فرش دستباف ايراني ؛ هنر جهان تراز كه بايد پاس داشت
فرش دستبافت ايران ويژگي هاي هنري ، تجاري ، جغرافيايي و تاريخي و ويژگي جهان تراز دارد
فرش دستباف ايراني ؛ هنر جهان تراز كه بايد پاس داشت و دامنه زيادي از تنوع در نقشه ها و توليدات را دارد.
به گزارش خبرگزاري صدا و سيما ؛ بايد عرصه هاي مجازي و محيط هاي علمي با توليد فرش هاي سنتي دستبافت ترکيب شود و به همين منظور اين دانشنامه را در مرحله بارگذاري مطالب داريم .
فرش دستبافت ما همچنان در صدر انتخاب مشتريان جهاني است و بايد با ثبت نشان فرش ايراني آن را از آفت جعل و تقلب در بازارهاي هدف مصون بدايم.
هنر صنعت فرش ايران با ثبت برندهاي جهاني و نشانهاي ايراني ميتواند جايگاه ايران را تقويت کند.
در نمايشگاه برترين فرش هاي ايراني در مجموعه تاريخي کاخ نياوران ، گنجينه گرانبها از هنرمندان ايراني برپا شده است که با سرانگشتان خود نقشهاي خيالي ميبافند.
اتحاديه هاي صنفي مرتبط با فرش دستبافت تهران و ايران براي اولين باربزرگترين نمايشگاه فرش دستبافت ايراني را در مجموعه تاريخي نياوران با حضور بي نظيرترين وبرگزيده ترين برندهاي ايراني برگزار کرده اند.
يکي از توليد کنندگان ميگويد : بانوان و دختران قشقايي بدون نقشه و با تکيه بر داشتههاي ذهني فرش مي بافند که يکي از ويژگيهاي منحصر بفرد اين بافندگان است.
در اين نمايشگاه مجموعهاي از فرش هاي تبريز، کاشان، نايين ، کاشمر ،اردکان و اصفهان و ديگر مناطق برپا شده است.
حمايت از توليد کنندگان و عرضه محصولات به مشتريان بدون واسطه و ارائه خدمات ويژه تعويض فرشهاي کهنه با نو از اهداف اين نمايشگاه اعلام شده است.
ايران هم اکنون 40 درصد از بازار صادرات فرش دنيا را در اختيار دارد .
سهم ايران از بازار 800 ميليون دلاري فرش دستباف در سال 2014 معادل 330 ميليون دلار بوده است .
هندوستان با 30 درصد ، پاکستان 15 درصد و تركيه 11 درصد در رتبه هاي بعدي قرار دارند و نپال و افغانستان هم 3 درصد از بازار جهاني فرش دستباف را دراختيار دارند .
آلمان مرکز توزيع فرش اروپا و آمريکاست و اشتياق براي خريد فرش دستباف بيش از گذشته شده است.
توليد فرش دستباف نسبت به سالهاي قبل با افزايش روبهرو بوده بطوريكه در سال گذشته 3 تا 5.3 ميليون متر مربع فرش دستباف در كشور توليد شد.
مواد اوليه و دستمزد مهمترين عوامل تاثيرگذار بر روي قيمت تمام شده فرش دستباف است و با توجه به مشکلات اقتصادي در چند سال اخير تعداد شاغلان اين حوزه کاهش پيدا کرده و يکي از عوامل نيز پرداخت يارانههاي نقدي بوده که موجب شده تا توليدکنندگان دست از توليد بکشند.
600 تا 700 هزار نفر بطور مستقيم در اين هنر صنعت اشتغال دارند و مشکلات جهاني و نبود خريدهاي بينالمللي نيز در کاهش توليد و کاهش افراد شاغل در اين صنعت موثر است به طوري که در دورهاي 5 تا 6 ميليون متر مربع توليد و حدود 2ميليون نفر شاغل در اين حوزه گزارش مي شد.
رئيس مركز ملي فرش ايران مي گويد ما نه تنها نگران حضور چين در فرش دستباف نيستيم بلكه در سال هاي اخير اين كشور از رقيب به مشتري خوب تبديل شده است.
حميد كارگر مي افزايد : اينكه چين بتواند در توليد و صادرات فرش دستباف گريبان ايران را بگيرد يك افسانه است ، چيني ها در اين سال ها به تدريج از دايره توليد و رقابت با ما خارج شده و به وارد كننده فرش تبديل شده اند.
وي مي گويد : 480 هزار قاليباف در سطح كشور تحت پوشش بيمه تامين اجتماعي قرار گرفته اند و مركز ملي فرش ايران با همكاري صندوق بيمه كارافريني اميد به جاي تزريق مستقيم نقدينگي به اين بخش ، با اعطاي تسهيلات با نرخ 4 درصدي از پشتيبانان توليد حمايت مي کند.
كارگر مي گويد : هرچند فرش ماشيني تنگناهايي براي فرش دستباف ايجاد كرده است اما فرش ماشيني از نظر عمر و دوام قابل مقايسه با فرش دستباف نيست.
گرچه واردات فرش دستباف ممنوع نيست اما وضع تعرفه 40 درصدي بر واردات اين كالا باعث شده است تا واردات رسمي فرش دستباف نداشته باشيم و طبق امار گمرك واردات فرش دستباف همواره صفر بوده است.
خوشبختانه بيشتر مواد اوليه فرش دستباف در داخل تامين ميشود و فقط برخي نخهاي ابريشم و مواد رنگي از خارج کشور وارد ميشود به همين دليل وابستگي کمتري به خارج از کشور وجود دارد.
از سوي ديگر با توجه به فضاي رقابتي در بازارهاي بينالمللي روز به روز کيفيت فرش دستباف ايراني افزايش پيدا کرده است. اين درحالي است که ايران همواره سعي کرده کيفيت محصولات خود را در فرشهاي ريز بافت افزايش دهد چرا که امکان رقابت براي کشورهاي رقيب کمتر وجود دارد.
به طور معمول نحوه توزيع تقاضا در بازارهاي بينالمللي و داخلي به نحوي بوده که 80 درصد تقاضا در بازارهاي بينالمللي وجود داشته و 20 درصد بازار داخلي، اما با وجود تحريمهاي امريکا و رکود بازارهاي اروپايي اين نسبت به 60 درصد در بازارهاي بينالمللي و 40 درصد در بازار داخلي تغيير پيدا کرده است.
صنعت فرش دستباف ايراني براي آنکه دوباره به روزهاي اوج خود بازگردد علاوه بر تلاش براي رفع تحريمها نيازمند فرهنگسازي و تبليغات و همچنين ثبت نشان نقش هاي فرش ايراني است تا علاوه بر افزايش تقاضا، سرمايهگذاران و شاغلان بيشتري را به اين صنعت جذب کند.
هنر - صنعت فرش دستباف ايران همچنان انتخاب نخست جهانيان است و همه در جهان فرش و فرش دستباف را با نام ايران مي شناسند و از هيچ رقيبي هراس نداريم.
چين که از توليد کنندگان فرش دستباف است ، پنجمين وارد کننده فرش ايران محسوب مي شود و به 80 کشور صادر مي کنيم.
اما اين هنر و صنعت و مزيت را بايد پاس بداريم.