این گزارش شامل توصیه های ده گانه مقام معظم رهبری در خصوص اقدامات عملی در خصوص اقتصاد مقاومتی می باشد که به صورت هفتگی رصد می شود.
پژوهش خبری صدا و سیما: نام گذاری سال 95 به عنوان « اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل » رویکردی راهبری برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی بود. حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در اولین روز از سال نو در اجتماع انبوه و پرشور زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی(ع)، در سخنان مهمی با تبیین شعار امسال یعنی «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» پرداختند. ایشان با تاکید بر اینکه انتخاب شعار سال ۹۵، مبنای منطقی و استدلالی دقیق دارد، همه مردم بویژه جوانان را به تدبر و تعمق در این مبنای استدلالی فراخواندند و گفتند: «شاید برخی ترجیح می دادند که شعار امسال، شعاری فرهنگی یا اخلاقی انتخاب شود اما با توجه به مجموع مسائل کشور، تصمیم بر این گرفته شد که همچون چند سال اخیر، یک شعار اقتصادی انتخاب شود تا بصورت «گفتمان عمومی» رواج پیدا کند.» رهبر انقلاب اسلامی افزودند: «انتخاب شعار امسال بر یک تحلیل و نگاه کلان به مسائل کشور، مبتنی است. ایشان در تشریح این نگاه کلان افزودند: در مقطع کنونی، آمریکایی ها به دنبال تزریق تفکر خاصی در میان نخبگان جامعه و سپس افکار عمومی کشور هستند مبنی بر اینکه ملت ایران بر سر یک «دو راهی» قرار دارد و چارهای جز انتخاب یکی از - دو راه کوتاه آمدن یا تحمل فشار- ندارد!»
حضرت آیت الله خامنه ای در بخشی دیگر از سخنان، با تمرکز بر مفهوم شعار سال «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» با تأکید بر ضرورت مشخص شدن و ترسیم نقشه راه، ده پیشنهاد اساسی برای اقدام و عمل در زمینه اقتصاد مقاومتی، ارائه نمودند.
متأسفانه تجربه نشان داده است که اگر به صورت مستمر اجرایی شدن سیاستهای کلی نظام اسلامی و همچنین بیانات مقام معظم رهبری به عنوان نقشه راه پایش و رصد نشود؛ به مرور زمان از اولویت اذهان تصمیم گیران و نخبگان جامعه دور شده و دیگر اثری از آنها در جامعه نخواهد بود. این اتفاق نباید برای اقتصاد مقاومتی رخ دهد. بر همین اساس، مدیریت پژوهش های خبری معاونت خبر تلاش دارد تحولات مرتبط با حوزه اقتصاد مقاومتی را رصد کرده و در قالب گزارش های هفتگی به اطلاع مخاطبان خود برساند.
مهمترین موضوعات مورد بررسی در هفته گذشته عبارتند:
*علامرضا خانکشی پور، عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات برنج کشور :
تولید برنج در سال جاری افزایش یافته است .خودکفایی در محصولات راهبردی مثل گندم، برنج و دانههای روغنی ضروری به نظر میرسد.
*علی کاردر ، مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران:
صادرات فعلی نفت خام ایران ۲ میلیون و ۵۰هزار بشکه در روز است که با احتساب ۴۵۰هزار بشکه صادرات میعانات گازی به ۲ میلیون و ۵۰۰هزار بشکه میرسد.
*عباس کاظمی ، معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران :
فاز یک پالایشگاه ستاره خلیجفارس 90 درصد رشد داشته است که امیدواریم تا پایان امسال بنزین این پالایشگاه وارد مدار شود.
*علی یزدانی ، معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت:
تا پایان سال جاری 10 هزار واحد و بنگاه صنعتی راکد در کشور احیا و فعال می شود. همچنین 2هزار واحد صنعتی با پیشرفت فیزیکی بیش از 60 درصد نیز تا پایان سال در کشور به بهره برداری می رسد.
*ماشاالله عظیمی ، دبیر کل اتاق تعاون ایران :
تعاونیها با ظرفیت عظیمی که در اختیار دارند بهترین راهکار خروج از رکود و اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی هستند.
*قاسم خورشیدی ، سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز:
به منظور شناسایی و رهگیری کالاهای خارجی که با انجام تشریفات قانونی وارد کشور میشوند و تشخیص آنها از کالای قاچاق یا فاقد مجوز لازم از قبیل کلای جعلی، تقلبی و غیر استاندارد، ترخیص کالای تجاری منوط به دریافت گواهیهای شناسه کالا، شناسه رهگیری، ثبت گواهیها و شماره شناسههای فوق در گمرک است.
*رضایی ، رئیس کمیسیون عمران مجلس:
ابهام در فیش های حقوقی سازمان بنادر و دریانوردی یکی از ابهاماتی بوده که کمیسیون عمران مجلس به دنبال بررسی آن است.
*صادقی ، رئیس مرکز امور اصناف و بازرگانان:
ایجاد شغل در مناطق محروم در کاهش قاچاق مؤثر است، باید قاچاق در ابعاد مختلف مهار شود . مسؤولیت تمام شعبی که نمایندگی اجناس خارجی در ایران دایر میکنند، بر عهده نمایندگی شرکت مرکزی خواهد بود .
*سید حمید کلانتری ، معاون وزیر تعاون:
اگر ۳۰۰۰ میلیارد تومان از اعتبارات صندوق توسعه ملی به بخش تعاون اختصاص یابد. بیش از ۱۵۰ هزار شغل توسط واحدهای تعاونی ایجاد میشود..
*دلاور حیدر پور ، رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران:
بخش کشاورزی 15.5 درصد رشد تولیدات داشته است و واردات گندم نیز از شش میلیون تن به صفر رسیده است. واردات برنج در سال جاری 20 درصد کاهش یافته است. ضریب خوداتکایی برنج را 50 درصد اعلام کرد
*حسین زاده ، مدیر عامل بانک ملی ایران:
تشکیل ستاد اقتصاد مقاومتی در بانک ملی ایران . پیگیری و اجرای سریعتر برنامههای دولت در زمینه اقتصاد مقاومتی و حمایت از صنایع کوچک و متوسط و اعطای تسهیلات برای ایجاد اشتغال و کمک به افزایش تولید بنگاه های اقتصادی ، منظور و هدف تشکیل ستاد اقتصاد مقاومتی در بانک ملی ایران بوده است.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری صدا و سیما// پژوهشگر: محبوبه وفایی نژاد