پخش زنده
امروز: -
هدف کلی نمایندگان در مجلس کمک به آقای پزشکیان است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی دیشب در برنامه گفتگوی ویژه خبری با حضور هادی قوامی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس که به ترتیب به عنوان به عنوان نماینده مخالف و موافق به بررسی کارنامه و برنامه وزیر پیشنهادی اقتصاد پرداختند، درباره سوال
بررسی موفقیت دکتر همتی در زمان ریاست کل بیمه مرکزی و بانک مرکزی در مسئولیتهایی که داشت چنین پاسخ گفت:
"الحمدلله در این یک روزی که ما خدمت وزرا بودیم فضای بسیار خوبی بر مجلس حاکم بود؛ یک فضای بسیار رفاقتی و گفت و شنودها، حرفها، صحبتها، انتقادها در یک فضای بسیار صمیمی برگزار شد و با تدبیر خوبی که هیئت رئیسه مجلس گذاشته بود. همچنان که این خواستهای بوده که رهبر معظم انقلاب هم از ما خواستند و امروز بسیار فضای خوبی بود حتی نمایندگانی که بعضی در کمیسیونهایی حضور مییافتند که منتقدان جدی داشتند، اما فضا یک فضای تعاملی بود و ما هم اگر نقد میکنیم نمیخواهیم تجربه دولتهای گذشته تکرار شود که ما وزیری را به عنوان کمک به رئیس جمهور به او رای اعتماد بدهیم و بعد برود در دولت و بعد از یک سال، دو سال خود دولت بخواهد او را از قطار هیئت وزیران پیاده کند؛ از این رو نگاه، نگاه نقد کارشناسی است؛ و همانطور که فرمودید ما برای نقد آن هم برای وزیر مهمی مثل وزیر اقتصاد قبل از اینکه بخواهیم به برنامههای آینده او نگاه کنیم باید عملکردش را نقد کنیم من فکر میکنم چهار حوزه برای نقد هر وزیری در دستور کار باید قرار بدهیم یکی عملکرد تخصصی وی حالا در حوزه اقتصاد، بانک، بیمه که عرض میکنم، دوم کنشگریهای سیاسی و اجتماعی آن وزیر است بالاخره آن وزیر هرچه هم که تخصصی باشد از فردا یک مقام سیاسی است چه کنشگریهای سیاسی میخواهد داشته باشد، میزان تعاملش با دیگر قوا و از جمله مجلس چطور است و نکته چهارم هم ویژگیهای فردی است که مقام معظم رهبری هم اشاره کردند که فعلاً محل بحث آن این جا نیست.
زنگنه گفت: آقای همتی دو مسئولیت مهم داشت؛ یکی ریاست بانک مرکزی از مرداد سال ۹۷ تا خرداد سال ۱۴۰۰ و یکی هم ۱۰ سال مسئولیت بیمه مرکزی را در کارنامه خود داشت و به واقع یکی از شخصیتهای برجسته و باسواد در حوزه اقتصاد است، اما برای بررسی عملکرد، فقط به شاخصها از سال ۹۷ تا ۱۴۰۰، اشاره و بیمه را بعدا بررسی میکنیم.
وی افزود: در انتهای دوره وی شاخص تورم از ۲۴ درصد به حدود ۵۵ رسیده که البته این باز متفاوت است مثلاً تورم نقطه به نقطه شاخص بهای تولید کننده از ۳۳ و ۸ دهم به ۱۰۳ درصد رسیده است، همین تورم ۱۲ ماهه برای کالاهای مصرفی و خدمات در انتهای مسئولیت وی ۵۱ و ۸ دهم بود یعنی ما بیشترین تورم را در انتهای مسئولیت وی داشتیم که متاسفانه یکی دو سال ماندگار شد و در این اواخر کاهشی را ما در آن داشتیم.
رشد نقدینگی در دوران مسئولیت اقای همتی به ۴۰ درصد رسید
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: متاسفانه در دوران مسئولیت دکتر همتی رشد نقدینگی از ۲۰ممیز ۵ دهم درصد در انتها به نزدیک ۴۰ درصد رسید که البته برخی آمار بانک مرکزی نزدیک به ۴۵ درصد را تا انتهای دولت روحانی اعلام میکند که مستحضر هستید این رقم در طول ۳ سال بعد به نزدیک ۲۳ تا ۲۴ درصد الان رسیده است.
