روز ورود رسمی ایران به باشگاه قدرت های هسته ای
امروز نوبت غرب است که با اجرای تعهدات خود بر طبق برجام ، ورود رسمی ایران را به باشگاه قدرت های هسته ای بپذیرد.
تنها ساعاتي باقي مانده است تا توافق هسته اي بين ايران و پنج بعلاوه يک اجرايي شود توافقي که ورود ايران را به باشگاه کشورهاي هسته اي به رسميت شناخته و غرب را به لغو تحريم هاي ضد ايراني ملزم خواهد کرد .
قرار است آژانس بين المللي انرژي اتمي امروز /شنبه / در وين گزارش خود را از اجراي تعهدات ايران برطبق توافق هسته اي که در تيرماه در مذاکرات هسته اي با پنج بعلاوه يک به دست آمد ارائه کند و پس از آن نوبت امريکا و ديگر کشورهاي غربي است که تحريم ها يکجانبه و ناشي از قطعنامه هاي شوراي امنيت سازمان ملل عليه برنامه هسته اي ايران را لغو نمايند .
برنامه هسته اي ايران در يک ده گذشته به عنوان يکي از مهمترين رويدادها در کانون توجه محافل سياسي و رسانه اي جهان شمرده مي شده و از اين رو رسيدن روز اجراي برجام هم در کانون توجه اين محافل قرار گرفته است بطوريکه برخي رسانه ها در انتظار انتشارگزارش آژانس بين المللي نوشته اند رويداد مهمي در راه است و برخي ديگر نيز از آن به عنوان روزي تاريخي ياد کرده اند .
بر اساس توافق هسته اي ايران سطح غنيسازي خود را به مدت 15 سال در حد 3.67 درصد حفظ خواهد کرد و تعداد سانتريفيوژهاي فعال و غير فعال خود را از تعداد 20 هزار دستگاه به 5060 سانتيفيوژ در نطنز و 1044عدد در فردو خواهد رساند .
صدور بخش اعظم ذخاير اوارنيوم غني شده به روسيه وخارج کردن قلب رآکتور اراک از ديگر تعهدات مهم ايران است که آژانس بين المللي انرژي اتمي امروز درگزارش خود به اجراي آنها از سوي تهران اشاره خواهد کرد.
غربي ها همواره براي جلوگيري از دستيابي ايران به دانش هسته اي و جلوگيري از ورود ايران به باشگاه کشورهاي هسته اي اين ادعا را مطرح مي کردند که ايران با پيگيري برنامه هسته اي خود به دنبال توليد سلاح هسته اي است و به همين بهانه نيز تحريم هاي ظالمانه اي را عليه تهران در شوراي امنيت و تحريم هاي يکجانبه اي را نيز از سوي امريکا واتحاديه اروپا بر ايران تحميل کردند اما با وجود اين فشارها دانشمندان جوان ايراني توانستند دانش هسته اي خود را تکميل نمايند و حتي توانمندي خود را در غني سازي اورانيوم در سطوح بالا به نمايش بگذارند.
اما از آنجايي که هيچگاه هدف ايران از پيگيري دانش هسته اي مقاصد غير صلح آميز نبوده است دستگاه دیپلماسی کشور همواره در روندي مسالمت جويانه مذاکره با غرب را در دستور کار داشتند تا اينکه پس از روندي طولاني غربي ها ناچار شدند حقوق هسته اي ايران را به رسيمت بشناسند هر چند در حال حاضر به بهانه هاي واهي تهران از حقوق کامل هسته اي خود تا 15 سال آينده محروم خواهد بود اما با اين حال دستيابي تهران به حداقلي از حقوق هسته اي خود نمايانگر آن است که غرب علي رغم تهديد تحريم چاره اي جز پذيرش ايران به عنوان قدرت هسته اي نداشته است چرا که اولا / دانش هسته اي در ايران بومي شده است ثانيا / هسته اي شدن به يک مطالبه ملي تبديل شده است ثالثا / اين برنامه در قبال هر گونه حمله نظامي مصون شده است .
اکنون نوبت غربي هاست تا با اجراي برجام تحريم هاي ظالمانه را لغو و دارايي هاي بلوکه شده ايران را که در باره آن گفته مي شود حدود يکصد و پنجاه ميليارد دلار است آزاد نمايند .
بر اساس گزارش ها جان کري وزير اخور خارجه امريکا با اختيار تام از سوي باراک اوباما رئيس جمهور اين کشور راهي وين شده تا پس از گزارش يوکيا آمانو ، لغو تحريم هاي هسته اي ايران را اعلام نمايد .
محمد جواد ظريف وزير امور خارجه کشورمان و فدريکا موگريني مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا نيز راهي وين شده اند تا در اين رويداد حضور داشته باشند .
گفته مي شود قرار است بعد از گزارش آژانس، محمد جواد ظريف و فدريکا موگريني روز شنبه و يا نهايتا يک شنبه طي يک بيانيه مشترک روز اجراي برجام را اعلام عمومي کنند.
بررسی وتحلیل : رضا محمدمراد
----------------------
پردازش و تحليل / محمدمراد