پخش زنده
امروز: -
در فصل گرما که مردم برای تفریح به طبیعت میروند خطر گزش انواع جانوران سمی آنها را تهدید میکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، مدیر گروه سم شناسی بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به فرارسیدن فصل گرما و گشت و گذار مردم در دامان طبیعت گفت: در فصل گرما که مردم برای تفریح به طبیعت میروند خطر گزش انواع جانوران سمی، آنها را تهدید میکند که از آن جمله میتوان به گزش عنکبوت اشاره کرد.
دکتر بیتا دادپور افزود:عنکبوت بیوه سیاه، عنکبوتی است که در محیط باغها وجود دارد و گزش آن میتواند منجر به مراجعه افراد به مراکز درمانی شود.
او گفت:گزش عنکبوت بیوه سیاه معمولا با درد و سوزش محل گزش همراه است، اما علایم موضعی قابل توجهی مانند تورم و قرمزی چندان واضح نیست.
مدیر گروه سم شناسی بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود:گزش این عنکبوت میتواند علائمی از جمله درد و اسپاسم عضلانی، تعریق در اطراف محل گزش ایجاد کند در صورت گزش شدید، تمام بدن دچار تعریق میشود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: یک نوع دیگر از انواع عنکبوت ها، عنکبوت قهوهای گوشه نشین است که به دنبال گزش آن، معمولا یک ضایعه گرد و قرمز رنگ و سفت و ضایعات کهیری در اطراف محل گزش ایجاد میکند و همراه یا بدون درد بوده و در نهایت تبدیل به زخم میشود.
او افزود:در صورتی که این گزشها در قسمتهایی از بدن که چربی زیاد دارد ایجاد شود، موجب به وجود آمدن زخمهای بزرگ شده، که در این شرایط گاهی نیاز به مداخلات جراحی است.
وی از جانور سمی دیگری به نام عقرب زرد خراسان نام برد و گفت: این عقرب در تمام نقاط کشور من جمله خراسان وجود دارد و گزش آن، ارگانهای زیادی از بدن را تحت تأثیر قرار نمیدهد، اما درد زیادی ایجاد میکند که برای کنترل آن گاه ناچار به تزریق پادزهر یا سرم ضد زهر هستیم.
او افزود:همچنین تماس با موهای ظریف روی بدن رتیل میتواند، باعث واکنشهای افزایش حساسیتی شود، اما گزش آن معمولا عوارض جدی ایجاد نمیکند.
دکتر دادپور در ادامه، با اشاره به خطر گزش مارها در دامان طبیعت هم گفت: در کشور ایران پنج نوع مار افعی و یک نوع مارکبرا وجود دارد که گزش آنها میتواند منجر به عوارضی شود که نیاز به مداخله کادر درمان باشد.
وی با بیان اینکه در طبیعت ایران احتمال گزش با مارهای افعی بیشتر است و به دنبال این گزش معمولا علائم موضعی قابل توجهی ایجاد میشود افزود: اثر نیش افعی معمولا مشخص بوده و ناحیه گزش دچار خونریزی و تورم میشود. همچنین تورم از اطراف محل گزش به سمت مرکز بدن ممکن است پیشرفت کند.
دکتر دادپور گفت: در صورتی که فردی دچار مارگزیدگی شد، بهتر است هم بیمار بی حرکت باشد و هم اندام دچار گزش را بی حرکت کنیم، چرا که با حرکت بیمار، گردش خون شدید شده و سم در قسمتهای مختلف بدن منتشر میشود.
وی گفت: برای پیشگیری از آسیبهای ناشی از گزیدگی، افراد با پای برهنه در تفرجگاهها تردد نکنند. اگر ناچار به ماندن طی ساعات شب در این مکانها هستند استفاده از قرصهای حشره کش احتمال گزش را کمتر میکندضروری است.