بولتن حاضر تلاش دارد مهمترین چالش های داخلی و خارجی دولت جدید آمریکا را در بازه زمانی هفتگی، رصد و در چارچوب موضوعی دسته بندی کند و در اختیار پژوهشگران و برنامهسازان این حوزه قرار دهد.
انتخاب دونالد ترامپ نیز به عنوان رئیس جمهور آمریکا هر چند در وهله اول حزب جمهوریخواه آمریکا را تقویت می کند اما شواهد دال بر این است این انتخاب جریان تندروی ضد ایرانی را نیز تقویت کرده و در نتیجه بر میزان و شدت این دشمنی افزوده است..
اما این تمام ماجرا نیست . راهیابی دونالد ترامپ به عنوان چهل و پنجمین رئیس جمهوری ایالامتحده آمریکا به کاخ سفید علاوه بر چالش های بین المللی ، چالش های متعدد داخلی نیز در پی داشته است. این چالش ها در قالب اعتراضات اجتماعی و اقتصادی از سوی اقشار مختلف مردم آمریکا و حتی در قالب اختلافات سیاسی از سوی اندیشمندان ، فعالان سیاسی و حتی مقامات دولتی بروز و ظهور یافته و هر هفته شاهد آن هستیم.
بولتن حاضر تلاش دارد مهمترین چالش های داخلی و خارجی دولت جدید آمریکا را دربازه زمانی هفتگی، رصد و در چارچوب موضوعی دسته بندی و در اختیار پژوهشگران و برنامهسازان این حوزه قرار دهد.
ب – مشروح مطالب
ـ چالشهای خارجی ترامپ(روسیه، چین و کره شمالی)
در زمینه رصد آمریکا تداوم کشمکش دستگاه قضایی با ترامپ بر سر فرمان مهاجرتی ترامپ و تداوم روند افزایشی نمونه های تبلیغاتی در خصوص مناسبات چالشی واشنگتن و پیونگ یانگ همچنین واشنگتن و مسکو بیشترینترین حجم تبلیغات رسانه ای در مقطع یادشده را شامل میشود. و اما در زمینه اوضاع داخلی آمریکا ؛ رسانه ها از اختلاف سیاستمداران آمریکایی با ترامپ به بهانه های مختلف و سیاست های مهاجرتی کاخ سفید و تداوم روند افزایشی نمونه های تبلیغاتی در خصوص مناسبات چالشی واشنگتن و پیونگ یانگ همچنین واشنگتن و مسکو بیشترینترین حجم تبلیغات رسانه ای در مقطع یادشده خبر می دهند.
بر این اساس رسانه ها از انتقادات گسترده کمیته مجلس سنای آمریکا خبر دادند . این گزارش می افزاید: کمیته ای در سنای آمریکا در گزارشی که طرح بودجه مربوط به وزارت امور خارجه نیز ضمیمه آن بود از دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور این کشور به شدت انتقاد و اعلام کرد برنامه دولت برای کاهش بودجه وزارت خارجه به معنی عقب گرد در سیاست خارجی است و باعث تضعیف جایگاه آمریکا در جهان می شود .. (خبرگزاری صدا و سیما18 / 06/ 96)
اما رسانه ها از تداوم و تنوع اختلافات کنگره با ترامپ خبر دادند. بر این اساس رسانه ها اعلام کردند: آغاز به کار مجدد فعالیت کنگره بعد از بازگشت از تعطیلات تابستانی، با رویارویی جدیدی بین قانونگذاران آمریکایی و کاخ سفید همراه شده است. دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا باید بلافاصله سه تصمیمگیری مهم مربوط به افزایش سطح بدهی دولتی، اصلاحات مالیاتی و مهاجرین غیرقانونی و در رابطه با آن، تامین مالی ساخت دیوار در مرز با مکزیک را مطرح کند. با توجه به آنکه رئیس کاخ سفید برای بدست آوردن حمایت در مورد هر یک از این سه موضوع، مجبور خواهد بود تا دست به معامله سختی با کنگره بزند، اقدامات بعدی دولت آمریکا در رابطه با حل و فصل بحران کره شمالی و چگونگی توسعه روابط با روسیه در بسیاری از موارد به نتیجه این معاملات و تقسیم بندی نیروهای سیاسی در واشنگتن بستگی خواهد داشت.(خبرگزاری تسنیم17/ 06/ 96)
اما انتقادات گسترده سیاستمداران مختلف از سیاست های اجتماعی ترامپ و در نتیجه کشمکش دستگاه قضایی آمریکا با ترامپ دیگر موضوعات اصلی مورد بررسی رسانه ها در این هفته بود. به طوری که 50 درصد حجم تبلیغات رسانه ای این هفته به این موضوع اختصاص داشت. بر این اساس رسانه ها اعلام کردند: خاویر بی سرا، دادستان کالیفرنیا(خاویر بیسرا، دادستان کالیفرنیا که به همراه سه ایالت مینه سوتا، مین و مریلند شکایتی را علیه فرمان رئیس جمهور آمریکا مبنی بر لغو برنامه داکا تنظیم کرده و به دادگاه فدرال در سن فرانسیسکو ارائه کردهاند. ) تصمیم ترامپ در لغو داکا ضربه سختی به اقتصاد پرجمعیتترین ایالات آمریکا که اقتصادش به نیروی کار مهاجر وابسته است وارد میکند.(خبرگزاری تسنیم21/ 06/ 96)
این هفته نیز تداوم روند افزایشی مناسبات چالشی واشنگتن و پیونگ یانگ و واشنگتن مسکو شاهد بودیم بنابراین بیشترین حجم نمونه های یاد شده به مناسبات چالشی واشنگتن با کره شمالی و مسکو اختصاص داشت. رسانه ها در این خصوص نگرانی سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در خصوص تنش روبه تزاید واشنگتن مسکو بازتاب دادند که گفت:ما خواستار توسعه روابط هستیم. دو قدرت هسته ای جهان باید بتوانند در حوزه منافع مشترک با یکدیگر همکاری کنند. فکر می کنم وزیر (تیلرسون) نیز در مورد روابط با روسیه زیاد صحبت کرده و گفته است که ما رویکردی مصلحت گرایانه در خصوص روابط با مسکو در پیش خواهیم گرفت. در شرایط فعلی هیج اقدام تنش زایی نباید انجام شود. ما ارزش ها و مسائل مورد اهمیت آمریکا را در نظر خواهیم گرفت اما خواستار همکاری با آنها هستیم. «روابط ما اکنون به سطح پایینی رسیده است و دو طرف به دنبال آن هستند که روابط را بهبود دهند و حوزههایی را برای همکاری مشترک پیدا کنند.»(خبرگزاری صدا و سیما 22/ 06/ 96)
البته به نظر می رسد حجم نمونه های چالشی نشان دهنده افزایش میزان تنش ها میان واشنگتن و مسکو است این در حالی است که پیش از این کانون چالش ها همانا بحران شبه جزیره کره به خاطر تهدیدات متقابل کره شمالی و آمریکا بود .. اما مناسبات با مسکو نیز به دلیل کاهش تعداد اعضای دیپلماتیک طرفین و بازرسی از کنسولگری آمریکا در سانفرانسیسکو و ادامه مواضع انتقادی دو طرف حکایت دارد.
پژوهش خبری // مرتضی هوشیار