زنگنه گفت: بحث دیگر رشد پایه پولی است که متاسفانه در طول این دوره ۳ ساله رشد پایه پولی از حدود ۲۳ دهم درصد به بیش از ۳۲ درصد رسیده و نرخ دلار و ارز برای ما مهم است که این هم از ۸۵۰۰ تومان در انتها به ۲۷۵۰۰ تومان رسید و به طور مثال، شاخص بهای اجاره مسکن از ۱۰ درصد افزایش به ۴۶.۷ رشد رسیده است.
وی افزود: بانک مرکزی متولی تورم در کشور است، این که بگوییم که وزیر اقتصاد شوند ببینیم چه کاری انجام میشود، در برنامه هفتم در ماده ده یا ماده ده فکر میکنم تاکید کردیم که بانک مرکزی متولی سیاستهای حمایت از ارزش پول ملی و تورم است؛ نکته اول و نکته دوم در زمان مسئولیت آقای همتی اختیارات زیادی از طریق مراجع بالادستی نظام به و.ی داده شد، زیرا که گفته بود: به من اختیارات دهید که بتوانم بانکها را نظام بخشی و تورم را کنترل کنم، اما افزایش نقدینگی در سه سالی که آقای همتی اختیارات مافوق قانون به وی داده شد، در طول چهل سال بعد از انقلاب به طور تقریب بی نظیر است.
دولت در سال ۹۹ فقط ۴ میلیارد دلار درآمد ارزی داشته است
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی گفت: دولت در سال ۹۹ فقط ۴ میلیارد دلار درآمد ارزی داشته، ۱۰ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تامین اعتبار کرده است، یعنی ۶ میلیارد دلار که آن زمان ما مصاحبه میکردیم و آقای همتی دفاع میکرد که این طور نیست.
زنگنه افزود: آقای صالح آبادی ۶ میلیارد دلار ارز از طریق بازار نیمایی تامین کرد که خود این یکی از پایههای پولی است؛ بانک مرکزی هم پایه پولی را افزایش داده است، اما از آن طرف بی انضباطیهای مالی که در فضای خود بانکها میبینیم و شفاف نبودن روی داد. به عنوان مثال حتی درخصوص برخورد با بانکهای متخلف، در دوران آقای همتی با توجه به ابزارهایی که در اختیارش بود، میبینیم اتفاقی نیافتاده است.
وی گفت: امروز که خدمت آقای همتی بودیم، گزارشی را ارائه کرد، و نمودارهایی را ترسیم کرده که بر پایه ورود به برجام، خروج از برجام، خروج آقای ترامپ، ادامه تحریم، تقسیم بندی شده است.این معناش چیست؟ یعنی ما قرار است در ۴ سال آینده اگر در خدمت آقای همتی باشیم مجدد همه مسائل به برجام و حالا یا خانم هریس یا آقای ترامپ، تخصیص داده شود.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: درمناظرهها خود آقای ظریف معتقد بود که در دوران آقای رئیسی نه فقط تحریمها کم نشد، بلکه تحریمها تعدادش و نوعش اضافه شده است. این حرف آقای ظریف را میپذیریم، اما سوال این است که تحریمی که برداشته نشده است، در نمودار آقای همتی نوشته است ادامه تحریمها، اما من همین امروز گزارش وزارت نفت را میخواندم، و جالب بود ما در ماه چهارم یعنی در تیر یک میلیون و هفتصد هزار بشکه میانگین در روز نفت فروختیم، که با میعانات گاز میشود یک میلیون و هشتصد و خوردهای هزار بشکه و ما ماهیانه حدود بیش از دو و دو دهم میلیارد دلار توانستیم درآمدهای نفتی را وصول کنیم و این کی اتفاق افتاده است در زمانی که آقایان میگویند تحریمها کم نشده است. امادر حوزه نقدینگی، که دوستان معتقد هستند که نقدینگی بر پایه پولی مهمترین عامل تورم است، من از دوستان سوال میکنم، به واقع نقدینگی و پول پاشی و چاپ پول و ایجاد کسری زیاد بودجه در سالهای ۹۹ و ۹۸، چه ارتباطی با تحریمها دارد، که ما رشد نقدینگی مان در پایان سال آقای همتی به حدود ۴۲ یا ۴۳ درصد رسیده است.
اینها عواملی است که معتقدیم که آقای همتی باید برای برنامهای که به ما ارائه کرده است بگوید، چون چیزی داخلش نبود و حرفهای کلی بود، از این روباید بگوید برای ۴ سال آینده قرار است همان سیاستهای قبلی را ادامه دهد؟ در مورد ارز سیاست شان چیست و همچنین ارزی که نزدیک زمان ایشان دو و نیم برابر شد.
