پخش زنده
امروز: -
نخل گردانی از آئینهای چند صد ساله در مازندران است که با قوت در نقاط مختلف شهری و روستایی استان برگزار میشود.
نخل گردانی در مازندران
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، نخل گردانی از آئینهای چند صد ساله در مازندران است که با وجود قدمت زیاد، هنوز منسوخ نشده و همچنان با قوت در نقاط مختلف شهری و روستایی استان برگزار میشود. نخلگردانی یکی دیگر از آیینهای مذهبی و سنتی مازندران در ایام محرم است.
نخل گردانی به این طریق است که نخلی را که به نشانه تابوت امام حسین (ع) است در طول سال با پارچهای سبز یا مشکی میپوشانند. اما در هنگام عزاداری اصلی، نخل را آذین میبندند و به تصویر و تمثال حضرت حسین (ع) مزین میکنند و آن را در محله یا روستا حرکت میدهند و سوگواری میکنند. طریقه نخلگردانی در نقاط مختلف مازندران تفاوتهایی دارد. این آیین بیشتر در شهرستانهای محمودآباد، آمل، نوشهر، نور و ساری رواج دارد.
روستای گَنگَرَج کلای آمل: نخل روستای گَنگَرَج کلای دهستان چلاو آمل قدمتی ۵۰۰ ساله دارد. در روز تاسوعا نخل را صبح زود از امامزاده به خانهمتولی نخل میبرند و سبزپوش میکنند سپس با تجمع مردم عزاداری کرده و نخل را به طرف امامزاده میبرند و با مداحی آن را دور امامزاده میچرخانند و این مراسم تا صبح عاشورا ادامه دارد و پس از پایان مراسم در ۲۸ صفر لباسها و تزیینات نخل را درمیآورند و به جای اولش بازمیگردانند. مراسم نخل گردانی که به تشییع جنازه سیدالشهدا معروف است توسط بزرگترها و جوانان اجرا میشود. وزن نخل حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ کیلوگرم است و توسط ۱۰ نفر در مسیر ۲ کیلومتری دو امامزاده روستا حمل میشود
روستای نوا آمل: یکی از مشهورترین نخلگردانیهای مازندران در روستای نوا بخش لاریجان آمل انجام میگیرد.
در شب هفتم ماه محرم نخل را با احترام فراوان در تکیه روستا آذین میبندند و با گل و پارچه تزئین میکنند، در روز هشتم تا دهم تبارهای مختلف نوایی، نخل را در محلههای خود میگردانند و عزاداری میکنند، اما روزهای هشتم و دهم نخل را پس از عبور از «دره احمد چشمه» به بالای تپه اور میرسانند و عزاداری اصلی را آغاز میکنند. در ۱۲ روز نخست محرم مراسم اطعام دهی عزاداران حسینی توسط گروههای مختلف نوا صورت میگیرد. آیین نخل گردانی روستای نوا حدود ۶۵۰ سال قدمت دارد و در دهه ۱۳۹۰ هجری شمسی به ثبت ملی رسید.
گزارش مهدی غلامی و مهدی آذرهمایون از آیین نخل گردانی در آمل: