پخش زنده
امروز: -
انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ با حضور آگاهانه مردم و هدایت و حمایت هوشمندانه بنیانگذار کبیر انقلاب حضرت امام خمینی ( ره ) تاکنون دستاوردهای کم نظیر و گاهی بی نظیری برای ایرانیان و مردم مناطق مختلف آن داشته است.
به گزارش واحد مرکزی خبر، با فرو پاشی بنیان رژیم طاغوت در سال ۵۷ و استقرار نظام جمهوری اسلامی امید به رفع محرومیت در سراسر کشور جوانه زد و استان بوشهر نیز احیای شکوه و تمدن گذشته خود را در پرتو استقرار این نظام الهی به انتظار نشست.
استان 23 هزار کیلومتر مربعی بوشهر با بیش از یک میلیون و329 هزار نفر جمعیت در سالهای پس از انقلاب شاهد تحولات شگرفی بوده است تحولاتی که این استان را جایگاهی ویژه در کشور بخشیده است.
سفر مقام معظم رهبری به استان در بهمن 1370 نقطه عطف و سرآغاز حرکتی بزرگ در توسعه همه جانبه استان به شمار می رود که بارز ترین آن شکل گیری یک نهضت علمی در قالب تاسیس دانشگاه خلیج فارس است.
صدور بیش از 90درصد نفت کشور از خارک ، وجود بیش از 700 کیلومتر مرز آبی با خلیج فارس ، قدیمی ترین بندر تجاری کشور ، اهمیت بوشهر از نظر حفاظت از مرزهای دریایی و هوایی کشور، وجود پارس جنوبی بزرگ ترین میدان مستقل گازی جهان، نقش فازهای بهره برداری شده این میدان در تامین گاز کشور تامین خوراک پتروشیمی ها و صادرات محصولات آن ها به خارج از کشور، وجود مهم ترین منطقه نفتی فلات قاره کشور، وجود پالایشگاه گاز فجر جم تامین کننده 30 درصد گاز کشور، وجود 11 واحد پتروشیمی، نیروگاه اتمی، رتبه نخست گمرک های استان در صادرات غیر نفتی، داشتن رتبه نخست تولید گوجه فرنگی خارج از فصل در کشور، رتبه نخست تولید میگوی پرورشی کشور، تولید 60 درصد میگوی دریایی کشور، برداشت سالانه 150 هزار تن خرما و داشتن تنوع زیستی و وجود مناطق حفاظت شده از جمله توانمندی های استان بوشهر است که این استان را در زمره استان های استراتژیک قرار داده است.
با اجرای برنامه های توسعه اقتصادی بویژه با شکل گیری منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با هدف بهره برداری از ذخایر گازی پارس جنوبی و حجم عظیم سرمایه گذاری های ملی در این منطقه در قالب ایجاد واحد های متعدد پالایشگاهی و پتروشیمی توسعه استان شتابی دو چندان را تجربه کرد و استان را به عنوان قطب انرژی کشور مطرح کرد.
انرژی در این استان به 2دلیل دارای اهمیت است نیاز بخش تولید و صنعت و صدور انرژی منطقه گازی این در حالی است که دسترسی آسان به گاز و امکان بهره گیری از مزیت حمل و نقل دریایی از طریق آبهای بین المللی استقرار طرح ها و فعالیت های سرمایه گذاری بویژه صنایع انرژی بر و صنایع پایین دستی نفت گاز و پتروشیمی استان را از توجیه اقتصادی بالایی برخوردار کرده است.
ایران در سال 2002 بهره برداری از این مخزن بزرگ گازی را آغاز کرد و برای بهره برداری از بزرگترین مخزن گازی دنیا که حدود 8 درصد گاز جهان را در خود ذخیره کرده است 24 فاز گازی و 25 مجتمع پتروشیمی در عسلویه مستقر شد که تا کنوت 10 فاز و 9 مجتمع پتروشیمی در مدار تولید قرار گرفته است.
