به گزارش واحد مرکزی خبر، استان سمنان با مساحت ۹۷ هزار و ۴۹۱ کیلومتر مربع و جمعیت حدود ۶۵۰ هزار نفری ، هفتمین استان پهناور کشور است.
این استان با دارا بودن 500 کیلومتر راه ترانزیت دو بانده در مسیر تهران – مشهد و هزار و 80 کیلومتر راه آهن دو خطه ،در مسیر کریدور حمل ونقل بین المللی شرقی- غربی و شمال- جنوبی قرار دارد.
آنچه در اولین نگاه معرف استان سمنان در زمان فعلی است ظرفیت های معدنی به خصوص در بخش های صادراتی است به شکلی که هم اکنون رتبه اول تولیدگچ ، نمک ، سلستین و زئولیت کشور از آن استان سمنان است ، همچنین رتبه دوم تولید سولفات سدیم و رتبه سوم تولید ذغال سنگ و کرومیت کشور به همراه بیش از 2 و نیم تن ذخیره زمین شناسی وبیش از 350 میلیون تن ذخیره قطعی از مواد معدنی نوید بخش آینده ای روشن در استان بود و سرمایه گذاری در این بخش را بسیار سود آور کرده است.
احداث دو نیروگاه در استان سمنان از دستاوردهای صنعت برق پس از پیروزی انقلاب اسلامی است بخش گاز شهید باکری سمنان و شهید بسطامی شاهرود هریک به ظرفیت اسمی 324 مگاوات در مجموع 648 مگاوات قابلیت برق دارند که انرژی الکتریکی تولیدی آن ها وارد شبکه سراسری برق می شود.
در بخش صنعت امروز 27 شهرک و ناحیه صنعتی با هزار و 700 واحد صنعتی در استان مشغول به فعالیت هستند می باشند به طوری که نیروی کار عظیمی را از استان های همجوار به خود جذب کرده است و علاوه بر آن با توجه به وجود اراضی فراوان و نزدیکی به پایتخت بستر بسیار مناسبی را برای خروج صنایع حجیم از تهران فراهم کرده است.
هم اکنون در نواحی و شهرک های صنعتی استان بیش از پنجاه نوع کالا به 40کشور جهان صادر می شود واز طرف دیگر استان دارای رتبه ششم کشور از نظر تعداد جواز تاسیس واحدهای صنعتی ورتبه چهارم از نظر تعداد پروانه های بهره برداری است.
در بخش کشاورزی هم اکنون محصولات مانند پسته دامغان ، انگور شاهرود ، خربزه گرمسار و انار سمنان در کشور زبانزد است و در بخش گیاهان دارویی در مراتع با شرایط اکولوژیکی و نادرترین گونه های گیاهی در عرصه های جنگل از جمله شاخص های رشد کشاورزی در استان به شمار می آید.
استان سمنان در تولید محصولات باغی 800 ، در بخش زراعی 304 و در بخش دام و طیور 257 هزار تن تولید داشت و هم اکنون سطح کشت اراضی آبی و دیم خود را به 198هزار هکتار ارتقاء داده است.
ضمن اینکه بزرگترین باغ گردوی جهان نیز هم اکنون در شهر توریستی شهمیرزاد قرار دارد. استان سمنان در تولید داروهای دامی نیز رتبه دوم کشور را داراست.
در زمینه آموزش عالی قبل از انقلاب در استان سمنان دو مرکز علمی تا مقطع کاردانی فعالیت داشتند و این در حالیست که هم اکنون در استان 62 واحد آموزش عالی دولتی و خصوصی با بیش از 100 هزار دانشجو مشغول به فعالیت هستند که نسبت به جمعیت رتبه اول کشور را داراست ضمن اینکه دانشگاه های سمنان و شاهرود از دانشگاه های برتر کشور محسوب می شوند.
بیش از 110 باب کتابخانه ، پژوهشکده رویان ، پژوهشکده نمک ، پارک های علم و فناوری به عنوان فضای مطالعاتی در استان سمنان بعد از انقلاب فعال شدند.
هم اکنون استان سمنان با 77 درصد جمعیت شهری جایگاه سوم باسوادی کشور را داراست.
