پخش زنده
امروز: -
رئیس کل بانک مرکزی گفت : بیش از ۲۰۰ هزار حساب در شبکه بانکی متعلق به وجوه دولت است و نظارت لازم و کافی بر آنها وجود نداشت که ساماندهی خواهد شد.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر ؛ ولی الله سیف در همایش ملی ارتقاء سلامت اداری و مبارزه با فساد گفت : مبارزه جدی با فساد نیازمند تحول در حوزه های ساختاری و بنیادین است.
وی از فناوری به عنوان فرصتی مناسب برای ورود به این عرصه یاد کرد و افزود : بانک مرکزی در صدد است با بهره گیری کامل از امکانات و فناوری ها ، تحول جدی در مبارزه با فساد را اغاز کند و به انجام برساند.
وی با تاکید بر رصد بازار غیرمتشکل پولی به صورت ویژه گفت : ساماندهی بازار غیرمتشکل پولی در دستور کار بانک مرکزی قرار دارد به طوریکه بانک مرکزی برغم چالش ها ، با پیگیری که انجام داد بخشی از این بازار را در جهت اهداف بانک ساماندهی کرد و همچنان این مسیر درحال طی شدن است.
سیف افزود : موسسات پولی با سهم 30 درصدی از بازار پول کشور بدون نظارت بانک مرکزی حضور ناخوشایندی در بازار و انجام فعالیت های سوداگرانه مثل ورود به بازار مسکن ، ارز و سکه همچنین احتکار ارزاق عمومی داشته و بازار را با تلاطم مواجه می کردند.
وی گفت : تحقق منویات مقام معظم رهبری و مطالبات ملت در برخورد جدی با فساد و مقابله با مفسدان اقتصادی و سوء استفاده کنندگان ، هماهنگی همه دستگاهها را می طلبد.
سامانه چکاوک در همه استانها فعال می شود
رئیس کل بانک مرکزی در ادامه با بیان اینکه سامانه چکاوک در همه استانها فعال می شود ، گفت : نگاه بانک مرکزی به مبارزه با فساد، راهبردی و عمده فسادها ناشی از ضعف ساختاری است.
ولی اله سیف با برشمردن سامانه های در دست راه اندازی و تدوین بانک مرکزی افزود: سامانه مدیریت الکترونیک چک یا چکاوک با هدف حذف فیزیکی چک ها در بین شعب و اعمال کنترل های قانونی بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار مراحل خود را طی می کند.
وی گفت: سامانه چکاوک تاکنون در 12 استان اغاز به کار کرده است و تا اسفند به طور سراسری در همه استانها پوشش کامل داده می شود.
سیف افزود: پورتال ارزی ابرسامانه ای بین دستگاهی شامل امور ثبت سفارشی، بازرگانی، گمرک و ارزی بانک مرکزی است که فرایند این امور بین دستگاهی را مدیریت می کند.
وی گفت: با راه اندازی این پورتال ارزی، شفاف سازی و نظارت بر واردات و صادرات فرصت هر گونه تبانی را از بین می برد.
رئیس کل بانک مرکزی؛ سامانه الکترونیکی میان قوه قضاییه و بانک مرکزی را دیگر سامانه در شرف راه اندازی برای جلوگیری از بروز فساد برشمرد و افزود: این سامانه علاوه بر ایجاد اسناد الکترونیکی، زمینه تسریع و تطبیق اسناد بین بانکی را فراهم می کند.
سیف گفت: با توجه به پیشرفت های حاصل شده در حوزه خدمت رسانی به مشتریان ؛ بانک مرکزی و قوه قضاییه درصددند نظام مناسب را برای همکاری با یکدیگر برقرار کنند.
وی از راه اندازی مرکز امنیتی تخصصی کاشف خبر داد و افزود: سامانه نظارت الکترونیکی بانک ها یا سناب نیز امکان نظارت الکترونیکی بهنگام همه شعب بر عملیات بانک ها را فراهم کرده است.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اتمام تدوین نقشه راه ده ساله این بانک در آینده نزدیک گفت: این نقشه راه با کمک مشاوران خبره و بر اساس نمونه های بین المللی تدوین و در آن زیرساخت های لازم شناسایی شده است.