سوال: به طور مشخص راجع به این موضوعات برنامهای که در کمیسیون داشتند برنامه ارائه کردند؟
زنگنه پاسخ داد: در داخل کمیسیون، برنامه دکتر همتی را مطالعه کردم و برنامه کلی است.
سوال: مردم بیننده هستند و دوست دارند بدانند که نمایندگان شان با چه حساسیتی دنبال میکنند؟
زنگنه پاسخ داد: اسم آقای همتی میآید یعنی چه، یعنی تورم ۵۵ درصد، یعنی ریزش بورس و بدبخت مردم، یعنی بالارفتن اجاره بها با آن درصدی که من عرض کردم، وی آمده است به عنوان فرمانده اقتصادی دولت، چون وزیر اقتصاد فرمانده اقتصادی است، ما باید یک صدا و یک فرمانده در تیم اقتصادی داشته باشیم. یکی از مشکلات دولت قبلی ما این بود که رئیس اقتصادی مشخص نبود کیست؟
زنگنه همچنین در پاسخ به قوامی که گفت: ما باید مواردی را که صحیح و درست است توجه بدهیم، همین طور ما نمیتوانیم عزیزی را متهم کنیم که آمده برنامهاش را ارائه داده و برنامهاش مستند است؛ وقتی میگوید که من میخواهم رانتهای ناشی از چند نرخی را حذف کنم
زنگنه افزود: اتهام نمیکنیم؛ صحبت میکنیم.
سیاست غلط ارز ۴۲۰۰ در زمان دولت آقای روحانی شروع شد در هفدهم مرداد یا تیر آقای جهانگیری در ۲۰ فروردین گفت: هر کس ارز ۴۲۰۰ بخواهد ما داریم، در ۱۶ مرداد گفت نه ما فقط برای ۲۵ کالا ارز داریم. آقای همتی چه زمانی منصوب شد؟ مرداد سال ۹۷، جالب است در سال ۹۹ همان ابتدا که منصوب شدند گفتند من با ارز ۴۲۰۰ مخالف هستم همین گفتهای که آقای قوامی میفرمایند، اما در طول این سالها ۹۷، ۹۸، ۹۹ شما ببینید میزان ارز ۴۲۰۰ چقدر زیاد شد ما ۵۰۰ هزار میلیارد تومان فقط به علت اختلاف ارز ۴۲۰۰ و ارز بازار که به ۱۲ تومان و ۱۵ تومان رسید رانت دادیم و آقای همتی رئیس بانک مرکزی بود با اختیارات زیاد، من خواهش میکنم بر اساس اسناد و مدارک صحبت کنید. جالب است سال ۱۴۰۰ آقای رئیسی گفتند میخواهیم این ارز را حذف و تک نرخی کنیم، در آبان ۱۴۰۰ آقای همتی مصاحبه میکنند و توییت میزنند و از حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی اعلام نگرانی میکنند.
آقای همتی کنشگری سیاسی میکنند
یکی از ایراداتی که ما به آقای همتی داریم این است که کنشگری سیاسی میکند یعنی در سه سال گذشته به مثابه رئیس یک حزب سیاسی علیه دولت موجود موضعگیری کرده است..
ایشان باید بیاید و جواب بدهد بالاخره شما با ارز ۴۲۰۰ مخالف بودید، چرا در این سه سال چهار سالی که شما بودید، مردم عزیز دارند میبینند اگر قرار است شما با این فضا از مجلس رای بگیرید که مطمئن باشید شما نمیتوانید تریبونتان را باز کنید رای بگیرید.
