امروزه در بسیاری از طلاقها و نابسامانی ها وخیانتها در روابط زوجین شبکه های اجتماعی مجازی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل نقش آفرینی می کند. این نوشتار به بررسی نظر کارشناسان و شواهد داخلی و خارجی در این زمینه می پردازد.
- استفاده از شبکههای اجتماعی، به مرور زمان طرز فکر و روابط فرد را متحول میکند.
- افراط در استفاده از اینترنت، روابط چهره به چهره را که موجب صفا و صمیمیت می شود از بین برده است.
- سردی روابط زوجین با ایجاد فضای مقایسه در شبکه های اجتماعی
- اعتیاد به پورنوگرافی روابط زوجین را تحتالشعاع قرار میدهد
- خیانت در شبکههای اجتماعی خزنده و تدریجی اتفاق میافتد
- جای پای شبکههای اجتماعی در یکپنجم دادخواستهای طلاق
- در 20 تا 25 درصد پروندههای طلاق در دادگاههای خانواده کشور کلمه فیسبوک ذکر شده است.
- 56درصد طلاقها مستقیم یا غیر مستقیم با شبکههای اجتماعی مرتبط است.
- افزایش 3.9 درصدی نرخ طلاق در چین در سال 2014 ؛ شرکت در شبکههای اجتماعی عامل اصلی جدایی زوجهای چینی
- شبکههای اجتماعی در پروندههای طلاق آمریکا نقش قابل توجهی دارند.
پژوهش خبری صدا و سیما: شبکههای اجتماعی مجازی به عنوان ابزاری ارتباطی که می تواند جنبههای مثبت و موثری در توسعه فرهنگی و روابط انسانی ایفا کند به دلیل مدیریت ناصحیح و استفاده افراطی و بدون تعقل و تعمق از سوی کاربران، این روزها برای بسیاری از خانواده ها به تهدیدی جدی تبدیل شده تا جایی که جنبه های آسیب شناسانه آن بیش از کارکردهای مثبتش جلب توجه می کند. شواهد پژوهشی و نظرات کارشناسان حاکی از آن است که این موضوع به ویژه سلامت و بقای خانوادهها را در ابعاد مختلف به خطر انداخته است. امروزه در بسیاری از طلاقها و نابسامانی ها وخیانتها در روابط زوجین شبکه های اجتماعی مجازی به عنوان یکی از مهمترین عوامل نقش آفرینی می کند. این نوشتار به بررسی نظر کارشناسان و شواهد داخلی و خارجی در این زمینه می پردازد.
تاثیر فضای مجازی و شبکههای اجتماعی بر ارتباط همسران
ـ ایجاد پیوندهای مجازی و قطع پیوندهای حقیقی:
در صورت وجود ضعف در پیوندهای حقیقی بین زوجین و وجود مسائل حل نشده بین آنها، پیوندهای مجازی می تواند جایگزین پیوندهای حقیقی شده و در نهایت به ناپایداری و قطع احتمالی رابطه بین زوجین منجر شود.
ـ بیتوجهی به نیازهای عاطفی و روانی زوجین:
حضور افراطی هریک از زوجین در فضای مجازی به ویژه در حضور دیگری، با کاستن از فرصت توجه به نیازهای عاطفی و روانی زوجین همراه است و به افزایش نارضایتی و تنشها در خانواده دامن میزند.
ـ کاستن از فرصت گفتگو و اعتماد آفرینی:
استفاده مدیریت نشده از شبکه های اجتماعی مجازی با کاستن از فرصت گفتگو بین زوجین ،از ثبت خاطرات مشترک و تعامل عاطفی و احساسی مشترک بین زوجین می کاهد و این مسئله به تنهایی و انزوا و افسردگی زوجین میانجامد.
ـ شکلگیری روابط نامشروع به صورت خزنده:
ورود به روابط متقابل عاطفی با افراد غریبه و تداوم و تعمیق تدریجی صمیمیت ها،موجبات شکل گیری روابط نامشروع و گناه آلود بین افراد نامحرم را رقم میزند و تهدیدی جدی در برابر بنیاد خانواده است.در حالی که در بسیاری از مواقع خود افراد متوجه شکلگیری چنین خیانتی نمیشوند.
ـ رواج بیوفایی :
عادی سازی ارتباطات غیر اخلاقی در فضای مجازی به رواج بی وفایی و گسست در روابط همسران و شانه خالی کردن از مسئولیت در مقابل همسر منجر میشود.
ـ تنوعگرایی در روابط جنسی و عاطفی
ـ افزایش خیانت یا شکستن عهد
ـ طلاق و طلاق عاطفی
شبکه های اجتماعی موبایلی گرچه بستر مناسبی برای گسترش و تعمیق دوستی ها، تبادل دانش و اطلاعات و فرهنگ و ... فراهم آورده به همان نسبت هم انسانها را در روابط واقعی از همدیگر دور کرده است. انواع آسیبهای اجتماعی که در حوزه خانواده در اینجا برشمردیم نمونه های عینی آن را متاسفانه این روزها در اطراف خود مشاهده می کنیم به دلایل متعدد رخ می دهد و استفاده نامناسب از شبکه های اجتماعی نیز در کنار سایر عوامل به عنوان عامل تشدیدکننده و تهدیدکننده مطرح است. گرچه نباید نگاه تک بعدی به آسیب های شبکه های اجتماعی در روابط بین همسران داشت اما پیشگیری و کاهش آن آسیب ها و تهدیدها نیازمند افزایش سطح آگاهی و هوشمندی و مدیریت صحیح در استفاده از این شبکه هاست و البته نباید از واکاوی و برطرف کردن خلاهایی که سبب روی آوردن بیش از حد افراد جامعه به شبکه های مجازی و نفوذ روابط غیرمتعارف جدید تحت تاثیر آن می شود، غافل بود.