رئيس سازمان حفاظت محيط زيست خبر داد:
برگزاري 22 جلسه كارگروه ملي كاهش آلودگي هوا
رئيس محيط زيست: كارگروه ملي کاهش آلودگي هوا از سال 92 تاكنون 22 جلسه ملي برگزار كرده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري صدا و سيما؛ معصومه ابتکار در چهارمين همايش ملي مديريت آلودگي هوا و صدا افزود: از سال 84 به بعد در اجراي برنامههاي کاهش آلودگي هوا وقفه ايجاد شد تا اينکه دولت يازدهم به روي کار آمد و ادامه اين برنامهها را به دست گرفت، کارگروهي که در دوراني عملا تشکيل نشد و يا اينکه اين اقدامات با تاخير مواجه شد.
وي گفت: 16 دستگاه در کاهش آلودگي هوا نقش دارند و اگر کارها منطبق پيش نرود برنامهها با کندي و وقفه پيش خواهد رفت.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست افزود: اکنون برنامههاي خود را در بحث کاهش آلودگي هوا با کمک دانشگاهها بازنگري کردهايم و از اوايل امسال به شهرهايي که در معرض آلودگي هوا قرار دارند اعلام کردهايم که برنامههاي کاهش آلودگي هوا را در دستور کار قرار دهند.
وي به موازين کاهش آلودگي هوا و برنامههاي اين سازمان اشاره کرد و افزود: برنامه هاي کاهش آلودگي هوا به طور جدي از سال 77 در دستور کار دولت قرار گرفت و از سال 79 دولت برنامه جامع کاهش آلودگي هوا را در 9 محور تدوين و ترسيم کرد.
ابتكار ادامه داد: اکنون آنچه در دستور کار دولت است فرايند بازنگري و روزآمد کردن اين برنامههاست.
وي گفت: ما اکنون بحث گرم شدن زمين را در دستور کار داريم و ضروري است که مطالعات علمي درباره شهرها به روزرساني شود و دسترس باشد که نقش دانشگاهها و مراکز علمي در اين خصوص بسيار مهم و زياد است ضمن اينکه بايد از تجربيات بين المللي استفاده کرد.
وي افزود: دولت حذف سرب از بنزين و حذف خودروهاي کاربراتوريها را از همان سالها شروع کرد و سازمان حفاظت محيط زيست نيز با اين معيار کنترل خودروهاي توليدي را در دستور کار قرار داد و در واقع پيکان به مرور از رده توليد خودروها خارج شد.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست گفت: اين کار ادامه پيدا کرد اما متاسفانه برنامههاي کاهش آلودگي هوا با وقفهاي مواجه شد.
وي با بيان اينکه موفقيت کشورهاي توسعه يافته در استمرار برنامههاي کاهش آلودگي هواست افزود: برنامههاي کاهش آلودگي هوا زمان بر است و بايد مستمر پيگيري شود و دولتها بايد پي در پي تعهد خود در اين برنامهها را نشان دهند و وقفهاي در آن ايجاد نشود و استانداردسازي صورت گيرد.
رئيس سازمان حفاظت از محيط زيست گفت: برنامه ريزي هايي براي مقابله با آلودگي هوا وجود دارد که اگر بتوانيم به آن ها عمل كنيم اتفاق مهمي در بحث كاهش آلودگي هوا مي افتد.
بنزين يورو 4 در کلان شهرهاي مختلف توزيع مي شود
معصومه ابتکار در چهارمين همايش ملي مديريت آلودگي هوا و صدا با بيان اينکه 30 تا 35 ميليون شهروند ايراني تحت تأثير آلودگي هوا قرار دارند، افزود : آسيب هاي بهداشتي هزينه هاي سنگين به اقتصاد شهر تهران وارد كرده است.
وي در ادامه به ابلاغ سياست هاي کلي نظام از سوي مقام معظم رهبري در موضوع محيط زيست براي قواي سه گانه اشاره كرد و گفت: اين امر اتفاق بسيار مهمي است كه سياست هاي کلي نظام در موضوع محيط مشخص شده و داراي پشتوانه قوي براي حضور همه دستگاه ها و حتي شهروندان در بحث محيط زيست است.
