پخش زنده
امروز: -
رئیس پژوهشکده باستانشناسی کشور بر نقش مهم کاوشها و تداوم مطالعات باستانشناسی پیش از آبگیری سدها تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما خراسان شمالی ؛ سجاد علی بیگی در حاشیه بازدید از سدهای خراسان شمالی گفت: یکی از مهمترین عوامل تهدیدکننده آثار باستانی کشورها، طرح های عمرانی مانند راهسازی و سدسازی است.
وی افزود: باتوجهبه وجود تنشهای آبی در بیشتر نقاط ایران از غرب گرفته تا شرق، تعداد زیادی سد در استانهای مختلف در حال ساخت است که در بعضی استانها، در فرایند ایجاد تأسیسات یا پس از آبگیری سد، سبب آسیب جدی به آثار باستانی شده است.
سدسازی درخراسانشمالی آسیبی به بافت تاریخی وارد نکرده است
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی هم گفت: در خراسان شمالی ۱۲ سد برنامهریزی شده که تعدادی از آنها به مرحله بهرهبرداری رسیده ولی با توجه به تعاملات و هماهنگیهای بین دستگاهی، خوشبختانه سدسازی در خراسانشمالی آسیب خاصی به مکانهای باستانی وارد نکرده است.
علی مستوفیان، افزود : سابقه همکاریهای بین اداره کل میراثفرهنگی استان و شرکت آب منطقهای به سال ۱۳۸۶ میرسد که در زمان انجام مطالعات پروژه سدهای استان و پیش از آغاز هرگونه عملیات اجرایی، مطالعات میراثفرهنگی در محدوده سدها در سراسر استان انجام گرفت.
طرحهای بزرگ عمرانی، باید زیر نظارت وزارت میراثفرهنگی باشد
مستوفیان تأکید کرد: بر اساس قوانین و مقررات موجود، مطالعات فرهنگی - تاریخی و مستندسازی آثار فرهنگی - تاریخی واقع در محدوده طرحهای بزرگ عمرانی، باید تحت نظارت وزارت میراثفرهنگی و توسط دستگاه مجری انجام میگیرد.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان شمالی افزود: به همین منظور ، بر اساس تفاهمنامه منعقد شده میان پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری و آب منطقهای خراسان شمالی با پشتیبانی و حمایت مالی آب منطقهای استان ، همه آثار باستانی واقع در محدوده سدها شناسایی و ثبت شدند. سپس تمام مکانهای باستانی واقع در محدوده مخازن و شبکههای آبیاری که امکان لطمه دیدن داشتند، توسط باستانشناسان کاوش میشوند.
مستوفیان با بیان اینکه پیش از آبگیری سد چندیر، در سال ۱۳۹۷ چهار محوطه دولان، سرخ چشمه، اسمی و ساری گل که در محدوده مخزن سد چندیر قرار داشتند، با تعامل بین دستگاهی توسط گروههای باستانشناسی کاوش شد، ادامه داد: اکنون برنامه احداث سد دربند سملقان در دستور کار آب منطقهای قرار دارد که همزمان کاوشهای باستانشناسی در سه تپه باستانی واقع در محدوده مخزن انجام میشود. این کاوشها در تپه شبانور، شاه توقه و سنگچیل در حال انجام است تا پیش از آبگیری سد، آثار باستانی موجود در این منطقه نجاتبخشی شود.
پیشگیری از تخریب آثار باستانی یک تکلیف قانونی است
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان شمالی نیز با بیان اینکه حفظ آثار باستانی و پیشگیری از تخریب به میراثفرهنگی یک تکلیف قانونی است، تأکید کرد: حفظ و نگهداری آثار باستانی استان را وظیفه انسانی خود میدانیم و همواره تلاش کردهایم میراثفرهنگی را بهعنوان سند هویت و اصالت خود حفظ و به نسلهای آینده منتقل کنیم.