پخش زنده
امروز: -
نوام چامسکی: اسرائیل و اعضای تندرو کنگره آمریکا که اکثراً از جمهوریخواهان هستند، اصولاً نمیخواهند مشکلات میان آمریکا و ایران از بین برود یا کلاً حل و فصل شود.
به گزارش واحد مرکزی خبر، چامسکی استاد بازنشسته دانشگاه ام آی تی آمریکا درباره سفر بحث برانگیز بنیامین نتانیاهو، رییس کابینه اسرائیل به آمریکا: هدف اصلی نتانیاهو و همچنین اعضای تهاجمی کنگره آمریکا، که اکثراً از جمهوریخواهان هستند، برهم زدن هرگونه مذاکرات بالقوه است که ممکن است منجر به حل و فصل مشکلات با ایران شود.
وی گفت: منفعت مشترک آنان اقتضا میکند که مطمئن شوند هیچ نیروی منطقهای وجود نداشته باشد که بازدارنده خشونتهای اسرائیل و آمریکا در منطقه باشد. این در حالی است که خشونت اصلی در منطقه را همان اسرائیل و آمریکا ایجاد کرده و میکنند.
وی افزود: اگر ارزیابیهای سرویسهای اطلاعاتی آمریکا را بپذیریم ( و هیچ دلیلی ندارد که نپذیریم) این را در مییابیم که نظر این سرویسهای اطلاعاتی این است که حتی اگر ایران در حال تولید سلاح های هستهای باشد (که البته این سرویسها خودشان هم نمیدانند) از آن به عنوان بخشی از راهبرد بازدارندهی کشور استفاده خواهد کرد.
چامسکی گفت: اطلاعات جمعآوری شده توسط سرویسهای اطلاعاتی آمریکا نشان میدهد که دکترین راهبردی ایران، شامل ممانعت از حملات بیگانگان به خاک به این کشور است، به نحوی که ضمن پرهیز از این نوع حملات، مقامات ایرانی بتوانند با استفاده از روش دیپلماسی مسائل این کشور را با سایر کشورها حل و فصل کنند.
ایران هرگز از سلاح هستهای استفاده نخواهد کرد
چامسکی افزود: به نظر من، هرکس که حتی کمی عقل داشته باشد، به این نتیجه خواهد رسید که ایران هرگز از سلاح هستهای استفاده نخواهد کرد و حتی تلاش هم نخواهد کرد ازچنین تسلیحاتی استفاده کند،زیرااین حرکت،به کشورهای هستهایِ متخاصم با ایران بهانه حمله هستهای به این کشور را خواهد داد.
وی افزود: از اینرو اگر ایران حتی به سلاح هستهای دست پیدا کند از آن به عنوان نوعی بازدارنده در برابر حملات بیگانگان استفاده خواهد کرد، ولی آمریکا و اسرائیل نمیخواهند چنین شرایطی را تحمل کنند.
چامسکی گفت: آمریکا و اسرائیل نیروهایی هستند که همواره به خشونت و تجاوز در منطقه دست میزنند و نمیخواهند هیچ کشوری مانع حرکاتشان در منطقه بشود.
وی گفت: البته جمهوریخواهان در کنگره یک هدف دیگر را نیز دنبال میکنند و آن این است که آنان میخواهند هر کاری که اوباما تلاش دارد انجام دهد (که ممکن است منجر به موفقیت او و دمکراتها بشود) را خراب کنند.
امریکا حق ندارد ایران را تحریم کند
آرون میت: آمریکا به ایران در خلال گفتگوهای هستهای اعلام کرده است که اگر شما غنیسازی خود را محدود کنید، در ازای آن، ما نیز تحریمها برمیداریم، اما سؤال اصلی این است که آیا آمریکا اصولاً حق دارد ایران را تحت تحریم (یکجانبه) قرار دهد؟
چامسکی: خیر، آمریکا چنین حقی ندارد. اگر قرار باشد کشوری کشورِ دیگر را تحریم کند، این ایران است که باید ما (آمریکا) را تحریم کند. شما توجه داشته باشید که هرگاه کاخ سفید درباره جامعه بینالمللی صحبت میکند، در واقع درباره آمریکا و مشتی از حامیان خود صحبت میکند. این که جامعه بینالمللی نیست.
