با توجه به اینکه فرزندان خانواده به ویژه در سنین کودکی و نوجوانی از لحاظ سنی در اوج فعالیت های جسمی و اجتماعی شدن قرار دارند؛ «اعتیاد به اینترنت» از جمله مواردی است که می تواند سلامت روانی اعضای خانواده را تهدید کند. در این تحقیق به پدیده نوظهور اعتیاد به اینترنت پرداخته ایم.
در این تحقیق در پی پاسخ به این سئوالات هستیم: 1- آیا اعتیاد به اینترنت وجود دارد؟ این نوع اعتیاد چگونه است؟ 2- پیامدهای اعتیاد به اینترنت کدامند؟ 3- آیا بین غمگینی، عزت نفس پایین و افسردگی با استفاده از اینترنت رابطه وجود دارد؟ 4- دلایل یا ریشه های بروز اعتیاد اینترنتی چیست؟ 5- چه تهدیدها و آسیب هایی در ارتباط با استفاده بیش از حد از دستگاه های هوشمند، تبلت و ... برای کودکان وجود دارد؟ برای کاهش این تهدیدات برای خانواده ها چه باید کرد؟
ضریب نفوذ اینترنت در کشور
از آنجا که اینترنت به عنوان شبکه ای گسترده و تکنولوژی چند رسانه ای توانسته است بخش عمده ای از نیازهای بشر را مرتفع کند، همین مساله موجب کشش افراد برای تامین نیازهایشان به آن و اعتیاد به فضای مجازی شده است. اینترنت درسال 1373 به ایران وارد شد و تا بحال آمار تعداد کاربران رشد بالایی را نشان می دهد. بر اساس گزارش وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در سال 1395 ،« ۳۷ میلیون کاربر اینترنت و ۲۸ میلیون کاربر اینترنت پرسرعت» در کشور وجود دارد. کاربردهای فراوان اینترنت و جذابیت های آن سبب شده است که در سال های اخیر پدیدهای با عنوان «اعتیاد به اینترنت» ظهور یابد.
فیسبوک در تازهترین آمار منتشره خبر از حضور 3.2 میلیارد کاربر اینترنت در جهان تا ابتدای سال 2016 میلادی داد. بر این اساس تعداد کاربران اینترنت در جهان تا پایان سال 2014 به رقم 2.9 میلیارد کاربر رسید که این رقم تا پایان 2015 به 3.2 میلیارد نفر رسیده است و اکنون بیش از 43 درصد از جمعیت جهان آنلاین بوده و به اینترنت دسترسی دارند. کاهش قیمت اینترنت و افزایش درآمد مردم جهان در سال 2014 باعث شده تا بیش از 500 میلیون نفر از مردم جهان به اینترنت 500 مگابایتی بهطور متوسط در ماه دسترسی پیدا کنند. در همین حال تعداد کاربران خارج از محیط G 3 و 4G به 1.6 میلیارد نفر رسیده که در مقایسه با رقم 2 میلیارد در سال 2014، رقم جدید 1.6 نشاندهنده بهبود ارتباطاتی در حوزه پهنای باند موبایل محسوب میشود.
زمان بروز اعتیاد اینترنتی در جهان
تاریخ ظهور اینترنت به اواخر دهه 1960 و اوایل 1970 و ظهور و بروز اعتیاد به اینترنت به سالهای 1995-1996 باز می گردد. اعتیاد یا وابستگی به اینترنت را «اعتیاد مدرن» نامیده اند. کشورهایی همچون آمریکا با تاسیس مراکز درمانی در سراسر کشور، این وابستگی را به عنوان یک اختلال روانی واقعی پذیرفته اند. وابستگی به اینترنت، گرچه مشکلات جسمی اعتیادهای شیمیایی را ندارد، اما مشکلات اجتماعی وابستگی به اینترنت مواردی همچون "از دست دادن کنترل بر روی رفتار، علائم ناخوشایند ناشی از ترک، عطش و ولع زیاد برای کار با اینترنت، گوشه گیری اجتماعی، افت تحصیلی و شغلی، استفاده از اینترنت برای فرار از مشکلات، رفع احساس درماندگی، گناه، اضطراب و افسردگی، دروغ گفتن مکرر به اعضای خانواده و دوستان برای پنهان کردن میزان استفاده از اینترنت" را شامل می شود.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری صدا و سیما//پژوهشگر: مهدی ناجی