هر فاز پالایشگاهی روزانه 25 میلیون متر مکعب گاز 400 تن گوگرد، 40 هزار بشکه میعانات گازی و سالانه یک میلیون تن اتان و یک میلیون تن گاز مایع تولید می کند. در حال حاضر شتاب در روند توسعه فازهای پارس جنوبی مورد تاکید قرار گرفته است فازهای12- 15 -16-17 و 18 پارس جنوبی به عنوان اولویت دار ترین فازهای در حال توسعه هستند و توسعه فازهای 19 -14- 21تا 23 نیز بعد از فازهای یاد شده به صورت جدی پیگیری می شود.
تا سال 57 شاخص های توسعه در بخش های مختلف از جمله آموزشی قادر به پاسخگویی نیازهای استان نبوده است.
جمعیت استان بوشهر در سال 57 بالغ بر 347 هزار نفر بوده و متوسط نرخ با سوادی در این سال 8/28 درصد بوده است برنامه های توسعه آموزش در استان فقط به صورت آموزش عمومی بوده و به دلیل عدم وجود مدارس کافی در مقطع دبیرستان دانش اموزان برای ادامه تحصیل ناچار به مهاجرت به سایر استان ها بوده و یا از تحصیل باز می ماندند.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی برنامه های توسعه آموزش و پرورش در استان مد نظر قرار گرفت و اکنون بعد از گذشت 35 سال آموزش و پرورش به دستاوردهای بزرگی در جهت ارتقا سطح علم و دانش و تربیت فرزندان این مرز و بوم دست یافته است.
کسب رتبه سوم کشوری در میزان باسوادی و مقام دوم استان باسواد کشور در بخش روستایی، کسب رتبه دوم کشور در هوشمند سازی مدارس، تاسیس دانشگاه فرهنگیان و توسعه مدارس در مقاطع مختلف تحصیلی ، بهره گیری مستمر از مشاور مذهبی در مدارس ، اجرای طرح یک نوبته کردن مدارس که در حال حاضر 85 در صد مدارس استان در نوبت صبح دایر هستند ، ارتقا جایگاه استان در آزمون سراسری به رتبه 17 کشوری ، تاسیس 32 مدرسه تخصصی قرآن در مقطع ابتدایی ، عضویت 32 هزار دانش اموز در نهضت ملی حفظ قرآن کریم و بسیاری دیگر که نشانگر تلاش مسئولان در جهت ارتقا سطح کمی و کیفی آموزش در استان است.
مقایسه شاخص های توسعه امکانات و تجهیزات در بخش بهداشت و درمان قبل و بعد از انقلاب بیانگر وضعیت نامناسب شاخص ها قبل از پیروزی انقلاب است در این زمان در استان 2 بیمارستان ،83 تخت فعال، 31 درمانگاه ، 7 خانه بهداشت ،60 پزشک عمومی که اکثرا خارجی بودند ، 15 پزشک متخصص و تنها تعداد انگشت شماری دندانپزشک و داروساز وجود داشت و 10 داروخانه نیز در استان فعالیت داشت.
بعد از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی تلاشی مضاعف برای ارتقا جایگاه سلامت و بهداشت در استان آغاز شد در حال حاضر تعداد بیمارستان ها به 13 ، درمانگاه 18،تخت های فعال هزار و 30 ، پزشکان عمومی 453، متخصص 292 ، فوق تخصص 23، دندانپزشک 175 و داروساز به 89 رسیده است تعداد داروخانه ها نیز به 82 داروخانه افزایش یافته است؛ این در حالی است که در حال حاضر تجهیزاتی از قبیل پرتو نگاری توانبخشی ام آر ای سی تی اسکن اسکن هسته ای اندوسکوپی آنژیوگرافی و از این دست در بیمارستان ها ی استان موجود است و به مردم خدمات ارائه می دهند که تا قبل از انقلاب بیمارستان های استان از تجهیزات پیشرفته محروم بودند.
هر چند بندر بوشهر دارای قدمت تاریخی و سابقه پنج هزار ساله است اما در دوران سالهای قبل از انقلاب رونق که در خور این بندر باشد نداشته است در بخش بازرگانی خارجی مجموع ارزش واردات استان 5 میلیون دلار و ارزش صادرات یکصد هزار دلار بوده است این مبادلات نیز اکثرا ازطریق بندر بوشهر صورت می گرفته و سایر بنادر از حداقل زیر ساخت های لازم بی بهره بوده اند.