ابتكار با بيان اينكه سال 2015 به لحاظ جهاني سال محيط زيست محسوب مي شود، افزود: دو واقعه مهم در اين سال اتفاق افتاد ، نخست اينكه در سياست هاي مربوط به توسعه پايدار با حضور سران جهان از جمله رئيس جمهور ايران محيط زيست به اولويت مهمي تبديل شد و در اين اجلاس نيز تاكيد شد كه توجه به محيط زيست در فرآيند توسعه پايدار بحثي جدي است.
وي در ادامه به توافق بزرگ جهاني با حضور 195 كشور جهان در خصوص كاهش گازهاي گلخانه اي اشاره کرد و افزود : اين توافق بعد از دو سال مذاكرات صورت گرفت و موضوع مورد بحث پيرامون گرمايش زمين است که به طور مستقيم با آلودگي هوا ارتباط دارد و كشورهاي جهان براي کاهش گازهاي گلخانه اي توافق كرده اند كه اين اتفاق بسيار مهمي است.
رئيس سازمان محيط زيست به نقش پررنگ و تعيين كننده ايران در مذاكرات پاريس اشاره کرد و گفت : ايران سند im8c خود را ارائه داده است و براساس آن قرار شد دولت ايران چهار درصد گازهاي گلخانه اي را کاهش دهد و در صورت رفع تحريم ها و انتقال تكنولوژي به ايران، تا هشت درصد كاهش گازهاي گلخانه اي را بر عهده گرفته است.
ابتکار با بيان اينکه در اين سند به آلودگي هوا به عنوان يكي از مباحث مهم محيط زيست نيز توجه شده است، افزود : اين سند و اين توافق فرصت مهمي براي ايران و همكاري هاي بين المللي در حوزه كاهش گازهاي گلخانه اي است.
وي در ادامه با بيان اينکه شکلگيري مجدد کارگروه ملي و استاني کاهش آلودگي هوا اتفاق افتاد، گفت : در استانهاي اصفهان ، تبريز ، اهواز ، اراک ، البرز و شيراز کارگروه استاني کاهش آلودگي هوا شکل گرفته است .
رئيس سازمان حفاظت از محيط زيست افزود : جلسات اين استانها به طور مستمر برگزار و رصد ميشود و هر يک از شهرها برنامه خود را براي کاهش آلودگي تنظيم کرده اند که در حال اجرا شدن است.
وي گفت : همچنين شهرهايي چون کرمانشاه و اروميه در حال تهيه و تدوين برنامههاي کاهش آلودگي هوا هستند.
ابتکار با بيان اينکه ميزان بالايي از بنزن را در تهران و شهرهاي ديگر کاهش داديم، افزود : در ارديبهشت سال 93 بنزين پتروشيمي به طور رسمي حذف و بنزين يورو 4 در کلان شهرهاي مختلف توزيع شد.
وي با بيان اينکه از نيمه شهريور سال 93 استاندارد يورو 4 در توليد خودرو رعايت ميشود، گفت : سازمان حفاظت محيط زيست بازرسي خطوط توليد خودروها را به طور جدي انجام مي دهد که در صورت تخلف ، سازمان از شمارهگذاري خودروها ممانعت ميکند.
يکپارچه سازي معاينه فني خودروها از هفته آينده
رئيس سازمان حفاظت از محيط زيست گفت : يکپارچه سازي معاينه فني خودروها از هفته آينده در سراسر کشور با همکاري وزارت کشور، شهرداريها و راهور ناجا صورت مي گيرد.
ابتکار افزود: در صورت اجراي اين سامانه تخلفات گذشته در حوزه معاينه فني کنترل ميشود.
وي در ادامه به کثرت موتورسيکلت ها در شهر تهران اشاره کرد و گفت : همواره از کثرت تردد موتورسيکلتها در شهر تهران و مشکلات ترافيک ، ايمني و آلودگي ناشي از آنها رنج ميبريم .