در استان سمنان براساس آمار موجود وجود مراکز درمانی و آموزشی مجهز و پیشرفته مانند بیمارستان های ولایت ، امام علی(ع) ، کوثر ، فاطمیه و امام حسین(ع) و سایر مراکز درمانی کوچک و بزرگ در شهرها و روستاهای استان وضع مطلوبی را از نظر بهداشتی و درمانی به وجود آورده است و امروز نسبت به تخت بیمارستانی به ازای هر هزار نفر 1/91 درصد و نسبت پزشک به هر یک هزار نفر 8 درصد را شامل شده است.
دستاوردهای انقلاب در خراسان جنوبی
خراسان جنوبی با بیش از 150 هزار کیلومتر مربع وسعت و 732 هزار و 192 نفر جمعیت یکی از استانهای کم برخوردار کشور است که در سالهای پس از انقلاب به برکت ارمغان امام خمینی (ره) پیشرفتهای فراوانی کرده است .
در بخش بهداشت و درمان که یکی از نیازهای اساسی مردم است پیش از انقلاب تنها یک بیمارستان آن هم در مرکز استان فعال بوده که تمامی بیماران باید در همان یک بیمارستان ویزیت و مداوا می شدند اما به برکت انقلاب و اکنون با گذشت 35 سال از انقلاب 11 بیمارستان در 11 شهرستان خراسان جنوبی و 81 خانه بهداشت در شهرها و روستاهای استان راه اندازی شده که با 4 هزار و 500 نفر پرسنل و 105 پزشک عمومی و متخصص به بیماران خدمات رسانی می کند .
همچنین اکنون به همت پزشکان متخصص بسیاری از عمل های جراحی تخصصی مانند عمل قلب باز در خود استان انجام می شود که این مهم ، بسیاری از مشکلات بیماران خراسان جنوبی در سفر به استانهای دیگر کشور برای درمان بیماری هایشان را برطرف کرده است .
در بخش علمی – فرهنگی نیز خراسان جنوبی پیشرفتهای زیادی در سالهای پس از انقلاب داشته است .
با توجه مسئولان نظام به این استان کم برخوردار در مدت 35 سال از عمر انقلاب ، تعداد مراکز آموزش عالی استان از یک مجتمع آموزش عالی با 3 رشته کارشناسی ریاضی ، شیمی و فیزیک اکنون به 2 دانشگاه دولتی در بیرجند و قاین ، 11 مرکز پیام نور ، 5 مرکز دانشگاه آزاد و چندین دانشگاه جامع علمی کاربردی و جهاد دانشگاهی و دانشگاه فرهنگیان افزایش یافته است که هم اکنون بیش از 45 هزار دانشجو در این مراکز تحصیل می کنند .
در بخش مدارس نیز از پیروزی انقلاب تا کنون 2 هزار و 363 کلاس درس در قالب 819 فضای آموزش و پرورشی ، 146 خوابگاه ،سلف و سالن و 28 فضای ورزشی ساخته و به آموزش و پرورش تحویل داده شده است که بیش از 120 هزار دانش آموز در آن تحصیل می کنند.
بخش کشاورزی هم یکی از ظرفیت های قوی خراسان جنوبی است که با وجود کویری بودن و شرایط سخت این استان ، سالانه حدود 800 هزار تن محصولات زراعی و باغی تولید می کند .
تولید این محصولات در 141 هزار هکتار زمین با استفاده از تسهیلات و یارانه های دولتی در بخش کشاورزی میسر شده و هم اکنون 37 درصد اشتغال استان در این بخش فعال است.
در بخش ارتباطات هم فراهم شدن امکانات ارتباط تلفن ثابت در یک هزار و 367 روستای استان با پوشش جمعیتی 98 درصدی ، نصب یک هزار و 530 دستگاه تلفن همگانی و شهری ، واگذاری 77 هزار و 714 خط تلفن همراه به مردم و فعالیت بیش از 100 دفتر پست بانک در شهرها و روستاهای مختلف خراسان جنوبی همگی از دستاوردهای انقلاب پر برکت اسلامی است .