سیاست وی هم اکنون مشخص نیست آیا با ارز ۴۲۰۰ مخالف است یا موافق، اگر مخالف است چرا در طول ۳ سال گذشته حتی جالب است بدانید بودجه ۱۴۰۰ را که ما میخواستیم در مجلس ببندیم کلیاتش در مجلس رد شد، یعنی مجلس یازدهم کلیات بودجه ۱۴۰۰ را رد کرد به علت این که ارز ۴۲۰۰ را دولت آقای روحانی در بودجه دوباره آورده بود ما گفتیم این ارز ۴۲۰۰ را حذف کنید یارانهاش را به مردم بدهید این همه اش رانت است در جیب یک عده رانت خوار، جالب است آقای روحانی با سفارش آقای همتی نامه نوشتند به مقام معظم رهبری که دولت میخواهد ارز ۴۲۰۰ را در بودجه حذف کند و اگر حذف شود فلان میشود که نمایندگان با این که کلیت را یک بار رد کردند توافق کردند رقمی را، فکر میکنم ۱۰ میلیارد یا ۱۱ میلیارد دلار بود در سال ۱۴۰۰ دولت آقای روحانی ۱۸ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ مصرف کرد. من از مردم عزیز میپرسم آیا قیمت گوشت و مواد اولیهشان آمد پایین؟ آیا کشاورزان به اندازه کافی خوراک دام داشتند در این سه سال، چهار سال سال گذشته در زمان ارز ۴۲۰۰دامداری ما از بین رفت، حرف ما این است که اگر آقای همتی با ارز ۴۲۰۰ امروز میآید در کمیسیون برنامه و بودجه میگوید ما باید این را حذف کنیم و باید تک نرخی کنیم پس چرا در سال ۱۳۹۹ نامه میزند و اعتراض میکند؟ حالا شما میفرمایید که من گفتم باید جمع شود، پس چرا سال ۱۴۰۰ که دولت آقای رئیسی در سال اول مسئولیتش که همه روسای جمهور دنبال محبوبیت هستند ایشان قبول کرد که این سرطان را از اقتصاد بیرون بکشیم، آقای همتی شما چرا توییت زدید؟ چرا مخالفت کردید؟ چرا مصاحبه کردید؟ چرا نیامدید تقدیر کنید از این کاری که شما هم میگویید ما با آن مخالف بودیم، حالا امروز که شده میگویند ما باید ارز ۴۲۰۰ را حذف کنیم، تک نرخی کنیم برنامهشان چیست؟ ما کلیگویی نداریم کسی که میخواهد وزیر اقتصاد شود برنامه اش چیست؟ مشخص نیست. الان برای تک نرخی کردن ارز و بحث رانتی که ما داریم ارز ۴۲۰۰ میدهیم برنامه چیست؟ به طور شفاف من مثال بزنم، وزیر اقتصاد میگوید برنامه من این است که مثلاً ۴ تا صفر را برای تورم میخواهم بردارم یا مثلاً برنامه من این است که این ارز را حذف کنم و به این ترتیب از اقشار مستضعف و ضعیف حمایت کنم.
زنگنه در پاسخ به صحبت قوامی که مطرح کرد: "دوستان در مجلس قبل، ۱۲ میلیارد در سال ۱۴۰۲ گذاشتند، آنچه که مصرف شده نزدیک به ۱۹ میلیارد دلار است یعنی نزدیک به ۷ میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی و از منابع بانک مرکزی که حاصلش خلق پول است، حاصلش تورم است، حاصلش تلخ کردن کام مردم است، حاصلش بیکاری بیشتر مردم است و این شاخصهایی است که بالاخره وجود دارد." گفت: سیاست غلطی بود که دولت آقای روحانی گذاشت و آقای رئیسی هم بنده خدا ادامه داد.
سوال: آقای همتی توانمندی رسیدگی به اولویتهای وزارت اقتصاد خواهد داشت؟
عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم تربت حیدریه در مجلس شورای اسلامی گفت: آقای همتی را انسان باسوادی میدانیم و از افراد زحمتکش چهل سال گذشته انقلاب هستند، اما نگرانیم، هم اکنون ما جوابی نداریم و هیچ نکتهای در مورد این سیاستهای اشتباهی که در طول سه سال داشت، تاکنون جوابی نشنیدیم و برنامه شان را دارم و میتوانم در کانال بگذارم و مردم ببینند و نکته دوم تعامل وی با قواست، همان طور که رهبر انقلاب فرمودند پیروزی آقای پزشکیان، پیروزی مجلس و این تعامل است و این کنشگری سیاسی که در سه سال گذشته پیش رفت ادامه پیدا کند، خیلی خطرناک است، رئیسهای بانک مرکزی حرف اقتصادی میزنند وارد کنشگریهای سیاسی نمیشوند، این کنشگری باید تعریف شود که چه اتفاقی میخواهد بیافتد.
زنگنه افزود: اولویت اول کشور اقتصاد است و وزیر اقتصاد قرار است راهبر و فرمانده اقتصادی باشد، بسیار انتخابش حائز اهمیت است، ما امیدواریم آقای همتی در مجلس این سوالات و این شبهات و برنامههایش را ارائه دهد و به طور حتم مجلس براساس تکلیف خود عمل خواهد کرد.
بیشتر بدانیم:
یکی از نقاط قوت دولت چهاردهم هماهنگی تیم اقتصادی است