یکی از مخاطبین ابلاغیه های ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، وزارت جهاد کشاورزی بوده است. در قالب ابلاغیه 30 فروردین ماه امسال این ستاد، 14 پروژه برای این وزارتخانه به عنوان اولویت های اجرایی سال 95 در زمینه اقتصاد مقاومتی مشخص شده اند.
یکی از مخاطبین ابلاغیه های ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، وزارت جهاد کشاورزی بوده است. در قالب ابلاغیه 30 فروردین ماه امسال این ستاد، 14 پروژه برای این وزارتخانه به عنوان اولویت های اجرایی سال 95 در زمینه اقتصاد مقاومتی مشخص شده اند. تمامی این پروژه ها به غیر از پروژه شماره 13، مرتبط با برنامه ملی «ارتقای توان تولید ملی (درونزایی اقتصاد)» است و پروژه مذکور هم مرتبط با برنامه ملی «ارتقای بهره وری» است. در جدول زیر، فهرست پروژه های ابلاغی ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به وزارت جهاد کشاورزی و ارتباط هر یک از پروژه ها با بندهای مختلف سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی تبیین شده است:
اکثر پروژه های ابلاغی ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به وزارت جهاد کشاورزی مانند پروژه های شماره 2،1، 11و14 ارتباط زیادی با اقتصاد مقاومتی دارند و تکمیل آنها در سال جاری اقدام مهمی در راستای اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی در کشور محسوب می شود. مثلا در صورت تولید 11 میلیون و 800 هزار تن گندم و 700 هزار تن حبوبات مطابق با پروژه شماره 1، کشورمان به خودکفایی 90 تا 100 درصدی در تولید این محصولات می رسد. به عبارت دقیق تر، صرفا پروژه های شماره 12،3و13 ارتباط خاصی با سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی ندارد.
علاوه بر این، درباره نحوه تعریف یا اجرای پروژه های شماره 1، 4 و 10 ابلاغی ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به وزارت جهاد کشاورزی هم نکاتی مطرح است. به عنوان مثال، در عنوان پروژه شماره 1 به جای استفاده از واژه «خودکفایی» از واژه «خوداتکایی» استفاده شده است و این در حالی است که نگاه خوداتکایی الزاما منجر به خودکفایی نخواهد شد و در سیاستهای کلی و اسناد بالادستی بحث خودکفایی مطرح بوده است. همچنین اگر در کنار اجرای پروژه شماره 4 (توسعه سامانههای نوین آبیاری در ۲۵۰ هزار هکتار)، تحویل حجمی آب به کشاورزان ساماندهی نشود؛ اجرای پروژه مذکور منجر به افزایش مصرف آب خواهد شد. همچنین این نکته درباره عنوان پروژه شماره 10 مطرح است که ماموریت اصلی آبخیزداری که جزو وظایف مرسوم وزارت جهاد کشاورزی به شمار می رود، تعادل بخشی به سفره های زیر زمینی با افزایش ورود سیلاب به آب خوان ها است و نگاه به آبخیزداری باید مدیریت منابع آب باشد و نه فقط مسائل زیست محیطی مانند جلوگیری از فرسایش خاک.
نگاهی به روند اجرای پروژه های وزارت جهاد کشاورزی در نیمه نخست امسال
تمام ابلاغیه های ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به دستگاه های مختلف از جمله وزارت نفت برای تعیین اولویتهای اجرایی (پروژه های اولویت دار) آنها در سال 95 در زمینه اقتصاد مقاومتی شامل یک بخش مشترک 5 بندی است. براساس بندهای مذکور، دستگاه های مختلف موظف شدند اقدامات زیر را در رابطه با اجرای پروژه های مذکور مدنظر قرار دهند:
1- اجرا و تکمیل پروژه های مصوب برای اجرا در سال 95 توسط «دستگاه مجری»با اولویت و در چارچوب «نظام یکپارچه پیشبرد و پایش اقتصاد مقاومتی»
2- صدور حکم برای معاون و یا معاونین ذیربط «دستگاه مجری» بعنوان مجری هر یک از این پروژه ها و معرفی آنها به دبیرخانه ستاد با قید فوریت و حداکثر ظرف مدت دو روز پس از ابلاغ این مصوبه
3- تهیه «برنامه عملیاتی» برای هر یک از پروژه ها در چارچوب منشور پروژه مندرج در «نظام یکپارچه پیشبرد و پایش اقتصاد مقاومتی» توسط مجری منصوب از سوی وزیر و یا بالاترین مقام «دستگاه مجری» و ارائه آنها به دبیرخانه ستاد پس از تایید رئیس دستگاه اجرایی ظرف مدت یک هفته پس از ابلاغ این مصوبه
4- انجام کلیه اقدامات لازم برای تأمین مالی هر یک از پروژه های مصوب توسط «دستگاه مجری» با هدف اجرای این پروژه ها طبق زمانبندی مصوب
5- گزارش اقدامات بعمل آمده برای اجرای هر یک از پروژه ها و عملکرد در چارچوب «نظام یکپارچه پیشبرد و پایش اقتصاد مقاومتی» و شاخص های مصوب ستاد به دبیرخانه ستاد توسط «دستگاه مجری» هر دو هفته یکبار به صورت مستمر
با این وجود، تاکنون هیچ گزارشی از سوی وزارت جهاد کشاورزی و یا ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی درباره روند اجرای 14 پروژه تعیین شده توسط این ستاد برای این وزارتخانه در نیمه نخست سال جاری منتشر نشده است. علاوه بر این، همچنان اطلاعات خاصی درباره مجری و برنامه عملیاتی این پروژه ها توسط وزارت نفت و یا ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی رسانه ای نشده است. در ادامه، نگاهی به روند اجرای پروژه های ابلاغی ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به وزارت نفت در نیمه نخست سال جاری می اندازیم (به غیر از پروژه های 12،3و13 که ارتباط خاصی با اقتصاد مقاومتی ندارند):
جمع بندی
اطلاع رسانی اندک و نامطلوب وزارت جهاد کشاورزی درباره روند اجرای پروژه های ابلاغی ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به این وزارت خانه در نیمه نخست سال جاری، قضاوت درباره عملکرد وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه را مشکل کرده است و نمی توان قضاوت صحیحی درباره این موضوع داشت. این در حالی است که با توجه به عملکرد وزارت جهاد کشاورزی در زمینه اقتصاد مقاومتی در دولت یازدهم انتظار می رود که این وزارتخانه از موفق ترین دستگاه های دولتی در زمینه اجرای پروژه های ابلاغی ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی باشد؛ موضوعی که اواخر شهریورماه مورد تایید رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی و معاون اول رئیس جمهور (جهانگیری) نیز قرار گرفته است و ایشان با اشاره به پروژه های ابلاغی ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به وزارت جهاد کشاورزی رسما اعلام کردند: «این وزارتخانه عملکرد بسیار خوبی در این زمینه داشته است و از سایر دستگاه های اجرایی موفق تر عمل کرده است». امید است هر چه سریعتر وزارت جهاد کشاورزی و یا ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی گزارش های دقیقی درباره روند اجرای این پروژهها منتشر نمایند تا امکان قضاوت درباره این موضوع برای کارشناسان و رسانه ها هم فراهم گردد.
پژوهش خبری صدا و سیما//