پالایشگاه ستاره خلیج فارس مهمترین طرح راهبردی کشور در صنعت نفت پس از پارس جنوبی است. قرار است این پالایشگاه ، روزانه 36 میلیون لیتر بنزین، 14 میلیون لیتر نفت گاز ، 2 میلیون لیترگاز میعان و 3 میلیون لیتر سوخت جت سبک تولید نماید.
پژوهش خبری: طرح احداث پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس در مجاورت پالایشگاه نفت خام بندرعباس از سال 1385 وارد فاز اجرایی شد. قرار است این پالایشگاه با فرآورش 360 هزار بشکه در روز میعانات گازی تولیدی فازهای پارس جنوبی، روزانه 36 میلیون لیتر بنزین، 14 میلیون لیتر نفت گاز ، 2 میلیون لیترگاز میعان و 3 میلیون لیتر سوخت جت سبک تولید نماید.
پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس در سه فاز مشابه 120 هزار بشکه ای ساخته خواهد شد. در حال حاضر، سهامداران این پالایشگاه، متشکل از 49 % شرکت سرمایهگذاری نفت و گاز و پتروشیمی تأمین (تاپیکو) (وابسته به شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی (شستا))، 33 % صندوق بازنشستگی نفت و 18 % شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران هستند. کل اعتبار برآورد شده برای تکمیل این طرح حدود 3.8 میلیارد یورو است و تاکنون مبلغی بیش از 3 میلیارد یورو از آن تزریق شده است. میزان پیشرفت کنونی این طرح، 90 درصد است و قرار بود راه اندازی زودهنگام فاز اول این طرح تا پایان آذرماه و راه اندازی کامل این فاز در اسفندماه امسال صورت گیرد. اما این امر به دلیل تخصیص نیافتن کامل وام 650 میلیون یورویی صندوق توسعه ملی به این طرح محقق نشد. پیش بینی میشود فاز اول این طرح تا پایان نیمه اول سال آینده راه اندازی شود.
اظهار نظرها:
ـ بیژن زنگنه، وزیر نفت: هفتمین بند از «برنامه های کوتاه مدت» وزیر پیشنهادی رئیس جمهور برای اداره وزارت نفت (زنگنه) عبارتست از: «تلاش برای فعال کردن و به نتیجه رساندن مرحله به مرحله پالایشگاه ستاره خلیج فارس».
ـ بیژن زنگنه در برنامه «نگاه یک» شبکه اول سیما گفت: تکمیل پالایشگاه ستاره خلیج فارس از نان شب هم واجب تر است چرا که با دستیابی به تولید روزانه 35 میلیون لیتر بنزین در این پالایشگاه، وضعیت تولید و تامین بنزین کشور پایدار شده و حتی علاوه بر تامین نیاز داخلی، مازاد وجود خواهد داشت. 5 شهریور 1392
ـ بیژن زنگنه پس از بازدید از پروژه پالایشگاه ستاره خلیج فارس گفت: این طرح در حال حاضر نشان دهنده یک اغتشاش مدیریتی است که می توان از آن به عنوان موردی خاص برای تدریس استفاده کرد. وی درصد پیشرفت این پروژه را متناسب با میزان هزینه ها ندانست و اعلام کرد: با وجود هزینه های انجام شده در این سالها حتی یک فاز این پالایشگاه هم راه اندازی نشده است. زنگنه با اشاره به عنایت ویژه مقام معظم رهبری به طرح پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس به عنوان یک طرح ملی، پیشرفت کنونی آن را مایه شرمساری دانست و اظهار کرد: پس از گذشت 8 سال و اندی از شروع این پروژه، این طرح هنوز به نتیجه نرسیده است. وزیر نفت کارفرمای پروژه را مقصر اصلی نافرجامی پروژه عنوان کرد و افزود: در این زمینه پیمانکار نیز بی تقصیر نبوده است. وی با تاکید بر اینکه امروز با توجه به نیاز کشور باید یک فاز این پروژه تاکنون راه اندازی شده بود، تصریح کرد: اتمام همه طرح با هم و در یک زمان واحد ممکن نیست و این موضوع باعث تاخیر در زمان بهره برداری از پالایشگاه می شود. زنگنه همچنین با تاکید بر اینکه طرح ستاره خلیج فارس از نظر تامین منابع مالی ریالی هیچ مشکلی ندارد، یادآوری کرد: در این بین خرید تجهیزات و امکانات، نیازمند یک مدیریت صحیح است.
