در ساعات پایانی دوشنبه سیزدهم فوریه (26 بهمن) رسانهها از وقوع آشفتگی جدیدی در کاخ سفید خبر دادند؛ مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا،دونالد ترامپ از سمت خود استعفا داد.
مشاور امنیت ملی، در کنار وزرای دفاع و خارجه، ارائه مشاوره امنیتی و سیاسی به رئیس جمهور را بر عهده دارد. دفتر مشاور امنیت ملی که در کاخ سفید و در نزدیکی دفتر رئیس جمهور قرار دارد، در شرایط اضطراری به مثابه اتاق مدیریت بحران عمل و اطلاعات و مشاورههای لازم را در اختیار رئیس جمهور قرار میدهد. مشاور امنیت ملی همچنین نقش مهمی در مدیریت شورای امنیت ملی (NSC)بر عهده دارد. این شورا متشکل از معاون رئیس جمهور، وزرای خارجه، خزانهداری، دفاع و مشاور امنیت ملی، به عنوان بازوی رئیس جمهور در جهت ایجاد هماهنگی بین امنیت ملی و سیاست خارجی و نیز سیاست اقتصادی عمل میکند.
نقش و نفوذ مشاوران امنیت ملی در دولتهای آمریکا متفاوت بوده است. زبیگنیو برژینسکی و سوزان رایس به ترتیب در دولتهای کارتر و اوباما عهدهدار نقش مشاور امنیت ملی بودند؛ این در حالی است که برژینسکی به عنوان یک استراتژیست برجسته نقش مهمی در جهتدهی به سیاست خارجی دولت کارتر ایفا کرد. در دولت جدید آمریکا نیز به دلیل بیتجربگی رئیس جمهور و وزیر امور خارجه وی، پست مشاور امنیت ملی از اهمیتی دوچندان برخوردار است.
دونالد ترامپ ده روز بعد از پیروزی در انتخابات، مایکل فلین ژنرال بازنشسته ارتش را به عنوان مشاور امنیت ملی خود برگزید. با این حال کمتر از یکماه بعد از آغاز بکار دولت ترامپ، فلین از سمت خود کنارهگیری کرد.
فلین و روسیه
مایکل توماس فلین، نظامی بازنشسته، با سابقه عضویت در حزب دمکرات، در دوران انتخابات ریاست جمهوری از دونالد ترامپ نامزد جمهوریخواهان حمایت کرد. فلین 57 ساله در دولت اوباما ریاست آژانس اطلاعات دفاعی را بر عهده داشت، اما یکسال قبل از پایان دوره خدمت استعفا داد. گرایشات فکری مایکل فلین در دو حوزه مشهود بود: ضدیت با اسلام و تمایل به روسیه.
دیدگاه های فلین ضد اسلام و مسلمانان، در کتاب مشترک او با مایکل لدین با عنوان "چگونه میتوانیم در جهانی جنگ علیه اسلام افراطی و متحدان آن برنده شویم" مستند شده است. به اعتقاد فلین، اسلام «سرطان» و ترس از مسلمانان عقلانی است.
بر خلاف ضدیت فلین با مسلمانان، علاقه او به روسیه، تاکتیکی و در راستای سیاست رئیس جمهور جدید بود. با اظهار تمایل آشکار و مکرر دونالد ترامپ به بهبود روابط با روسیه و تقویت احتمال دخالت روسها در انتخابات آمریکا و به ویژه معرفی تیلرسون دوست نزدیک پوتین رئیس جمهور روسیه به عنوان وزیر خارجه جدید آمریکا، رسانهها و رقبای دمکرات بر پیشینه روابط ترامپ و اطرافیانش با روسیه متمرکز شدند. در بررسیها مشخص شد فلین، مشاور امنیت ملی قبل از مراسم تحلیف ترامپ با سفارت روسیه در آمریکا ارتباط برقرار کرده بود.
اوباما در اواخر دوره ریاست جمهوری خود دستور اخراج ٣٥ دیپلمات روسیه را صادر کرد اما برخلاف انتظار، پوتین رئیس جمهور روسیه دیپلماتهای آمریکا را اخراج نکرد. این احتمال میرود بخشی از صحبتهای فلین با سفیر روسیه در جهت قانع کردن این کشور برای عدم مقابله به مثل بوده است. به نوشته نیویورک تایمز، مایکل فلین همچنین با سفیر روسیه درباره کاهش تحریمهای این کشور صحبت کرد، اما در این باره به مایک پنس، معاون رئیس جمهور دروغ گفت.
بنا به گزارش واشنگتن پست، وزارت دادگستری آمریکا پیش از این هشدار داده بود که مایکل فلین در رابطه با روسها مهرهای آسیبپذیر است، ضمن اینکه او در خصوص محتوای تماس با سفیر روسیه، دولت را فریب داده است. بعد از انتشار گزارش واشنگتن پست، نانسی پلوسی رهبر دمکراتها در کنگره از استمرار حضور فلین در کابینه به این دلیل که ممکن است منافع پوتین را بالاتر از منافع آمریکا قرار دهد، ابراز نگرانی کرد.در نهایت فلین پیشقدم شد و در نامهای ضمن اذعان به ارائه اطلاعات ناقص درباره تماس با سفیر روسیه، از سمت خود استعفا داد.
جانشین فلین
جوزف کیت کلاگ، ژنرال بازنشسته آمریکایی به طور موقت جانشین مایکل فلین شده است. کیت کلاگ که خود و همسرش بازنشسته ارتش هستند، سابقه مدیریت ارشد عملیاتی حکومت موقت ائتلاف در عراق و معاون اجرایی رئیس جمهور در ارتش آمریکا را در کارنامه خود دارد.دیدگاههای کیت کلاگ درباره ایران مشابه دیدگاههای مایکل فلین است.
این دو در یادداشتی مشترک ضمن متهم کردن ایران به کشتن حداقل500 آمریکایی در عراق و افغانستان، مدعی شدند تنها تفاوت ایران و داعش این است که ایران شیعه و داعش سنی است.
اگر چه ممکن است ترامپ، کیت کلاگ را به عنوان مشاور دائمی امنیت ملی منصوب کند، اما شایعاتی در خصوص انتصاب دیوید پترائوس رئیس پیشین سازمان سیا نیز وجود دارد.