روند پژوهی فرآیند اجرایی برجام : 32
سنای آمریکا و آرزوی تمدید بلند مدت تحریم های ایران
جناح تندرو و مخالف برجام در آمریکا در تلاش است برای جبران ناکامی های خود در برابر تایید و تصویب و در نهایت اجرایی شدن برجام اقدامات ضد ایرانی در سطوح مختلف را ساماندهی کرده و اجرا کند
پژوهش خبری صدا و سیما: اخبار رسانه ها حکایت از این دارد که جناح مخالف برجام در آمریکا در تلاش است برای جبران ناکامی های خود در برابر تصویب و اجرایی شدن برجام اقدامات ضد ایرانی در سطوح مختلف را ساماندهی کرده است و اجرا کند بر این اساس این گروه ها در پی گسترش دامنه تحریمی به موضوعات مختلف و همچنین به سال های دور است.
تحلیل و جمعبندی مهمترین اظهارات و اقدامات مقامات جمهوری اسلامی ایران، آمریکا، اروپا و آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از برجام؛ «محکومیت یک ایرانی - کانادایی به اتهام دور زدن تحریم های ایران ، تاکید آژانس بین المللی انرژی اتمی بر پایبندی ایران به تعهدات برجامی خود ، تاکید وزارت خزانه داری آمریکا برجلوگیری از دسترسی ایران به چرخه مبادلات دلاری ، آغاز همکاری بانک های اتریشی با ایران ، تلاش سناتورهای آمریکایی برای تمدید تحریم های ایران تا سال 2031، تلاش آمریکا برای ممانعت از دسترسی به خدمات حقوقی و لغو تحریم ورود اتباع ایرانی به دانشگاه های نروژ » از جمله مهم ترین موضوعاتی هستند که در بازه زمانی 03/03/ 95 تا 95/03/09 در خصوص برجام رسانه ای شدند.
«محکومیت یک ایرانی - کانادایی به اتهام دور زدن تحریم های ایران ، تاکید وزارت خزانه داری آمریکا برجلوگیری از دسترسی ایران به چرخه مبادلات دلاری ، تلاش سناتورهای آمریکایی برای تمدید تحریم های ایران تا سال 2031 و تلاش آمریکا برای ممانعت از دسترسی به خدمات حقوقی» دیگر خبرهای برجامیِ مهم هفته گذشته است. همانطور که از ظاهر این خبرها پیداست همگی در یک غالب و نشان دهنده اصرار واشنگتن برای تداوم تحریم ها به رغم اظهارات میانه روانه اخیر برخی مقامات آمریکایی (همچون جان کری) است. در این خصوص با استناد به این اخبار باید گفت اولا تداوم تحریم ها قطعی است. ثانیا با عنایت به «تلاش سناتورهای آمریکایی برای تمدید تحریم های ایران تا سال 2031 » به نظر می رسد جناح تندرو و مخالف برجام در آمریکا در تلاش است برای جبران ناکامی های خود در برابر تایید و تصویب و در نهایت اجرایی شدن برجام اقدامات ضد ایرانی در سطوح مختلف را ساماندهی کرده و اجرا کند در نتیجه طرح های یادشده نیز نمونه ای از این تلاش است. ثالثا با عنایت به خبرِ« تلاش آمریکا برای ممانعت از دسترسی به خدمات حقوقی» کاملا مشخص است که گروه های تندرو در پی گسترش دامنه تحریمی به موضوعات مختلف و غیر مرتبط با سیاست و اقتصاد همچون مسائل علمی است.
اما با توجه به خبرهای مقطع بررسی علاوه بر محورهای بالا چند محور مهمِ دیگر به چشم می خورد که برای پرهیز از اطاله کلام فقط به یادآوری متن نکات بسنده می کنیم؛
1-بهره مندی ناچیز ایران از برجام (به گفته تعدادی از مقامات کشور همچون آقایان سیف و عراقچی)
2-اعتراف رسانه ها و برخی صاحب نظران غربی به ناچیز و بی ارزش بودن منافع حاصله برجامی برای ایران تا آنجا که امیدها درباره توافق هسته ای در حال ناامیدی است.
3-بهانه جدید آمریکایی ها برای عدم همکاری شرکت ها و بانک ها با ایران ؛ ترس این شرکت ها از فساد موجود در ایران
پژوهش خبری: مرتضی هوشیار//