اظهارات بان کی مون درباره برنامه موشکی ایران ، بهانه ای را در اختیار مقامات آمریکایی قرار داده است تا در صورت آزمایش موشکی از سوی ایران ، این بار پرقدرت تر از گذشته این مسئله را در شورای امنیت سازمان ملل مطرح کنند.
نکات برجسته پژوهش:
ـ اظهارات بان کی مون درباره برنامه موشکی ایران ، بهانه ای را در اختیار مقامات آمریکایی قرار داده است تا در صورت آزمایش موشکی از سوی ایران ، این بار پرقدرت تر از گذشته این مسئله را در شورای امنیت سازمان ملل مطرح کنند.
ـ آیا با صدور قطعنامه 2231 ، تحریم های موشک های بالستیک از بین رفته است؟ خیر
ـ ظریف در صحن علنی مجلس: بند مربوط به توان موشکی ایران در قطعنامه 2231 بند غیرالزام ور است و تاثیری در برنامه موشکی ایران ندارد. ( 30/ 4/ 1394 )
ـ عباس عراقچی: موشک های ما شامل قطعنامه 2231 نمی شود. (14 مرداد ۱۳۹۴ در نشست ویژه اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس )
پیامدهای اظهارات بان کی مون درباره ناسازگاری آزمایش های موشکی ایران با روح برجام چیست؟
پژوهش خبری صدا و سیما: در حالی که مقامات وزارت خارجه ایران پس از امضای برجام تاکید می کردند که بر اساس برجام و قطعنامه 2231 هیچ محدودیتی شامل موشک های فعلی جمهوری اسلامی ایران نمی شود با این حال دبیر کل سازمان ملل در گزارشی به شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرد آزمایش موشک های بالستیک مارس گذشته ایران « با روح سازنده » توافقنامه هسته ای امضا شده بین تهران و قدرت های بزرگ ناسازگار است.
بان کی مون در این گزارش محرمانه ،نتیجه گیری در این زمینه را به شورای امنیت واگذار کرد.
شورای امنیت قرار است 18 ژوئیه (28 تیرماه) این موضوع را بررسی کند .
به بیان دیگر این اقدام بان کی مون بهانه ای را در اختیار مقامات آمریکایی قرار داده است تا در صورت آزمایش موشکی از سوی ایران ، این بار پرقدرت تر از گذشته این مسئله را در شورای امنیت سازمان ملل مطرح کنند.
گفتنی است مقامات آمریکایی موفق شدند روز 25 اسفندماه 1394 به بهانه نقض قطعنامه 2231 شورای امنیت موضوع رزمایش موشکی را در جلسه شورای امنیت سازمان ملل مطرح کنند و از اعضای شورای امنیت بخواهند که به دلیل نقض قطعنامه مذکور با تحریم های جدید علیه ایران موافقت کنند اما مخالفت روسیه با آمریکا سبب شد تحریم های جدید متوجه ایران نشود.
با این حال صدور مجوز از سوی دبیرکل سازمان ملل متحد درباره موجه بودن بررسی آزمایش های موشکی ایران در شورای امنیت 2 پیامد مهم و بیانگر 2 موضوع مهم دیگر است:
1) تحت فشار گذاشتن سپاه پاسداران در موضوع آزمایش های موشکی
2) تقویت موضع آمریکا در شورای امنیت سازمان ملل علیه آزمایش های موشکی ایران
3) صحه گذاشتن بر ارتباط برجام با قطعنامه 2231 (با توجه به اینکه موضوع موشکی ایران در متن برجام اشاره ای نشده و صرفا در قطعنامه 2231 آمده ، تاکید بان کی مون بر ناسازگاری آزمایش های موشکی با روح برجام به معنای مرتبط بودن این دو سند بهم است.)
4) برجام به وسیله قطعنامه 2231 از یک سند میان شش کشور به یک سندی تبدیل شده که یک سوی آن ایران و در طرف مقابل تمامی کشورهای سازمان ملل قرار دارند.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پزوهش خبری صدا و سیما//