ترامپ هیتلر عصر جدید
بر اساس گزارش ها و نظرسنجی های انجام شده، چنان چه از کامنت های رد و بدل شده در شبکه های اجتماعی نیز بر می آید، ترامپ با ارائه طرح جنجالي اش، به هدف خود یعنی جلب افکار نژادپرست و حمایت تعداد زیادی از شهروندان آمریکا دست یافته است.
پس از مشخص شدن اعلام وفاداری یکی از عاملان تیراندازی هفته گذشته کالیفرنیا به گروه تروریستی داعش، مقامات آمریکا که پیش تر تهدید این گروه را برای کشور خود چندان جدی تلقی نمی کردند، ناگهان به خود آمدند. برخی از این مقامات با تصمیمات عجولانه و بعضا غیرمنطقی به این تیراندازی که به کشته شدن 14 تن منجر شد، واکنش نشان دادند. در این میان، دونالد ترامپ، نماینده حزب جمهوری خواه و نامزد انتخابات ریاست جمهوری سال آینده آمریکا با ارائه طرحی جنجالی، اعتراضات گسترده ای را از سوی مردم جهان به ویژه مسلمانان برانگیخت. وی طرحی را به دولت پیشنهاد کرده است که بر اساس آن، از این پس امکان صدور ویزای آمریکا برای مسلمانان وجود نخواهد داشت.
با بررسی اجمالی حجم انبوه پیام های مرتبط منتشر شده در توییتر دونالد ترامپ، به آسانی می توان شدت خصومت و جدی بودنش در مبارزه با مسلمانان را دریافت. او تا کنون بیش از صد پیام با چنین مضامینی منتشر کرده و حتی مطالبی را که با همین مضمون در دیگر منابع و از سوی دیگر افراد ذکر شده اند، بازنشر کرده است.
تاکنون تعداد قابل توجهی از مقامات آمریکا به این اظهارات جنجالی واکنش نشان داده اند. به گزارش روزنامه واشنگتن تایمز، جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید ضمن مضحک خواندن اظهارات ترامپ، او را برای ریاست جمهوری آمریکا نالایق توصیف کرد. به گفته ارنست، "این سخنان ترامپ، او را رد صلاحیت کرده است و هر جمهوری خواهی که از پذیرش این امر هراس دارد، جایگاهی به عنوان رئیس جمهور نخواهد داشت."
به نوشته پایگاه هیل، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا نیز ضمن محکوم کردن چنین اظهاراتی گفته است، "آیا بایستی مردم را فقط به خاطر تبعیت از یک دین، ممنوع الورود کرد؟ این سخنان در تناقض آشکار با اهداف اساسی ما قرار دارد... این طرح موجب خواهد شد (مردم دنیا) بگویند: آمریکا را نگاه کنید! آنها می خواهند فردی را رئیس جمهور کنند که بر طبل جنگ با اسلام می کوبد!"
تد کروز، سناتور جمهوری خواه آمریکا و نامزد انتخابات آینده ریاست جمهوری این کشور، علی رغم حمایت از ترامپ، این طرح را رد کرده است. روزنامه واشنگتن پست به نقل از کروز نوشته است، "قطعا رسانه ها در انتقاد از ترامپ کم نگذاشته اند و من گمان می کنم جهان برای ادامه این راه به صدای من نیازی نداشته باشد... با این حال باید بگویم که با چنین طرحی مخالفم."
ران پال و جب بوش نیز با انتشار پیام هایی در توییتر، مخالفت خود با این طرح را اعلام کرده اند. بوش طی یک پیام در توییتر می نویسد، "دونالد ترامپ دیوانه است. طرح های سیاستی او جدی نیستند." جان مک کین نیز این طرح را "احمقانه" توصیف کرده است.
سناتور لیندسی گراهام نیز از جمله دیگر هم حزبی های ترامپ است که به مخالفت با این طرح برخاسته اند. وی با انتشار چندین پیام در حساب توییتر خود، این طرح را محکوم کرده است. در یکی از این پیام ها آمده است، "ترامپ بدترین کار ممکن را انجام داده و آن، اعلان جنگ علیه خود دین اسلام است." گراهام در پیام دیگری می نویسد، "ترامپ مشارکت با مسلمانانی را که به شدت افراط گرایی را محکوم می کنند، دشوار می سازد".
گراهام دست کم 7 توییت در مخالفت با اظهارات ستیزآمیز ترامپ علیه اسلام و مسلمانان منتشر کرده است که واکنش های زیادی را از سوی کاربران توییتر به دنبال داشته اند. یک کاربر آمریکایی این گونه اظهارنظر می کند، "امثال ترامپ آنقدر نادان هستند که نمی دانند داعش به راحتی می تواند نیروهای خود را در داخل کشور جذب کند... به جای این کارها، به ارسال تسلیحات برای داعش پایان دهید!" کاربر دیگر می نویسد، "داعش می خواهد مسلمانان میانه رو تحت فشار قرار گیرند! شما با این کار به او کمک می کنید به هدفش
برسد!" کاربر دیگر نیز می نویسد، "شما خود و آمریکا را به شیطان فروخته اید! توبه کنید و از مسیح بخواهید شما را نجات دهد!"
