طرح مسکن اجتماعی باید ساختار اجرایی بهینه پیدا کند
رئیس اتحادیه مشاوران املاک گفت : عرضه و تقاضا در حوزه مسکن کشور توازن ندارد و باید از تولید حمایت کنیم.
به گزاش خبرگزاری صدا و سیما ؛ حسام عقبایی د باره اینکه آیا مسکن اجتماعی در حالی که مسکن مهر ناتمام است می تواند موفق باشد ، افزود : تاکنون هیچ گونه طرحی در باره مسکن اجتماعی از سوی دولت ارائه نشده است.
وی همچنین در باره اینکه آیا در حال حاضر توجیهی برای اجرای طرح جدید در حوزه مسکن وجود دارد ، گفت : مسکن یکی از نیازهای اصلی کشور است بنابراین اجرای طرح های جدید در حوزه مسکن توجیه دارد.
عقبایی افزود : دولت در جهت تامین مسکن باید به منابع مالی، مکان یابی ، اولویت بندی در جهت واگذاری و ... توجهی جدی داشته باشد و منابع که به تولید مسکن اختصاص پیدا می کند نباید موجب ایجاد تورم در اقتصاد شود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه تمامی دهک های جامعه اعم از ضعیف تا قوی دارای حقوقی هستند و حاکمیت باید به این حقوق توجه کند، اذعان داشت: در طرح های مسکن دهک های ضعیف باید در اولویت باشند ناگفته نماند برنامه هایی که دولت یازدهم در حوزه واگذاری تسهیلات بانکی به مرحله اجرا درآورده به دهک های متوسط به بالا توجه شده است.
عقبایی افزود : مسکن یکی از اصلیترین نیازهای اساسی خانوار است و تامین شرایط برای خانه دار شدن آحاد مردم ، موجب کاهش شکاف طبقاتی، توانمندسازی خانوار و خارج شدن بسیاری از دهکها از فقر اقتصادی خواهد شد بنابراین بخش مسکن را باید طلایه دار برقراری عدالت در جامعه دانست. علاوه بر این بخش مسکن در صورت رونق غیرتورمی و پایدار خود میتواند محرک کل اقتصاد کشور به سمت پیشرفت باشد.
وی تصریح کرد : با توجه به نیاز و رشد جمعیت کشور تولید مسکن ضروری است به بیان ساده تر عرضه و تقاضای مسکن در کشور باید به یک نقطه تعادل برسد. ثبات قیمت ، برنامه ریزی درست ، مسکن با کیفیت ، قدرت خرید مردم و غیره در صنعت ساختمان امری لازم است که باید به این مهم توجهی ویژه شود.
به گزارش رادیو اقتصاد، در حالیکه طرح مسکن مهر هنوز ناتمام مانده است، دولت یازدهم از بدو فعالیت خود طرح جدیدی را به عنوان ترمیم مسکن اقشار کم درآمد یا مسکن اجتماعی در دستور کار قرار داد اما در سه سال گذشته خبری از اجرایی شدن این طرح نبود.
البته به تازگی معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی طی اظهاراتی از آماده بودن برنامه مسکن اجتماعی خبرداده است.
همچنین فرید قدیری تحلیل گر بازار مسکن هم با اشاره به اینکه ساخت مسکن اجتماعی ، درست است، گفت: نحوه اجرا و تامین منابع مالی دو اصل مهم اجرای این طرح است.
فرید قدیری در مصاحبه با رادیو اقتصاد افزود: یکی از سیاست های دولت یازدهم در حوزه مسکن اجرای برنامه تامین مسکن اجتماعی است ناگفته نماند تا زمانی که پروژه های نیمه تمام مسکن مهر به اتمام نرسد امکان شروع مسکن اجتماعی به لحاظ منابع وجود ندارد زیرا بخش زیادی از هزینه های ساخت مسکن مهر از منابع بانکی و یارانه های دولتی در حال تامین است.
وی تصریح کرد : طرح های مسکن مهر پروژه های هزینه بری هستند چون یک طرح ملی با ابعاد وسیع است.
این کارشناس بازار مسکن گفت: طی چند سال اخیر از مجموع دو میلیون و 300 هزار واحد مسکونی در قالب مسکن مهر یک میلیون و 600 هزار واحد تاکنون احداث و به متقاضیان واگذار شده و بقیه واحدهای مسکونی طرح مسکن مهر نیز از محل منابع بانکی در حال ساخت است.
وی افزود : بیش از 80 درصد تامین هزینه ساخت پروژه های مسکن مهر از محل تسهیلات بانکی است.
قدیری در بخش دیگری از سخنان خود به طرح مسکن اجتماعی اشاره کرد و گفت : اجرای طرح مسکن اجتماعی در دو قالب یکی همانند مسکن مهر ساخته و به متقاضیان واگذار می شود و بخش دیگر به صورت یارانه اجاره بها برای دو دهک پایین جامعه خواهد بود.
وی اظهار داشت : طرح های طرح مسکن اجتماعی همانند مسکن مهر هزینه بر و نیازمند منابع مالی قابل توجهی به ویژه یارانه های دولتی به جهت کاهش سود بانکی هستند.
این کارشناس بازار مسکن تاکید کرد : دولت نخست بایستی طرح ملی مسکن مهر را به سرانجام برساند تا بتواند طرح جدیدی در حوزه مسکن پیاده سازی کند.
قدیری درباره اینکه آیا ساخت مسکن اجتماعی فی نفسه درست است، گفت: دهک های یک ، دو و بخشی از دهک سوم جامعه نیازمند حمایت و پشتیبانی دولت برای ساخت و تامین مسکن هستند و این اصل یک اصل غیر قابل انکاری است.
قدیری بیان کرد : همه برنامه های جدید در حوزه تامین مالی مسکن اعم از وام های خرید و ساخت معطوف به دهک پنج، شش، هفت و بخشی از دهه هشتم جامعه است.
وی ادامه داد : مسکن از بخش های پیشرو در هر اقتصادی است که توجه به آن علاوه بر تاثیرات ژرف اجتماعی - فرهنگی به لحاظ اقتصادی نیز حائز اهمیت بوده همچون موتور رشد و توسعه عمل می کند.
این تحلیل گر بازار مسکن گفت : این بخش با ایجاد رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال در بخش ساختمان و بخش های وابسته از طریق تاثیر بر مخارج مصرفی و سرمایه گذاری تغییرات در تولید ناخالص داخلی و نوسانات اقتصادی را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد از اینرو کشورها در شرایط بحران اقتصادی و جدی شدن معضل بیکاری از بخش مسکن به عنوان موتور رشد و مولد اشتغال کمک می گیرند.
وی افزود : در این حال هرگونه بی ثباتی در اقتصاد کلان می تواند سیستم کارآیی مسکن را غیر کارآمد ساخته و اهداف تعیین شده در بخش را دور از دسترس کند پس شرط اولیه در تمهید بخش مسکن کارآمد ایجاد محیط باثبات اقتصادی است.