خام فروشی ۸۰ درصد از چرم سبک ایران
دبیرکل انجمن صنایع چرم ایران گفت: ۸۰ درصد چرم سبک یا همان سالامبور گوسفندی متاسفانه به صورت خام و فرآوری نشده صادر میشود در صورتی که چرم گوسفندی بهترین چرم برای تولید لباس است.
آقای جهانگیر مجیدی دبیرکل انجمن صنایع چرم ایران در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار تحریریه صنعت
خبرگزاری صداوسیما گفت: چرم طبیعی ایران در ۴ نقطه تهران، تبریز، مشهد و همدان تولید میشود، البته متاسفانه در همدان تنها یک کارخانه باقی مانده است؛ تمرکز بر تولید چرم سنگین یعنی گاومیش و گاوی در تبریز است، چرم سبک و سنگین در تهران تولید میشود و مشهد هم عمدتا در تولید چرم سبک یعنی گوسفندی و بزی فعالیت دارد.
وی درباره وضع تولید چرم طبیعی در کشور افزود: چرم و پوست استحصالی تابع کشتار حیوان زنده است، اگر تقاضا برای خرید گوشت کاهش پیدا کند به تبع آن میزان تولید پوست هم تقلیل مییابد و زمانی که پوست مورد نیاز صنعت چرم کم باشد به همان مراتب تولید چرم نیز کاهش پیدا میکند. هم اکنون صنعت چرم با ظرفیت ۳۰ تا ۳۵ درصد در حال تولید است.
دبیرکل انجمن صنایع چرم ایران گفت: اگر جمعیت گوسفندی کشور را ۵۴ میلیون راس در نظر بگیریم یک سوم آن کشتار میشود یعنی ۱۸ میلیون راس گوسفند برای تولید سالامبور اختصاص مییابد که متاسفانه منتهی به تولید چرم سبک نمیشود، همچنین ظرفیت تولید چرم سنگین گاومیش و گاوی در کشور، بسیار بالاست، اما قدری کمبود پوست برای تولید چرم در کشور داریم و اگر نیاز به واردات پوست باشد میتوانیم آن را از خارج از کشور تامین کنیم.
وی افزود: میزان واردات پوست به کشور بسیار ناچیز است، زیرا تولید چرم کشور هم از نظر کیفی و هم از نظر کمی، جوابگوی نیاز داخلی است و از طرفی قیمت ارز نیز بالاست و واردات، اقتصادی و مقرون به صرفه نیست.
مجیدی اضافه کرد: ۸۰ درصد چرم سبک یا همان سالامبور گوسفندی متاسفانه فرآوری نشده و با کیفیت پایین به خارج از کشور صادر میشود در صورتی که چرم گوسفندی بهترین چرم برای تولید لباس است، اما در زمینه چرم بزی که برای آستری لایههای کفش در داخل کشور استفاده میشود و همچنین چرم سنگین یا گاوی، فرایند تولید و فرآوری طی شده و در صنایع مختلف داخلی، به کار برده میشود.
دبیرکل انجمن صنایع چرم ایران درباره ماشین آلات به کار رفته در صنعت چرم، گفت: استهلاک ماشین آلات در صنعت چرم به خاطر استفاده از اسید و مواد اولیه مورد استفاده در این صنعت بسیار بالاست از این رو هر ۶ یا ۷ سال یکبار باید ماشین آلات، نوسازی و بازسازی شود، اما از آنجایی که قیمت ماشین آلات جدید بالاست و همچنین با توجه به افزایش قیمت ارز، تولیدکنندگان این صنعت نمیتوانند ماشین آلات جدید، وارد کنند.
وی افزود: بر طبق مذاکرات صورت گرفته با مجلس شورای اسلامی و وزارتخانههای مرتبط، درخواست کردیم مجوز واردات ماشین آلات دست دوم با میانگین سنی ۵ سال صادر شود تا قطعات مورد نیاز جایگزین ماشین آلات قدیمی شوند.
مجیدی اضافه کرد: عمق ساخت داخل در ماشین آلات صنعت چرم پایین است، زیرا یک کشور یعنی ایتالیا در جهان وجود دارد که حرف اول را در تولید ماشین آلات این صنعت میزند حتی آلمان که ۲۵ سال پیش در زمینه فرایند تولید چرم، ماشین آلات تولید میکرد از این فهرست خارج شده است.
وی ادامه داد: البته بعضی از ماشین آلات صنعت چرم در ایران تولید میشود به طور نمونه خط پاشش رنگ را یکی از متخصصان داخلی تولید کرده است و از نظر کیفی چیزی کمتر از نمونه ایتالیایی آن ندارد و از نظر قیمت هم بسیار پایینتر است و تولیدکنندگان داخلی ترجیح داده اند از این محصول استفاده کنند.
دبیرکل انجمن صنایع چرم ایران گفت: راهبرد مناسب در صنعت چرم کشور حاکم نیست و از آنجائیکه صنعت چرم، تامین کننده مواد اولیه کیف، کفش، کمربند و پوشاک چرمی است اگر تقاضا توسط تولیدکنندگان بالا باشد به تبع آن صنعت چرم هم توسعه پیدا میکند.
وی افزود: نمیتوانیم چرم را صادر کنیم، زیرا نیاز داخلی داریم، اما اگر زنجیره ارزش چرم سبک را کامل کنیم یعنی سالامبوری را که صادر میکنیم به چرم تبدیل و از چرم تولیدی بتوانیم پوشاک چرمی تولید کنیم زنجیره ارزش کامل شده و ارزش افزوده بسیار بالایی را نصیب اقتصاد کشور میکند.
مجیدی ادامه داد: هم اکنون ۴۰ تا ۵۰ میلیون دلار صادرات سالامبور داریم که بسیار ناچیز است در مقابل همان سالامبور که اگر تبدیل به چرم و همان چرم به پوشاک چرمی تبدیل شود ۸۰۰ میلیون تا یک میلیارد دلار ارزش آن در بازار است.