ترکیه ناکام بزرگ تحولات خاورمیانه
وال استریت ژورنال نوشت سیاست های نادرست خارجی و داخلی ترکیه باعث شده است نفوذ منطقه ای این کشور به شدت کاهش یابد.
به گزارش مونیتورینگ اخبار خارجی واحد مرکزی خبر،تا چندی پیش ترکیه با رفتار دوستانه اش با رژیم های اسلام خواهی که همانند قارچ در نتیچه گسترش بهار عربی در منطقه ظهور پیدا می کردند، خود را به عنوان رهبر خاورمیانه معرفی می کرد و کشورهای عربی رجب طیب اردوغان رهبر ترکیه راتحسین می کردند.
اکنون درست زمانی که آمریکا به کمک ترکیه علیه داعش در عراق و سوریه نیاز دارد، نفوذ منطقه ای آنکارا به کمترین میزان ممکن کاهش یافته است.
سیاست های بلندپروازانه و اشتباه محاسباتی درباره انعطاف پذیری نظام سیاسی خاورمیانه باعث شد نفوذ این کشور به شدت در منطقه کاهش یابد. به نظر می رسد این روزها به جزء کردهای عراق دولت های دیگر خاورمیانه رابطه خوبی با ترکیه ندارند.
رابطه ترکیه با محورهای قدرت خاورمیانه یعنی اسرائیل و مصر به اندازه ای بد است که حتی در آنجا سفیر ندارد. پافشاری ترکیه بر تغییر حکومت در سوریه باعث شده است رابطه این کشور با ایران نیز دچار مشکل شود. دولت شیعه بغداد مراقب دسترسی ترکیه به کردستان عراق است و عربستان سعودی و دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس نیز از ترکیه به خاطر حمایت از جنبش های اخوان المسلمین ناامید شده اند.
این سایت خبری در ادامه نوشت، ترکیه به جای تبدیل شدن به رهبر خاورمیانه و نشان دادن راهی برای رسیدن این منطقه به دموکراسی و کامیابی در حال دست و پنجه نرم کردن با مشکلات بسیار منطقه است.
مقامات ترکیه اعلام کرده اند در حدود دو میلیون آواره سوری را در خاک خود پذیرفته اند که میلیاردها دلار برای آنها هزینه در بر داشته است. مقامات ترکیه معتقدند قتل عام هایی که رژیم بشار اسد رئیس جمهور سوریه انجام داده است . نیز بی میلی غربی ها برای اقدام علیه این رژیم باعث ظهور گروه تروریستی داعش شده و ترکیه را وادار کرده است بر خواسته اش مبنی بر تغییر رژیم سوریه پافشاری کند.
اما قمار پرخطر اردوغان رئیس جمهور ترکیه بر سر سقوط سریع رژیم سوریه و مقاومت اسد برای حفظ قدرت باعث شده است دولت ترکیه گزینه های بسیار محدودی برای حفظ نفوذ منطقه ای خود داشته باشد. اکنون ترکیه با آمریکا که اکنون ائتلاف جهانی برای مقابله با داعش تشکیل داده است، اختلافات بسیاری دارد.
به نوشته این سایت خبری، شکست این ماه ترکیه در کسب کرسی در شورای امنیت سازمان ملل متحدنشانه کاهش آشکار نفوذ منطقه ای آنکارا است. در حالی که ترکیه در سال 2008 با رای موافق یکصد و پنجاه و یک کشور به شورای امنیت راه یافت اما امسال تنها شصت کشور با ورود انکارا به شورای امنیت رای مثبت دادند. استفاده عربستان سعودی و مصر از نفوذ سیاسی شان تا حدود زیادی در ناکامی ترکیه برای عضویت غیر دائم در شورای امنیت بود.
علاوه بر کاهش نفوذ سیاسی ترکیه در خارج به نظر می رسد این روزها همانند گذشته دیگر دموکراسی در این کشور اجرا نمی شود. سرکوب اعتراضات مردمی در پارک گزی استانبول در سال 2013، اقدام دولت برای سانسور کردن اینترنت، و تلاش اردوغان برای جلوگیری از تحقیقات درباره فساد مالی مشاورانش باعث شده اند تا وجهه ترکیه در منطقه مخدوش شود.