استان بوشهر 11 بندر فعال دارد که در سالهای بعد از انقلاب از رونقی روز افزون برخوردار شده اند در جدید ترین آمار که مربوط به 9 ماه گذشته است 74 میلیون و 748 هزار تن کالا در بنادر استان تخلیه و بارگیری شده است که از این میزان 7 میلیون و 269 هزار تن مربوط به تخلیه و بارگیری کالاهای غیر نفتی است همچنین در این مدت 4 میلیون و 81 هزار تن کالا نیز از 11 بندر فعال استان به خارج از کشور صادر شده است.
در حال حاضر بندر بوشهر رتبه سوم واردات برنج در بین بنادر کشور –رشد 4 برابری عملکرد کانتینری ورتبه نخست صادرات به کشور های خلیج فارس را در کارنامه خود دارد.
همچنین بندر بوشهر با بیش از 30 خط کشتیرانی فعال در امور کانتینربری داخلی و خارجی ارتباط دارد.
وزارت صنعت معدن تجارت حاصل ادغام 2 وزارتخانه بازرگانی و صنایع معادن سابق است که در سال 1390 اتفاق افتاد و به تبع این ادغام سازمان صنعت معدن و تجارت استان بوشهر نیز در این سال ایجاد گردید تا قبل از انقلاب تعداد واحد های تولیدی 17واحد با سرمایه گذاری یک میلیارد ریال و اشتغال هزار و 363 بوده که این میزان تا امسال به 711 واحد با سرمایه گذاری 93055 میلیارد ریال و اشتغال 26 هزار نفر افزایش یافته است.
در بخش معدن نیز در قبل از انقلاب 6 معدن فعال با سرمایه گذاری 45 میلیون ریال و اشتغال 60 نفر وجود داشته که تا سال 92 این میزان به 135 معدن با سرمایه گذاری 345 میلیارد ریال و اشتغال هزار و 104 نفر رسیده است.
در حال حاضر در حوزه تجارت خارجی ارزش صادرات استان 11472 میلیون دلار و وزن صادرات 15 هزار و 680 هزار تن است در حوزه بازرگانی داخلی نیز در 2 سطح عملیاتی تامین و توزیع کالا و برپایی نمایشگاه ها اقدامات موثری صورت گرفته است.
در بخش اصناف نیز اصناف استان با 29 هزار و 805 واحد صنفی نقش مهم و اساسی در اجرای برنامه های ملی و استانی داشته اند.
در سال 1357 همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی تنها 2 مرکز مخابراتی آنالوگ در شهر بوشهر و برازجان با ظرفیت منصوبه تلفن ثابت حدود 6 هزار و 500 شماره وجود داشته ، در حال حاضر این تعداد به بیش از 350 هزار شماره افزایش پیدا کرده است .
تعداد مشترکین ثابت در زمان پیروزی انقلاب اسلامی5 هزار و 800 مشترک و در حال حاضر این تعداد به بیش از 29 هزار مشترک رسیده است .
ضریب نفوذ تلفن ثابت از 1/39 درصد به 28 ممیز 2 درصد ارتقاء یافته است در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی فقط 6 روستا آن هم از طریق باجه های مخابراتی دارای ارتباط تلفنی بوده اند حال اینکه هم اکنون 564 روستا از 624 روستای موجود در استان از تلفن ثابت در خانه هایشان بهره مند هستند .
همچنین تعداد تلفن همگانی در شهرها و روستاهای استان از 25 دستگاه به 2 هزار و 453 دستگاه افزایش یافته است.
در بهمن 1357 تعداد 6 ایستگاه مایکروویو در سطح استان موجود و در حال حاضر بیش از 300 ایستگاه مایکروویو در سطح استان فعال اند .
با پیشرفت روز افزون تکنولوژی در سطح جهان و در پی آن روند صعودی پیشرفت تکنولوژی در کشور و با همت متخصصان و کارشناسان حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات در بخش های تلفن همراه و انتقال دیتا خدمات موثری ارائه گردیده است که بخشی از آن به شرح ذیل است .
ظرفیت تلفن همراه در حال حاضر 900 هزار شماره بوده که از این تعداد 86 هزار شماره به متقاضیان در استان واگذار گردیده است .