انتشار این خبر(طرح پيشنهادي ترامپ) در فیس بوک نیز بازتاب بسیار گسترده ای داشت و هزاران بازدید و کامنت را به خود جلب کرد. یکی از کاربران در واکنش به انتشار این خبر در صفحه شبکه سی ان ان با بیش از 36 هزار لایک و 7 هزار کامنت، می نویسد، "ترامپ قصد دارد افراد خشن و نژادپرست را جذب خود کند. آیا مردم آمریکا می خواهند نژادپرستی بر آنها حکومت کند؟ اگر این فرد گستاخ و بی تجربه را انتخاب کنید، آمریکا را به منفورترین کشور جهان تبدیل خواهید کرد. اگر چنین است، پس خود را برای سقوط ایالات متحده آماده کنید!" کاربر دیگر می نویسد، "آیا ترامپ می داند چند مسلمان در ناسا و دیگر سازمان های بزرگ آمریکا فعالیت می کنند؟ آیا او اصلا فکر می کند؟!" تعدادی از مسلمانان ساکن آمریکا و اروپا نیز با انتشار کامنت هایی به انتقاد از این طرح پرداختند.
اظهارات ترامپ موجب شد بتواند میان نژادپرستان و اسلام ستیزان آمریکا از حمایت زیادی برخوردار شود و در نظرسنجی های بعدی، تعداد آرای او تا بیش از سه برابر افزایش یابد. انتشار نتایج یکی از این نظرسنجی ها در صفحه فیس بوک خبرگزاری رویترز واکنش های زیادی را از سوی کاربران به دنبال داشت. یکی از کاربران در واکنش به این پست می نویسد، "کاملا واضح بود ترامپ در این نظرسنجی پیشتاز می شود. این همان روشی که هیتلر اتخاذ کرد و رهبر آلمان شد. او روی عقاید نژادپرستانه مردم سرمایه گذاری کرد و بعد با استفاده از دولت، اذهان مردم را شستشو داد. واقعا برایم غیرقابل باور است که آمریکا نیز می خواهد همین راه را بپیماید!" کاربر دیگر می نویسد، "ترامپ! تو هیچ تفاوتی با نازی ها و داعش نداری! تو می خواهی تنفر و نژادپرستی را میان مردم گسترش دهی و جهان را ناامن تر از آنچه که هست سازی. ننگ بر تو! من تو را مسئول همه جرائم تنفرآمیزی می دانم که در آینده رخ خواهد داد!"
با این همه، بر اساس گزارش ها و نظرسنجی های انجام شده، چنان چه از کامنت های رد و بدل شده در شبکه های اجتماعی نیز بر می آید، ترامپ با ارائه این طرح، به هدف خود یعنی جلب افکار نژادپرست و حمایت تعداد زیادی از شهروندان آمریکا دست یافته است. بیش از 90 درصد کاربران توییتر در کامنت های خود از این طرح حمایت کرده اند. در فیس بوک نیز حجم قابل توجهی از کامنت ها در حمایت از آن منتشر شده است. بنابراین، علی رغم مخالفت اکثر مقامات دولتی آمریکا، به نظر می رسد این طرح توانسته است جای خود را میان مردم عادی باز کند.
برخی کارشناسان، این طرح ترامپ را با اقدام کارتر در سال 1979 مبنی بر اخراج دانشجویان ایرانی و قطع روابط گردشگری با این کشور مقایسه کرده اند. در این مورد، محدودیت شامل یک ملت می شد، اما طرح ترامپ همه رهروان یک دین را هدف می گیرد و این به مراتب گسترده تر و فراگیرتر است. پس از تصمیم کارتر مبنی بر قطع روابط دیپلماتیک با ایران، تحریم هایی علیه این کشور اعمال شد که اغلب آنها تا امروز ادامه دارند. برخی کارشناسان احتمال می دهند در صورت پیشرفت طرح ترامپ و همچنین ادامه فعالیت و پیشروی گروه های تروریستی همچون داعش، در آینده نزدیک مقامات اسلام ستیز آمریکا، تحریم مسلمانان و قطع هرگونه رابطه با آنان را مطرح کنند. تبعیض علیه پیروان بزرگ ترین دین جهان در این سطح، امری است بی سابقه که ممکن است سرآغاز ایجاد شکافی عمیق در جوامع پیشرفته و خشنی همچون آمریکا باشد که در صورت تداوم، آینده مبهمی را برای آنان رقم خواهد زد.
همان طور که برخی از سیاست مداران آمریکا و دیگر کشورهای جهان اظهار داشته اند، ترامپ با توسل به خشونت طلبی و احساسات نژادپرستانه رایج در کشوری چون آمریکا، در صدد جلب حامیان بیشتر و در نهایت، پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری است. از آنجا که این امر با گسترش فعالیت های تروریستی داعش و اجرای چندین عملیات مرگ بار در کشورهای مختلف از جمله آمریکا همزمان شده است، ترامپ بیش از هر زمان دیگری توانسته است در رسیدن به اهداف تبعیض گرایانه خود موفق شود. اگرچه ممکن است طرح های این چنینی با مخالفان زیادی که میان مقامات دارند، به مرحله تصویب و اجرای همیشگی نرسند، اما احتمال می رود به عنوان هدفی میان مدت، فردی را در یک رقابت پیروز کنند و موجی جدید در جهت اسلام هراسی و افزایش خشونت ها علیه آنان به راه اندازند.
ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ ـ
ترجمه و پايش: ساجده سادات حسيني
**********
بر اساس گزارش ها و نظرسنجی های انجام شده، چنان چه از کامنت های رد و بدل شده در شبکه های اجتماعی نیز بر می آید، ترامپ با ارائه طرح جنجالي اش، به هدف خود یعنی جلب افکار نژادپرست و حمایت تعداد زیادی از شهروندان آمریکا دست یافته است.