شاخص تغذیه با شیر مادر در سبزوار بالاتر از میانگین جهانی
شاخص تغذیه با شیر مادر در شهرستان های زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی سبزوار حدود ۷۰ درصد است که از میانگین جهانی آن ۲۲ درصد بیشتر است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار گفت: شاخص تغذیه انحصاری با شیر مادر در مناطق زیر پوشش این دانشگاه در غرب خراسان رضوی ۶۹.۱ درصد است.
دکتر سیدمجید غضنفری امروز به مناسبت هفته جهانی تغذیه با شیر مادر، رقم جهانی این شاخص را ۴۸ درصد عنوان کرد که بر اساس اهداف تعیین شده قرار است تا سال ۲۰۳۰، به ۷۰ درصد برسد.
وی با اشاره به اهمیت تغذیه با شیر مادر، افزود: کلستروم یا «آغوز» که از ماه هفتم بارداری در پستان ها تولید می شود، ماده ای بسیار مغذی و حاوی مواد ایمنی بخش فراوان برای محافظت نوزاد در برابر بیماری ها است و هر چند میزان آغوز کم است اما برای معده کوچک نوزاد، کافی است.
دکتر غضنفری افزود: مواد مغذی مورد نیاز شیرخوار و موادی که به هضم، رشد و تکامل و پیشگیری از عفونت ها کمک می کند، در شیر مادر موجود است که با تغذیه مکرر نوزاد بر حسب نیازش تولید آن افزایش می یابد به طوری که شیر مادر تا پایان ۶ ماهگی نیازهای شیرخوار را تامین و امکان بهترین الگوی رشد کودک را فراهم می سازد.
وی گفت: میزان پروتئین و سدیم شیر مادر به حدی است که به کلیه های نوزاد که هنوز کامل نشده است، آسیب نمی رساند ولی شیر گاو پروتئین بیشتری دارد و دفع مقادیر اضافی آن برای کلیه های نارس نوزاد دشوار است.
متخصص طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار ادامه داد: مقدار آب موجود در شیر مادر به میزان کافی است و شیرخواران در ۶ ماه اول حتی در آب و هوای گرم نیاز به آب اضافی ندارند. اما شیرخوارانی که با شیر گاو تغذیه می شوند به علت دریافت مقادیر زیادی از نمک ها، نیاز به آب اضافی دارند و دفع نمک های اضافی برای کلیه های آنها مشکل ساز است.
دکتر غضنفری اضافه کرد: ترکیب چربی شیر مادر برای رشد مغز، چشم و سلامت عروقی شیرخوار بی نظیر است و بهتر از دیگر شیرها هضم و جذب می شود، در حالی که مقدار چربی غیر اشباع در شیر گاو بالا است و بدن را با مشکل افزایش کلسترول در سال های بعد مواجه می کند.
وی با اشاره به اینکه مواد معدنی موجود در شیر مادر برای تأمین نیاز شیرخوار کافی است، تصریح کرد: جذب املاح مختلف از جمله کلسیم، آهن و روی موجود در شیر مادر بیش از شیر گاو است و حدود ۷۰ تا ۹۰ درصد آهن شیر مادر جذب بدن شیرخوار می شود و حال آنکه جذب آهن شیر گاو بسیار ناچیز است.
۱۰ تا ۱۶ مرداد هفته جهانی شیر مادر نام گرفته و امسال با شعار «حمایت همه جانبه ترویج تغذیه با شیرمادر برای همه» همراه شده است.
دانشگاه علوم پزشکی سبزوار با ۴۵ مرکز خدمات جامع سلامت فعال، ۳۱ پایگاه شهری و یک پایگاه روستایی، ۱۹۵ خانه بهداشت و ۶ بیمارستان زیر پوشش به جمعیت بیش از نیمی میلیون نفری شهرستان های جوین، جغتای، خوشاب، داورزن و ششتمد خدمات بهداشتی و درمانی ارائه می کند.