در حال حاضر تعداد 82 مرکز دیتا در شهرها و روستاهای استان راه اندازی و 525 مدرسه و همچنین 302 پایگاه بسیج به اینترنت متصل گشته و کلیه دانشگاه ها و نیز 104 مرکز بهداشت از خدمات اینترنت برخوردار است .
کلیه شعب بانک ها به اینترنت متصل و از طریق بانکداری الکترونیکی مشغول خدمت رسانی به مشتریان خود هستند ، 81 دفتر خدمات ارتباطی در شهرها و 214 دفتر خدمات ارتباطی روستایی در کل استان خدمات تلفن ثابت ، همراه و دیتا را به متقاضیان ارائه می نماید .
همچنین در سال های پس از انقلاب اسلامی شاهد اجرای بیش از 2700 کیلومتر فیبر نوری در مسیرهای اصلی و فرعی و دریایی استان و همچنین در شهرها و روستاها شاهد بوده ایم .
در بخش کشاورزی باید گفت تا سال 57 تنها 140 هزار هکتار از اراضی به زیر کشت می رفته البته با امکانات ابتدایی و سنتی و میزان تولیدات اعم از زراعی و باغی بالغ بر 74 هزار تن بوده است بخش شیلات نیز محدود به صیادی به شیوه سنتی بوده است در آن زمان 815 شناور صیادی با 3 هزار و 300 صیاد در استان سالانه 6 هزار و 500 تن آبزی صید می کردند این بخش فاقد هر گونه صنایع تبدیلی و فراوری بوده است.
بعد از انقلاب بخش کشاورزی به عنوان تامین کننده امنیت غذایی کشور جایگاه اصلی خود را باز یافته است و کشاورزان با بهره گیری از امکانات و تجهیزات مختلف با عزت و افتخار مشغول به فعالیت در این بخش هستند در حال حاضر بیش از 300 هزار نفر در بخش کشاورزی فعالیت می کنند و حدود 11/11 درصد از اشتغال استان را به خود اختصاص داده اند.
کسب رتبه اول تولید گوجه فرنگی خارج از فصل -آلوئه ورا - کنار پیوندی –تولید نشا گوجه فرنگی با دستگاه های تمام اتوماتیک وتولید بذر کنجد در کشور به استان بوشهر تعلق دارد کسب رتبه اول صنایع بسته بندی خرما در کشور و رتبه دوم سطح زیر کشت و تولید خرما در کشور نیز در اختیار استان بوشهر قرار دارد.
در بخش آبزیان نیز کسب رتبه اول تولید میگوی پرورشی در کشور به استان بوشهر تعلق دارد در حال حاضر 2 هزار و 130 شناور صیادی با 12 هزار صیاد سالانه حدود 600 تن صید سالیانه دارند به طوریکه مصرف سرانه آبزیان از 8 کیلو گرم قبل از انقلاب به 18 کیلو گرم رسیده است، علاوه بر این در بخش ساخت مجتمع های پرورش میگو و ساخت بنادر صیادی نیز اقدامات مهمی صورت گرفته است که از آنها می توان به احداث مجتمع پرورش میگوی رود حله و شیف و همچنین ساخت بنادر صیادی بوشهر –دیر و عامری اشاره کرد.
در بخش صنایع تبدیلی و فرآوری نیز اقدامات مهمی صورت گرفته و در حال حاضر کارخانجات کنسرو سازی –یخسازی –تولید غذای میگو –کارخانجات شناور سازی و تور بافی در استان فعالند که تا قبل از انقلاب وجود نداشتند.
تا قبل از انقلاب طول راه های استان 10 هزار و 40 کیلومتر بوده که صرفا 130 کیلومتر راه اصلی و مابقی شامل راه های فرعی روستایی بوده است در این مقطع تراکم راه های استان در یکصد کیلومتر مربع برابر با 2/5 بوده است.
در حال حاضر در استان 4 هزار و 280 کیلومتر راه وجود دارد که 532کیلومتر آن راه اصلی -922 کیلومتر راه فرعی و 2 هزار و 215 کیلومتر راه روستایی است 610 کیلومتر بزرگراه نیز در استان ساخته شده و برای تسهیل در عبور و مرور 13 هزار و 657 پل و 12 تونل در استان ساخته شده است.
