پخش زنده
امروز: -
تشخیص به موقع تنبلی چشم، در پیشگیری از برخی نابیناییها و کم بیناییها نقش به سزایی دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهدتنبلی چشم را یکی از عوامل اصلی در بروز کم بینایی و نابیناییها بر شمرد و گفت: تشخیص و درمان به موقع تنبلی چشم میتواند در حصول نتایج درمانی بهتر، بسیار کمک کننده باشد.
دکتر صابر مقدم در خصوص یکی از اقدامات موثر تشخیصی برای بررسی تنبلی چشم در کودکان ایرانی گفت: در کشور از سال ۲۰۱۱ برای نخستین بار و نه بطور رسمی؛ دستگاهی با امکان تصویربرداری برای سنین خیلی پایین مورد استفاده قرار گرفت.
او گفت: این دستگاه دارای یک نرم افزار بود که ازسوی شرکت آلمانی ساخته شده بود و ما توانستیم با کمک سازمان بهزیستی، بودجه مورد نیاز برای خرید این دستگاه را تامین کنیم و پس از آن یک دستگاه دیگر نیز در مشهد تهیه شد و در مجموع سازمان بهزیستی ۱۵ عدد از این دستگاه را خریداری و در قالب طرحهای تحقیقاتی به مراکز مختلف واگذار کرد.
استاد گروه چشم دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: این دستگاه هنوز هم در پروسه کار باقی مانده و در مراکز بهداشتی برای غربال گری از آن استفاده میشود.
دکتر صابر مقدم گفت: در حال حاضر توصیه این است که حتی از نخستین روز تولد نوزاد غربالگری شروع شود و همان کارشناسی که در NICU است یا متخصص اطفال یک معاینه اکسترنال انجام میشود و نیاز به چشم پزشک و کارشناس خاصی هم ندارد.
وی افزود: غربالگری از آنجا شروع میشود و در اولین فرصت (بین یکسال یا دو سال، اگر کسی دسترسی داشته باشد) با دستگاه پلاس اپتیکس (یا دستگاههای مشابه) وضعیت چشم از نظر عیوب انکساری بررسی شود و حتی نیاز به معاینه اولیه چشم پزشک هم ندارد و کارشناس مرکز بهداشت هم اگر این دستگاه در اختیارش باشد میتواند انجام دهد.
او گفت:این دستگاه با حساسیت و ویژگی بالای ۹۰ درصدی درجه قابل قبولی از اطمینان را ایجاد کرده که برای غربالگری خیلی با ارزش است.
دکتر صابر مقدم در توضیح عوامل ایجاد کننده تنبلی چشم نیزافزود: این عوامل یکسری عیبهای انکساری و شمارههای خاصی است که اگر به موقع عینک تجویز نشود، چشم تنبل می شود و اصلاح این تنبلی کار سختی است.
عضو هیات علمی دانشگاه در پاسخ به این پرسش که آیا بحث ژنتیک هم در تنبلی چشم موثر است یا خیر گفت: قطعاً ژنتیک بر روند بینایی تاثیر میگذارد و کسی هم نمیتواند جلوی آن را بگیرد، اما سوای بعضی از بیماریها که از طریق کروموزومال و از طریق والدین به ارث میرسند مانند کوررنگی کلاسیک که قابل پیشگیری نیست.
او افزود: با بعضی از اقدامات مانند کسب اطمینان از واکسیناسیون مادران بر علیه سرخجه قبل از بارداری یا انجام توصیههای بهداشتی مانند مصرف نکردن برخی از داروهای شناخته شده، نوشیدنیهای الکلی و سیگار بخصوص در سه ماه اول بارداری، میتوان تا حدود زیادی از ابتلا به بیماریهایی مانند اختلالات شبکیه، آب مروارید مادرزادی پیشگیری کرد.