردان آمریکایی نشان از شدت اختلافات سیاسی دارد .حاميان اوليه او يا خودشان رفته اند يا عذرشان خواسته شده است. خانواده او و در رأس آنها جارد کوشنر، دامادش، در وضعيت شکنندهاي قرار دارند. 13 ماه بعد از ورودش به کاخ سفيد، دونالد ترامپ تنها و منزوي تر از هميشه شده است. آخرين فردي که استعفا کرده است، هوپ هيکس است که در ميان وفاداران به ترامپ جاي داشت و استعفاي او نقطه عطفي محسوب مي شود.اين استعفا در زمان نامناسبي روي مي دهد چرا که تحقيقات رابرت مولر، دادستان ويژه، هر روز که مي گذرد تهديد آميز تر مي شوند. نگاهي به عکس مراسم تحليف در تاريخ 22 ژانويه 2017 و افراد حاضر در اين عکس به خوبي گوياي ابعاد وسيع استعفاها و اخراج ها در ميان حلقه اطرافيان رئيس بزرگترين قدرت جهان است.(خبرگزاری صدا و سیما 11 /12/ 96) چاک شومر رئيس نمايندگان اقليت در مجلس سناي آمريکا در واکنش به نابساماني و استعفا در در کاخ سفيد گفت : مشکل در آنجاست که کاخ سفيد دارد از درون توخالي و پوچ مي شود و شمار افرادي که از پس کارهاي واقعي برمي آيند چه بپذيريم چه نپذيريم دارد کمتر و کمتر مي شود و آنان اين توانايي را ندارند که براي پر کردن مشاغل بي صاحب افراد تازه اي را به کار بگيرند. لذا اين سرهم بندي و نابساماني در اوضاع را که هفته ي گذشته شاهد بوده ايم بارها و بارها تکرار خواهد شد. رئيس جمهور فردي دمدمي مزاج است. من به جف سشنز (دادستان کل) راي ندادم اما رفتاري که ترامپ با بهترين دوستش ، جف سشنز کرد درس عبرتي براي همگان است که براي کار کردن به ترامپ نزديک نشوند. افراد توانمندي همچون گري کوهن (مشاور مستعفي ترامپ) وجود دارند اما هيچ کدام حاضر نيستند با ترامپ همکاري کنند.. کاخ سفيد دارد از درون توخالي مي شود و شمار افرادي که از پس کارهاي واقعي برمي آيند چه بپذيريم چه نپذيريم دارد کمتر و کمتر مي شود. (خبرگزاری صدا و سیما 17/ 12/ 96)
اما در ادامه کاندوليزا رايس وزير امور خارجه پيشين آمريکا با انتقاد از سیاست های واشنگتن در خاورمیانه به نادرستی آن اذعان کرد: ما دريافته ايم که در خاورميانه به مدت شصت سال، ما در راستاي اشاعه ثبات تلاش کرديم تا برقراري دموکراسي و به هيچ يک از اين دو هدف دست نيافتيم. در عوض ما سبب ايجاد شرايط سياسي شديم که بر اساس آن، خلاء هاي سياسي که ايجاد شد تشکيل القاعده را در پي داشت.( خبرگزاری صدا و سیما 14/ 12/ 96)
این هفته حوزه معضلات اجتماعی خبرهای زیادی را به خود اختصاص داد از جمله : نتایج تازهترین نظرسنجی از مردم در خصوص رفتارهای ترامپ. بر این اساس رسانه ها اعلام کردند: نتایج تازهترین نظرسنجی مشترک مرکز تحقیقات افکار عمومی ان او آر سی NORC و اسوشیتدپرس نشان میدهد بیش از نیمی از مردم آمریکا شخص دونالد ترامپ را فردی نژاد پرست میدانند. به موجب نتایج این نظرسنجی پنجاه و هفت درصد از آمریکاییها فکر میکنند سیاستهای ترامپ برای مسلمان بد بوده است و پنجاه و شش درصد بر این باورند سیاستهای ترامپ موجب وخیمتر شدن اوضاع برای اسپانیولی زبانان در آمریکا شده است.( خبرگزاری صدا و سیما 11/ 12/ 96) اما شهردار پایتخت پرتوریکو با تایید افزایش خودکشی در این کشور آن را نتیجه مستقیم سیاست های نادرست کاخ سفید اعلام و تاکید کرد:
کارمن يولين کروز شهردار شهر سن خوآن ، پايتخت پورتوريکوآمار خودکشي در پورتوريکو افزايش يافته اما دولت آمريکا حتي يک سنت از بودجه ي 5 ميليارد دلاري مصوب کنگره را در اختيار دولت محلي پورتوريکو قرار نداده است. بي توجهي دولت ترامپ به مردم پورتوريکو و اوضاع وخيم آنان ريشه در نژادپرستي ، غفلت و بي اعتنايي دولتمردان آمريکايي دارد. (خبرگزاری صدا و سیما 12/ 12/ 96) البته این تنها جوامع غیر آمریکاییِ وابسته به کاخ سفید نبودند که دچار ناهنجاری هستند بلکه جامعه آمریکا در حال حاضر یکی از درگیرترین زمانها با معضل مواد مخدر را تجربه می کند به نوشته روزنامه گارین: استفاده افراطي يا به اصطلاح اووِردوز مواد مخدر در آمريکا در چهارده ماه گذشته حدود سي درصد افزايش يافته است. مرکز کنترل و جلوگيري از بيماري ها در آمريکا هم در گزارشي اين موضوع را تاييد کرده است. مرکز کنترل وجلوگيري از بيماري هاي آمريکا اين اطلاعات را هشداري با هدف لزوم انجام اقدامات سريع براي مقابله با استفاده افراطي از مواد مخدر در اين کشور دانست.(خبرگزاری صدا و سیما 16/ 12/ 96) در پایان این بخش اشاره کوتاهی می کنیم به اعتراف کاندولیزا رایس وزير امور خارجه پيشين آمريکا و استاد دانشگاه استنفورد که معتقد است.
گسست اجتماعی در جامعه آمریکا کاملا آشکاراست. به قول رايس: فاصله میان نخبگان با مردم در جامعه ما رو به افزایش نهاده است.کشور از هم گسیخته ای هستیم. کشوری هستیم که اهداف مشترک خود را گُم کرده ایم. هیچ کشوری بدون این درک نمی تواند پایدار باشد.ما حتی بر مبنای مسائل نژادی و یا ملیتی خود نیز با یکدیگر متحد نیستیم. (خبرگزاری مهر14/ 12/ 96)
اعتصاب معلمان آمریکایی به علت مشکلات اقتصادی تک سوژه ای است که رسانه ها در زمینه اقتصاد آن را بازتاب بخشیدند. بر این اساس رسانه ها اعلام کردند: اعتصاب سراسری معلمان در ایالت ویرجینیای غربی آمریکا وارد دومین هفته شده است و معلمان تهدید کردند اگر حقوقهای آنها افزایش نیابد سرکلاس درس حاضر نمیشوند و اعتصاب آنها ادامه خواهد یافت. (خبرگزاری صدا و سیما 13/ 12/ 96)
و در پایان درخصوص چالش های خارجی ترامپ ، با استناد به موضوعات و محورهای مورد بررسی آنچه که کاملا ملموس است تمرکز تبلیغات رسانه ای حول موضوع مناسبات چالشی آمریکا با روسیه است .آنچه که به نظر می رسد تشدید اختلافات واشنگتن – مسکو از طرفی و امکان مذاکره واشنگتن با پیونگ یانگ در خصوص بحران کره شمالی دلایل این تغییر محتوا و فراوانی نمونه های تبلیغی است. بر این اساس رسانه ها اعلام کردند: «دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه در واکنش به تمدید یک ساله تحریم های آمریکا علیه روسیه گف: تمدید تحریم ها علیه روسیه، غیر قانونی است. ما هرگز این تحریم ها را قبول نداریم و آنها را غیرقانونی و مضر می دانیم و این ضرر نه تنها برای مردم دو کشور ما، بلکه برای کل جهان است.گفتنی است که روز گذشته در راستای اقدامات تنبیهی علیه روسیه که در ۶ مارس، ۱۶ مارس، ۲۰ مارس و ۱۹ دسامبر ۲۰۱۴ توسط دولت آمریکا اعمال شده بود، تحریم ها علیه این کشور به دلیل مسئله اوکراین، یک سال دیگر تمدید شد.(خبرگزاری مهر12/ 12/ 96)
پژوهش خبری // پژوهشگر: مرتضی هوشیار