وی در ادامه گفت: اگر معنای جامعه بینالمللی، اکثریت جهان است، این داستانی کاملاً متفاوت است و با آنچه آمریکا آن را جامعه بینالمللی فرق دارد.مثلاً دو سال پیش، اجلاس سالانه جنبش عدم تعهد در تهران برگزار شد. اکثریت قاطع جمعیت جهان در کشورهای عضو این جنبش زندگی میکنند. این جنبش بار دیگر در تهران بر حق استفاده ایران، به عنوان یکی از امضا کنندگان معاهدهی ان پی تی، از انرژی هستهای صحه گذاشت.
چامسکی تأکید کرد: به این میگویند «جامعه بینالمللی.» این در حالی است که آمریکا و متحدانش واخورده و منزوی هستند.
وی افزود: چرا میگویم ایران باید آمریکا را تحریم کند، زیرا طی شصت سال گذشته، حتی یک روز هم نشده است که آمریکا مردم ایران را آزار یا شکنجه نکرده باشد.
چامسکی سپس به تاریخچه مداخلات آمریکا در ایران و کودتاهای آمریکایی و امثال آن قبل از انقلاب و حمایت صریح آمریکا از حمله صدام به ایران پس از انقلاب، اشاره کرد و افزود: حتی دولت آمریکا، بلافاصله پس از پایان جنگ عراق علیه ایران، مهندسان هستهای عراقی را به آمریکا دعوت کرد تا به آنان در رابطه با چگونگی تولید سلاحهای هستهای آموزش دهد. این در حالی است که در همان زمان ایران را تحت تحریمهای بیشتری قرار داد و این تحریمها بدون هیچ وقفهای تا به امروز ادامه داشته است.
آمریکا بارها فرصت حل پرونده هسته ای را رد کرده است
چامسکی افزود: در گذشته فرصتهای متعددی نیز برای حل و فصل تمام موضوعات و مشکلات موجود میان آمریکا و ایران بوجود آمد که آمریکا آنها را رد کرد. مثلاً برزیل، ترکیه و ایران به توافقی رسیدند که ایران ذخایر اورانیوم غنیسازی شده در سطح پایین خود را به خارج از این کشور منتقل کند و در ازای آن غرب، رادیو ایزوتوپهای دارویی را که ایران به آن نیاز داشت، به این کشور بدهد.
وی گفت: وقتی این توافق اعلام شد، رییس جمهور، کنگره و حتی رسانههای آمریکایی آن را به شدت و با تلخی هرچه تمام تر محکوم کردند. حتی به کشور برزیل حملات لفظی کردند.
اسرائیل رژیمی متجاوز و تهاجمی است
ایمی گودمن گفت: حال که درباره نشت اطلاعات صحبت کردید، این نکته نیز شایان ذکر است که اخیراً اسناد سازمان اطلاعاتی موساد افشا شده است که در آن به صراحت آمده است: «ایران در حال انجام فعالیتهای لازم برای تولید سلاحهای هستهای نیست.» این ارزیابی دقیقاً مخالف ادعاهای نتانیاهو در مجمع عمومی سازمان ملل و جاهای دیگر علیه برنامه هستهای ایران بود.
چامسکی گفت: جنبه جالب این قضیه، پر رویی و گستاخی اسرائیل است که خودش حدود 40 - 50 سال است سلاح های هستهای دارد و تخمین زده میشود که میان 100 الی 200 کلاهک هستهای دارد. بهعلاوه، اسرائیل رژیمی متجاوز و تهاجمی است. اسرائیل تاکنون پنج بار به لبنان یورش برده است. اسرائیل هنوز هم به اشغال غیرقانونی اراضی فلسطینیان ادامه میدهد و بارها حملات مرگبار به مناطق فلسطینی نشین، مانند جنگ تابستان گذشته علیه غزه، انجام داده است.
وی گفت: تحلیل موساد با ارزیابی سرویسهای اطلاعاتی آمریکا نیز مطابقت دارد. از اینرو، تنها دلیلی که نتانیاهو این تبلیغات را راه انداخته است این است که نمیخواهد ایران مانع حرکات اسرائیل در منطقه شود. اسرائیل که رژیمی تهاجمی و خشن است، تمایل دارد بتواند به طور کاملاً آزادانه از زور و نیروی نظامی در منطقه استفاده کند و کسی در این خصوص مانع یا مزاحم آن نشود. البته تاکتیکهای نتانیاهو تاحدی مناسبات میان وی و رییس جمهور آمریکا را مخدوش کرده است، اما مناسبات میان آمریکا و اسرائیل براساس موضوعها و مسائلِ به مراتب عمیقتری استوار شده است که با دشمنی یا بگومگوی شخصی میان این دو نفر، تغییر کند.