پخش زنده
امروز: -
پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی مشهد سامانه کنترل ارادی در دست مصنوعی ساختند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، دکتر علی مرادی، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد و جراح دست گفت:از ۶ سال گذشته و به دنبال ارتباطات و تعاملاتی که با مدیر مرکز تحقیقات رباتیک دانشگاه فردوسی مشهدبرقرارشد ایده ساخت دست مصنوعی بر پایه سیستم کنترل ارادی مرحله به مرحله پیش برده شد. دکتر مرادی افزود: تا آنجا که اکنون به عنوان یک محصول منحصر به فرد، در مراجع بین المللی ثبت اختراع و به صورت patent جهانی و patent آمریکا که بسیار هم معتبراست، به مجامع علمی بین المللی ارایه شد.
دکتر مرادی در خصوص تفاوت این دست مصنوعی با سایر دستهای مصنوعی موجود در بازار هم گفت: دست مصنوعی که اکنون در بازار به فروش میرسد، در واقع از بیرون بدن فرد یک سری سیگنالها را دریافت میکند که چندان قوی و دائمی نیستند و با توجه به اهمیت کنترل دست منطبق با اراده فرد، دست مصنوعی که اکنون در بازار وجود دارد این قابلیت را ندارد. او افزود: دراین اختراع درعضلات باقیمانده دسته قطع شده، تغییراتی انجام شد و سنسورهایی روی عضلات نصب می شود که فرد با اراده خود این عضلات را حرکت می دهد و سیگنالها جابجا میشوند و سپس با کمک هوش مصنوعی و سیستم رباتیک دست مصنوعی ساخته شد.
عضو تیم مرکز تحقیقات ارتوپدی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص مکانیزم عملکرد دست مصنوعی تولید شده نیز گفت: معمولاً وقتی دست قطع میشود، تاندونها و مفاصل آن نیز قطع میشود، اما عضلات مقداری باقی میماند و تحت اختیار فرد قرار دارد. اما دستی وجود ندارد تا سیگنالهای مغز انتقال یابد. دکتر مرادی افزود: اقدامی که در این ارتباط انجام شد آن بود که عضلات مربوطه را از پشت و روی دست طی یک عمل جراحی بزرگ و در دو مرحله به یکدیگر اتصال داده و سپس روی هر یک از این عضلات که حرکت دارند، یک کپسول یا تگ مغناطیسی قرار داده شد. او گفت: با حرکت این کپسول مغناطیسی از بیرون بدن، سیگنالهای حرکتی و اراده فرد را دریافت و به دست مصنوعی انتقال داده می شود.
دکتر مرادی گفت: دست مصنوعی ساخته شده هنوز در مرحله تحقیقاتی است و اصطلاحا یک دست مصنوعی تحقیقاتی محسوب میشود و قطعاً در ادامه و با طی مراحل تکاملی، شکل و عملکردی بهتر از وضعیت فعلی را پیدا خواهد کرد.