و اما در بخش راههای استان هم آسفالت شدن 16 هزار و 140 کیلومتر بزگراه ، راه اصلی ، فرعی و روستایی و 2 بانده شدن 445 کیلومتر از بزرگراه های خراسان جنوبی نشان از پیشرفتهای این استان در بخش راه و شهرسازی دارد.
دستاوردهای انقلاب اسلامی در آذربایجان شرقی
آذربایجان شرقی بزرگترین کانون صنعت ، اقتصاد ، تولید و کار آفرینی در شمالغرب کشور است.
شتاب توسعه و عمران و آبادانی این استان الگویی برای استان های دیگر است.
در غرب شهر صنعتی تبریز ، هزاران طرح کوچک و بزرگ تولیدی با صدها هزار کارگر و مهندس وجود دارد و علاوه بر استقرار بخشی از صنایع سنگین کشور همچون مجموعه های عظیم صنعتی تراکتورسازی ، موتورسازان ، کامیونت سازی ، ماشین سازی ، ایدم ، موتوژن ، چرخشگر ، پمپ ایران ، پمپ توربین ، ایران وانت در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی این منطقه صنعتی به محل استقرار صنایع نفتی تبدیل شده است و علاوه بر احداث پالایشگاه بزرگ تبریز، مجموعه عظیم پتروشیمی تبریز و اخیرا نیز مجتمع بنزین سازی تبریز بعنوان یکی از مدرنترین مجتمع های بنزین سازی خاورمیانه احداث شده است که تابستان امسال افتتاح شد .
رئیس پالایشگاه تبریز می گوید :از این پس تبریز را فقط با صنایع سنگین نخواهند شناخت و این شهر صنعتی به یک شهر مهم نفتی کشور تبدیل شده است که حتی توان صادرات فرآورده های نفتی به کشورهای همسایه را دارد .
آقای نژاد سلیم می افزاید : پالایشگاه تبریز در زمینی به مساحت 200 هکتار احداث شده است و هم اکنون روزانه 110 هزار بشکه نفت تولید می کند و علاوه بر تامین سوخت مناطق شمالغرب کشور، بخشی از تولیدات آن نیز با استفاده از صدها نفتکش در مناطق صعب العبور شمال غرب نیز توزیع روزانه می شود.
وی می گوید : خوراک پالایشگاه تبریز از مناطق نفت خیز جنوب و بوسیله خطوط لوله تامین می شود و طبق طرح مدون ملی احداث دومین پالایشگاه تبریز با نام استاد شهریار در فهرست برنامه های اولویت دار وزارت نفت قرار گرفته است .
به گفته آقای نژاد سلیم ، از 6 سال پیش عملیات احداث پروژه بزرگ بنزین سازی تبریز در جوار پالایشگاه تبریز آغاز شده است که دارای سه واحد تولیدی گوگرد زدایی از نفت سفید ، سی سی آر و استحصال بنزن است که با تولید بنزن بخشی از خوراک مجتمع پتروشیمی تبریز تامین خواهد شد و علاوه بر آن تولید بنزین یورو 4 مطابق استانداردهای روز اروپا در تبریز آغاز می شود .
وی می افزاید : کل هزینه احداث مجتمع بنزین سازی تبریز بیش از 250 میلیون یورو بود که خوشبختانه در طول این چند سال تامین و تزریق اعتبار شد و با افتتاح این پروژه 800 نفر جذب کار می شوند.
معاون برنامه ریزی استانداری آذربایجان شرقی هم می گوید : آذربایجان شرقی در تولیدات کشاورزی و صنعتی پیشرو است و در زمینه صادرات غیرنفتی نیز 15درصد مجموع صادرات غیرنفتی کشور از این استان صورت می گیرد و علاوه بر آن آذربایجان شرقی در همکاری های بین المللی گوی سبقت را از دیگر استانهای کشور ربوده است و این استان به عنوان استان معین در توسعه همکاری های همه جانبه جمهوری اسلامی ایران با کشورهای آسیای میانه و قفقاز و ترکیه انتخاب شده است .