ابتکار با بيان اينکه ارتقاي استاندارد موتورسيکلتها نيز يکي از برنامههاي ديگر است، افزود : بسياري از موتورها 4 برابر خودروي انژکتوري آلودگي توليد مي کنند و وزارت صنعت متعهد شده است که تا نيمه سال 95 موتورهاي کاربراتوري را از رده خارج کند و به جاي آن موتورهاي يورو3 توليد شود.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست در ادامه به کاهش مصرف سوخت مازوت نيروگاه ها اشاره کرد و افزود : از سال گذشته نزديک به 40 درصد کاهش مصرف سوخت مازوت در نيروگاه ها صورت گرفته است.
ابتكار در ادامه سکونتگاههاي شهري ، موتورخانهها ، منازل و واحدهاي تجاري را يکي از منابع آلايندگي دانست و گفت: الگوي مصرف انرژي در کشور ما الگوي مناسبي نيست و موتورخانهها معاينه فني مستمري ندارند.
وي ادامه داد : موتورخانه ها درکلانشهرها مي توانند يکي از منابع مهم آلودگي هوا باشد به ويژه که در دنيا 40 درصد آلودگي را موتورخانه ها تشکيل مي دهند.
ابتکار گفت: از بخش خصوصي دعوت ميشود در زمينه تنظيم موتورخانهها و کاهش آلودگي سکونتگاه ها حضور داشته باشند.
وي با بيان اينکه بايد ظرفيت زيستي شهرها لحاظ شود، افزود: رشد بيرويه منابع صنعتي و معدني در تهران اتفاق افتاده که در واقع يکي از منابع آلودگي هواي تهران معادن گسترده اي است که بي رويه رشد کرده اند .
ابتکار افزود : دراين خصوص حدود 20 معدن در ماههاي اخير تعطيل شدهاند.
وي با بيان اينکه ظرفيت زيستي تهران در سال 1375 تمام شده است، گفت: هم اکنون بار فعاليت ،صنعت ، جمعيت و خودرو بر تهران تحميل ميشود .
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست با بيان اينکه ما مشکل آلودگي هوا را نتوانستيم برطرف کنيم، افزود : حل اين معضل روندي طولاني و پيچيده است اما با تلاش هاي صورت گرفته طي سه سال گذشته وضعيت هوا در بسياري از شاخصها بهبود آشکاري يافته است .
وي با بيان اينکه مهمترين موضوعي که از نظر بهداشتي اهميت دارد کاهش بنزن است، گفت : کاهش بنزن مهمترين هدفگذاري دولت بوده که به اين هدف گذاري رسيديم .
ابتکار افزود : اما شاخص ذرات معلق کمتر از 2.5 ميکرون شاخص بسيار مهمي است که بايد تلاشهاي منسجمي با همکاري همه بخشها براي کنترل آن صورت گيرد.
وي با اشاره به اينکه دولت کمبود اعتبارهايي داشته و نتوانسته به شهرداري در زمينه توسعه حمل و نقل عمومي کمک کند، گفت: برخي طرحها از جمله خروج خودروهاي فرسوده به دليل پيچيدگي ابعاد اقتصادي و اجتماعي آن با تاخير پيش ميرود.
رئيس سازمان حفاظت محيط زيست با اشاره به اينکه در برنامه ششم توسعه موضوع آلودگي هوا و عوارض آلايندگي لحاظ شده است، گفت: در زمينه کاهش آلودگي هوا به همکاري رسانهها، دانشگاهها و مشارکت مردم احتياج داريم.
ابتکار در ادامه ضمن اشاره به روز 29 دي به عنوان روز هواي پاک به ضرورت فرهنگسازي در امر آلودگي هوا اشاره کرد و افزود: سازمانهاي مردم نهاد همواره کمک حال ما بوده و هستند و تهمتها و تهديدها ما را وادار به عقب نشيني نخواهد کرد.