وضع مقابله با عفونت های بیمارستانی مطلوب نیست
مدیرکل نظارت بر امور درمان وزارت بهداشت گفت : با وجود پیشرفت هایی که در زمینه مقابله با عفونت های بیمارستانی داشتیم اما وضع ایده آلی نداریم.
{$sepehr_old_video_80690}
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، دکتر میردهقان با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با اشاره به آمار میزان عفونت های بیمارستانی افزود: یکی از مهمترین مسائل بیمارستان ها در دنیا بحث عفونت های بیمارستانی است.
وی گفت: در کشورهای توسعه یافته میزان عفونت های بیمارستانی 8 تا 10 درصد با توجه به بخش و نوع بیمارستان متفاوت است، این رقم در کشورمان به 5.7 درصد تا 19 درصد می رسد و در بخش های ویژه شاهد ثبت رقم 14.6 درصدی هستیم.
دکتر میردهقان با بیان اینکه در پنج سال گذشته رشد بسیار خوبی در زمینه ثبت و کنترل عفونت های بیمارستانی داشتیم، افزود: اما با این حال در وضع ایده آلی نیستیم.
وی گفت: موضوع مقابله با عفونت های بیمارستانی به عنوان فرهنگ در بیمارستان ها جا افتاده است اما در همه بیمارستان ها به یک حد و اندازه نیست.
مدیرکل نظارت بر امور درمان وزارت بهداشت افزود: در بیمارستان امام خمینی(ره) از دی سال گذشته محیط اورژانس بیمارستان دو بار دچار عفونت شد و میزان این عفونت در این بخش بالغ بر 50 تا 60 درصد بود.
دکتر میردهقان با بیان اینکه نوزادان بستری در این بخش یک کیلو و 200 گرم وزن داشتند و میانگین زمان تولد این نوزادان در 30 هفتگی مادرانشان بود، گفت: در چنین شرایطی، نوزادان در این بخش مستعد ابتلا به عفونت هستند.
وی افزود: گزارش های ارائه شده در رسانه ها از وضع این بیمارستان مقداری با واقعیت ها متفاوت است.
دکتر میردهقان گفت: نظام ثبت آمار میزان عفونت در بیمارستان ها جوان است و از طرفی تجهیزات بیمارستانی مراکز درمانی قدیمی است و نیاز به نوسازی دارد.
وی افزود: ما باید در مراکز درمانی از تکنیک های مدرن ازجمله بکارگیری پلاسما به جای اتوکلاو بهره بگیریم، همچنین نیاز مبرم به آموزش کادر درمانی داریم.
مدیرکل نظارت بر امور درمان وزارت بهداشت با بیان اینکه برخی بیمارستان ها در زمینه مقابله با عفونت های بیمارستانی و کنترل آن بسیار پیشرو هستند گفت: امیدواریم این تجارب موفق به بیمارستان های دیگر نیز منتقل شود.
دکتر گویا: بهبود روند ثبت گزارشهای عفونتهای بیمارستانی؛ عاملی برای کنترل آن است
رئیس مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی گفت: هر چه نظام ثبت گزارش های عفونت های بیمارستانی قوی تر باشد، می تواند در روند کنترل تأثیر داشته باشد.
دکتر گویا در ارتباط زنده تلفنی با برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: عفونت های بیمارستانی در همه جای دنیا وجود دارد، غیرطبیعی نیست و هیچ وقت به صفر نمی رسد بلکه در بهترین حالت می توان آن را کاهش داد.
وی گفت: آنچه در زمینه عفونت های بیمارستانی گزارش می شود از آمارهایی که اعلام شده بسیار فراتر است.
گویا افزود: در سه چهار سال گذشته نظام ثبت عفونت های بیمارستانی شکل گرفت و در دو سال اخیر به شکل جدی پیگیری می شود.
در ادامه پرستار بخش مراقبت های ویژه بیمارستانی دولتی در ارتباط زنده تلفنی با این برنامه گفت: آموزش های ارائه شده در این زمینه در مراکز درمانی کافی است اما نظارت آنچنان که باید صورت نمی گیرد.
وی با بیان اینکه وضع کنترل عفونت های بیمارستانی نسبت به قبل بهبود یافته است افزود: اما باید در این زمینه شاهد نظارت بیشتری باشیم.
این پرستار با بیان اینکه مهمترین عامل انتقال عفونت از طریق دست های آلوده صورت می گیرد گفت: به عنوان نمونه محلول ضد عفونی در اختیار کادر درمان قرار دارد اما پرسنل به علت اینکه استفاده از این محلول دست را خشک می کند کمتر از آن استفاده می کنند.
فوق تخصص بیماری های عفونی : عفونت های بیمارستانی 10 تا 12 درصد برآورد می شود
فوق تخصص بیماری های عفونی کودکان گفت: میانگین عفونت های بیمارستانی در کشور ما بین 10 تا 12 درصد برآورد می شود.
دکتر حسین معصومی اصل در ارتباط زنده تلفنی با برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: بر اساس آخرین گزارش های سازمان بهداشت جهانی، عفونت های بیمارستانی در کشورهای توسعه یافته 6 تا 11 درصد ، در کشورهای درحال توسعه بالغ بر 25 درصد و در کشور ما 10 تا 15 درصد است.
وی تصریح کرد : اما این رقم در کشور ما به شکل میانگین 10 تا 12 درصد برآورد می شود.
دکتر معصومی اصل گفت: 400 بیمارستان در کشور اطلاعات مربوط به عفونت های بیمارستانی را جمع آوری و گزارش می کنند اما این رقم ها در گزارش های آنها بیش از یک درصد ذکر نشده و این امر حکایت از آن دارد که آمارهای صحیحی ارائه نمی شود.
وی افزود: اختلاف آمار در زمینه عفونت های بیمارستانی به نحوه جمع آوری اطلاعات برمی گردد.
فوق تخصص بیماری های عفونی کودکان تصریح کرد: 900 بیمارستان در کشور وجود دارد که نحوه جمع آوری آمار عفونت ها در این مراکز درمانی تعریف جامع نشده است و معیارهای 20 گانه در جمع آوری اطلاعات به شکل کامل مد نظر قرار نمی گیرد.