سیف از جمله اهداف تهیه نقشه راه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران را تحلیل وضعیت موجود جهت انطباق با نظام های بانکی پیشرفته دنیا و بکارگیری فناوریهای نوین بانکی و نیز شناسایی ریسک های موجود برشمرد.
وجود 200 هزار حساب متعلق به وجوه دولت
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه اقدامات ما در حوزه فناوری در سه شاخه بهم پیوسته پیگیری می شود ، گفت: کار اول ما جامعیت و پیوستگی سامانه های الکترونیکی پردازش بانکی است که باید در تمام ابزارها و خدمات حاصل شود.
ولی الله سیف افزود : کار دوم نیز ساماندهی ماهیت داده ها و اطلاعات است که باید به صورت استاندارد تعریف ، پردازش و نگهداری شود و کار سوم نیز توسعه سازکارهای پردازش انبوه اطلاعات برای اطمینان از اجرای قوانین و مقررات ، کشف سریع و دقیق تخلفات و موارد مشکوک و اقدامات لازم در زمان مناسب است.
وی گفت: پیوستگی میان ساختار ، فرآیند و فناوری در بانک مرکزی در قالب سامانه هایی برنامه ریزی شده است که هر یک به صورت نظام مند و همزمان ابعاد کارکردی و مبارزه با فساد در نظام پولی را هدف گذاری می کند.
سیف با اشاره به برخی از این سامانه ها افزود: سامانه نسیم ، سامانه بانکداری متمرکز الکترونیکی بانک مرکزی است و به منظور همگامی بانک مرکزی با تحولات فناوری و پوشش وظایف ذاتی آن در قانون پولی و بانکی کشور به عنوان بانکدار دولت پیاده سازی شده است.
سیف افزود: با استفاده از امکانات این سامانه می توان تمامی عملیات مربوط به مدیریت حساب های دولتی که بنا به دلایل متعددی از جمله نبود زیرساخت در زمینه بانکداری الکترونیک و سامانه های نوین بانکداری به سایر بانک ها واگذار شده بود ، دوباره به بانک مرکزی باز می گردد.
وی گفت: بیش از 200 هزار حساب در شبکه بانکی متعلق به وجوه دولت است و نظارت لازم و کافی بر آنها وجود نداشت که ساماندهی خواهد شد.
سیف افزود: تمرکز و یکپارچگی در حساب های دولتی ، رصد و پایش دقیق منابع و مصارف دولت و براورد صحیح و بهنگام درآمدهای دولت از مزایای راه اندازی این سامانه است.
وی گفت: سامانه دیگر ، سامانه پیام رسانی مالی الکترونیک است که زیرساختی برای تمام مراودات میان بانک ها از طریق پروتکل های استاندارد مبادلات مالی
است.
سیف افزود: با استفاده از این زیرساخت تمام مراودات مالی میان بانک ها شامل اعتبارات اسنادی و ضمانت نامه ها ؛ رصد و کنترل صحت اصالت شود.
وی گفت : این سامانه از 20 آذر در سراسر کشور آغاز به فعالیت می کند.
سیف گفت : سامانه دیگر فرآیند اجرایی و پردازش فعلی چک هاست و در چهار سال گذشته حدود 26 میلیون چک برگشتی در نظام بانکی کشور داشتیم.
رئیس کل بانک مرکزی اظهار داشت : حجم عظیم چک های برگشتی ، بی اعتمادی بسیاری را میان فعالان اقتصادی و بانک ها ایجاد می کند و نیاز داشتیم راهکار مناسبی در نظر بگیریم.
رئیس کل بانک مرکزی گفت : ساختار مناسب و روش های بهینه انجام کار در زمینه تحول نگرش به داده ها و اطلاعات مد نظر ماست.
سیف افزود: نظام بانکی کشور تقریباً تمام فعالیت های خود را با تکیه بر فناوری ، مدیریت و راهبری می کند.
وی گفت: تکیه بر فناوری های جدید گرچه مزایای غیر قابل انکاری برای نظام پولی و مردم داشته اما حجم انبوهی از داده ها و اطلاعات را در پایگاه های داده مرتبط ، انباشته کرده است که باید ساماندهی شود.