احداث جاده اصلی بوشهر به بندر ریگ به طول 88 کیلومتر –احداث بزرگراه امام علی (ع) به عنوان راه دسترسی دوم مرکز استان –احداث و افتتاح 21 هزار واحد مسکن مهر و ساخت بیش از هزار و 200 واحد مسکن در بافت فرسوده و تهیه طرح جامع بافت فرسوده 5 شهر –آزاد سازی 530 هکتار از اراضی نظامی و تهیه طرح تفضیلی در شهر بوشهر -ساخت بیمارستان 200 تختخوابی شهدای خلیج فارس و 160 تختخوابی شهید گنجی برازجان و رها سازی و استرداد 560 هکتار زمین به بیت المال و همچنین تهیه و تصویب طرح های جامع و تفصیلی تمامی شهر های استان از شاخص ترین پروزه های راه و شهر سازی استان در سالجاری بوده است.
این اداره همچنین کسب مقام برتر در رعایت مقررات بین المللی –مدیریت کیفیت طرح ها –جذب اعتبارات ابلاغی و همچنین مقام اول در کاهش تصادفات جاده ای در سطح کشور را در کارنامه خود دارد.
از زمانی که اعلام شد میدان گازی پارس جنوبی در حوزه جغرافیایی عسلویه استان بوشهر 8 در صد از گاز دنیا را در دل خود دارد و بزرگترین میدان گازی جهان است مردم این استان همواره در انتظار بودند تا روزی این نعمت خدادادی چراغ خانه آنها را روشن کند.
گاز رسانی به مراکز شهری و روستایی در استان از سال 84 آغاز و با تاسیس شرکت گاز استان در سال 86 و مستقل شدن از شرکت گاز استان فارس سرعت گرفت در حال حاضر 29 شهر و 109 روستای استان از گاز طبیعی بهره مند هستند و 69 هزار و 155 نفر مصرف کننده خانگی عمومی و صنعتی می باشند همچنین 22 ایستگاه CNGدر حال حاضر در استان فعال و 11 ایستگاه نیز آماده بهره برداری است.
در حال حاضر بالغ بر 4 هزار و 381 تعاونی با عضویت 970 هزار نفر از جمعیت استان با اشتغالزایی 84 هزار نفر در استان فعالیت می کند که از این تعداد 327 تعاونی با عضویت 3 هزار و 406 نفر و اشتغالزایی 9 هزار نفر در سالجاری صورت گرفته است و از این نظر استان بوشهر جزء استان های برتر محسوب می شود
استان بوشهر با میانگین بارش حدود 240 میلی متر باران منطقه ای خشک محسوب می شود تامین آب همواره دغدغه ایی اساسی بوده است.
عمده ترین منابع تامین آب استان سد کوثر و چشمه ساسان کازرون است همچنین 8 رودخانه فصلی و دائمی نیز در استان بخشی از مصارف کشاورزی را در منطقه پوشش می دهند 90 در صد منابع تامین آب ساکنان این دیار خارج از استان قرار دارد.
تا قبل از انقلاب تنها 7 شهر در حدود 50 درصد از خانوارهای شهری استان دارای آب لوله کشی بودند و این آمار برای روستاها 14 درصد بوده است که البته آبی هم که در روستاها توزیع می شده بیشتر برای مصارف شستشو به کار می رفته است در حال حاضر قلمرو آب شهری 99 درصد و در روستاها 90 درصد است قبل از انقلاب مجموع مخازن ذخیره آب 30 هزار متر مکعب بوده که در حال حاضر به 200 هزار متر مکعب رسیده است 4 خط انتقال آب در دست اجرا است در بحث فاضلاب نیز تا قبل از انقلاب استان از شبکه فاضلاب برخوردار نبوده است اجرای شبکه فاضلاب از سال 72 آغاز شده و تا کنون 34هزار خانوار تحت پوشش شبکه قرار گرفته اند.
تا قبل از بر پایی نظام شکوهمند اسلامی تعداد مشترکان برق در استان 37 هزار مشترک بوده است و کمتر از یک درصد از روستاهای بالاتر از 20 خانوار دارای برق بوده اند در حال حاضر تعداد مشترکان به 366 هزار و 380 مشترک رسیده است. همچنین در این سالها اقدامات ارزشمندی در توسعه و بهبود و بهینه سازی شبکه برق رسانی در شهر ها و روستا ها انجام شده است امسال نیز در دهه مبارک فجر 104 طرح برق رسانی در استان به بهره برداری می رسد.
