"تحریمهای جدید آمریکا اهداف سیاسی و تبلیغِی دارد"
باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا در سخنانی به مناسبت فرا رسیدن روز اجرای توافق جامع اتمی با ایران، با اشاره به "پایان انزوای ایران" گفت: دولتهای دو کشور حالا با هم گفت و گو میکنند و زمینه برای تعقیب "منافع مشترک" برای آنها فراهم شده است.
همزمان برخی گزارشها از تصمیم آمریکا برای پس دادن یک میلیارد و 700 میلیون دلار اموال ایران، آغاز اقدامات سوئیفت برای اتصال دوباره ایران به این شبکه خبر دادند. اما برخی گزارشها نیز از تحریم تازه آمریکا علیه 10 شخص و شرکت در ارتباط با برنامه موشکی ایران خبر دادند.
اوباما در این باره با اشاره به اینکه "توافق هسته ای و حل و فصل اختلافات دیگر میان ایران و آمریکا به معنای این نیست که دولت او به سایر اقدامات ایران بیتفاوت باشد" به عنوان نمونه به این تحریم تازه اشاره کرد. رئیس جمهور آمریکا گفت: "آزمایش موشکی اخیر ایران نقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل و تهدیدی برای کشورهای منطقه و جهان بوده است".
ظاهراً تحریم تازه علیه 10 شخص و شرکت در ارتباط با برنامه موشکی ایران به نوعی پیامی است به ایران مبنی بر اینکه "در صورتی که تهران سیاستهای منطقهای و موشکی خود را ادامه دهد تحریمها برگشت پذیر است". اما به نظر میرسد هدف این تحریمهای تازه، لااقل هم اکنون تنها التیام بخشیدن به خشم و عصبانیت متحدان منطقهای آمریکا (اعراب و رژیم صهیونیستی) و تندروها در داخل آمریکا است.
علاوه بر این، با توجه به اینکه در توافق تصریح شده است که بازگشت تحریمها، قطع همکاری هستهای تهران را بدنبال دارد، به نظر میرسد، تحریمهایی از این دست تنها در حد تحمل تهران اعمال «میشود» یا و «خواهد شد».
یک تحلیلگر آمریکایی اقدام دولت آمریکا را مبنی بر اعمال تحریمهای جدید ضد ایران، اقدامی سیاسی توصیف کرد. فیلیس بنیس، مدیر مؤسسه مطالعات سیاسی در واشنگتن در مصاحبه با شبکه تلویزیونی راشا تودی گفت "اقدام اخیر دولت اوباما مبنی بر اعمال تحریمهای جدید ضد ایران، اقدامی سیاسی است که برای مقابله با فشارهای فزاینده کنگره، اسرائیل و برخی طرفهای دیگر انجام شده است. مخالفان توافق هستهای ایران و لغو تحریمها به شدت مخالف عواقب بالقوه این تحولات هستند."
وی همچنین افزود: "این تحریمها، تحریمهای بسیار محدودی هستند و بر خلاف تحریمهای اولیه که لغو شدند و اقتصاد ایران را فلج و مشکلات زیادی ایجاد کرده بودند تحریمهای جدید هیچ تاثیری بر زندگی شهروندان عادی ایران بر جای نخواهند گذاشت. تحریمهای جدید علیه یازده شخص در ایران و شماری از شرکتهای کوچک اعمال شدهاند و گفته میشود این افراد و شرکتها در دستیابی ایران به فنآوریهای موشکهای بالستیک نقش داشتهاند."
در پایان، شایان ذکر است این تحلیلها و ارزیابیها نباید سبب شود که تهران واکنش درخور و محکمی به این تحریمها نشان ندهد، زیرا این تحریمهای قابل تحمل میتواند زمینه را برای تحریمهای غیرقابل تحمل بعدی فراهم سازد.
------------------------------------
بررسی و تحلیل : عبدالرضا خلیلی