آقای مسجدی می افزاید : با توجه به توانمندی های بالقوه و بالفعل استان آذربایجان شرقی در حوزه صنعت و استقرار مراکز آموزش عالی مادر ، صدور خدمات فنی و مهندسی به کشورهای همسایه نیز آغاز شده است و هم اکنون صدها جوان تحصیل کرده و مهندس در رشته های مختلف صنعتی عمران و ساختمان در کشورهای آسیای میانه و قفقاز ، ترکیه و حتی کشورهای آمریکای لاتین به کار و تلاش مشغول هستند .
وی می گوید : خوشبختانه آذربایجان شرقی با داشتن 8723 واحد کوچک و بزرگ تولیدی و صنعتی، از نظر تعداد واحدهای صنعتی فعال در31 استان کشور مقام اول را به خود اختصاص داده است و هم اکنون آذربایجان شرقی به قطب تولید فولاد کشور تبدیل شده و بیشترین سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنایع فولادی کشور در این استان است در حالیکه قبل از انقلاب هیچ واحد فولادی در این استان راه اندازی نشده بود.
رئیس سازمان صنعت ، معدن و تجارت آذربایجان شرقی نیز می گوید : هم اکنون 20 درصد محصولات فولادی کشور در این استان تولید می شود و خوشبختانه در برنامه چهارم توسعه مصرف سرانه فولاد 6 درصد پیش بینی شده بود که با توسعه و شکوفایی صنعت فولاد و افزایش تولید محصولات فولادی مصرف سرانه آن به 9 درصد رسیده است .
آقای عظمایی می افزاید : در سالهای اخیر این استان به مهمترین مقصد سرمایه گذاری سرمایه گذاران بخش فولاد کشور تبدیل شده است بطوریکه در تولید فولاد ، نورد گرم و تولید شمش و مقاطع آن رتبه ممتاز کشوری را بدست آورده است .
به گفته وی تاکنون بیش از 70 هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری بخش خصوصی در صنایع فولاد استان را شاهد بودیم که منجر به اشتغال مستقیم و غیر مستقیم حدود 10 هزار نفر شده است و با راه اندازی صنایع جدید فولادی تا پنج سال آینده ، بیش از پنج هزار نفر نیز مشغول بکار خواهند شد.
مدیر عامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی نیز می گوید :یکی از طرح های بزرگ ملی در حوزه آب رسانی در این استان ، انتقال آب زرینه رود به کلانشهر تبریز به طول 180 کیلومتر و با صرف هزینه ای یک میلیارد دلاری است که بزرگترین طرح آبرسانی شهری خاورمیانه است و تا 50 سال آینده آب شرب و صنعتی جمعیت2 میلیون نفری تبریز و 8723 واحد صنعتی آن را تامین خواهد کرد و علاوه بر آن خط دوم آب رسانی به تبریز نیز با فاینانس خارجی به موازات خطوط قبلی آغاز شده است .
آقای هاشمی می افزاید : بعد از پیروزی انقلاب اسلامی 143 سد بزرگ و کوچک در آذربایجان شرقی با بیش از یک هزار میلیارد تومان اعتبار احداث و آذربایجان شرقی به بزرگترین استان کشورمان بعد از خوزستان در سدسازی تبدیل شده است.
مدیر عامل شرکت شهرکهای صنعتی استان نیز می گوید:بعد از پیروزی انقلاب اسلامی 42شهرک و ناحیه صنعتی در گوشه و کنار این استان با سرمایه گذاری بخش خصوصی احداث شده است و بعد از انقلاب با استقرار واحدهای بزرگ صنایع غذایی و شیرینی و شکلات در این شهرکهای صنعتی ،آذربایجان شرقی به بزرگترین تولید کننده صنایع غذایی و شیرینی و شکلات کشور تبدیل شد طوری که هم اکنون 48 درصد شیرینی و شکلات کشور در این استان تولید می شود.
آقای عسگری می افزاید : هم اکنون احداث بزرگترین شهرک صنعتی خاورمیانه با 10 هزار هکتار وسعت در شرق دریاچه ارومیه آغاز شده است و امیدواریم با احداث و راه اندازی واحدهای تولیدی و صنعتی شاهد پویایی اقتصادی در آذربایجان شرقی باشیم.