ـ بیژن زنگنه در برنامه «گفتگوی ویژه خبری» شبکه دوم سیما گفت: پالایشگاه ستاره خلیج فارس مهمترین طرح راهبردی کشور در صنعت نفت پس از پارس جنوبی است. این پالایشگاه به علت مشکلاتی که داشت مدتی متوقف شده بود در حالی که اهمیت فوق العادهای برای کشور دارد. با به مدار آمدن این پالایشگاه ما برای حدود 12 تا 13 سال از نظر حجم بنزین مورد نیاز داخلی خودکفا می شویم. زنگنه پیشرفت فیزیکی این طرح را 75 درصد ذکر کرد و گفت: با پیگیریها، تغییرات مدیریتی و رفع مشکلات هم اکنون کار به خوبی در حال انجام است. هدف کوتاه مدتی را برای نیمه اول 1394 تعریف کردیم که بر مبنای آن واحد اول حتی نه به طور کامل بلکه در زمان تعیین شده نفت گاز، نفت سفید، گاز مایع و نفتا تولید کند و سپس هر چند ماه واحدهای بعدی وارد مدار شوند. وی با اشاره به اینکه با همه پیمانکاران برنامهها را مورد بررسی قرار دادهایم افزود: سال آینده تصور میکنم بیش از 12 میلیون تولید بنزین از آنجا اضافه شود، شاید شروع راه اندازی خط دو را هم داشته باشیم. سال 1395 انشاالله همه مجموعه وارد مدار میشود و ما صادر کننده گازوئیل و نفت سفید و عمده دیگر محصولات این پالایشگاه خواهیم بود.
ـ اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس جمهور:جهانگیری در نشستی با مدیران پروژه پالایشگاه ستاره خلیج فارس، این پروژه را از مهمترین طرح های در دست اجرای کشور برشمرد و با اشاره به برخی موانع و مشکلات پیش روی تکمیل این پروژه، از اهتمام و نگاه ویژه دولت برای رفع موانع پیش روی این طرح خبر داد و گفت: از مسئولین این پروژه انتظار داریم دغدغههای موجود نسبت به نحوه اداره و اجرای پروژه را هرچه سریع تر مرتفع کنند.( http://www.shana.ir/fa/newsagency/233762 6 بهمن 1393، خبرگزاری شانا )
ـ احمد ادیب، مدیرعامل پالایشگاه ستاره خلیج فارس:اگر این طرح با محدویت تامین منابع مالی برای خرید کالا مواجه نمی شد، فاز نخست طرح ساخت پالایشگاه ستاره خلیج فارس در نیمه اول امسال به بهره برداری می رسید. طبق آخرین برنامه زمانبندی، فاز نخست این پروژه تا پایان اسفند امسال راه اندازی و به بهره برداری خواهد رسید. سعی ما این است که حتی در صورت بروز عوامل ناخواسته و خارج از پیش بینیها به این برنامه پایبند باشیم. http://www.shana.ir/fa/newsagency/238106 19 فروردین 1394، ایسنا
ـ علیرضا عابدین زاده، رئیس شعبه مستقل مرکزی بانک ملت:عابدین زاده از برگزاری نشست مشترک بین مدیران بانک متبوع خود با سهامداران و مدیران پالایشگاه ستاره خلیج فارس با هدف تامین اعتبار 650 میلیون یورویی این طرح پالایشی خبرداد و گفت: اصلاحات مورد نیاز در این قرارداد هم صورت گرفته و پس از امضای این قرارداد توسط مدیران پالایشگاه ستاره خلیج فارس، بزودی پوشش ارزی این طرح با عاملیت بانک ملت کلید خواهد خورد. بانک ملت اصرار دارد، پالایشگاه مذکور هر چه سریعتر به بهره برداری برسد زیرا بانک ملت با تامین 600 میلیون یورو در ساخت این طرح مشارکت کرده است. (http://nasimonline.ir/Content/Detail/994812/147 29 فروردین 1394، نسیم آنلاین )
ـ محمود شیری، مدیرعامل هلدینگ تاپیکو :شیری در حاشیه بیستمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی گفت: امسال با تزریق 650 میلیون یورو از صندوق توسعه ملی به عاملیت بانک ملت، پروژه پالایشگاه میعانات گازی ستاره خلیج فارس شتاب می گیرد. باید معادل این میزان به بانک مرکزی، مسدودی ارائه شود که قرار است به زودی این اقدام انجام و مبلغ مورد نظر به پروژه ستاره خلیج فارس تزریق شود. شیری با بیان اینکه این شرکت (تاپیکو) به عنوان بزرگترین سهامدار شرکت پالایش میعانات گازی ستاره خلیج فارس، 49 درصد سهام آن را داراست، افزود: سرمایه گذاران تاپیکو نسبت به میزان سهامشان تمام سرمایه لازم را تاکنون پرداخت کرده اند. وی آورده این شرکت را 2550 میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: به طور کلی تاکنون سه میلیارد یورو در پروژه از سوی همه سهامداران هزینه شده است. وی پیشرفت کلی طرح را 83 درصد اعلام کرد و گفت: فاز یک پالایشگاه ستاره خلیج فارس تا پایان بهمن امسال وارد مدار می شود. به محض اتمام فاز یک، هریک از دو فاز دیگر نیز به فاصله 5 ماه پس از آن وارد مدار خواهد شد. شیری با اشاره به اینکه هم اکنون قیمت نفت ارزان شده است، افزود: با هر روز دیرکرد این پروژه روزانه 20 تا 30 میلیون یورو عدم النفع در پروژه ایجاد می شود. (http://www.shana.ir/fa/newsagency/240418 18 اردیبهشت 1394، خبرگزاری شانا )
