پخش زنده
امروز: -
میزان بارندگی دربازه زمانی سال آبی (ابتدای مهر هر سال و پایان شهریور سال آینده) یکی از معیارهای مهم در سنجش وضع آبی و خشکسالی هر کشور و استان است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما سال آبی جدید در حالی آغاز شده که وضعیت بارشی در ۹ روز ابتدایی مهر سال خوب به نظر میرسد، اما بسیاری از استانهای کشور بارش نداشتهاند.سازمان هواشناسی هم در نیمه دوم شهریور اعلام کرده بود که بارشهای پاییز امسال هم کمتر از نرمال خواهد بود و کسری بارش باقی مانده از پاییز و زمستان گذشته به صفر رسید یعنی انتظار میرود بارشهایی کمتر از نرمال و کمتر از میانگین بلندمدت در پاییز امسال در کشور به وقوع بپیوندد.
بر اساس آمار مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور، بیشترین کسری بارش در مقایسه با شرایط نرمال مربوط به استانهای سمنان با ۳۱، قزوین ۲۶.۳ و تهران با ۲۴.۹ درصد است و بارندگیهای استانهای بوشهر، چهارمحال و بختیاری، فارس و کهگیلویه و بویراحمداز سال گذشته هم کمتر بوده است.
احد وظیفه رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسیدر مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت:کمبارشی و افزایش دمای پاییز بر منابع آبی مثل رودخانهها، سدها، یخهای ارتفاعات، آبهای زیرزمینی تأثیرگذار است. برداشت و مصرف منابع آبی طی ۴دهه گذشته بهشدت بالاتر از حدی بوده است که پایداری سرزمین را حفظ کند.
او با بیان اینکه امسال به طور متوسط ۲۳۲ میلی متر بارندگی دریافت کردیم که تقریبا معادل بارش میانگین و نرمال بلند مدت است، (میانگین ۳۰ سال گذشته بارش نرمال میگویند) افزود: پیشبینی کمبارشی پاییز امسال خیلی از مناطق کشور بهخصوص مناطقی که پیش زمینه کمبود منابع آب دارند را دچار چالش میکند. این چالش در استانهای تهران، قزوین، خراسان رضوی و سمنان که با پیشبینی کمبارشی پاییز امسال، پنجمین بارندگی کمتر از نرمال را تجربه میکنند، بیشتر است.
آقای وظیفه با بیان اینکه افزایش دما موجب تبخیر بیشتر آبهای سطحی میشود گفت: میانگین دمای کشور در مردادامسال تقریبا ۳ درجه گرمتر از نرمال بود و این موجب شد تبخیر ۲۰ درصد بالا برود و در استانهای فلات مرکزی مثل اصفهان، یزد، مرکزی، قم و تهران واین توان تبخیر افزایش یابد.
این همان تاثیرات تغییر اقلیم است و بر این اساس برای اولین بار موضوع تغییر اقلیم در برنامه هفتم توسعه کشور آمده و کاهش اثرات آن تاکید شده است.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست هم گفت: باید اثرات کاهش تغییر اقلیم جزو اولویتهای اصلی کشور باشد تغییر اقلیم و گرمایش جهانی موجب شده تا دمای برخی کشورها تا ۱.۱ دهم افزایش یابد، اما این افزایش در ایران به ۲ درجه رسیده است بنابراین ایران ن در مقایسه با جهان گرمتر شده و با توجه به این گرمایش بارشهای ما کاهش و تبخیر افزایش یافته است.
صدیقه ترابی افزود: برای اینکه چالشها و اثرات ناشی از تغییر اقلیم را کاهش دهیم باید با سازمانهای بینالمللی همکاری کنیم که یکی از آنها اجرای برنامه حفاظت از لایه ازن است که ایران در این زمینه پیشرفت خوبی داشته است.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: سازمان حفاظت محیط زیست هم یک عضو از مجموعه نهادهای دولتی است و به تنهایی قادر به اجرای برنامههای کاهش اثرات تغییر اقلیم نیست، باید تمام نهادها کمک کنند تا برنامه ریزیها پیش رود، نکته مهم دیگر این است که باید توانمندسازی و آگاهی رسانی به مردم تقویت شود و از مردم بخواهیم در کارها همکاری داشته باشند؛ گاهی کارهای کوچک میتواند اثرات بزرگی برجای بگذارد، بنابراین وقتی کارها به صورت گروهی انجام شود قطعا اثربخشتر و پایدارتر خواهد بود.
خانم ترابی افزود: سازگاری و اجرای دقیق بندهای مربوط به تغییر ات اقلیمی در برنامه هفتم میتواند آثار مخرب این پدیده را کاهش دهد.