مدیرعامل منطقه آزاد تجاری – صنعتی ارس نیز می گوید : بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بزرگترین منطقه تجاری – صنعتی کشور موسوم به ارس با 9700هکتار در جوار کشورهای آسیای میانه و قفقاز شکل گرفت و هم اکنون سرمایه گذاری خارجی و احداث واحدهای مشترک صنعتی بین تجار ایرانی و خارجی نیز آغاز شده است .
آقای عرب باغی می افزاید : هم اکنون علاوه بر تاسیس پردیس های بین المللی دانشگاه های مهم و مادر کشور از جمله دانشگاه تهران،تبریز و علوم پزشکی، استقرار صنایع سبک و سنگین نیز در این منطقه آغاز شده است و با اتمام بزرگراه مرند –جلفا و همچنین تجهیز و فعال کردن گمرکات مرزی جلفا و نوردوز، مبادله کالا و خدمات بین تجار محلی و کشورهای آسیای میانه و قفقاز دو چندان شده است.
مجری کل زیربناهای حمل و نقل کشور در استان آذربایجان شرقی نیز می گوید : یکی از مهمترین طرح های مواصلاتی جمهوری اسلامی ایران آزاد راه تهران – تبریز به طول بیش از 600 کیلومتر است که برای احداث آن بیش از یک هزار میلیارد تومان هزینه صرف شده است و در تلاش هستیم آزاد راه بین المللی تهران – تبریز را با اجرای بزرگراه تهران – تبریز – ارمنستان ، تبریز – باکو ، تبریز – بازرگان – ترکیه به کشورهای آسیای میانه و قفقاز و ترکیه وصل کنیم.
آقای محمدزاده می افزاید : هفته گذشته با همکاری استانداریهای آذربایجان شرقی و غربی و سرمایه گذاری بخش خصوصی و شرکتهای چینی موافقت نامه احداث بزرگراه تبریز-بازرگان به طول 300 کیلومتر و اتصال آن به بزرگراه های ترکیه و اروپا صورت گرفت که با اجرای این طرح بزرگ ملی شاهد افزایش تبادلات اقتصادی و همچنین رفت و آمد گردشگران داخلی و خارجی خواهیم بود.
مدیرعامل مجتمع پتروشیمی تبریز نیز می گوید : بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ساخت بزرگترین مجتمع پتروشیمی شمال غرب کشور در شهر صنعتی تبریز و در جوار پالایشگاه این شهر در سال 1368آغاز و این مجتمع در 400 هکتار زمین با چند واحد بزرگ الفین ، پلی اتیلن و پلی استیلن راه اندازی شد و هم اکنون بیش از 10 هزار نفر به طور مستقیم و غیرمستقیم در واحدهای مجتمع پتروشیمی تبریز مشغول هستند و دولت برای راه اندازی این مجتمع پتروشیمی تبریز یک میلیارد و 138 میلیون دلار و6 هزار و 334 میلیارد ریال هزینه کرد .
آقای صدری می افزاید : صادرات یک هزار تن محصولات پتروشیمی تبریز به طور ماهانه به کشورهای جهان از دستاوردهای توسعه صنایع نفتی و پتروشیمی کشورمان است و با انتقال خط اتیلن غرب به تبریز ، توسعه این مجتمع وارد مراحل جدیدی خواهد شد .
رئیس دانشگاه صنعتی سهند تبریز نیز می گوید : این دانشگاه در زمینی به وسعت 410 هکتار برای پردیس و 1100 هکتار برای تاسیس شهرک تحقیقاتی در 35 کیلومتری جنوب غربی شهر دانشگاهی تبریز احداث شده است و هم اکنون با 8 دانشکده تخصصی و فنی و مهندسی و 9 مرکز تحقیقاتی و پژوهشی و مرکز نوین آموزشهای الکترونیکی در بیش از 104 رشته و گرایش بویژه در 92 مقطع تحصیلات تکمیلی به فعالیت خود ادامه می دهد و تحقیقات بنیادی در حوزه های نفت ، گاز ، مواد پلیمری ، انرژی های نو، محیط زیست ، نانو فناوری ، مواد پیشرفته و فرآوری معدن و مرکز تحقیقات زلزله در دستور کار صدها پژوهشگر و هیئت علمی تمام وقت قرار گرفته است .
