نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی است.
برای اینکه نظام اسلامی بتواند با نقشه های دشمن هوشمندانه برخورد کند، می بایست گره های اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و اقدام به برطرف کردن آنها نماید به اذعان بسیاری از کارشناسان گره های اصلی اقتصادی کشور ،«رکود تولید» و «بیکاری» است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، راهحل این مشکلات آورده شده است. که نتیجه حل این مشکلات رونق تولید و اشتغال می باشد.چنانچه برخی از فواید رونق گرفتن تولید ملی، نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری در حرم مطهر عنوان شده است.در نتیجه ایشان هدف نظام اسلامی را، "پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، رهایی کشور از آسیبهای اجتماعی و عزت و امنیت و اقتدار ملی" بیان کردند و برای رسیدن به آن نیز در راستای سیاست های اقتصادی سال گذشته نقشه راهی برای رونق تولید و به تبع آن اشتغال ترسیم کردند. که در دوبخش رونق تولید و اشتغال، قابل رصد کردن می باشد. بخش اول نیز در هفت محور تقسیم بندی شده است.
مدیریت پژوهش های خبری معاونت سیاسی تلاش دارد اقدامات مسئولان رادر خصوص فرمایشات مقام معظم رهبری، در خصوص تولید و اشتغال -در سال 1396 – را رصد کرده و در قالب گزارش های هفتگی به اطلاع مخاطبان خود برساند.
مهم ترین محورهای مهم و برجسته مورد بررسی در16/ 02/ 96 الی20 /02/ 96 عبارتند از:
در رصد هفته مورد بررسی، از نکات ده گانه تعیین شده از سوی مقام معظم رهبری به موارد ذیل پرداخته شده است:
"دخالت دادن مردم در کار تولید"، "گسترش صادرات و طرف های صادراتی" ، "تامین امنیت سرمایه گذاری" ، " جلوگیری از واردات کالاهایی که یا در داخل تولید میشوند یا قابل تولید کردن است "،" مبارزه با باندهای قاچاق"، " اشتغال " .
و مهم ترین محورهای رصد شده از نکات فوق عبارتند از:
*محققان و مهندسان جوان گروه ترانسفورماتور ایران در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی و تولید ملی، نخستین بار موفق به طراحی و تولید انواع ترانسفورماتورهای مورد نیاز میادین و نیروگاه های نفتی و گازی شدند .
*سازمان بسیج سازندگی کشور با استفاده از تسهیلات خرد اشتغالزایی در سال جاری، زمینه ایجاد ۵۰ هزار واحد تولیدی کوچک را فراهم خواهد کرد.
*شرکتهای تعاونی کیلکاگیر در استانهای گیلان و مازندران، قرار است بخشی از کیلکای صید شده در سال جاری را علاوه بر ترکمنستان به روسیه نیز صادر کنند.
*صادرات 900 میلیون دلاری محصولات شیلاتی و آبزیان .
*ستاد اقتصاد مقاومتی وزارت صنعت را مکلف کرد از طریق تقویت، توانمندسازی و توسعه بنگاههای خرد، کوچک و متوسط، صادرات غیرنفتی را به میزان دو میلیارد دلار افزایش دهد.
*برنامه ریزی ذوب آهن برای صدور یک میلیون تن محصولات/ صادرات تیرآهن به اروپا ازسرگرفته شد .
*راهاندازی کسب و کارهای مختلف نیازمند آمادهسازی ذهنی و روحی است که قدرت ریسک کارآفرینان را افزایش دهد.
*اگر به خارجی ها نشان دهیم ایران از امنیت سرمایه گذاری و زیربنای صنعتی خوبی برخوردار است و بازاری دارد که می توان در آن به تجارت پرداخت، به طور قطع در کشور حضور می یابند .
*۷۰ درصد نیازهای داخلی صنعت نفت، گاز و برق برای تأمین ترانسفورماتور را در کشور تولید میکنیم. با ساخت هر ترانس از خروج یک و نیم میلیون دلار ارز جلوگیری میشود و جلوی واردات آن نیز میگیریم.
*حرکت به سوی ایجاد الگوی بومی مبارزه با فساد - تدوین استراتژی ملی مبارزه با فساد در ایران ضروری است.
*بیش از ۱۹ هزار پروانه بهره برداری صنعتی در دولت یازدهم برای کارخانه ها و صنایع مختلف صادر شده که اشتغال حدود ۳۰۳ هزار جوان جویای کار را به همراه داشته است.
*امکان ایجاد ۱.۴ میلیون شغل فقط در صنعت پوشاک کشور وجود دارد ، سالانه بین ۹۵۵ هزار تا ۹۷۰ هزار شغل باید ایجاد شود که برای تحقق این میزان اشتغالزایی باید به نرخ رشد ۸درصد برسیم .
*ظرفیت ایجاد یک میلیون شغل به طور سالانه در طول برنامه ششم توسعه کشور وجود دارد. نیازمند اجرای سیاستهای مدون برای افزایش اشتغال در رستههای پرتقاضای شغل هستیم.
*باید در راستای تولید ملی، اشتغال پایدار و بهرهوری بیشتر در جهت درونمحور و بروننگر بودن با تکیه بر اقتصاد و صنعت داخلی اشتغال پایدار ایجاد و سهم مناسبی از بازارهای منطقه در راستای افزایش میزان صادرات را به خود اختصاص دهیم.
*ارزش صادرات غیرنفتی (کالاها و خدمات) در سال 96 به میزان 103 میلیارد دلار (بر مبنای رشد هشت درصد برنامه ششم توسعه) پیش بینی شده . نسبت صادرات به واردات غیرنفتی 98 درصد و سرانه صادرات صنعتی و معدنی 700 دلار پیش بینی شده است.
*سرمایهگذاری شرکت فرانسوی پژو در ایران دستاورد بزرگ برجام برای اقتصاد ایران است، صنعت خودرو توانسته اعتماد سرمایهگذاران خارجی را جلب کرده و در مسیر جهانی شدن حرکت کند.
*با توجه به نرخ صفر اشتغال در بازهای از زمان پیش بینی میکنیم تا ۱۰ سال آینده در تقاضای نیروی کار به تعادل دست یابیم. باید ضمن تمرکز بر اشتغال ناشی از رشد اقتصادی به دنبال فرصتهای جدید مکمل اشتغال باشیم.
*وزارت کار دولت یازدهم مصمم است با اجرای طرح کارورزی، بخش اعظمی از نیروهای جوان جویای کار و فارغ التحصیلان دانشگاهی را که در آرزوی داشتن شغل مناسب هستند، با کمک هزینه و پس از مهارت آموزی جذب بازار کار کند.