ـ نادر قاضی پور، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی: قاضی پور در جلسه علنی 27 مردادماه مجلس و در بخشی از طرح سوال خود از وزیر نفت با اشاره به احتمال پایین تحقق وعده وزارت نفت مبنی بر بهره برداری از فاز اول پالایشگاه ستاره خلیج فارس تا پایان امسال با وجود هزینه ای حدود سه میلیارد یورو در این طرح گفت: اقتصاد کشور باید روزانه 30 میلیون یورو بابت این تاخیرها خسارت بپردازد... انتظار این بود که بتوانید روند اجرایی این طرح را فعال تر کنید؛ نه اینکه روند پیشرفت این طرح با همان سرعت قبلی و حتی کندتر از آن در دو سال اخیر ادامه پیدا کند و بهره برداری از فاز اول این طرح بارها به تاخیر بیفتد. قاضی پور با طرح این سوال که نقش و جایگاه وزارت نفت به عنوان نهاد ناظر در برابر حضور افراد بیتعهد و بیمسئولیت و سست در این پروژههای ملی و کلان صنعت نفت کشور چیست، گفت: آیا این منطقی است که وزارت نفت به بهانه اینکه این طرح ها توسط بخش غیردولتی انجام می شود می تواند نسبت به کم تحرکی سهامدارانی که هیچگونه تعهدی برای حل مشکلات صنعت پالایشی کشور و پروژههای ملی ندارند و فقط به سود و زیان خود فکر میکنند، سکوت کند؟ پس چه نهادی در کشور باید مدافع منافع ملی نفت ایران باشد(31 مرداد 1394، مسیرآنلاین )
ـ 154 نماینده مجلس شورای اسلامی:در بخشی از این نامه که خطاب به رئیس جمهور و به همت ابوالقاسم جراره، نماینده بندرعباس و عضو کمیسیون صنایع معادن مجلس تهیه شده، آمده است: انتظار میرفت که وزارت نفت دولت تدبیر و امید بتواند روند اجرایی این طرح را فعالتر کند، اما در عمل علیرغم انتقادات فراوان نسبت به روند کند پیشرفت این پروژه در دولت قبل، روند پیشرفت این طرح با همان سرعت قبلی و حتی کندتر از آن، در دو سال اخیر ادامه دارد و بهره برداری از فاز اول این طرح باز هم با تاخیر مواجه است... سطح پیشرفت این پروژه در 84 درصد قرار دارد و با وجود گذشت بیش از 2 سال از روی کارآمدن دولت تدبیر و امید، سرعت پیشرفت ماهیانه آن 5/0 درصد بوده است. لذا ضرورت به اهتمام وزارت نفت برای قطع کامل خام فروشی میعانات گازی و تاکید بر ضرورت تسریع در اجرایی شدن این برنامه با تکمیل طرح پالایشگاه های ستاره خلیج فارس و احداث پالایشگاه سیراف، لازم است که این وزارتخانه، با تغییر رویکرد کنونی و اتخاذ تصمیمات جدیتر، نسبت به تسریع در تکمیل این پروژه ملی اقدام نماید. لذا امضا کنندگان این نامه درخواست دارند که جنابعالی دستور بررسی و رسیدگی جدی برای رفع موانع راه اندازی پروژه راهبردی و ملی پالایشگاه ستاره خلیج فارس را صادر نمایید. (13 آبان 1394، خبرگزاری تسنیم http://www.tasnimnews.com/fa/news/1394/08/13/907508 )
ـ شاهرخ خسروانی، معاون مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی:
پروژه ستاره خلیج فارس با مشکل مواجه بوده است. تامین به موقع تجهیزات به خاطر شرایط بینالمللی و تحریمها مهمترین چالش این پروژه بود، اما خوشبختانه مشکل تامین منابع مالی با تمهیداتی که در نظر گرفته شده و با پیگیریهایی که وزارت نفت انجام داده، اخیرا با تامین حدود 650 میلیون یورو مرتفع شده است و سال آینده فاز اول آن و با فاصله چند ماه دو فاز دیگر آن بهرهبرداری خواهد شد. (6 بهمن 1394، روزنامه جام جم http://jamejamonline.ir/online/2258835890110081461 )
................................
پژوهش خبری//