آقای چناقلو می افزاید : دانشگاه صنعتی سهند تبریز با راه اندازی مراکز تحقیقاتی و پژوهشی شامل پژوهشگاه های مواد پلیمری ، نفت و گاز ، مهندسی محیط زیست ، آب و توسعه پایدار ، علوم و فناورهای نوین و مراکز تحقیقاتی تراکتور و کاتالیست ، انرژیهای نو ، هیدرومتئولوژی ، مواد و نانو و فناوریهای نوین تاکنون بیش از یک هزار طرح ملی و محلی را با استفاده از نیروهای متخصص و آموزش دیده به اجرا درآورده که آثار و برکات آن در همه استانهای کشور مشهود است .
هم اکنون برخی از مهندسان و مدیران مراکز مهم ، فنی و پژوهشی استانهای آذربایجان شرق ، غربی ، زنجان ، اردبیل ، کردستان و گیلان را دانش آموختگان این دانشگاه تشکیل می دهند و علاوه بر آن دانش آموختگان این دانشگاه در مراکز علمی و پژوهشی کشورهای توسعه یافته نیز مشغول بکار هستند و تعدادی از دانش آموختگان نیز در مراکز تکنولوژی و واحدهای تولیدی و صنعتی فعالیت می کنند.
آقای حق پرست رئیس سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی نیز می گوید : تاکنون1850 اثر تاریخی با ارزش این استان در فهرست آثار تاریخی کشور به ثبت ملی رسیده است و در همین راستا بازار تبریز نیز به عنوان بزرگترین سازه آجری به هم پیوسته دنیا با 7700 هزار حجره و مغازه سنگی پس از مرمت و بازسازی در فهرست جهانی یونسکو قرار گرفت و به همراه کلیساهای آذربایجان، در جذب گردشگران بین المللی به ویژه در 3 سال اخیر بسیار تاثیرگذار بوده است .
در حوزه عمران روستایی نیز استان آذربایجان شرقی پیشتاز بوده است و به گفته مدیرکل سابق امور روستایی استانداری آذربایجان شرقی ، با تشکیل 1073 دهیاری و تشکیل صندوق بیمه روستایی و کشاورزی صدها هزار نفر تحت پوشش آن قرار گرفته اند و علاوه بر آن تا نیمه اول امسال بیش از 92 هزار خانه روستایی در استان نوسازی و مقاوم سازی شده و هزار و 68خانه بهداشت احداث شده است و بیش از2 هزار و 480روستای استان دارای دفاتر تلفن و 74 درصد خانواده ها نیز از مزایای گاز طبیعی و تمام روستاهای بزرگ نیز از دفاتر پیشخوان دولت برخوردار شدند .
آقای اصغری می افزاید : بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی ، 97 درصد جمعیت روستایی آذربایجان شرقی به آب شرب سالم مصرفی دسترسی پیدا کردند و علاوه بر آن تعداد انشعابات شهری و روستایی از یک میلیون و 160 هزار انشعاب فراتر رفته است در حالیکه قبل از انقلاب هیچ شهر و روستایی در آذربایجان شرقی انشعاب گاز نداشت.
وی با اشاره به مهم ترین طرحهای روستایی می گوید : مساحت اماکن ورزشی روستاهای استان به صورت روباز و سرپوشیده از 580 متر مربع فراتر رفته و در نوع خود در کشور بسیار قابل ملاحظه است و منجر به توسعه زیرساخت های روستایی و حتی مهاجرت معکوس در روستاهای استان شده است .
آقای اصغری طول راه های روستایی احداث شده استان بعد از پیروزی انقلاب را 10 هزار و66 کیلومتر برمی شمرد و می گوید : حدود 4578کیلومتر این راه ها به صورت آسفالت ، 1696کیلومتر به صورت شوسه و 3786 کیلومتر به صورت جاده قابل دسترسی است.
