صنایع غذایی ایران، مزیتی برای استقرار اقتصاد مقاومتی
دبیرکل کانون صنایع غذایی ایران: ایران بزرگترین تولید کننده زعفران دنیاست به طوری که سال گذشته با تولید ۲۳۹ تن زعفران در بیش از ۸۰ هزار هکتار از اراضی کشور ۹۵ درصد تولید زعفران دنیا را در اختیار داشتیم.
کاوه زرگران در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما افزود: از سال 91 به بعد نتوانستیم بازار زعفران را به طور صحیح مدیریت کنیم و شاهد کاهش قیمت جهانی زعفران بودیم.
وی اضافه کرد: سال گذشته 38 درصد زعفران ما در بسته بندی های بیش از 30 گرم یعنی فله ای و 55 درصد آن در بسته بندی های 10 تا 30 گرم و فقط 7 درصد در بسته بندی های زیر 10 گرم صادر شد که این روش صادراتی با اصول اقتصاد مقاومتی همخوانی ندارد.
زرگران گفت: با توجه به اینکه تقریباً هم تولید زعفران در دست ماست و می توانیم سیاستگذار باشیم ، بازار زعفران را به نحوی مدیریت کنیم که قیمت در کنترل ما باشد.
وی افزود: تا سال 91 سالانه 400 میلیون دلار صادرات زعفران داشتیم از آن تاریخ به بعد با افت قیمت جهانی زعفران ، زعفران را از هر گرم 2،8 دلار به 1،5 دلار برای هر گرم می فروشیم و یکی از عوامل کاهش قیمت نحوه صادرات و بسته بندی ماست.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ، صنایع ، معادن و کشاورزی تهران گفت: زعفران کالایی با هزینه های تولید بالاست و بیشتر با تلاش نیروی انسانی در کشور ما فرآوری می شود و ایجاد و شکل دهی فرآوری نوین و مکانیزه می تواند در قیمت ، سودآوری و ارزش افزوده زعفران نقش تأثیرگذاری داشته باشد.
زرگران افزود: گزارش غیر موثقی دریافت کردیم که حدود 80 درصد هزینه فرآوری زعفران ، هزینه نیروی انسانی است و استفاده از فناوری های روز برای فرآوری زعفران در کاهش قیمت تمام شده و ارزش افزوده بالاتر بسیار مهم خواهد بود.
وی گفت: خام فروشی در زعفران نداریم اما سال 93 از 38 تن صادرات زعفران به اسپانیا 32 تن به صورت فله بود و چین و افغانستان با انتقال پیاز زعفران ایران به کشورهای خود هم اکنون رقبای جدی ما در عرصه های بین المللی هستند.
زرگران با بیان اینکه خام فروشی زعفران ارزش افزوده کمتری را نصیب کشور می کند ، افزود: کشوری مانند اسپانیا که کمترین سطح زیر کشت زعفران را دارد به برند جهانی زعفران تبدیل شده است و در بازارهای بین المللی ، زعفران را به نام اسپانیا می شناسند و ما در حال از دست دادن بازارهای جهانی زعفران هستیم.
وی اضافه کرد: برای جلوگیری از خام فروشی زعفران باید بسته بندی های نوین در وزن های پایین را جایگرین فروش فله ای کنیم و در مرحله بعد با مدیریت بازار ، قیمت جهانی را کنترل کنیم و اجازه ندهیم اتفاق دو سال گذشته با کاهش قیمت جهانی زعفران ، تکرار شود که البته بخشی از این کار مستلزم سیاست گذاری کلان و در حیطه اختیارات دولت است.
زرگران گفت: بیش از 5 برابر زعفران تولیدی کشور ، امکانات فرآوری داریم اما این فرآوری به علت نداشتن فناوری روز ، از طریق نیروی انسانی انجام می شود.
وی افزود : بخشی از ارزش افزوده که با فناوری باید انجام شود هم اکنون با تلاش نیروی انسانی است اما در همین موارد هم می توانیم در چارچوب اقتصاد مقاومتی ، با تدبیر سیاست هایی ، قیمت تمام شده زعفران را کاهش دهیم و بعد از آن قیمت جهانی را کنترل کنیم.