در دهه فجر امسال 197 طرح عمرانی با هزار و 200 میلیارد ریال اعتبار در استان بوشهر به بهره برداری می رسد و اجرای 139 طرح نیز آغاز می شود.
دستاوردهای انقلاب اسلامی در آبادان و خرمشهر
یکی از نخستین مراکز صنعتی که در بازسازی مورد توجه مسولان قرار گرفت پالایشگاه آبادان بود.
عملیات بازسازی فاز اول این پالایشگاه با ظرفیت 130 هزار بشکه در روز آغاز و در فروردین ماه 1368واحد تقطیر 85 وارد مدار تولید شد .
با وجود آنکه ساخت ، نصب و عیب یابی دستگاههای پالایشگاه در زمان رژیم پهلوی به عهده متخصصان خارجی بود اما بازسازی و راه اندازی مجدد آنها به همت مهندسان و متخصصان توانمند کشورمان انجام شد.
هم اکنون پالایشگاه آبادان کاملا بازسازی و با ظرفیت بیش از 430 هزار بشکه در روز فرآورده های گاز مایع، بنزین ، نفت سفید ، نفت گاز، سوخت جت ، نفت کوره ، گوگرد ، انواع حلالهای نفتی و مواد اولیه کارخانه های روغن سازی و قیررا تولید می کند.
همچنین اجرای طرحتوسعه پالایشگاه آبادان در سه مرحلهآغاز شده و شامل نوسازی ، بهسازی و افزایش ظرفیت واحد تقطیر در خلاء با ظرفیت 180 هزار بشکه در روز و کاهش گرانروی با ظرفیت روزانه 25 هزار بشکه، احداث واحد نمکزدایی از نفتخام با سیستم جدید است .
نکته مهم و بارز این که اجرای 100 درصد بزرگترین واحد تقطیر در خلاء کشور بدون کمک مالی و فکری بیگانگان و تنها بدست مهندسان ومتخصصان داخلی انجام شد.
ابداع فرآیند تبدیل نفت کوره یا مازوت به بنزین و گازوییل نیز یکی از افتخاراتی است که پار سال در پالایشگاه آبادان برای کشورمان رقم خورده است .
هم اکنون به طور میانگین روزانه 15 میلیون لیتر بنزین- 19 میلیون لیتر نفت گاز (گازوییل) و 3 میلیون لیتر نفت سفید در این پالایشگاه تولید می شود .
پالایشگاه آبادان همچنین در طرح توسعه خود طرحهای بزرگی را در دست اقدام دارد که اهم آنها عبارتند از: بالا بردن ظرفبت واحد تقطیر 85 از 130 به 180 هزار بشکه در روز ،ساخت واحد در خلاء 200 با ظرفیت 70 هزار بشکه در روز.
پتروشیمی آبادان نیز از دیگر صنایع مهم منطقه و کشور محسوب می شود .
بازسازی پتروشیمی آبادان نیز در چندین مرحله متوالی از سال 67 به بعد انجام شدکه در پی آن تمامی واحدهای خط تولید P.V.C و D.D.B در مدار تولید قرار گرفت .
این واحد صنعتی با تولید بیش از 150 هزار تن انواع فرآورده های پتروشیمی از جمله پی وی سی و پلی اتیلن و نیز بسیاری محصولات شیمیای دیگر، نقش مهمی در تامین نیازهای داخلی کشور ایفا می کند.
بندر خرمشهر هم که در دوران دفاع مقدس به کلی ویران شده بود به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی نخستین بار پس از پایان جنگ با ساخت 4پست اسکله شناورهای باری به ظرفیت 85 تن کالا آغاز به کار کرد.
هم اکنون این بندر دارای 9 پست اسکله با ظرفیت پذیرش کشتی هایی با آبخور 6متر است. جابجایی سالانه به طور متوسط بیش از 99 هزار تیو کانتینر ، بندر خرمشهر را از سال 82 به عنوان دومین بندر کانیتنری کشور ارتقاء داده است.