مدیر عامل گروه صنعتی تراکتورسازی ایران نیز می گوید : فقط در سال 1391 ، 6401 دستگاه انواع تراکتور به 30 کشور جهان صادر شد و ارزش این تعداد صادرات حدود یک هزار و 500 میلیارد ریال بود که در مقایسه با سال 90 ، از افزایش 47 درصدی برخوردار است .
آقای ابراهیمی می افزاید : از صادرات گروه تراکتورسازی ایران 3031 دستگاه از تبریز ، 2772 تراکتور از کردستان و 654 دستگاه از تراکتورسازی ارومیه به کشورهای خارج صادر شد.
وی در مورد نوع تراکتورهای صادراتی نیز می گوید : تراکتورهای 285 تک دیفرانسیل ، 240 تک دیفرانسیل ، 285 دو دیفرانسیل به ترتیب با 5 هزار دستگاه ، 654 دستگاه و 503 دستگاه بیشترین حجم صادرات را به خود اختصاص داده است .
مدیر عامل گروه صنعتی تراکتورسازی ایران مقصد تولیدات تراکتورسازی ایران را به 30 کشور در 5 قاره جهان اعلام می کند و می گوید : طی سال 91 بیشترین صادرات تراکتور ایران به ترتیب به کشورهای عراق ، افغانستان ، تاجیکستان ، سودان ، ونزوئلا ، بولیوی ، اوگاندا ، آذربایجان ، کنگو و شاخ آفریقا بود .
آقای ابراهیمی می افزاید : علت استقبال مهندسان و کشاورزان از محصولات متنوع تراکتورسازی ایران مرغوبیت ، کیفیت و راندمان بالای تولید بوده بطوریکه هم اکنون سطح تولید و فروش تراکتورسازی ایران مطابق استانداردهای روز اروپا بوده و محصولات کارخانجات تراکتورسازی داخلی با تراکتورهای اروپایی و آمریکایی رقابت می کنند .
به گفته وی ، خودکفایی بدست آمده در عرصه تولید و موفقیت هایی که محققان و متخصصان در عرضه های مختلف بدست آورده اند نشان از پتانسیل بالقوه این مجموعه عظیم صنعتی کشور دارد .
شهردار سابق تبریز نیز می گوید : جذب 6 هزار میلیارد تومان سرمایه برای اجرای صدها پروژه کوچک و بزرگ در تبریز به الگویی برای سایر کلانشهرهای کشور تبدیل شد بطوریکه شیوه نامه جذب سرمایه های سرمایه گذاران داخلی و خارجی تدوین شده در شهرداری تبریز ، مورد توجه همه شهرداران قرار گرفت و ما معتقدیم برای اداره کلانشهرهای ایران راهی جزجذب استفاده از سرمایه های داخلی و خارجی نداریم .
آقای نوین می افزاید : تا پایان سال 91 ، تبریز رتبه اول را در جذب سرمایه خارجی و داخلی کلانشهرهای کشور داشت و پس از تبریز ، مشهد ، تهران ، کرمان ، ارومیه ، اصفهان ، بندرعباس ، کرج ، شیراز و رشت در رتبه های بعدی جذب سرمایه گذاریهای داخلی و خارجی قرار دارد .
راه اندازی کارخانه های مهمی چون ایران خودروی تبریز ، کاغذسازی مراغه و کربنات سدیم مراغه ، دانشگاه مراغه ، بناب ، مرند و اهر و صدها واحد دانشگاهی پیام نور و آزاد اسلامی ، تبدیل فرودگاه محلی تبریز به بین المللی و ایجاد امکانات و تجهیزات فرودگاهی ، راه اندازی فرودگاه مراغه ، احداث بخشی از مترو کلانشهر تبریز ، راه اندازی بزرگترین بیمارستان خصوصی کشور با 400 تخت و مجهز به آخرین تجهیزات بیمارستانی روز اروپا ، تبدیل به مرکز تخصصی قلب و عروق کشور ، احداث دومین ورزشگاه بزرگ 70 هزار نفری یادگار امام تبریز و رونق گرفتن و احداث صدها واحد صنایع غذایی و شیرینی و شکلات که 48 درصد تولید این محصول را در کشور تولید می کنند از دستاوردهای بزرگ انقلاب شکوهمند اسلامی در استان آذربایجان شرقی است.