پخش زنده
امروز: -
شیوه زندگی و عادتهای تغذیه سهم مهمی در بروز سرطان دارد به طوری که درصد زیادی از موارد سرطان با تغذیه نامناسب ارتباط دارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان ، به گفته متخصص تغذیه برای پیشگیری و درمان سرطان تغذیه سالم نقش بسیار مهمی ایفا میکند.
دکتر مجید محمدشاهی افزود: تغذیه با کالری بالا زمینه سرطان را فراهم میآورد، ارتباط چاقی و اضافه وزن با افزایش احتمال ابتلا به چندین نوع سرطان مشخص شده است که از جمله آنها سرطان پستان (خصوصا در زنان یائسه)، سرطان رحم، سرطان مری و سرطان روده بزرگ است.
وی گفت: یکی از اقدامات اصلی کاهش مصرف مواد قندی و چرب یهای اشباع شده است که میزان زیادی از کالری دارند و مقدار کمی مواد مغذی به بدن میرسانند.
محمدشاهی افزود: برخی از انواع مواد غذایی زمینه سرطان را فراهم و برخی دیگر احتمال سرطان را کم میکنند: علاوه بر میزان کل کالری دریافتی در روز، میزان مصرف میو هها و سبزیجات تازه، نوع و مقدار پروتئینهای غذایی، سهم چربیهای اشباع (مانند روغ نهای جامد و چربی منابع حیوانی) و چربیهای غیراشباع (مانند روغنهای گیاهی مثل روغن زیتون و کانولا) نیز از عوامل غذایی هستند که میتوانند در کاهش و یا افزایش بروز بیماری سرطان مؤثر باشند.
نوع آماده کردن مواد غذایی با سرطان ارتباط دارد: سوزاندن یا زغال شدگی گوشت باعث ایجاد مواد سرطان زا میشود. اگر هم روش کباب کردن را انتخاب کردید، نگذارید گوشت حرارت خیلی بالایی بگیرد و سوخته شود. به جای سرخ کردن غذا از روشهای سالم مانند آب پزکردن و بخار پزکردن استفاده کنید؛ بنابراین برای پیشگیری و مقابله صحیح با این بیماری، آشنایی با موادغذایی لازم است تا هر فردی بداند چه غذاهایی بخورد و از خوردن چه غذاهایی پرهیز کند.
پیشنهادهایی برای غذای سالم
از رژیم غذایی غنی از مواد گیاهی استفاده کنید.
گیاهان دارای چربی کمتر، فیبر بیشتر و مواد مغذی ضد سرطان هستند که به تقویت سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان کمک میکنند به همین دلیل بیشتر غذاهای گیاهی ضد سرطان هستند.
بهتر است حداقل دو سوم مواد غذایی مصرفی در هر وعده، گیاهی و حداکثر یک سوم مواد غذایی حیوانی باشد. در عین حال باید بین میزان فعالیت بدنی و کالری مصرفی، تعادل و توازن برقرار باشد. بشقاب غذایی که حداقل دو سوم آن با غلات سبوس دار، سبزیجات، لوبیا یا میوه پر شده است و حداکثر یک سوم آن فرآوردههای لبنی، ماهی یا گوشت باشد، برای این منظور کمک کننده است.
روزانه ۵ بار یا بی شتر سبزیجات و میو ههای متنوع مصرف کنید. استفاده از میوه و سبزیجات در هر وعده غذایی و میان وعدهها مفید است.
مصرف سبزیجات سرخ شده را محدود کنید و از آب میوه و سبزیجات خالص استفاده کنید.
سعی کنید مواد غذایی را به طور کامل یعنی نزدیک به شکل اصلی خود مصرف کنید. بعنوان مثال به جای نوشیدن یک لیوان آب سیب، یک سیب بخورید.
حداقل بعضی از میوهها و سبزیجات را به صورت خام مصرف کنید.
در هنگام پخت سبزیجات، از مقدار کمی آب استفاده کنید. پخت بیش از حد سبزی باعث از بین رفتن بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی موجود در آن میشود.
تمام میوهها و سبزیجات را بشویید. شستشو تمام سموم و آفت کشها از بین نمیبرد، اما آن را کاهش میدهد.
صبحانه: میوهها و آجیل را به غلات صبحانه (بلغور یا جو دو سر) اضافه کنید.
ناهار: یک بشقاب بزرگ سالاد را با لوبیا، نخود فرنگی و یا دیگر حبوبات مورد علاقه تهیه کنید. ساندویچ از نان کامل سبوس دار که با کاهو، گوجه فرنگی و دیگرسبزیجات (هویج، کلم رنده شده و یک قطعه میوه) پر شده مصرف نمایید.
میان وعده: میوههای تازه و سبزیجات مصرف کنید و وقتی به خارج از منزل میروید موز و سیب همراه خود داشته باشید. از سبزیجات خام مانند هویج، کرفس، خیار و فلفل مصرف کنید. از آجیل و دانهها و میوههای خشک شده مصرف نمایید.
شام: سبزیجات تازه را به همراه برنج و یا ماکارونی مصرف کنید. سیب زمینی پخته را با کلم بروکلی، ماست و سبزیجات کمی سرخ شده مصرف نمایید. هنگام مصرف ماکارونی به جای استفاده از سس خامه از سس گوجه با روغن زیتون استفاده کنید.
دسر: به جای استفاده از دسر چرب از میوه استفاده کنید.
فیبر بخشی از غلات، میوه ها، و سبزیجات است که بدن نمیتواند آن را هضم کند. انواع فیبرها شامل فیبرهای محلول و نامحلول است. فیبرها موجب کاهش کلسترول خون و کاهش بروز بیمار یهای قلبی م یشوند و نقش کلیدی در حفظ سلامت دستگاه گوارش ایفا میکنند و باعث میشوند ترکیبات سرطان زا قبل از ایجاد آسیب همراه با مواد غذایی در حال حرکت، از طریق دستگاه گوارش خارج شوند.
فیبر به میزان زیادی در غلات سبوس دار (جو دو سر، ذرت بو داده، برنج قهوه ای، غلات و گندم کامل)، حبوبات (عدس، لوبیا، لپه، نخود، نخود فرنگی)، میوهها (تمشک، سیب، گلابی، توت فرنگی، موز، زغال اخته، انبه، زردآلو، مرکبات، میوههای خشک، آلو، کشمش) و سبزیجات (اسفناج، سبزیجات برگدار سبز تیره، نخود فرنگی، کنگر فرنگی، ذرت، هویج، گوجه فرنگی، کلم بروکلی، سیب زمینی) وجود دارد.
بیشتر بخوانید : مواد غذایی مفید برای کنترل موثر فشار خون
چند پیشنهاد برای داشتن تغذیه سالم
در برنامه غذایی روزانه خود حتما از غلات استفاده کنید. یک دوم از غلاتی که روزانه استفاده میکنید باید از انواع غلات سبوس دار باشند.
هر روز از میوهها و سبزیجات استفاده کنید.
چربیهای اشباع، ترانس بالا و کلسترول را تا آنجا که امکان دارد از برنامه غذایی خود حذف کنید.
از غذاها و نوشیدنیهایی استفاده کنید که میزان شکر در آنها زیاد نباشد.
در هنگام آماده کردن غذا و صرف غذا کمتر از نمک استفاده کنید.
از مصرف مشروبات الکلی دوری کنید.
با توجه به میزان کالری مصرفی خود در روز کالری دریافت کنید.
از غذاهای تازه استفاده کنید.