همچنین بزرگترین پایانه مسافری دریایی کشور نیز در بندرخرمشهر ساخته و راه اندازی شد که قابلیت جابجی 1200 مسافر را در روز دارد.
نیروگاه گازی آبادان نیز یکی دیگر از طرحهای مهم و افتخارات جمهوری اسلامی است که چهارم خرداد سال 1383در آبادان ساخته شد .
این نیروگاه ، شانزده و نیم درصد برق مصرفی خوزستان و 2 و نیم درصد برق کشور را تامین و افت ولتاژ آنان را رفع میکند.
ظرفیت اسمی آن حدود 494 مگاوات و تولید روزانه 500مگاوات برق است.
ساخت نیروگاه گازی آبادان رشد توان فنی ، تخصصی و مدیریتی کارشناسان ایرانی و متخصصان کشور مان را به خوبی نمایان ساخت.
احداث نیروگاه 1452 مگاواتی سیکل ترکیبی خرمشهر هم از سال 1385 آغاز شد.
این نیروگاه در کیلومتر 8 جاده خرمشهر – اهواز (جاده امام جعفر صادق) واقع در منطقه آزاد اروند قراردارد .
نیروگاه خرمشهر مشتمل بر 6 واحد گازی و 3 واحد بخار در مجموع 3 بلوک سیکل ترکیبی است که در سه فاز اجرایی برنامه ریزی، طراحی و در حال اجرا می باشدکه در سال گذشته واحد سوم گازی آن به بهره برداری رسید.
صنایع دریایی شهید موسوی خرمشهرنیز از صنایع دریایی فعال و توانمند منطقه است که وزارت دفاع آن را در سال 1383 ساخت .
کشتی های سنگِین 22000 تنی ، سکوهای حفاری ، سازه های فراساحلی و ساحلی ، انواع لندینگ کرافت وشناورهای صیادی و باری کشور در این مجتمع ساخته می شود و تولیدات آن قابل رقابت با شناورهای دریایی کشور های پیشرفته است .
همچنین شرکت کشتی سازی اروندان خرمشهر دیگر کارخانه کشتی سازی منطقه است .
ایران جزو هفت کشور برتر جهان و تنها سازنده شناور کاتاماران در خاورمیانه است که پس از چند کشوراروپایی و استرالیا در رتبه هفتم جهان قرار دارد.
شناورهای کاتاماران ایران در شرکت کشتی سازی اروندان خرمشهر ساخته می شود.
کشتی باربری لندینگ کرافت ، شناور کروبوت و نیز شناورهای تشریفاتی از دیگرساخته های شرکت کشتی سازی اروندان است که ازسال 69 تاکنون بیش از 120 فروند از آنها ساخته شده است .
دیگر سرمایه گذاری دولتمردان در منطقه ،ایجاد یارد سکو سازیٍ شرکت تاسیسات دریایی ایران در خرمشهر در سال 1380 به عنوان یکی از بزرگترین سرمایه گذاری های بعد ازانقلاب در خرمشهر است .
این شرکت بزرگ با داشتن سه کارگاه بزرگ تولیدی موسوم به یارد ، سکوهای دریایی استخراج و پالایش اولیه نفت و گازرا تولید می کند که این امر خرمشهر را تبدیل به قطب بزرگ ساخت سکو های نفتی و گازی دریایی در کشور کرده است .
همه مراحل طراحی و ساخت این سکوهای میادین نفتی را مهندسان و متخصصان خرمشهری به عهده دارند.
تاکنون ساخت سکو های فراساحل در خرمشهر برای کشورمان 55 درصد صرفه جویی ارزی به همراه داشته است .
سایت رسمی این شرکت اعلام کرده است که شرکت تاسیسات دریایی ایران هم اکنون بیش از 7 میلیارد دلارطرح داشته و با افزایش گردش مالی خود به بیش از دو و نیم میلیارد دلار، در صدد حفظ و ارتقاء هرچه بیشتر وضع مالی خود است .
تاسیس شهرکهای صنعتی آبادان و خرمشهر در سالهای 70 و 72 دومین قطب اشتغال بعد از پالایشگاه آبادان دارای 120واحد فعال با اشتغالزایی بیش از 4000 نفر ، سرمایهگذاری ملی به منظور رونق اقتصادی ،اشتغالزایی و جبران عقب ماندگیهای جنگ تحمیلی در آبادان و خرمشهر است .
شهرک صنعتی خرمشهر بزرگترین و فعالترین شهرک صنعتی خوزستان است .
یکی دیگر از دستاوردهای بزرگ انقلاب اسلامی در منطقه ایجاد بزرگترین طرح تولید نیشکر و صنایع جانبی در منطقه است .
این صنعت بزرگترین طرح توسعه نیشکر در کشور با پتانسیل بالای تولید است که در عرصه های جهانی رقابت می کند
یکی ازکارخانه های کشت و صنعت نیشکر با نام میرزا کوچک خان درمحدوده شهرستان خرمشهر است .
جلگه اى بودن و مستعد بودن خاک برای کشت نیشکردر خوزستان باعث شد 44 هزار و 500 هکتار زمین با تولید سالانه700 هزار تن شکر خام و اشتغالزایی 15 هزار نفر زیر کشت این محصول رود .
علاوه بر نیشکر، شکر وصنایع جانبی آن مانند خوراک دام، کاغذ ، M.D.F الکل، خمیرمایه ، باگاس و ملاس نیز در این مجتمع تولید می شود .
عملیات اجرایی ساخت راه آهن خرمشهر - بصره در دی ماه سال هشتاد و پنج آغاز شد.
راهآهن خرمشهر - شلمچه –بصره پنجاه و یک کیلومترطول دارد که شانزده کیلومتر آن در خاک جمهوری اسلامی ایران و 35 کیلومتر آن در خاک عراق است .
هزینه اجرای این عملیات از خرمشهر تا شلمچه 120 میلیارد ریال و از شلمچه تا بصره 50 میلیون دلار پیش بینی شده است.
با اجرای این طرح ایران از طریق راه آهن خرمشهر - شلمچه به بصره، سپس به شمال عراق، سوریه و نهایتا به دریای مدیترانه متصل میشود.
تسهیل اعزام زائر به عتبات عالیات، ترانزیت کالا و افزایش صادرات از مزیتهای دیگر این خط ریلی است.
ایجاد منطقه آزاد اروند یکی دیگر از دستاوردهای انقلاب اسلامی است .
منطقه آزاد اروند در چهارم مردادماه سال 1383 فعالیت خود را به طور رسمی آغاز کرد.
این منطقه در ابتدا بخشهایی از شهرستان آبادان و خرمشهر که دارای زیرساختهای صنعتی، تجاری و توریستی است را در خود جای داده بود که در سفر اخیر رییس جمهور کشورمان شهرهای آبادان و خرمشهر نیز جزء منطقه آزاد اروند اعلام شدند .
با اضافه شدن شهرهای آبادان و خرمشهر به منطقه آزاد اروند ،وسعت این منطقه از 17 هزار و 200 هکتار به دو برابر افزایش پیدا کرد که کل شهرهای آبادان وخرمشهر ، پالایشگاه آبادان و شهرکهای صنعتی دو شهر را دربرمی گیرد.
همچنین کل اراضی شلمچه از نقطه مرزی تابندر خرمشهر نیز در محدوده منطقه آزاد اروند قرار دارد.
دانشگاههای منطقه نیز پس از انقلاب در آبادان و خرمشهر چندین برابر افزایش یافته است .
دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر از بین موسسات و مراکز آموزش عالی کشور به جهت تخصصی بودن گرایشهای تحصیلی آن در رشته های علوم و فنون دریایی و دریانوردی و پژوهشهای مربوط و همسو با ضوابط و استانداردهای ملی و بین المللی دارای جایگاه ویژه ای در خاورمیانه است .
علاوه بر این دانشگاه نفت ، دانشگاههای آزاد اسلامی و پیام نور آبادان و خرمشهر ، دانشکده پرستاری و یک واحد بین المللی با نام خلیج فارس نیز از مراکز آموزش عالی هستند که پس از پایان جنگ تحمیلی در منطقه راه اندازی شده اند .
وجود این دانشگاهها شهرستانهای آبادان و خرمشهر را به مراکز مهم آموزش عالی در کشور بدل کرده اند به طوریکه بیش از 20 هزار نفر از منطقه و سراسر کشور در این مراکز علمی تحصیل می کنند .